Keresés

Részletes keresés

rezgaras Creative Commons License 2000.12.21 0 0 2083
luc72 írta:

> Vetem parafa lapokat a sínek alá, és azt szeretném meg
> kérdezni, hogy milyen ragasztót használjak a zúzalékhoz?

Röviden: higított fehér faragasztót, pipettából csöpögtetve. Elôtte be szokás szórni a pályát mosogatószeres vízzel (azzal a permetezôflakonnal, amivel a feleségek a szobanövények leveleit spriccelik), hogy a ragasztó tapadjon a kövekre.

Problémák:
- Száradás után enyhén fényes lesz. Ezen szvsz csak úgy lehet segíteni, hogy utólag befújod szintelen mattlakkal. Utálatos munka.
- A kô sötétebb lesz, mint ragasztás elôtt. Errôl a napokban hosszú vita volt a német Newsgroupban, mert egyesek azt állították, hogy van olyan csodaszer, ami ezt megakadályozza. De a többségi vélemény az volt, hogy az egyetlen megoldás az, ha világosabb követ szerzel be.
- Vigyázni kell, hogy a sín ne legyen ragasztós. Ha mégis az lett, le kell csiszolni.

Tudsz németül? Ha igen, akkor nézd meg a MOBÁ-ban:

http://www.der-moba.de/

Itt a "Gleissysteme FAQ" linken találsz leírásokat - igaz, nem túl bô lére eresztve.

Mindez csak elmélet. Sajnálattal be kell vallanom, hogy még soha egy centi modellsínt sem köveztem életemban :-((

Előzmény: luc72 (2082)
luc72 Creative Commons License 2000.12.20 0 0 2082
Hello

Következőkben kérném a segítségeteket.
Vetem parafa lapokat a sínek alá, és azt szeretném meg kérdezni, hogy milyen ragasztót használjak a zúzalékhoz?
A börzén láttam műgyanta mozdony karosszériákat BzMot, Interpicit, magyar mozdonyokat és jólnéztek ki, de milyen alvázt lehetne használni hozzájuk?

Holnap meglesz minden fa anyag az asztalhoz, és akkor elkezdhetem a terepasztal építését, amiről fokozatosan fényképeket fogok készíteni. Majdnem minden meg van hozzá de még egy pár épület hiányzik. Milyen modell fákat ajánlotok, és hol lehetne beszerezni őket azért ne csillagászati összeg legyen.

Köszönök minden segítséget.

modellező Creative Commons License 2000.12.20 0 0 2081
Nekem is valami hasonló elgondolásom volt, csak nem fejtettem ki részletesen. Tehát a cél adott, szerezd meg!

Gergely

Előzmény: monfondir (2080)
monfondir Creative Commons License 2000.12.20 0 0 2080
Csak akkor passzolom el ha Macibb alvázát meg tudom szerezni. Eredeti szándékom az, hogy a jelnlegi gépet teszem működő képessé. Üdv :Zsolt
Előzmény: modellező (2078)
vsanci Creative Commons License 2000.12.20 0 0 2079
Kedves Kollégák és Modellező társak!
Ezúton kívánok mindenkinek nagyon Boldog Karácsonyt és mégboldogabb, eredményes új évet (évezredet)!!
Most elmegyek szabadságra, egy picit töltődni, modellezni és ami a legfontosabb, hogy szertnék írni egy két cikket, ami valószínűleg január elején felkerül a webzinre. Téma lesz egy svájci Re 4/4-es mozdony teszt képekkel. Ha minden igaz akkor lesz egy pár szó és kép a Vasút and modellből is. No és persze szertnék írni egy két terepasztal építési tanácsot trükköt ha összejön akkor képekkel ha nem akkor almás.
Mégegyszer kellemes ünnepeket kívánok.
Vsanci
U.I.
Ja és persze ti se unatkozzatok addig, fotózzatok és írjatok és küldjetek cikkeket, képeket, híreket és ami eszetekbe jut mindent!! Valamivel elkell kápráztatni azt a havi 5500-6000 látogatót és olvasót!!!!
modellező Creative Commons License 2000.12.20 0 0 2078
Nekem nem fontos Macib futóműve, megfelel a te motor nélküli alvázad is, kaszni nélkül.
Eladod-e és mennyiért?

Gergely

Előzmény: monfondir (2077)
monfondir Creative Commons License 2000.12.20 0 0 2077
Üdv Mindenkinek!
Ezek szerint versenytárgyalás lesz Macibb hajtóművéért? :))
Irány ár?
Üdv: Zsolt
modellező Creative Commons License 2000.12.20 0 0 2076
Sziasztok!

Nekem van egy Szergej kasznim és keresek alá egy futóművet. Megfelelne Morfondir hibás alváza is, motort és kardánt tudnék beletenni. Ezt kellene hármasban megbeszélni.
Te mennyiért adod a futóművedet?

Előzmény: Törölt nick (2075)
Törölt nick Creative Commons License 2000.12.19 0 0 2075
"Nos, az az igazság, hogy szeretném működőképessé tenni, eredeti Szergejem még ugyanis nincsen. Ezért érdeklődtem a hiányzó cuccok pótlása után."
Akkor nézzük a másik oldalról: van egy jó karban lévő M62 gépem, amelyről csak a szekrény hiányzik. Mit kínálsz érte, illetve mi ennek az eszmei értéke?

Macibb

Előzmény: monfondir (2073)
etwg Creative Commons License 2000.12.19 0 0 2074
Ingyenes tervezö szoftware (nem demo) van az alábbi cimen:

www.atlasrr.com

Mindenkinek kellemes ünnepeket és boldog uj évet kivánok

monfondir Creative Commons License 2000.12.19 0 0 2073
Szia!
Nos, az az igazság, hogy szeretném mőködő képesé tenni, eredeti Szergejem még ugyanis nincsen. Ezért érdeklődtem a hiányzó cuccok pótlása után. Egyszer már voltam fennt bőrzén - Matiz kollégával volt szerencsém - és akkor mintha láttam volna emlékeim szerint egy asztalt ahol ilyesmiket - motorokat - árultak. Ennyi infóm van, remélem valaki tud segíteni hol lehet venni alkatrészt a hiányok pótlására. Üdv: Zsolt
Előzmény: Törölt nick (2072)
Törölt nick Creative Commons License 2000.12.19 0 0 2072
"Kaptam egy kissé hiányos Piko Szergejt - cseh festésűt - sajna motor és kardánok nélkül, illetve az egyik oldalnál hiányzik a világítás fényvezető műanyag része. Érdeklődőm szerintetek milyen motort lehet beépíteni illetve hol lehet szert tennira illetve a hiányzó részekre - bőrze, stb. Itt Pécsen nem találtam cuccot hozzá. Előre is köszönöm a segítséget. Üdv:Zsolt"
Megközelíteném a problémádat a másik oldalról: mit kérsz a gépért? Engem főleg a jó állapotú szekrény érdekelne.

Macibb

Előzmény: monfondir (2057)
by az ex bhv Creative Commons License 2000.12.18 0 0 2071
Szia cst!

Nos semmi akadálya , hogy használd!
Csak a modul geometriai közepén legyen a vágányközép!
Az újság 760Ft annyi amennyi a mi újságunk!
Ne feledd a szabványos vezeték színezést !

/Régebben írtam róla/
Zsolt

Előzmény: cst (2070)
cst Creative Commons License 2000.12.18 0 0 2070
Üdv mindenkinek!

Azt szeretném megtudni, hogy a H0-ás modulokon lehet-e használni a Pilz 2,5mm-es sínjeit, vagy csak a Roco 2.5-öse a jó? Mivel ahol lakom nem lehet kapni csak a Pilzet, ezért nem ismerem a Roco geometriáját. Ki tudna nekem erről felvilágosítást adni?
A Vasút&modell mennyibe kerül?

Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánok mindenkinek!

Köszi: Tamás

Törölt nick Creative Commons License 2000.12.18 0 0 2069
Hi!

Köszönöm az info-t a Deákról.

Igen, IHC-gyártmányok voltak a modellek. Egykori Mechano-készletem jó pár darabját megtaláltam köztük. (kék, Conrailos SD40, piros nyitott vagon, sárga RioGrande zárt vagon...azt hittem, ezeket már nem gyártják.)

üdv.

Cratoni Creative Commons License 2000.12.18 0 0 2068
vsanci: ment ket privat mail a webaproval kapcsolatban. Ha van vmi. kerdes v. pontositani valo ezzel kapcsolatban, irj! Iden meg ezen a heten csutortokig leszek mail elerheto...
Mindenkinek Kellemes Unepeket!
rezgaras Creative Commons License 2000.12.18 0 0 2067
Matiz írta:

> 4 tengelyes személykocsik és teherkocsik 1700Ft/db áron
> voltak

Gondolom IHC, amit fôleg Mehano gyárt. Amikor Amerikában voltam, vettem ilyeneket a fiamnak. 2 dollár volt az áruk, de ötöt 8-ért adtak. Arra jó, hogy üveggolyókat és Lego kockákat szállítsanak. Egyébként meglepôen jól gurulnak!

Előzmény: Törölt nick (2064)
sansan Creative Commons License 2000.12.18 0 0 2066
Sziasztok! Matiz. Deák Modellsport.Nyitva: hétköznap De 9-17-ig.Most pénteken és szombaton16-ig.Tel. Német u. :210 30 21 Kálvária tér:210 28 75
etwg Creative Commons License 2000.12.18 0 0 2065
Szia Zsolt,

küldj privatban egy emilt, majd megnézem mit ajánlhatok. (Egyik oldalán legyen csak tengely vagy mind a kettön).

Üdv.

Előzmény: by az ex bhv (2054)
Törölt nick Creative Commons License 2000.12.18 0 0 2064
Hi!

Tegnap jártam a westendben. Egy játéküzlet kirakatában van egy szép kis asztal; a boltban pedig van pár amerikai modell. SD40-es sárga színben, 4 tengelyes személykocsik és teherkocsik 1700Ft/db áron voltak. Természetesen H0 méretben. A kidolgozottságuk szerintem még az egykori PIKO modellekét is alulmúlja.....

Nem tudja valaki megmondani, meddig van nyitva a Deák Modellsport hétköznapokon? A telefonszámuk is jó lenne, elhagytam valahol a papírt...

üdv

etwg Creative Commons License 2000.12.18 0 0 2063
Szia rézgaras,

mindenben egyetértek veled, csak egy trükköt irok le az ováˇlyis lyukak készitésére. (H0-ban jobban használhato mint nagyobb méretekben). Mielöt még a csatlofejek teljesen elkészülnének (azokat kb. 1 mm-rel nagyobbra csinélom) befurok egy akkora lyukat ami az ovális hosszirányu méretének felel meg, majd satuban ovatosan összenyomom a fejet, ugy hogy beleteszet a lyukba egy megfelelö átméröjü vasrudat. Addig szoritom a satut, mig az a rud nem szorul (nagyon kicsit). Igy megvan a lyuk vertikális mérete a horizontális meg adott a furat eredeti átméröjével. Utánna reszelövel, illetve más technologiával megmunkálom a fejet, hogy az ugy nézzek ki ahogy annak kell.
Szerintem a 0,1 mm-es lyuknagyobbitás igen szörszálhasogatás, miután már van egy csomo mozdonyom, amelyik ettöl joval nagyobb (0,5 mm stb.) lyukakkal is remekül fut, és miután a forgatocsapokra jön még az anya is, a valoságban nem is láthatok a lyukak.

Most dolgozok a WEB oldalamon, lehet hogy pár napon belül már müködni is fog, ott majd megnéztök a munkáim TT-ben, H0-ban valamint 1-es méretben (1:32)

Üdv

Előzmény: rezgaras (2060)
sansan Creative Commons License 2000.12.17 0 0 2062
Ma szétnéztem a Lurdyban.Megvettem én is a Roco katalógust,de úgy láttam nem volt már kéttengelyes nyitott MÁV kocsi.(Még jó,hogy a Mikinél vettem egyet Szegeden)Majdnem úgy jártam ,mint a négytengelyes Eas kocsival, addig halogattam ,míg nem jutott,most meg udvarolhatok Deáknének hogy hozzanak:-)))Láttam viszont 3 beállásos körfűtőházat(Faller)Úgy 10 khuf körül.Benéztem a Lángba is,de hát nem beszéltünk meg semmit By -al... Üdv san
rezgaras Creative Commons License 2000.12.17 0 0 2061
zakat írta:

> ha még mindig érdekel írj,

Kösz szépen. Igen, érdekel. Ha tudsz, írj E-Mailt:

janos pont ero kukac cern pont ch

(ez az írásmód a spam-címgyűjtô programok ellen van)

Előzmény: zakat (2050)
rezgaras Creative Commons License 2000.12.17 0 0 2060
etwg írta:

> A nagyobb lyukak azért is kellenek, mert a kerekeknek kell
> bizonyos mozgást engedélyezni (sokkal nagyobbat mint az
> eredetiben).

Ez a kérdés nemrégen felmerült a "scratchbuilding" levelezési listán is, akkor utánaszámoltam. Ott az jött ki, hogyha 1-1mm függôleges vagy oldalirányú mozgást engedsz meg a szomszédos kerekeknek, a csaptávolság 0,1mm-rel fog növekedni. Azaz szigorúan véve elegendô, ha a furatokat 0,1mm-rel nagyobbra készíted. (H0 nagyság!)

Nagy vita alakult ki azonban akörül, hogy a nagyobb távolság eléréséhez mi a jobb: ha nagyobb lukat fúrsz, vagy éppen dörzsárral feltágítod, vagy ha reszelôvel hosszában oválisra alakítod. Én ez utóbbit preferálom, mert ha a furatot felfúrják, akkor a rudazat függôlegesen is lötyögni fog, azaz kattog. Azt azonban el kell ismerni, hogy egy furatot mindig nehezebb tisztességes módon oválisra alakítani, mint egy kicsit felfúrni.

> Amennyiben a kerék osztás (90 fok) igen pontosan be van
> tartva,...

Erre azt szokták mondani, hogy az nem is annyira fontos, hogy 90 fok legyen - lehet 85 vagy 95 is, az viszont nagyon fontos, hogy az ÖSSZES keréken UGYANANNYI legyen!

Szerintem amikor az ember a furat feltágításával operál, az már csak a sz... passzírozása. Néha szükség van rá, de tudnunk kell, hogy most éppen szükségbôl valami rosszat teszünk.

> minden kerék fogaskerekes meghajtással teljesen simán fut
> (igaz, hogy nekik még nagyobb lyukat kellett furni a
> csatlokba a fogaskerék áttételek játéka miatt). Az ilyen
> mozdonyon a csatlo tényleg csak disz, és ugy kell
> kialakitani, hogy az soha se vigyen át energiát (mert az
> szoruláshoz vezet).

Azaz ilyenkor olyan nagy lyukat készítesz, amilyet csak akarsz, bár a függôlegesen lötyögô rudazat nem nyújt szép látványt. Azonban szerintem még az ilyen rudazatot is több darabból kell készíteni. A fogaskerekek ugyanis megengedik a kerekek oldalirányú elmozdulását a kanyarban, a rudazat viszont csak akkor, ha minden rúd csak 2-2 kereket köt össze!

Előzmény: etwg (2047)
pg54 Creative Commons License 2000.12.17 0 0 2059
Az em feloldása: Eisenbahn Magazin. Én a Roco boltban szoktam megvenni, de biztosra menni csak előjegyzés alapján lehet.
Ha küldesz emailban postacímet, a fénymásolatát szívesen elküldöm.
Előzmény: zakat (2051)
zakat Creative Commons License 2000.12.16 0 0 2058
Sziasztok!
Még kettő Nokia 3210-es vibramotor gazdát keres! Várom a jelentkezőket.
(Crash_override neked is félretettem !)
monfondir Creative Commons License 2000.12.16 0 0 2057
Tisztelt Asztaltársak!
Segítséget kérnék a következő problémához. Kaptam egy kissé hiányos Piko Szergejt - cseh festésűt - sajna motor és kardánok nélkül, illetve az egyik oldalnál hiányzik a világítás fényvezető műanyag része. Érdeklődőm szerintetek milyen motort lehet beépíteni illetve hol lehet szert tennira illetve a hiányzó részekre - bőrze, stb. Itt Pécsen nem találtam cuccot hozzá. Előre is köszönöm a segítséget. Üdv:Zsolt
by az ex bhv Creative Commons License 2000.12.15 0 0 2056
+ valami!

MINDENKINEK BULDOG KARÁCSONYI ÜNNEPEKET +
SOK MODELLVASÚTAT A FA ALÁ!

JÖVÖRE?
MEG MÉG TÖBB VASÚTAT!

by az ex bhv Creative Commons License 2000.12.15 0 0 2055
Szia Bogár!

Nos kb 180cm magas vagyok és szemüveges, de egyszerűbb ha megkeresed azt az embert aki hosszú fekete hajú / Honti Péternek hívják/
Ő tudja , hogy merre vagyok!
Másik!

Rézgaras és Etwg!
Segítség kelle !
Of mozdonyba kellene egy motor min 10mm magas és szintén 10mm széles legyen!
Kb 1-2 mm el lehet térni!
Köszi nektek!

Zsolt

Előzmény: BoGar (2043)
by az ex bhv Creative Commons License 2000.12.15 0 0 2054
Szia Bogár!

Nos kb 180cm magas vagyok és szemüveges, de egyszerűbb ha megkeresed azt az embert aki hosszú fekete hajú / Honti péternek hívják/
Ő tudja , hogy merre vagyok!
Másik!

Rézgaras és Etwg!
Segítség kelle !
Of mozdonyba kellene egy motor min 10mm magas és szintén 10mm széles legyen!
Kb 1-2 mm el lehet térni!
Köszi nektek!

Zsolt

Előzmény: BoGar (2043)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!