Most néztem meg a BBTV legújabb részét. Tóth Dani mondja, hogy napközben néha külön, néha meg együtt eszi a csirkét meg a rizst. Hát azért én csak a rizst magában nem szívesen enném.
"Heti 3 termes edzést te hogy osztanál be? " - Én most mell-tricepsz, hát-bicepsz, láb-váll napokat használok, de van akinek a mell-bicepsz, hát-tricepsz páros jobban bejön. Van aki meg egy napon nyomja az egész kart. (én speciel azt nem szeretem)
Szóval ízlések és pofonok, ahogy jólesik.
Lényeges, hogy lehetőleg ne úgy csináld, hogy egyik nap két nagy, másik nap meg két kicsi izom. Tehát például mell-hát, bicepsz-tricepsz program nagyon aránytalan lenne.
De én egy nap edzés egy nap pihi rendszerben edzek, 4-felé osztott edzéstervel. 1. mell + váll 2. hát 3. kar 4. láb igy nyolc nap egy ciklus.ez egy karra specializált program, egyébként.
Na megvolt a bevásárlás, végülis maradt volumass 35, mellé vita-x meg ízületerősítő. Meg sok tojás és csirkehús, kíváncsi vagyok a fejleményekre...
Heti 3 termes edzést te hogy osztanál be? Ha jó alaposan megdolgozom pl a mellemet, akkor szerintem pl hétfő után pénteken még nem lenne 100 %-os, szóval én úgy érzem, jobb lenne 3-felé bontani a hetet. Mi a véleményed?
"Akkor szerinted is csak edzés után érdemes ezt szedni, máskor meg normál kaja, este is? " - Ja. Edzés után a legfontosabb a gyors pótlás. Aztán ha naponta többször is akarod fogyasztani, akkor én a második helyre a reggelit tenném. Az éjszakai evésszünet után sem árt a tempósabb felszívódás. Vacsira egyél inkább husit vagy túrót.
"akkor ebből jól látom hogy a 100 % whey protein adagja csak feleannyi fehérjét tartalmaz? Abból akkor két adagot kellene bevenni?" - Pontosan. De ugye ebből a két adag még mindig fele annyi (50g), mint a Volumassból egy (100g). Szóval ugyanannyi fehérjebevitelt feltételezve a whey protein majdnem kétszer tovább tart.
"Más, technikai részletkérdés. Nincs kedvem állínóan turmixolgatni. Ha külön keverem ezeket ki, akkor mindkét komponens simán elkeverve is normálisan feloldódik? " - Passz. Én botmixert használok. Egy literes műanyag konyhai mérőpohárba beleszórom a cuccot, adok hozzá egy jóadag zabpelyhet, felöntöm vízzel, oszt mehet.
tömegnövelő lefekvés elött: hát én nem rajongok az ötletért, inkább szilárd kaját eszek, csirkét barna risszel, zöldséggel. nemjó ilyenkor a gyors ch.
tömegeléskor 2-3g protein, 5-8g ch kell. alkatfüggő. vékony, magas egyéneknek több, a dagiknak kevesebb. én turmixot csak ébredés után (nem mindig), meg edzés után iszok. ez viszont egy szertartás már nálam, edzés után bemegyek az öltözőbe és már iszom is.
a hozzávalókat nem kell összekeverni. sékerbe 3 dl viz, aztán beleszórod a mérőkanállal a cuccokat egymás után, rázol rajta egypárat, és kész. ha normális proteint veszel, (tejsavó) akkor simán oldódik, nem lesz habos se.
hát rám aztán nem jellemző a márkahűség, rengetegfajta proteint lapátoltam már be. ha olcsót akarsz, de viszonylag jót, akkor cytogen vejpró. nem rossz cucc, de geciédes, és én emiatt nem nagyon szeretem. szőlőcukorral émelyitően édes már, maltoval meg "besürösödik". a vaniliás habzik, mint állat.
a favoritom az Ultimate Prostar, ez egy kombó, olcsó, nme édes, 81%protein, a kategóia legjobbja. imádom. az ize elég gyenge önmagában, viszont marhajó ha raksz hozzá ch-t. és ebből van banános is!!!(hasonló az ON wheygold is, de az drágább, a dymatize is jó, bár ennek az ize a vejpróra hajaz. a csokisé)
edzés utánra vehetsz izolátumot, itt csak az ultimatees isopremet próbáltam, karakterisztikuma ua, mint a prostar. az iso sensation is jó, ez baromi finom (chocholate fudge), és nem is sokkal drágább.
akkor ebből jól látom hogy a 100 % whey protein adagja csak feleannyi fehérjét tartalmaz? Abból akkor két adagot kellene bevenni?
Más, technikai részletkérdés. Nincs kedvem állínóan turmixolgatni. Ha külön keverem ezeket ki, akkor mindkét komponens simán elkeverve is normálisan feloldódik? Akkor szerinted is csak edzés után érdemes ezt szedni, máskor meg normál kaja, este is?
Proteinre te ajánlanál márkát, akár mailben ha nem publikus?
Köszönöm az infókat. Az akkor jó lenne, ha edzés után 5 perccel (ilyen közel lakom a teremhez) innám ezt a keveréket és rá egy órával pedig ennék egy jó adag csirke-ch-t? A topikban korábban olvastam hogy valaki még este is fogyaszt tömegnövelőt, szerinted ez fölösleges? Gondolom abból indult ki hogy alvás alatt nem jó nagyon megterhelni alvás alatt viszont 8 óra alatt mégiscsak kell valami energiaforrás...proteinforrásra írnál tippeket (márkákű), nem vagyok márkabuzi csak korrekt legyen a dolog. Köszi.
két kanál protein, két kanál maltodextrin. (vagy dextróz)
Viszont napi szinten tömegelésnél kb kétzer annyi ch-t kell bevinni mint fehérjét, nem?
"Fehérje edzés után és minden nap este, Volumass minden nap kétszer meg ez is edzés után is? " - Valamit félreértesz. A Volumass35 az egy tömegnövelő. A tömegnövelők is egyfelől fehérjekészítmények, attól tömegnövelők, hogy szénhidrátot is tartalmaznak. A szénhidrát azért kell, mert feltéve a megfelelő mennyiségű fehérje bevitelét a szénhidrátbevitel növelésével vagy csökkentésével lehet a tömeget változtatni. Ha nőni akarsz, akkor az elégséges fehérjebevitel mellett a szénhidráton kell emelni. A tömegnövelők ebben segítenek. Azt is mondhatnám, hogy a tömegnövelő az egy kalóriadús fehérjekészítmény.
Itt vannak az adatok példának:
Volumass35
1adag 100g
44g szénhidrát
35g fehérje
340kcal energia
100% Whey Protein
1adag 25g
1,4g szénhidrát
19g fehérje
96kcal energia
Láthatod, hogy a tömegnövelőben is van fehérje, csak más arányban. A Volumass35-ben 100g tartalmaz 35g-ot, a 100% Whey Protein-ben meg 25g 19g-ot. Érdemes megfontolni a sporttárs javaslatát, mivel mindkét termék kb 20000-be kerül, de a Volumass35 6kg-os kiszerelésében csak 2100g fehérje van és 100g-os adagonként fogy majd, a 100% Whey protein 5kg-os vödörjében meg 3800g fehérje van és csak 25g egy mérőkanál. Azért a fehérjét emeltem ki, mert a szénhidrát magában egyébként olcsó. A dextróz (szőlőcukor), fruktóz (gyümölcscukor), maltodextrin szénhidrátforrások árait ha megnézed, akkor láthatod, hogy 500-1000Ft között van kilójuk. Mivel a tömegnövelőkben is általában ezen szénhidrátok vannak, így aztán tényleg megfontolható, hogy esetleg olcsóbb kikeverni magadnak a tömegnövelőt.
a tápkieg az edzés után fontos. protein és egyszerü szénhidrát kell ilyenkor, kb 1:2arányban. a volumass35 is ilyen, ha azt iszod edzés után, akkor nem kell protein.
DE A TÖBBI TÁPANYAGOT SZIRÁRD KAJÁVAL KELL BEVINNI!
de a tömegnövelődet magadnak is kikeverheted: két kanál protein, két kanál maltodextrin. (vagy dextróz)
Ész szerintem jobban teszed ha heti 3szor edzel teremben.
Köszi. És ezeket te hogy osztanád el? Fehérje edzés után és minden nap este, Volumass minden nap kétszer meg ez is edzés után is? Magyarán mindenből célszerű enni nem edzésnapokon is, és pluszban edzések után. Amúgy ezt az edzéstervet, legalább az első időkben, jónak tartod, hogy heti kétszer (kettébontva) a teremben egy alapos kör, meg heti egyszer otthon fekvenyomás-húzódzkodás, bicepsz kétkezes plusz kézisúlyzóval oldalemelés, tricepsz és koncentrált. Ez három edzésnap lenne.
az egy kis közösség ahová megyek és ott olyanok mint a hiénák: a leggeyengébbeket (öregeket, magányos nőket) támadják meg, egyedül a magabiztos fellépést, a fizikai erőt respektálják. Kekeckedni, provokálni nem akarok, csak ha helyzet van akkor ne kelljen sunyítani.
"Na most jön a gyónás, elolvasva a topicot, eddig teljesen rosszul étkeztem, ad-hoc 2-3x naponta, reggeli néha semmi vagy csak alig, este meg nagy bezabálás anyu főztjéből sok zsírral, napközben meg péksütik, gyorskaja...szóval gáz. " - Ezek után meg aztán pláne felesleges egyből túl maximalizmusra játszani. Például a Scitec-es 100% Whey Protein bőven megfelel. 5kg 20 alatti áron kapható.
"Neked erről a cikkről mi a véleményed? " - Túl van ragozva. Szerintem nem szabadidősportolóknak írták. A fehérjénél a legfontosabb, hogy be legyen juttatva elegendő mennyiség. A másik pedig, hogy megbízható minőségi gyártó termékét kell venni, nem pedig valami ismeretlen gagyi szart.
"magyarán olyan tejsavó izolátumok fogyasztását javasolja, ami CFM technológiával készült, mert az a minőségi. " - Nem kell itt a nagy minőségeskedés. Kevesen vannak, akik a tiszta bodys kajálást olyan precízen és fegyelmezetten betartják, hogy már a fehérjepor minősége miatt kellene aggódniuk. Nem leszel szinte semmivel sem erősebb az izolátumtól.
"(lehet tippelni etnikai hovatartozásra), az ő szemükben egészen más lenne 85-90 kilóval (zsír nélkül) mgjelenni, mint most 75-el. " - Szerinted egy tucat bökő ellen mire mész 90 kiló izommal? Jobb ha megpróbálod kerülni a konfrontációt, ha nem rajtad, akkor a családodon, vagyontárgyaidon bosszúlják meg, ha kekeckedsz. Sajnos ilyen világban élünk.
Aki az izom és erő szempontjából a megfelelő anyagot keresi, mely a sportolóknál oly fontos erős immunitást is adja, az az ioncserélt és keresztszűrt membrán tejsavófehérje-izolátumot válassza.(17,34,35)
magyarán olyan tejsavó izolátumok fogyasztását javasolja, ami CFM technológiával készült, mert az a minőségi.
"Ha nálam a zsírosodás nem veszély, akkor edzés alatt is ehetnék szőlőcukrot? Abból nem jó az a sima kis szopogatós tabletta amit élelmiszerboltban lehet kapni?" - Ehetsz azt is. Én a két izomcsoport edzése között el szoktam rágcsálni kb. 10-et, az felnyomja a vércukrot az edzés második felére, így nem fáradok annyira el. Ha szopizgatni akarod, akkor szopizgassad! :-)
Én az edzéstervet máshogy csinálnám. Szerintem szériánként emelkedő terhelést használj! Ha rögtön felpakolsz például egy kajak 6 ismétléses súlyra, akkor könnyen lesérülhetsz, ha pedig a súly nem igazán terhelő, akkor meg szart sem ér. Szóval inkább először kisebb súllyal többet, aztán nagyobb súllyal kevesebbet.
Itt van például a "fekvenyomás: 70 kg 3x6 ". Ha a 70 kiló valóban egy megfelelő 6 ismétléses súly, akkor 3-szor úgysem fog menni a 6, hacsak nem túl sokat pihensz, ha meg simán megy, akkor meg kicsi a terhelés, menj fel 75-re vagy 80-ra a végén.
Itt például megnézheted, hogyan megy fel szériánként Ronnie Coleman 100 kilótól 220-ig http://www.youtube.com/watch?v=wEwpLMO6n7s . Ja és hozzá kell tennem, hogy van ennek a filmnek egy hosszabb változata, ahol az előtte lévő első bemelegítő sorozat is látható, amikor 60-nal nyom 20-at, tehát valójában 60-tól lépeget fel 220-ig.
Ja hogy valami építőt is írjak, van egy nagy ínyenc barátom, ő mondta nekem hogy mesterszakács ismerősétől hallotta, hogyan lehet finom szaftosra készíteni a csirkemellet. Kb 12 percig főzni kell, majd nagy tűzön épphogy csak (1 perc)csak megpirítani olívaolajon (persze fűszerezni lehet. Így puha, omlós lesz, de mégsem szárad ki. Még nem próbáltam, de a topicon kiokosodva biztosan ki fogom, mert azért nap mint nap száraz csirkehúst enni az monoton lenne.
Ja és szerintetek 26 évesen még elképzelhető ez a +15 kg izomnövekesés pár év alatt ilyen előélettel? Valahol azt hallottam hogy 25 év fölött már nem növelhető túl jól az izommennyiség, ha előtte nem voltak erős alapok.
az elmúlt 14 órában (azért aludtam is közben) végigolvastam az egész fórumot, nagyon sokat tanultam, úgy érzem. Bevezető alaptanácsokat kérnék tőletek.
26 éves vagyok, volt egy (valamelyest) aktív testépítő korszakom, 15-17 éves koromban, heti 2 edzéssel. Utána vagy a vicces heti 1-re telt csak az időből, évekigpedig szinte 0, az otthoni fekvenyomópadot kivéve heti egyszer.
Most ézem újra a motivációt. Most 75 kg vagyok 185 centimhez, genetikailag vékony, vékony csontú, viszont egyáltalán nem zsírosodó típus vagyok. Evésre eddig egyáltalán nem figyeltem tudatosan, csak az egyértelműen szenny dolgokat kerültem (párizsi, virsli, kóla...)
másfél hónapja kezdtem újra edzeni, heti 1x teljes átmozgatás a teremben, 1x meg otthon fekvenyomás, kétkezes bicepsz rúddal plus 5x6 felhúzódzkodás a diófán. Tudom hogy ez csak bemelegítésnek jó.
A mellizmom aránytalanul erősebb a többinél, de sosem bírtam megállni hogy ne arra figyeljek, mivel ebben volt az egyetlen komoly sikerélményem anno. Szóval ennek fényében a fő számok a teremben:
fekvenyomás: 70 kg 3x6
45 fok: 50 kg 4x6
mellgép: 60 kg 4x6
hátlehúzás nyak mögé: 55 kg 3x6 (ettől fáj a vállam)
hátlehúzás mellhez szűkebben: 55 kg 4x6
evezőgép: 45 kg 5x6
váll nyak mögül nyomás rúddal 35 kg 5x6
állhoz húzás: 30 kg 4x6
oldalemelés: 8 kg 5x6
(Vállnál nem merek nagyobb súlyokat rakni, pedig úgy érzem izomból bírnám de régen attól kikészület a vállízületeim.
bicepsz francia rúd 25 kg 2x5
koncentrált 11 kg 5x6
tricepsz egykezes fej mögé 10kg 5x6
aminek nem tudom a nevét: egyik kezemmel támaszkodom a padon, mtörzsem a talajjal párhuzamos, kar lentről a tözs mellé emel 8 kg 5x6
tolódzkodás: 4x6
Lábazást még nem kezdtem el, előbb egy kicsit be szeretném melegíteni az ínszalagokat, nagyon kényesek az ízületeim.
A céljaim: 1 év alatt 6-8 kg tiszta plusz izmot fölépíteni, ami 2-3 év után remélem 15 kg is lesz, szóval nem a profizmus a cél, hanem hogy jobban érezzem magam a bőrömben, ezenkívül a mostaninál rosszabb közbiztonságú helyre fogunk költözni, ahol kisstílű nyápic bűnözők vannak (lehet tippelni etnikai hovatartozásra), az ő szemükben egészen más lenne 85-90 kilóval (zsír nélkül) mgjelenni, mint most 75-el.
Konkrét kérdésk:
1. az szerintetek működn ha a teremben kettéosztott programot csinálnék, és ezt egészítené ki egy harmasik nap otthon, amit már leírtam hogy miből áll, csak még vennék egykezes súlyzókat pluszban és azokkal is dolgoznék. Ekkor kétszer lenne minden izomcsoport átdolgozva egy héten: egyszer alaposan a teremben és egy lebutított változat otthon. Ez így elég lehet ezekhez a célokhoz?
2. a táplálkozás. Na most jön a gyónás, elolvasva a topicot, eddig teljesen rosszul étkeztem, ad-hoc 2-3x naponta, reggeli néha semmi vagy csak alig, este meg nagy bezabálás anyu főztjéből sok zsírral, napközben meg péksütik, gyorskaja...szóval gáz.
Kb világos hogy ezentúl 5-6 étkezés kellene, mindig fehérjével, szénhidráttal, kenyeret el kellene felejteni (a teljes kiőrlésű az viszont jó?). Zsíosodás úgy érzem nálam egyáltalán nm lehet probléma. Durumtésztából is több kell mint rizsből, illetve mennyivel rosszabb az mint a rizs?
Elsőre mit ajánlotok kiegészítőnek, és csak edzésnapokon szedjem vagy a többin is?
Ha nálam a zsírosodás nem veszély, akkor edzés alatt is ehetnék szőlőcukrot? Abból nem jó az a sima kis szopogatós tabletta amit élelmiszerboltban lehet kapni?
Bocs hogy ilyen sok volt elsőre, köszönöm előre is a tanácsokat, véleményeket!
Fúú, ne is mondjátok... lassan vége a szorgalmi időszaknak, örülök, ha 2re ágyban vagyok, edzért is 10 körül tudom befejezni. általában 8kor kelek. annyira nem gáz egyébként, mert hétvégén azér ügyelek arra, hogy rendesen kialudjam magam. betankolok alvással egész hétre...
Én kb. 21:30-22:00 körül szoktam nyugovóra térni hétköznap, és reggel 5-fél 6 körül már fenn vagyok. Kipihenten. A nyitott ablak tavasszal csodákat tesz.