Valamelyik megcsinálja magától (már nem emléxem melyikben).
Amúgy jogos, hiszen egy alexpós és egy túlexpós képen szerintem lehetnek részletbeli különbségek. És előfordulhat, hogy nem sikerül az egyes képeket azonosra csinálni.
A makroban ritkán használatos az autófókusz. Ennél meg főleg, hiszen egymás mögötti síkokat kell élesre állítva fotózni, majd ezeket illeszti össze a használt szoftver.
Az állványra azért van szükség, hogy a program pontosabban tudja illeszteni a képeket. Általában első lépés az egymást fedő képek létrehozása, aztán jön a képkorrekció, fényerő kontraszt azonos szintre hozása.
Általában a gépet rögzíteni szokás, de biztosan meg lehet tartani kézben is úgy, hogy jó sorozatos képet lehessen készíteni. :)
Legegyszerűbb kézzel fókuszálni, én is azt teszem. Vannak olyan gépek, amelyek tudják a fókusz sorozatot. Sőt létezik teljesen automata, léptetőmotoros rendszer is.
Jól sejtem, hogy ennek a technikának az alkalmazásához elsősorban manuális fókusz (vagy szerencsésebbeknek beépített fókuszsorozat) és állvány használata szükséges? Bár láttam már többtíz, kézből lövött képből ősszállított stack képet. Mondjuk azt nem értem, hogy csinálják.
Engem is nagyon érdekel a technika, csak a jelenlegi gépem nem alkalmas rá. :(