Van valaki, akinek van Fuggerth GySEV vagy MÁV személykocsija? Hát én most kaptam egyet. Olyan hangja van, mintha kisiklott volna, és húzná a mozdony, az meg bukdácsol az aljakon. Szemmel láthatóan szitál a kocsi, kb. 1 mm-t. Ez típushiba, vagy küldjem vissza, mert selejt?
Matiz
Ajánlom a vasutandmodell@matavnet.hu címet. Biztosan adnak tervező programot.Na bumm legfeljebb lefprdítják magyarra. Milyen géped van?
Az sem lesz nehézség, ha több fajta sínanyagból kívánsz variálni.
Ami a Bz-mot actiont illeti, a Sm Vasjármű új építésű dobozai doksiját prezentálom, a többi is negvan ha kell, plusz állomásítás.
Tulajdonkeppen en nem csinaltam mast, mint bescanneltem a PIKO-palyatervek utolso oldalat, ahol a sinek voltak abrazolva. Azokat egy rajzolo-programmal osszeraktam, tologattam amig kijott belole egy tervrajz. Mivel ezek a fileok mar nincsenek meg, csak az van, ami honlapomon van....
A Modellbahn Schule 2-es szamabol probalok mostanaban terveket lopni.Ez a szam a rendezopalyaudvarokkal foglalkozik kifejezetten. Rajzoltam egy-ket palyatervet, vazlatot, majd feltennem ide mert lesz ezekkel kapcsolatban kerdesem.
Az itt javasolt tervezoprogramok kozul eddig egy sem mukodott a gepemen..... vagy pedig nemet nyelvu volt, abbol meg semmit nem ertek :-((
Ano kaptam egy emilt különböző pályarajzokkal és köztük volt egy FUGgERthes is, ami mint láttam a te terepasztalod pályaterve. Azt szeretném meg tudni, hogy ezt te csináltad, vagy van ilyen progi? Ha te csináltad el tudod küldeni a rajzodat normál méretben, mert ez kicsinyítet és így elég homályosak a sínek, előre is köszönöm várom válaszod.
Más
Sikerült az utóbbi börzén 6 db önürítős vagonhoz hozzájutnom MÁVos festéssel, PIKO gyártmányok állítólag 20 db körül készült, már mint átfestés most.
Van valakinek tapasztalata a DOM modell tolatómozdonyáról M44
Én teljesen kezdő vagyok a vasútban. Most szeretnék csinálni vagy csináltatni egy terepasztalt, csak nem tudom, hogy kezdjek hozzá (mivel kevés időm van ezért merült fel a készittetés gondolata). Megvettem a Hobbi magazin ide vágó kiadványát, ill. van néhány pályatervem )kigondoltam a sajátomat is). A vezérlésről, bekötésekről azonban semmit sem tudok.
Kb 1,5 * 2 m helyem van, TT nagyságra gondoltam.
Az alábbiakban kérem, hogy aki tud segitsen:
- eladó alkatrészek, mozdonyok, vagonok
- pályatervek
- eladó kész terepasztal
- terepasztal készités megrendelésre
- szakirodalom
- hasznos ötlet
- boltok cime
Előre is köszönök bármifajta segitséget. A válaszokat, ha kérhetném a ghorvath@cib.hu cimre küldjétek.
A zúzottkő-ágyazathoz:
Sokat gondolkodtam, hogy leírjam-e, de megteszem, mert a tapasztalatom ellentmond az általános véleménynek. A '80-as évek közepén építettem egy H0-ás asztalt, 2 x (135cm x 255cm) méretűt, ahol zúzottkőként kristályragasztóval lerögzített mákot használtam.
Sokan óvtak tőle, hogy megavasodik, megpenészedik, büdös lesz stb. stb.
Jelentem, immár túl a 15. éven, nem avasodott meg, nem lett büdös. Sőt nagyon jól néz ki most is (az asztal nem az enyém, de néha megnézem). Lehet, hogy a ragasztó konzerválta, ezt nem tudom, de bevált.
Egyetlen hátránaya, hogy a mákszemek nem rücskösek, hanem gömbölyűek, de ez ebben a kicsinyítésben elmegy.
A kövezet jobban mutat ha vilagos (a modellek amugy is sötétebbek mint a valoság).
A ragasztonak nem szokott ártani a mosogatoszer, és eddig csak akkor maradt fehér ha nagyon vastag volt a réteg (függ a ragasztotol). Ezt higitással el lehet kerülni.
Bármilyen papírragasztót használtam eddig (Henkel, Nebuló) amelyiknek szivacsos a teteje (tubusos), mind jó lett, de a legjobb talán a "Nebuló" . Néha-néha szoktam én is porszívózni az asztalt, eddig még bírják a ragasztott részek.
> Vannak "kövek" amellyek tényleg nagyon megsötétednek
Egyébként azt hiszem, hogy ez Magyarországon nem nagy probléma, mert általában elég sötét követ (bazalt) használtak a MÁV-nál. Tudomásom szerint pl. mészkövet sohasem használtak, amit pedig a németek néha szükséghelyzetben alkalmaztak. Vagy tud valaki más kôröl? (leszámítva a kisvasutakat).
> A ragasztoba lehet szintén egy-két csepp mosogatoszert is
> tenni, meg higitani is jo, hogy folyékonyabb legyen.
A mosogatószer nem árt a ragasztónak, ha egyenesen beleteszed?
Higítani mindenképpen kell szerintem, mert a fehér ragasztó, ha összegyűlik a mélyedésekben és úgy keményedik meg, akkor fehér marad!
Nos az ágyazat problémához:
Tökéletes a higitott MOZAIK FAIPARI SPECIÁL RAGASZTÓ!
Kb. addig kell higitanni míg tej szerű lesz.
Nálam bevált a technológia ahogy a Rézgaras irta!
Az ágyzat matt marad és tökéletesn ragaszt utána lehet festeni a síneket és a kersztaljakat matt barna és fekete festék keverékével!
Nagyon szép lesz!
A parafa azért jó mert csökkenti a mozdonyok általt keltett rezgést!
/Tapasztalat/
Hátránya:
Költséges!
érdekesség képpen csak kiegészitésnek szánva. Vannak "kövek" amellyek tényleg nagyon megsötétednek (sajnos nincs meg az eredeti csomagolás, igy nem tudom melyik micsoda), de azt hiszem a FALLER kö nagyon szép és világos maradt, a NOCH meg teljesen sötét lett (lehet, hogy pont forditva van, nem tudom.)
A legjobb egy kis mennyiséget venni és kiprobálni.
A ragasztoba lehet szintén egy-két csepp mosogatoszert is tenni, meg higitani is jo, hogy folyékonyabb legyen.
Vigyázni kell az igazi kövekre (Woodland, stb.) mert ezek pora igen árt a modelleknek (nagyon kemény kvarcpor. Ilyenkor szinte elengedhetetlen az egész sinrendszer lakkal beszorni, ráadásul, ha ezt szoropisztollyal teszed (természetesen nagyon finom szerszámrol van szo, mert különben holdtáj az eredmény), akkor még utolagosan is lehet a szintonuson változtatni (enyhe rozsda stb). Persze utánna a sinfejeket tisztitani kell, de nagyon szép lesz a vágány. A festék teljesen megköti a köport meg az ágyazatot is.
Vigyázz a sinek tisztitásánál, smirgli, ROCO gumi, stb. csak alpakka (uj-ezüst, neusilber) sinekre használhato, minden más sint inkább higitoval vagy vastagabb ronggyal (jeans) kell tisztitani, különben lecsiszolog az esetleges védöréteget (nickel, réz stb.).
Mindenkinek Kellemes karácsonyt és boldog uj évet kivánok.
Én a kőzűzalékot teljesen hagyományos papírragasztóval fogtam meg. Színtelen, szagtalan, szinte nyom nélkül szárad - csak lassan. Nekem ez tűnt a legegyszerűbb megoldásnak. (Eredményét képekben Vsanci feltette a webzinre.)
> Vetem parafa lapokat a sínek alá, és azt szeretném meg
> kérdezni, hogy milyen ragasztót használjak a zúzalékhoz?
Röviden: higított fehér faragasztót, pipettából csöpögtetve. Elôtte be szokás szórni a pályát mosogatószeres vízzel (azzal a permetezôflakonnal, amivel a feleségek a szobanövények leveleit spriccelik), hogy a ragasztó tapadjon a kövekre.
Problémák:
- Száradás után enyhén fényes lesz. Ezen szvsz csak úgy lehet segíteni, hogy utólag befújod szintelen mattlakkal. Utálatos munka.
- A kô sötétebb lesz, mint ragasztás elôtt. Errôl a napokban hosszú vita volt a német Newsgroupban, mert egyesek azt állították, hogy van olyan csodaszer, ami ezt megakadályozza. De a többségi vélemény az volt, hogy az egyetlen megoldás az, ha világosabb követ szerzel be.
- Vigyázni kell, hogy a sín ne legyen ragasztós. Ha mégis az lett, le kell csiszolni.
Tudsz németül? Ha igen, akkor nézd meg a MOBÁ-ban:
http://www.der-moba.de/
Itt a "Gleissysteme FAQ" linken találsz leírásokat - igaz, nem túl bô lére eresztve.
Mindez csak elmélet. Sajnálattal be kell vallanom, hogy még soha egy centi modellsínt sem köveztem életemban :-((
Következőkben kérném a segítségeteket.
Vetem parafa lapokat a sínek alá, és azt szeretném meg kérdezni, hogy milyen ragasztót használjak a zúzalékhoz?
A börzén láttam műgyanta mozdony karosszériákat BzMot, Interpicit, magyar mozdonyokat és jólnéztek ki, de milyen alvázt lehetne használni hozzájuk?
Holnap meglesz minden fa anyag az asztalhoz, és akkor elkezdhetem a terepasztal építését, amiről fokozatosan fényképeket fogok készíteni. Majdnem minden meg van hozzá de még egy pár épület hiányzik. Milyen modell fákat ajánlotok, és hol lehetne beszerezni őket azért ne csillagászati összeg legyen.
Kedves Kollégák és Modellező társak!
Ezúton kívánok mindenkinek nagyon Boldog Karácsonyt és mégboldogabb, eredményes új évet (évezredet)!!
Most elmegyek szabadságra, egy picit töltődni, modellezni és ami a legfontosabb, hogy szertnék írni egy két cikket, ami valószínűleg január elején felkerül a webzinre. Téma lesz egy svájci Re 4/4-es mozdony teszt képekkel. Ha minden igaz akkor lesz egy pár szó és kép a Vasút and modellből is. No és persze szertnék írni egy két terepasztal építési tanácsot trükköt ha összejön akkor képekkel ha nem akkor almás.
Mégegyszer kellemes ünnepeket kívánok.
Vsanci
U.I.
Ja és persze ti se unatkozzatok addig, fotózzatok és írjatok és küldjetek cikkeket, képeket, híreket és ami eszetekbe jut mindent!! Valamivel elkell kápráztatni azt a havi 5500-6000 látogatót és olvasót!!!!