Keresés

Részletes keresés

Lacika71 Creative Commons License 2014.01.10 0 0 52

Az uv fényével nagyon vigyázz! A szem nem érzékeli kellő erősséggel és nagyon hamar komoly szemkárosodást okoz! Jobb esetben,csak begyullad,mint ha hegesztettél volna pajzs nélkül.

Előzmény: Arabica Royal (49)
Arabica Royal Creative Commons License 2014.01.10 0 0 51

Először is OFF. Köszönöm szépen, várom a magokat és a levelet!

Akkor ez most hogy is van? Ha azt olvasom több helyen, hogy a paradicsom fényigénye 5000 lux, akkor azt milyen fényviszonyokhoz/megvilágításhoz értik? Ha természetes kevert vagy fénycsöves megvilágítással kell neki 5000 luxot biztosítani, akkor egy "ideális" színtartományúval elég neki 1500-2000 lux? Mert akkor már a saláta 4000-e is ugrott.

Sőt tovább gondolva, mi van ha fogok egy brutál erős 30000 luxos ZÖLD lámpát és azzal világítok meg egy növényt? Akkor olyan mintha tök sötétben lenne és kidöglik?

Bocsesz a sok hülye eszme futtatásért csak túlpihentem magam :-)

Előzmény: manta-z (50)
manta-z Creative Commons License 2014.01.10 0 0 50

Pontosan, ha kék-piros ledes lámpával beállítasz 10000 lux fényerőt, olyan, mintha 30-40000 lux fényerejű napsütésben vagy HID lámpa alatt lenne. 

Előzmény: Arabica Royal (49)
Arabica Royal Creative Commons License 2014.01.10 0 0 49

Lehet összefüggést vonni a fényerő és a hasznosított színspektrum között? Mondok egy példát csak a jobban érthetőség kedvéért ( az adatokat csak hasra ütve írom, nem fedik a valóságot):

Ha mondjuk egy gázkisüléses lámpa 1m-ről 10000 lux fényerőt tud és a színspektrumának csak a 30%-át hasznosítja a növény, akkor az megfelelhet egy olyan 3000 luxot tudó lámpával aminek teljes színspektrumát kihasználja a növény?

Szerintem amúgy sem olyan egyértelmű ez a fényerő dolog. Van 4 darab csak UV led lámpám amik a tartó négy sarkára fognak kerülni. Olyan fénye van hogy ha belenézek kisül a szemem, mégis a fényerőmérő műszer nagyon pici értéket mutat alatta egészen közelről mérve is.

Előzmény: manta-z (42)
manta-z Creative Commons License 2014.01.10 0 0 48

Először én is tükörfóliával vacakoltam, aztán valahol találtam egy weblapot, ahol a sima fehér felületet és tükröset hasonlították össze és furcsa módon a fehér jött ki jobbnak. Kipróbáltam, én nem tapasztaltam hátrányt a tükörhöz képest így én is azt használom azóta, mivel jóval egyszerűbb és olcsóbb. 

OFF

(Jövő héten küldöm neked a magokat, meg a válaszlevelt. )

Előzmény: Arabica Royal (46)
Arabica Royal Creative Commons License 2014.01.10 0 0 47

" A profi arány vegetációs szakaszban 10 kék ,1 uv,1ir,1-2 piros"

10:1-2 kék-piros arány nekem fura (persze ez nem jelent semmit). Sokat nézelődtem a témában de én mindig olyat találtam ahol inkább piros túlsúly volt. Van erre valami utalásod?

Előzmény: Lacika71 (37)
Arabica Royal Creative Commons License 2014.01.10 0 0 46

Ezt hogy érted, hogy jobb a fehér papír? Most akarom megtervezni a "körbeburkolást", már megkérdeztem mennyibe kerül a tükrös tapéta (bazi drága, 0,5m x 1m=990 ft. és azt még valamire fel is kell ragasztani), de ha jobb a fehér akkor sokkal egyszerűbb lenne a dolog mert fényes fehér bútorlapból vagy műanyaglapból lehetne fölé csinálni egy dobozt.

Előzmény: manta-z (41)
Lacika71 Creative Commons License 2014.01.10 0 0 45

Persze,ez a legfontosabb! És,ha megfelelő erősségű és spektumú fényt kapnak a növények,a fejlődési szakasznak megfelelő arányban,nagyon látványosan elkezdenek fejlődni! A saláta például hidrósan termesztve és leddel világítva,ha minden stimmel,21 nap alatt szüretelhető!

Előzmény: manta-z (42)
bela.0121 Creative Commons License 2014.01.10 0 0 44

koszonom!

Előzmény: manta-z (40)
bela.0121 Creative Commons License 2014.01.10 0 0 43

:)

a topik cimebol gondoltam kitalalod hol szeretnem termeszteni.

eddig csak palantakat neveltem bent, fenycsovel de azok szepen novekedtek.

a salatanak viszonylag rovid a tenyeszideje, szoval en remenykedek.

ablak nem jatszik, mert ahol el tudom helyezni ott kis ablak van raadasul eszaki fekvesu.

Előzmény: gomba2008 (38)
manta-z Creative Commons License 2014.01.10 0 0 42

Ennyi!

Azt kell megérteni, hogy a növényeknek a színspektrum közepére abszolút de semmi szükségük nincs, effektív ott világítani kidobott pénz. A gázkisüléses lámpák pedig az energiájuk nagyrészét pont ott adják le. 

Előzmény: Lacika71 (36)
manta-z Creative Commons License 2014.01.10 0 0 41

Az alufóliától jobb a fehér papír. 

Előzmény: Lacika71 (23)
manta-z Creative Commons License 2014.01.10 0 0 40

A saláta a legkevésbé fényigényes zöldség. Az arányok maradhatnak ugyanazok a Ledeknél a megvilágítási szükséglete 4000 lux. 

Előzmény: bela.0121 (31)
gomba2008 Creative Commons License 2014.01.10 0 0 39

15 perc időkorlát van, után az index megviccel.

Előzmény: Lacika71 (36)
gomba2008 Creative Commons License 2014.01.10 0 0 38

Nemtom....nekem a kertben tökéletesen nő. :))

Ezért kérdeztem, hogy bent akarod? Télen? Mert haszonnövénnyel ugyan nem próbálkoztam, de nálam ősszel a fél kert beköltözik a lakásba, mivel túl sok a fagyérzékeny növényem.

Világítás ide vagy oda, általában nem bírják. Egyszer próbáltam földiepret, folytontermőt. Plusz évek óta próbálkozok vizinövényeket életben tartani, amik trópusiak. Még a decembert sem érik meg. A palánták sem mutatnak semmivel sem életképesebb állapotot akkor sem, ha bevetem az extra világítást. Amikor az ablakban kapnak napfényt, az valamivel hatásosabb, viszont a tavaszi kiszoktatáskor így is jelentős részük elpusztul. 

Előzmény: bela.0121 (35)
Lacika71 Creative Commons License 2014.01.09 0 0 37

És nyugodtan tegyél még kéket,mert nagyon meghálálja magát. A profi arány vegetációs szakaszban 10 kék ,1 uv,1ir,1-2 piros! Meglátod csodát tesz,és kb a fénycső is így világít,amitől ugye milyen szépek a palánták.

Előzmény: Arabica Royal (33)
Lacika71 Creative Commons License 2014.01.09 0 0 36

Most szállt el kétórányi írásom a végén elküldés közben,amikor már végeztem vele,tele linkekkel és vagy három oldal írással.

De azért a linkek megmaradtak.

Itt egy összehasonlító teszt leddel  és hid (xenon) lámpával.

http://www.homegrownlights.com/testing.html

És ez lámpákról:

http://www.maxgrowlights.com/index.php/2013-11-12-00-12-30/max-blue

http://www.maxgrowlights.com/index.php/2013-11-12-00-12-30/max-red

Előzmény: Arabica Royal (33)
bela.0121 Creative Commons License 2014.01.09 0 0 35

mert vilagitas nelkul a salata sem no.

Előzmény: gomba2008 (32)
Arabica Royal Creative Commons License 2014.01.09 0 0 34

Az állvány amin vannak a lámpák 1m x 1,5m és állítható magasságú 1,1 m-ig. Persze ennél kicsit nagyobb területre is lehetne alá tenni a palántákat. Csak saját szórakoztatásomra csinálom, semmi haszonszerzés nincs benne. Kizárólag hobbi és mint minden hobbi pénzbe kerül.

"Épp a fórumon irta valaki ,200 dollárba jött neki 1 m2.  Nekem a polcokkal és a garázssal eggyütt legalább 20 m2, ami 4000 dolcsi. Ezért nem értem kinek éri ez meg?"

Az inkább lett 170 dolcsi és 1,5 m2, de ez abszolút nem szentírás. Lehet, hogy kevesebb lámpa is megfelelne akár nagyobb területre. Én is csak kísérletezem vele. Nekem ennyi energiát és anyagi ráfordítást még megér.

Egyébként gondolom 20 m2-t megvilágítani nátrium lámpákkal sem két fillér, a fogyasztásról már nem is beszélve.

Előzmény: GKorni (24)
Arabica Royal Creative Commons License 2014.01.09 0 0 33

Ezt jelenleg még csak lányos izgalmamban gyorsan összeraktam. természetesen körbe lesz burkolva fényvisszaverő lapokkal. Szerintem a kék arány is megfelelő lehet, kb 1:2 - 1:3 arányban lehet a kék és a piros, ennél közelebbi arányokat egyik oldalon sem láttam hogy használtak volna.

"A fénycső vagy a cfl lámpa sem ördögtől való!"

Tudom, csak eltökéltem, hogy kizárólag ledekkel és tök sötét helyen próbálok eredményeket elérni. Nem titkolt vágyam, hogy egy-két dézsába ültetett parit és epret amik nyáron teremnek azt télen termőn tudjam majd tartani a lámpák alatt. Persze ezt csak szeretném, közel sem biztos hogy sikerül is. De egyszer valakinek ki kell már végre próbálni :-)

Előzmény: Lacika71 (23)
gomba2008 Creative Commons License 2014.01.09 0 0 32

Miért kellene a salátának világítás? Télen szeretnéd termeszteni?

Előzmény: bela.0121 (31)
bela.0121 Creative Commons License 2014.01.09 0 0 31

sziasztok!

erdekelne a velemenyetek:

ha csak vegetativ novekedesu zoldeket szeretnek nevelni (pl. salata)

milyen aranyban kellene a kek es a voros lampakat vegyiteni?

illetve mivel kozelebb lehetne rakni a novenyekhez lehetne-e ritkabban

beultetni a ledeket?

koszonm!

Törölt nick Creative Commons License 2014.01.09 0 0 30

Azért igazán rafkósak ám ezek a kínaiak :))))   Később rendeltem még két LED lámpát, mely még nem érkezett meg.

Igaz, azokat nem növények világításához szántam, hanem lakás világításhoz, ezért azok nem színesek, hanem az egyik hideg fehér, a másik meleg fehér színű. Ha szükség lesz rá, befogom azokat is a növényekhez.

A lényeg: most elmentem megnézni, hogyan áll a rendelésem. Látom, hagy felirattal hirdetik, hogy -55% kedvezmény..

Hát így kedvezménnyel is 4,40 USD. Amikor én vettem, december 20. körül kedvezmény nélkül 3,60 USD volt darabja és fényerő szabályzót is adnak mind a kettőhöz. :)

Most -55% akcióval 4,40. Nagyon rafinált! :)))

http://www.aliexpress.com/item/Factory-Outlet-E27-12W-Dimmable-CREE-CE-warm-cool-white-960LM-High-Power-LED-Lamp-spot/587812169.html

Rendelésem:

Törölt nick Creative Commons License 2014.01.09 0 0 29
Előzmény: Törölt nick (28)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.09 0 0 28

Bocsánat! Helyesbítek! Darabja volt annyi. A kettőért $ 11.20 -at fizettem. cca. 2460 ft.

Előzmény: Törölt nick (27)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.09 0 0 27

A két lámpa szállítással együtt 5,60 USD volt. Kb. 1230 ft.

Időközben megjött a gazdaboltos megrendelés is, lehet vetni. :) 50L palántaföld + 80L tőzeg, kókusztégla, perlit + magok. :)

Előzmény: gomba2008 (26)
gomba2008 Creative Commons License 2014.01.09 0 0 26

Mindez mennyiért? Nekem két kis fénycsövem van, 8000 Kelvines. Az életbentartáshoz talán elég a téli időszakban. Az idén tákolt "üvegházban" lógattam fel egyet, gondoltam a vizigazokat hátha sikerül kiteleltetni. Mármint a trópusi vizijácintot. Most még él, de silányul néz ki. Májusban okosabb leszek.

Előzmény: Törölt nick (25)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.09 0 0 25

Megkérkezett Kínából a két LED lámpa. Mivel én micro méretben játszom a kertészkedést, így egyelőre elég lesz (talán). :)

Ha mégsem, akkor már csak jövőre lesz több belőle, mert mire az idén már nem érdemes rendelni.

Több, mint 1 hónapot vártam rá. Amit 2 héttel később rendeltem szintén Kínából, már másfél hete megérkezett.

Igaz, az a Singapore Post-tal jött. Sok-sok ázsiából történő rendelésem után kialakult tapasztalatom: a China Post a leglassabb. A Singapore és a Svéd Post a leggyorsabb. Ingyen ebéd nincs, így a free shipping (ingyenes szállítás) jelölés igaz ugyan, hogy valóban nem kell külön szálítási díjat fizetni, viszont termék árába be van építve a szállítási díj is.

Ha lehet választani, akkor e kettőt válasszátok. A China Post-ot csak akkor, ha nincs más.

GKorni Creative Commons License 2014.01.09 0 0 24

Neked ez a 7 darab lámpa a képen kb hány négyzetmétert takar? Ahogy látom ugy max 1x2 m. De azért jók a képek várom a fejleményeket.

Nem birok levelet küldeni -shivaree 16-nak. Itt a válasz:

Köszi a felajánlást, de nem fogadhatom el a távolság miatt. Nem irtam az oldalamon soha összehasonlitást a led-es és a fénycsöves megvilágitásról. Igaz pár éve piros kék leddel próbáltunk 1 vödröt palántákkal, de már nem tudom mi lett vele. Arra jöttem rá hogy drága. Nekem az 1000 palántára jó a fénycső és a nátriumlámpa. Épp a fórumon irta valaki ,200 dollárba jött neki 1 m2.  Nekem a polcokkal és a garázssal eggyütt legalább 20 m2, ami 4000 dolcsi. Ezért nem értem kinek éri ez meg?

Előzmény: Arabica Royal (22)
Lacika71 Creative Commons License 2014.01.08 0 0 23

Azt tudod ugye,hogy ha csak simán kartonpapírt "leburkolsz" alufóliával,még javítasz a hatásfokon,akár 50-60%-ot is! Rengeteg fény elvész a semmibe,hasznosulás nélkül. És,ha tudsz egy kis plusz kéket adni nekik,sokkal erősebbek lesznek. A fénycső vagy a cfl lámpa sem ördögtől való!

Előzmény: Arabica Royal (22)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!