Keresés

Részletes keresés

destrukt Creative Commons License 2024.11.24 -2 0 5685

Ne keseredj el. Te legalább magadtól beszélsz butaságot, ők pedig azért mert, vakon elhitték azt amit beléjük tápláltak. 

Előzmény: gyongyom bokretam (5681)
destrukt Creative Commons License 2024.11.24 -2 0 5684

Te sem értesz semmit az egészből, mégis itt okoskodsz. 

Előzmény: overdog (5679)
destrukt Creative Commons License 2024.11.24 -2 0 5683

"Szép-új információs világunkban az is egy fontos készség, hogy az ember képes legyen a helyes ismeretekre rábukkanni internetes kereséssel, és képes legyen a hamis hazug szemeteket kiszűrni."

Ez akár igaz is lehetne. Csak az a baj vele, hogy nektek csakis az a helyes ismeret, ami egyezik a relativitáselmélettel, minden más hamis és hazug. 

Mert a vakhit miatt csőlátásotok van.  

Előzmény: Elminster Aumar (5675)
destrukt Creative Commons License 2024.11.24 -2 0 5682

Úgy látom, te sem vagy okosabb Gyöngyömnél.

"vonatkoztatási rendszer" a laborhelyiség három egymásra merőleges fala..."

Baromság. Amiről te beszélsz, az a koordinátarendszer. 

Vonatkoztatási rendszer (vagy vonatkoztató test) bármely test lehet, amelyhez képest a mozgást vizsgáljuk. 

"Ezzel szemben "inerciarendszer" az a vonatkoztatási rendszer (a sok közül!) amelyikben érvényesek Newton dinamikai törvényei..."

Ez is baromság. Mert hol érvényesek Newton törvényei? Csakis "inerciarendszer"-ben. Vagyis ezzel a definícióval lófütyit sem érsz. Saját magával definiáltad a nem létező inerciarendszert. 

Előzmény: Elminster Aumar (5673)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.11.24 0 0 5681

Nem utánoztam senkit. Ez csak úgy jött.

Előzmény: Construkt (5680)
Construkt Creative Commons License 2024.11.24 0 0 5680

De folyvást utánozni próbálsz valamit. Most például azt, hogy "utánanézel a Winkin". Direkt idéztem is ezt a mondatod, hogy értsed, miről szól az allegóriám.

Előzmény: gyongyom bokretam (5678)
overdog Creative Commons License 2024.11.24 0 0 5679

Figyelj ... abszolút de semmit sem értesz ezekből a dolgokból.

Lehetne jellemezni téged ennek kapcsán, de minek ?

Előzmény: gyongyom bokretam (5677)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.11.24 0 0 5678

Meg  sem próbálom utánozni.

Előzmény: Construkt (5676)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.11.24 0 0 5677

Jol van na . Az inercia rendszer egy egyenletes mozgást végző rendszer, vagy nem mozog hanem álló rendszer. A vonatkoztatási rendszer pedig egy gyorsuló rendszer.

Előzmény: Construkt (5676)
Construkt Creative Commons License 2024.11.24 -1 1 5676

"Én megnéztem az interneten."

Tudod olyan vagy te itt, mint egy partra vetet szegény halacska, aki látja, hogy körülötte milyen könnyedén szippant mindenki a levegőből, ám hiába is próbálja ezt utánozni, az ő szervezete teljesen alkalmatlan rá.

Előzmény: gyongyom bokretam (5674)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.11.24 0 2 5675

"Én megnéztem az interneten. Azt olvastam, hogy az inercia rendszer az egymáshoz képest egyenletes mozgás , a vonatkoztatási rendszer az egymáshoz képest gyorsuló mozgás."

Nem tudom, hogy hol nézted ezt a hülyeséget, de a továbbiakban kerüld el messze.

Szép-új információs világunkban az is egy fontos készség, hogy az ember képes legyen a helyes ismeretekre rábukkanni internetes kereséssel, és képes legyen a hamis hazug szemeteket kiszűrni.

Előzmény: gyongyom bokretam (5674)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.11.24 -1 0 5674

Én megnéztem az interneten. Azt olvastam, hogy az inercia rendszer az egymáshoz képest egyenletes mozgás , a vonatkoztatási rendszer az egymáshoz képest gyorsuló mozgás. Mi az hogy nincs köze a relativitás elmélethez. A reletivitás elméletről szóló könyvek ezekkel kezdődnek. Arról van szó, hogy mi mihez képest mi milyen sebességgel megy.

Előzmény: Elminster Aumar (5673)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.11.24 0 3 5673

"Ha nincs inercia rendszer , vagy vonatkoztatási rendszer,"

Gondoltam szólok, mielőtt jobban belelovalnád magadat az eszement hülyeségbe, hogy az "inerciarendszer" nem azonos a "vonatkoztatási rendszerrel". Ez két különböző dolog.

A "vonatkoztatási rendszer" az a FIZIKAI OBJEKTUMOKBÓL összeállított fizikailag létező konstrukció, amihez hozzámérjük a világ dolgait. Például "vonatkoztatási rendszer" a laborhelyiség három egymásra merőleges fala meg a bal csuklómon lévő karóra. Ehhez hozzámérhetek bármit ebben a búvalb@szott realitásban.

Ezzel szemben "inerciarendszer" az a vonatkoztatási rendszer (a sok közül!) amelyikben érvényesek Newton dinamikai törvényei, mindenféle virtuális tehetetlenségi erők feltételezésének szüksége nélkül.

"Én úgy gondoltam, ezek a fogalmak összefüggenek."

Rosszul gondoltad.

De ezt már régóta tudjuk rólad.

Előzmény: gyongyom bokretam (5672)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.11.24 0 0 5672

Ha nincs inercia rendszer , vagy vonatkoztatási rendszer, akkor hol van a Relativitás elmélet. Én úgy gondoltam, ezek a fogalmak összefüggenek.

Előzmény: destrukt (5670)
overdog Creative Commons License 2024.11.24 0 1 5671

és ezzel mi a bajod te szerencsétlen ?

Előzmény: destrukt (5670)
destrukt Creative Commons License 2024.11.24 0 0 5670

"inerciarendszer definíciója"

Einstein: "Nem ismerünk olyan szabályt, amellyel inerciarendszert találhatnánk."

Előzmény: overdog (5669)
overdog Creative Commons License 2024.11.24 0 0 5669

Nem jött válasz tőled halandzsafizikus:

- az inerciarendszer definíciója még mindig nincs meg ? Általános iskolai anyag.

- olvastad is a Hraskó könyvet, aminek a fejezetére azt mondtad, hogy "nem arról szól" ?

Előzmény: Timmer László (5664)
pk1 Creative Commons License 2024.11.24 0 1 5668

"Mikor mindkettő odaért az eredeti gondolatkísérlet kiindulási helyére"

Nem arról volt szó, hogy vagy A-hoz, vagy B-hez rögzített rendszert használunk? Tehát csak az egyik mozog, a másik eleve ott van, odaérésről nála nem beszélhetünk.

Előzmény: Timmer László (5665)
destrukt Creative Commons License 2024.11.24 -2 0 5667

"Nem áltudomány csak kevesen értik meg  a lényegét..."

Akik megértették a lényegét, azok már tudják, hogy áltudomány. 

Előzmény: probaképes (5666)
probaképes Creative Commons License 2024.11.24 -1 1 5666

Nem áltudomány csak kevesen értik meg  a lényegét, az elektronok hullámainak az  összefonódását és annak gyakorlati következményeit

Ha valakivel pl vannak közös elektronjaid fotonjaid, mert sokáig együtt voltatok valamikor

akkor megérzed ha az elektronjaitok megszűnnek létezni - hogy fogalmazzam meg

a gyakorlai hasznát meg sokan nem képesek megérteni - nekik aztán próbálhatod elmagyarázni - hasztalan

Timmer László Creative Commons License 2024.11.24 -2 1 5665

Igazad van, valóban pongyolán fogalmaztam. A „látja” helyett helyesen: „tudja”. Mert ha az egyik azt látja, hogy a másik d/(c+2v) idővel később indult, akkor tudja, hogy egyszerre indultak.

Erről meggyőződhetünk abból is, ha a gondolatkísérletet visszafelé játszuk le. Ekkor A és B indulása kétséget kizáróan egyhelyű és egyidejű esemény. Mikor mindkettő odaért az eredeti gondolatkísérlet kiindulási helyére, lefényképezik óráikon az eltelt időt. Azt állítom, hogy a szimmetriából következően az a specrel szerint is egyenlő lesz. Tehát nem érzékelnek „idő relativitást”. qed…

Előzmény: pk1 (5658)
Timmer László Creative Commons License 2024.11.24 -1 0 5664

Az inerciarendszerekre a specrelben sokat hivatkozott vonatos példa:

Egyenletes sebességgel haladó vasúti kocsi ablakánál állunk, és követ ejtünk le a vasúti töltésre anélkül, hogy hajítanánk. Úgy látjuk (eltekintve a légellenállás hatásától), hogy a kő egyenes vonalban esik a pályatestre. Egy gyalogos, aki ezt a gyalogútról nézi, úgy látja, hogy a kő parabolaívben esik a földre.

Ez is halandzsa?

Előzmény: overdog (5661)
pk1 Creative Commons License 2024.11.23 -1 1 5663

Csak a számítás lesz bonyibb, nem az elvek.

Előzmény: emp (5662)
emp Creative Commons License 2024.11.23 -1 0 5662

a száguldó vonaton földobott labada is ugyanoda zuhan vissza, pedig kívülről nézve parabolát ír le, hogy ezt megtehesse.

ne bonyolítsd már forgó mozgással!

:)

Előzmény: pk1 (5651)
overdog Creative Commons License 2024.11.23 0 1 5661

Várom a kritikádat.

Ha megengeded, akkor én is kritizálok: elegánsan bedobtál egy könyvcímet, a profik lazaságával megállapítva, hogy "abban nem arról van szó".

Inkább olvasd is el, amire hivatkozol- "Az egyidejűség relativitása". Bele sem néztél, soha nem is találkoztál még vele.

Ja, az inerciarendszer definíciója még mindig nincs meg ? Általános iskolai anyag, halandzsafizikus.

Előzmény: Timmer László (5657)
őszszakál Creative Commons License 2024.11.23 0 0 5660

Ma már a matek által kreált képletekből is tudnak vizuális képet alkotni. Kérdés, hogy mennyire passzol a valósággal? A foton a fény kvantuma, tehát egy „gázrózsa” fotója is egy kvantuma a látványnak. De a gázlángról már többet tudunk, még kulturális szempontból is, mint a fotonról.:-)

Előzmény: pk1 (5655)
destrukt Creative Commons License 2024.11.23 -2 2 5659

"Így aztán csak és kizárólag a befutott jelekből VISSZASZÁMOLVA lehet valamikről UTÓLAG megállapítani, hogy azok a MÚLTBAN egyidejűek voltak."

És mi akadálya van annak, hogy visszaszámold? 

Nem tudsz számolni?

"A relativitáselmélet lényege, hogy minden egyes mérés (látszat) egyformán a valóság."

Így van, éppen ettől baromság a relativitáselmélet. 

"És persze, hogy nincsen kitüntetett vonatkoztatási rendszer, amihez mérve a dolgok "valóságosabbak" lennének mint bármely random vonatkoztatási rendszerhez mérve. Az összes reális vonatkoztatási rendszer egyenértékű."

Az elcseszett relativitáselméletben így van, de a valóság mást mutat. 

A valóságban létezik tényleges egyidejűség, csak vissza kell számolni a látszat alapján az információ hordozó jel sebességéből és a távolságból.

Mi ebben a bonyolult? Minden csillagász ezt csinálja.

Ha egy 10 fényévre lévő csillagon lát egy eseményt a csillagész, akkor tudja, hogy az esemény 10 évvel ezelőtt történt.

Mit nem értesz ezen? 

Már egy 10 éves csillagászpalánta is tudja. 

Előzmény: Elminster Aumar (5649)
pk1 Creative Commons License 2024.11.23 0 1 5658

"A indulása pillanatában azt látja, hogy B is ugyanabban a pillanatban indul és fordítva."

Na, ez az, ami nem stimmel. Ha A helyben maradna, csak d/c idővel később venné észre B indulását. Mivel 2v-vel eléje siet, kissé hamarabb, d/(c+2v) idő múlva veszi észre. És fordítva.

Ha A figyelemmel követi B óráját, akkor azt látja, hogy d/c időt késik hozzá képest. És B is, ez a látszólagos késés kölcsönös. Miután B indulásának fényjele A-hoz ér, onnantól B óráját gyorsabb üteműnek látja, és pont a találkozásig hozza be a késést.

És mi van az időlassulással?

Az is megvolt, de A B elé sietésének hatása, az, hogy a fényjeleknek (vagy akár gravitációs jeleknek) egyre kevesebb utat kellett megtennie B-től A-ig, egy siető óra látványát eredményezte A számára. A "jé, de lelassult ez a B!" élmény elmaradt, az időlassulás nem mindig látványos.

Előzmény: Timmer László (5657)
Timmer László Creative Commons License 2024.11.23 -2 1 5657

Én azt mondom, elegendő két rendszer: Ka ahol A a vonatkoztatási test és Kb, ahol B a vonatkoztatási test. Kezdetben a 2 rendszer egymáshoz képest nyugalomban van, tehát mindegyikük sebessége a másik rendszerében 0.

Ekkor az indulásuk pillanata a specrel szerint is egyidejű, azaz nem lép föl az általad leírt „egyidejűség paradoxona”. Vagyis A indulása pillanatában azt látja, hogy B is ugyanabban a pillanatban indul és fordítva.

A specrel szerinti sajátidejük csak onnantól különbözne, amikor már mozognak egymáshoz képest. De mivel mindegyikük 2v-vel mozog a másik rendszerében, ezért találkozáskor mindkettőjük órája ugyanazt az eltelt időtartamot fogja mutatni. Az én értelmezésemben ez azt jelenti, hogy óráik szinkronban jártak az egymáshoz viszonyított mozgásuk alatt is. Hétköznapian fogalmazva, ugyanúgy telt az idejük.

Feltéve, hogy neked van igazad az „egyidejűség paradoxonjában”, a szimmetriából következően az óráikon eltelt időtartamok akkor is egyenlőek. Tehát ekkor sem juthatnak arra az eredményre, hogy másképp telt az idejük.

Várom a kritikádat.

A nagykutyának meg üzenem, hogy most meg P.Mobil koncertre megyek. :)

Előzmény: pk1 (5641)
őszszakál Creative Commons License 2024.11.23 0 1 5656

„Akkor azt csak a parasztoknak szánták:” A parasztvakítást ellensúlyozandó felvilágosítás gyanánt?

Előzmény: pk1 (5655)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!