- Te hatalmas kéz, szükségem van terád, mert nélküled szinte semmit sem érek. Éreznem kell a tenyered melegét, mikor felébredek és mellettem megjelensz. Amikor éhezem és táplálékot adsz, és segítesz, hogy megragadjak valamit és felépíthetem apró ajándékaim. Velem vagy midőn járni tanulok, s hozzád futok, ha félelem gyötör. Kérlek, ne hagyj el maradj velem!
S a nagy kéz így válaszolt a kicsinek: - Te kicsi kéz, szükségem van terád, hogy belém kapaszkodj és megragadj. Hadd érezzem kedveskedésedet, mert érted kell kezet fognom sokakkal, de játszani és mosolyogni sem tudok, csak veled együtt, mikor átölellek, s veled együtt felfedezem újra a világot, a csodálatos, kicsiny dolgokat. Hadd érezzem jóságodat, azt, hogy szeretsz, veled együtt tudok ma kérni is, és hálát adva megköszönni dolgokat. Légy mindig velem, erősítsd a kezem! /Gerhard Kiefel:Két kéz/ :-)))
A szó teljes értelmében,gyerekeim felnőttek,még is...:-) gyerekek maradunk örökre!:-)))
"...három szempár... egy pár,amelyel a csukott ajtón is átlát,miközben azt kérdezi:Mit csináltok ti ott?:-))) ...Egy másik szempárnak a tarkóján kell lennie,hogy azt is lássa amit nem szabad látnia,de tudnia kell róla.:-))) Természetesen két szemnek elől is kell lennie,amellyel szigorúan néz rá a rakoncátlankodó gyerekre,de közben a szemei szavak nélkül is azt mondják:megértelek...:-)))..." /H.Wenke/
Kicsi őz
Kicsi őz fuss ide, a gyep itt szép üde, takaró vállamon, a felét rád adom.
Gyere már,őzike, a mező szélire, velem itt elleszel, a vadász nincs közel. :-)))
Néhány ütem
Hegedűkön két lassú szólam úszik, egyik megnyergeli a kürtöket, vágtatni kezd,társa utána-kúszik, hárfán föl-le futkosva integet. :-)))
Édes fáradtság
Szántáson át,toronyiránt soká ballagni jó, Az édes fáradtság belep, mint forró,lágy folyó.
És este gyorsan ágyba vágysz, nem kéne ringató. A teljes alvás rádgurul mint nagy sötét golyó. :-)))
Szeretettel gratulálunk a Ghymes együttes két front egyéniségének:Szarka Tamásnak és Szarka Gyulának:-))),:-))),az együttes összes volt,és jelenleg is aktívan muzsikáló tagjának:-))), a technikai háttérben tevékenyen segítő társaknak:-)))! Rajongóik nagy örömére, megkapták a Magyar Örökség-díjat!:-)))
Nagyon édesek a képeitek! Igazán jót mulattam a gyerek sztorikon is. A szó jó értelmében. Nekem is van kettő és szoktak hasonlókat produkálni. Jó, hogya tieitek már Ghymesen nőnek fel. Az isaszegi koncerten úgy élvezték a gyerkőcök a zenét, ahogy csak egy gyerek képes rá. Minden gátlás nélkül, önfeledten. Az enyémek még nemigen koncerteztek, de a kazettát szépen beteszik maguknak. Ki-ki a maga kedvencét. A két szaxis a legjobb kép!!!
A kisgyermek identitáskeresésében fontos szerepet játszanak a körülötte élő emberek, aztán a mesehősök, és pl. a sokféle meghallgatott vagy megnézett zenei felvétel előadói is. Régóta tudjuk, hogy a gyermek utánzással tanul. Lehet, hogy azért rak rendet a szobájában, mert Zsebibaba is így tesz; azért veszi fel a gomba-jelmezt, mert Gryllus Vilmos bácsi cd-jén is van egy Gomba c. dal, azért megy ki nyuszit keresni a rétre, mert Apa is vadász. Ha már Ghymes-fórum: hát azért kerül a fiam az első sorba a piliscsabai Ghymes-koncerten, mert a 15 éves unokabátyja előre óhajt menni és természetesen vele tart (holott előtte azt mondta, hogy azért nem akar koncertre jönni "mejt ott Hangos van"). A karácsonyi ovis ünnepségre azért vesz fel fehér inget, mert Tamás bácsin is fehér ing van a karácsonyi dvd-n. És persze kér az angyalkától hegedűt meg kontrát is a fa alá (a többi hangszer már rendelkezésre áll). A sok karácsonyi autózás közben pedig énekelget magában a hátsó ülésen, s ismét elhangzik a már-már klasszikussá vált "hegedüljön a szemetek elé" átirat. Végszó helyett egy kedves kép a májusi gyerekkoncertről, melyet így akart hallgatni, hiszen Gyula bácsi és Tamás bácsi is gitározik a színpadon:
Ezt most kivételesen elolvastam kíváncsiságból: ide mit tudsz kitalálni, de látom, csak a szokásos kivetítés, ami a ghymes-topikokat látogatók többsége számára - engem is beleértve - érdektelen: kár erőltetned. Itt is érdemes lesz átugrani a hsz-aidat.
"szerencsére eszembe jutott a varázsige, hogy "Andor bácsi" is nadrágtartót hord, "
:)))))))))))))) !!!!
Jo, hogy vannak emlékeid!!! :)))) Miről jutott eszedbe?
A férjed mit hord ? Van nadrágja? :)))
Édesjoistenem ezeknek a gyerekük sem szent... énistenem joistenem tisztisd meg a Földet az eszement picsáktol, akiknek már a gyerekük sem szent...aggyál eszet nekik kérlek szépen... ha már jőizláést nem adtál nekik! Ámen
Egy időben a kicsi fiam új szólást alkotott és alkalmazott: ha olyat csinált valaki (esetleg ő maga), amit huncutságnak, tiltott dolognak tartott, kópé mosollyal azt mondta: "Ne menj a búzába!"
(Aki eleget hallgatta, tudja, h a Kutyavér lemezen van ez a sor: "libuskám, ne menj a búzába".)
Kösz. Most egyébként majd kölcsönkapunk egy szintetizátort, h megnézzük, akarunk-e olyat. Csak abba meg azok a fránya dallamok vannak beépítve, amit ki kéne iktatni. De úgy szereti, múltkor Borfesztivál után nem mondtam el kétszer a felsorolásnál, h szintetizátor és a kicsi fiam kijavított, h van egy másik szintetizátor is.
Köszi, igaziból régebben csak Attila volt nem-bácsi, most meg Gyula.
Van egy olyan sztorim is, ami nem csak a Ghymeshez köthető, hanem mindenféle zenéhez, amit együtt hallgatunk (Vilmos bácsi, Sebő Feri bácsi, Kaláka stb.) És ezekben a muzsikákban a gitár igen fontos szerepet játszik, így mindkét fiam gitárbolond. Tehát:
A „kaotikus templom” előtt szoktunk a bicajjal lejtőn száguldozni, ahol áll egy Nepomuki Szent János szobor. (Elég sok van ezekből az országban, valószínűleg egy gipszformába öntik őket, mert mind egyforma.) A kinézete kb. ilyen: egy szakállas férfialak klepetusban, a mellén egy nagy, egész felsőtestét takaró, részben virággal borított keresztet tart ferdén. A gyermek az egyik kanyar után felnéz rá és így szól: „Gitájozik a Jézusz Kjisztusz.”
:o))) Mindig mondtam én, hogy a gyerekeknél nincs bölcsebb.
Ilyen pengetős találékonyság nálunk is volt, azt hiszem cipőfűzővel, így egyből a szép Baudelaire-sor is eszembe jutott. Műanyag hangszereket a játékboltokban, avagy hipermarketek játékosztályain szoktam találni. Igaziból az a legjobb, ha nincs is hangjuk, csak szerepjátékot játszik vele a gyerkőc, erre meg megteszi a játéklapát, vagy a fakanál is, ahogyan nálunk is kezdődött a zenélés. Azt hiszem, az egyik kis szaxofon és kisgitár 'bontempi' névre hallgatott, a másikat nem tudom. A nagyobbik fiúnak van egy gitárja, amit a szülőfalumban a kínai boltban szereztem be: ezen fémhúrok (!) vannak. A beépített elektromos szörnyűségeket könnyű kiiktatni (pláne ha van egy rontópál kistestvér), s egész szépen szól.
Kisfiam kb. 2 és fél éves volt amikor egy gyerekfesztiválon búcsúzkodtunk az ismerősöktől, és mondtuk, h megyünk, erre ő jó hangosan megszólalt: "majd elmegyünk a kocsmába"...
Kedves Nóra! Gratulálok csodálatos két kis szaxisodhoz!
Látom, színpadon állnak! És Nagyfiú nem éri be a szaxival, szükség esetére ott lóg a gitár is a nyakában! Ha már így ajánlottad, hadd kérdezzem meg: a játékboltban vásárolt szaxofonok elviselhető hangot adnak? Nem csak saját magam kímélése szempontjából kérdem (bár az sem utolsó...), hanem hamis szerszámot nem szívesen adnék a kezébe.
Az én fiam is ("majdnemhárom" éves), mikor nyáron gyakran jártunk mindenféle koncertekre (Völgy, meg persze G. gyerekkoncertek), hosszú turnéba fogott. Újra és újra kitalálta, h ez most koncert (saját halandzsaszerzeményekkel, de leginkább a Kutyavérrel), és nekem tapsolni kell. Végül már attól tartottam, h nagyon "rászokik" a tapsra, ezért kitaláltam, h a közeli park egy fűvel benőtt színpadján adott koncerteknél fogok tapsolni. No, akkor aztán négyszer is végighallgathattuk a Kutyavér első vsz-át, refrénjét és részleteket a többi vsz-ból. A legszebb az volt, ahogy a hangszerkérdést megoldotta: egyik kezébe vett egy fűszálat, a másikkal pedig pengette - az volt a gitárja.
Nagyfiam (4 éves) és Kisfiam (2 éves) Ghymes-rajongó IS. A zenekartól meglévő néhány koncertfelvétel és számos CD nagy hatással van zenei és zenészi fejlődésükre. Néhány kedves kis történetet megosztok Veletek:
Nagyfiam 2 éves volt, s elég kezdetlegesen beszélt még ( a szavak első szótagját ejtette ki általában). Az egyik koncertfelvételt nézte, melyen Tamás becsukott szemmel hegedült, s így kommentálta: "alsz' nimes" (= alszik a Ghymes)
Nagyfiam még nem volt három éves, mikor megkapta az első nadrágtartóját. Ő olyan fajta, hogy idegenkedik az új dolgoktól, így a hózentróger becsatolására sem volt egyszerű rábeszélni, de szerencsére eszembe jutott a varázsige, hogy "Andor bácsi" is nadrágtartót hord, s iziben meg is engedte, hogy a farmernadrágra rácsatoljam a nadrágtartót, s azóta is büszkén hordja.
Az autóban az Anonymus szól éppen, mégpedig az Átmeneti gyász, mikor a Nagyfiú felébred. A női sírást hallva a megkérdezi: " a néni szomorú?" Pár szóban próbálom megmagyarázni, de nagyon felnőttesre sikerül. Mire Ő: "Anya, kapcsoljuk ki ezt a szomorúságot!"
Általában esténként imádkozunk. Nos, az „én istenem, jó istenem” kezdetű kis gyerekimádságot szoktuk elmondani, kibővítve az egész rokonsággal, barátokkal (hogy kikre vigyázzon a Jóisten). Egyik este, úgy négyéves kora előtt valamikor, a Nagyfiú mondta egyedül, és – mindenféle ráhatás nélkül – a megszokott sorban ("vigyázz az én szüleimre, meg az én jó testvéremre, meg a nagymamára, meg a....") most újdonságként elkezdte mondani az egész rokonságunk és az összes kis barátja után, hogy „Tamás bácsija, Attilája, Andor bácsija meg a Szajka Gyulája”. Úgy látszik, ők is a "barátai".
4 éves volt már a Nagyfiú, mikor egyszer csak hallgatjuk a "...csak a világ végire" lemezt, éppen Tamás énekel egy számot, s megkérdezi: - "Ha Tamás bácsi énekel, akkor a Szarka Gyula pihen?" Utazás közben szól az Érdem a kocsiban, mire a Nagyfiú így szól: „hagyjad máj abba Tamás bácsi!” A Kicsiről még nem tudok idézni, mert ő még "csak" nonverbális eszközökkel tudja kifejezni magát. Azért az sem semmi, ahogyan felcsillan a szeme az ismerős dallamok hallatán, ahogyan táncolt és gitározik, meg szaxofonozik. (ajánlom minden kedves szülőnek a boltokban kapható játékhangszereket, de házilag is elkészíthetőek.) Ezért megpróbálok egy képet becsatolni, de nem biztos, hogy sikerül.