Keresés

Részletes keresés

nyikto nye Creative Commons License 2021.09.08 0 0 10849

Ahh. Ezt a proof-t nem ismertem. Mindig tanul az ember.

Előzmény: barbárállat (10848)
barbárállat Creative Commons License 2021.09.08 0 0 10848

Nem 80 fokos, hanem 80 proof, ami Alc.40%vol-nak felel meg.

És nem az Ö.M. kedvencére, hanem erre gondolok: Kipróbált receptek, 5# https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=120972836&t=9213468

Azon belül is erre: "Néhány gin recept (Bob Emmons “ Gin & Vodka c.könyvéböl ) 4,5-5 liter ginhez"

Előzmény: nyikto nye (10847)
nyikto nye Creative Commons License 2021.09.08 0 0 10847

https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?f=11&t=73049

Ők 1liter 80%-hoz írják, az Öreg meg úgy emlékszem, 8 liter 40 fokoshoz. Nem egyértelmű.

A jelenlegi “ ö-m kedvence “ :       8 L kész ginhez.

80 g száraz boróka bogyó

10 g korriander

3    csillag ánizs

6  g édeskömény

3  g kömény

3  g  száraz rozmaring

8 x 2 cm narancs héj

6 x 1 cm citrom héj

½  kicsi mandarin héja

barbárállat Creative Commons License 2021.09.08 0 0 10846

Jó színe van, és szép tiszta. Úgy néz ki, mint a Beefeater Pink. Színezésben úgy látom, otthon vagy.

A gin receptekért köszönet. Végig fogom próbálni mindet. Ezek közül néhányat, még Öreg Muslica is megosztott velünk. És ami érdekes, felfigyeltem rá, hogy az összes recept 1L kész ginhez van megadva. Ezzel szemben, Ö.M. leírásában 4,5-5 liter szerepel. És a fűszer mennyiségek alapján, tényleg az 1 liter a reális. Érdekes...

Előzmény: nyikto nye (10845)
nyikto nye Creative Commons License 2021.09.07 0 1 10845

2db hibiszkusz virág(rozella)

nyikto nye Creative Commons License 2021.09.06 0 1 10844

Köszi, éppen most találtam pár gin receptet. És valóban nem használják az ánizst.

10 BASIC GIN RECIPES
Bob Emmons, in “The Book of Gin & Vodkas,” provides nine basic recipes in g/l measures:

Recipe 1 – BASIC GIN
* Juniper 22.5g
* Coriander 11.5g
* Cassia 2.5g
* Angelica root 2.5g
* Lemon peel 0.25g
* Cardamom 0.25g

Recipe 2 – BRITISH GIN
* Juniper 15g
* Coriander 15g
* Bitter almonds 12g
* Angelica root 0.25g
* Licorice root 1g

Recipe 3 – CORDIAL GIN
* Juniper 10g
* Coriander 7.5g
* Bitter almonds 1.5g
* Orris root 0.25g
* Angelica root 0.25g
* Cardamom 0.06g
* Licorice root 1g

Recipe 4 – CORDIAL GIN
* Juniper 10g
* Coriander 7.5g
* Orris root 0.25g
* Angelica root 0.125g
* Calamus root 0.25g
* Cardamom 0.05g

Recipe 5 – FINE GIN
* Juniper 10g
* Coriander 0.5g
* Grains of paradise 0.5g
* Angelica root 0.5g
* Orris root 0.25g
* Calamus root 0.25g
* Orange peel 0.25g
* Licorice root 10g (optional)

Recipe 6 – LONDON GIN
* Juniper 10g
* Coriander 10g
* Bitter almonds 1g
* Angelica root 0.25g
* Licorice root 1g

Recipe 7 – BASIC GENEVA
* Juniper 10g
* Coriander 12g
* Cassia 0.6g
* Angelica root 0.5g
* Calamus root 0.6g
* Bitter almonds 1.2g
* Cardamom 0.05g

Recipe 8 – PLAIN GENEVA
* Juniper 10g
* Coriander 10g
* Calamus root 0.25g
* Bitter almonds 0.5g
* Orris root 0.25g

Recipe 9 – FINE GENEVA (highly recommended)
* Juniper 20g
* Coriander 8g
* Angelica root 1g
* Calamus root 0.25g
* Bitter almonds 3g
* Cardamon 0.125g
* Grains of paradise 1g

Recipe 10 – ENGLISH GENEVA (from “The Household Encyclopedia”)
* Juniper 35g

The total amount of botanicals used is approximately 20-35 grams/liter of 80-proof gin. If we take the dominant botanical juniper as 'x', the proportion of the botanicals used is:
* X = juniper
* X/2 = coriander
* X/10 = angelica, cassia, cinnamon, licorice, bitter almonds, grains of paradise, cubeb berries
* X/100 = bitter & sweet orange peel, lemon peel, ginger, orris root, cardamom, nutmeg, savory, calamus, chamomile.

If we use X = 20g, then X/2 = 10g, X/10 = 2g, X/100 = 0.2g (200mg). Multiply by the number of finished liters. Using only one of each division provides 32.2 grams/liter, leaving considerable room for adjustment and addition.

Előzmény: barbárállat (10843)
barbárállat Creative Commons License 2021.09.06 0 0 10843

A teljes csillagánizst használjuk, de mondom, a ginből ki is hagyhatod, egyáltalán nem egy tipikus fűszer a ginkészítésben, a nagyobb márkákat nézve, egyikben sincs.

A sima ánzsmaghoz képest, a csillagánizs sokkal intenzívebb, édesebb, émelyítő ízű. De ánizsügyben inkább Cloaked az illetékes.:)

Előzmény: nyikto nye (10839)
barbárállat Creative Commons License 2021.09.06 0 0 10842

Én inkább a kisebb deflegmációban látom a megoldást. Az abszintot is delegmátorral, jó hosszú páracsővel, lassan főztem, tehát erős deflegmécóval. Nagyobb deflegmácóból nekem az következne, hogy több dolog marad az üstben. Ami erősen illékony, az a deflegmácó mértékétől függetlenül átjön -lásd metil-alkohol. Kisebb deflegmációval, meg a kevésbé illékony részek is képesek átpárolódni. A főzést elég magas alkoholfokon hagyjuk abba, vagyis aránylag alacsony sisakhőmérsékleten, így inkább arra kéne törekedni, hogy a sisak hő, magasabb legyen a lepárlás végén.

Az biztos, hogy a következő abszintot, már deflegmátor nélkül főzöm, és majd nyomom neki, ahogy a csövön kifér. Lehet, majd kipróbálom hogy thumperben főzve a macerátumot, hogy viselkedik.

Előzmény: cloaked (10833)
cloaked Creative Commons License 2021.09.06 0 0 10841

Így van! A profi főzdések is sokan leírták, hogy elolvasták a százéves kézikönyveket, minden apróra betartottak, ami le volt írva, és nem tudtak elsőre jó abszintot főzni, csak ihatót :)

Előzmény: Old Salt (10836)
obsitos3 Creative Commons License 2021.09.06 0 0 10840

Amit leírtál,abból nekem az jön le,hogy úgy működik,mint valami derítő por.Megpróbálnám,mert nem igazán sikerül tükrösre szűrni.

Előzmény: falaki (10837)
nyikto nye Creative Commons License 2021.09.06 0 0 10839

Elnézést, de én még le vagyok ragadva a csillagánizsnál. A héjat is beleőröljük, vagy csak a magját.
Mivel másabb a sima ánizs?

Előzmény: barbárállat (10829)
obsitos3 Creative Commons License 2021.09.06 0 0 10838

Megrendelni vagy megvenni hol lehet?Írhatnál címet.

Előzmény: falaki (10837)
falaki Creative Commons License 2021.09.06 0 0 10837

Igen, a Gréta karamell pasztától a whiskey világosodik. Általában túl szoktam csipszezni. A fotón az látszik, hogy még a legalját is vissza lehet tisztítani. Persze ott fél literben volt egy borsószemnyi paszta. Döbbeletes a tisztító hatás már egyszeri szűrésre is. Nagyon lassan folyik át a papíron. Szerintem 1/4 kilót meg lehet kockáztatni árban, de tényleg jó lehet a házi karamellázás is. 

Előzmény: barbárállat (10819)
Old Salt Creative Commons License 2021.09.05 0 0 10836

Kösz a tanácsokat! Természetesen nem adom fel, a továbiakban megpróbálom kikisérletezni a megfelelő arányokat (nem lesz rövid idő, de a wiskeyre is ráment egy-két évem) gondolom hiába tartod be grammra és celziusz fokra a recepteket a főzőtől is függhet az ererdmény. (ami azért számomra most sem elkeserítő, vagyis számomra iható most is és bizom benne hogy az érlelés még javítani fog a dolgon).

Üdv:

o-s

Előzmény: cloaked (10835)
cloaked Creative Commons License 2021.09.05 0 0 10835

Akkor nem a színezésnél lesz a gond.

Egyébként az anetoltól függetlenül, ilyen gazdagon színezett házi abszintból őszintén szólva én még nem ittam igazán jót, a színezés mindig elverte a párlatot, nem érvényesült a jellegzetes "abszintíz", ami az abszint igazi szépségét adja. Az ilyen receptek ideális esetben több év érlelést igényelnének, és/vagy igen extra minőségű hozzávalókat, mert ez igazából a békebeli prémium kategóriás recepteknek felel meg.

A hozzávalókon nem is kell változtatni, de szerintem érdemes lenne a színező fűszerek nagy részét inkább lepárolni az első körrel, és csak a maradék negyeddel-ötöddel színezni. A legjobb kezdő abszint, amit kóstoltam, hasonló receptből készült, de teljesen fehérnek megcsinálva, azaz minden hozzávaló lepárlásra ment.

Előzmény: Old Salt (10834)
Old Salt Creative Commons License 2021.09.05 0 0 10834

Köszi a tanácsokat! A szinezésnél a két literből egy befőttes üvegnyit szineztem és összekevertem a többivel. Sajnos fehérből nem hagytam tesztelni. Legközelebb több ideig áztatom főzés előtt,  és esetleg majd hűtöm a sisakot főzés közben (kasszikus vizes ruha módszer) majd meglátom az eredményt.

Azért bízom az időben, majd kiderül. Nekem igy sem rosz, szárazabb a rakinál, de én a teát is cukor nélkül iszom.

Üdv: o-s

Előzmény: cloaked (10833)
cloaked Creative Commons License 2021.09.05 0 0 10833

Általában azok sem ittak még abszintot, akik azt hiszik, hogy igen :))

A képek alapján – feltéve, hogy elég hideg volt a hígítóvíz – olyan, mint amilyen a legtöbb mindenki első abszintja: nem ment át elég anetol az ánizs/édesköményből. Ilyenkor az íze (és az érzete) nagyon el szokott menni száraz-csípős-fanyar irányba, bár fél év múlva már nem lesz olyan éles, mint frissen.

Ha nem ízlik majd, akkor sokat javít rajta, ha a pohárban jól megcukrozod, de sokkal jobb, ha olyan ánizsos szesszel javítod fel, amiben rendesen ott van az ánizs (cukrozni ilyenkor is lehet egy kicsit, ízlés szerint). Amikor jól sikerül, kb. annyira kellene ánizsosnak lennie, mint a török rakinak, vagy még jobban; persze az üröm és a többi miatt sosem lesz annyira édes, mint a raki.

Azt még senkivel nem tudtuk igazán kideríteni, mitől nem megy át az anetol, de hacsak nem dobtad ki az elejével, akkor valszeg a magasabb deflegmáció segít. Egyvalakiről tudok, akinek nagyon jó lett az első abszintja, igazából nem is ért a szeszfőzéshez, viszont egy 3L-es réz pálinkafőzőn csinálta, aminek valszeg hatalmas a fajlagos defije.

Az jutott még eszembe, hogy színezéskor is elveszhetne az anetol valami folytán, úgyhogy érdemes lehet a fehér párlatot is tesztelni, illetve – a régi gyakorlatnak megfelelően – a színezést a párlat egy kis részével elvégezni, és azt visszakeverni.

Előzmény: Old Salt (10831)
Old Salt Creative Commons License 2021.09.05 0 0 10832

kápet=képet :)

Előzmény: Old Salt (10831)
Old Salt Creative Commons License 2021.09.05 0 0 10831

Csak most jutott időm válaszolni. Nagy öröm hogy az abszint ilyen jó ismerője reagál az első kisérletemre! (egyben nagy kihívás is). Előre bocsátom hogy még soha sem ittam abszintot (egyszer láttam olyan embert aki állítólag ivott már :) ) csak ouzoval ill. rakival ismerkedtem több országban is. Fölteszek kápet az eredményekről: az első tisztán, a második 1:2 a harmadik 1:5 arányban hígítva.( A pohár ötletet az abszint.com oldalról vettem! A mintázata pont stimmel a 2 cent abszint és 10 cent vizhez)

Előzmény: cloaked (10825)
nyikto nye Creative Commons License 2021.09.04 0 0 10830

Oké, köszi.

Előzmény: barbárállat (10829)
barbárállat Creative Commons License 2021.09.04 0 0 10829

3db csillagánizs saccra 3g. Nem rontottad el, a recept túl ánizsos. Akár ki is lehetne hagyni teljesen.

Igen, próbáld ki egy menetben. Csak cefrét ne tegyél bele, ezt nem tudom, honnan szedted, de nagyon rossz ötlet. Amit a thumperbe töltesz, az egyszer párolódik le, tehát cefréből alszesz lesz. Ugye nem akarsz alszesz ízű pálinkát? Amiket érdemes thumpertöltetnek használni, sorrendben:

-feje

-alszesz

-ágyazott tiszta szesz

-farka első fele

-gyümölcslé

-víz

Előzmény: nyikto nye (10828)
nyikto nye Creative Commons License 2021.09.04 0 0 10828

Na, b...ker. Akkor ott rontottam el. Most visszanéztem a receptet. Ott 3 csillagánizst ír, én meg 3 grammnak néztem. Bele is tettem, őröltből.
Köszi.

A pálinkát, meg azt mondod, nyugodtan próbáljam ki egy menetben?
Teszek a thumperbe a cefréből. A szőlőből úgy is erősebb cefre lesz, mint a gyümölcsök általában..

Előzmény: barbárállat (10827)
barbárállat Creative Commons License 2021.09.04 0 0 10827

A hosszú áztatás nem gond. A receptben túl sok az a 3 db csillagánizs, 1,5- 2db untig elég. Borókát érdemes még megtolni benne, kb 20g-al. Azért is mondom, hogy kóstolgasd a gineket, mert így kialakulhat a saját stílusod,  és tudni fogod, hogy milyen ízt akarsz a tiédben érezni. Nekem a mérvadó a Beefeater. Többre becsülöm, mint a sokkal felkapottabbb Bombayt, vagy Hendrick,set.

A thumperes kérdésedre itt válaszolnék, a pálinkás fórum helyett. Ott ne nagyon számíts használható válaszra, mert nem thumpereznek, és pálinkán kívül, nem is érdekli őket más. De nincs is ezzel baj, mert ezért pálinkás fórum.

Ha nem töltesz a thumperbe semmit, akkor már nem alkalmas egy menetbeni lepárlásra, mert ha a bemenő ág nincs a follyadékszint alatt, és akkor csak slobber boxként tud üzemelni, ami leginkább egy deflegmátorhoz hasonlít. 

Thumper töltenek ne pazarold el a tavalyi pálinkát, ha nem tudsz milyen szeszt beletenni, önts bele gyümölcslevet, vagy vizet. Ami nem a legideálisabb, de a lényeg, hogy működni fog. Kár ezen görcsölni.

Előzmény: nyikto nye (10826)
nyikto nye Creative Commons License 2021.09.04 0 0 10826

Mondjuk a fűszerek közel 3 hétig áztak és a thumperbe is beletettem, nem szűrtem le. Lehet, hogy ez volt a sok?

Előzmény: barbárállat (10821)
cloaked Creative Commons License 2021.09.03 0 0 10825

Hogy sikerült? Rendes opált ad? Ilyen recepttel egy borospohárban jeges vízzel hígítva kb. 30% alk. környékén már egészen sűrű átlátszatlannak kellene lennie, majd 12%-hoz érve (72% kiindulónál kb. 1:5 hígítás) többnyire  láthatóan hígul egy árnyalatot, de továbbra is sűrű átlátszatlan.

(Hogy az íze jó lett-e, az hónapok után derül ki igazán, főleg zöld abszintnál.)

Előzmény: Old Salt (10823)
kalomista mark Creative Commons License 2021.09.03 0 0 10824

Nagyon jó lett!

Előzmény: falaki (10813)
Old Salt Creative Commons License 2021.09.03 0 0 10823

Átolvastam az összes hozzászólást amiben előfordult az abszint szó (a szabályos forrásmegjelölést most hanyagolom, elnézést az érintettektől), és azután a beszerzhető anyagok miatt a következő lett:

2 liter 83 %-os Teds FFV-hez

50 g fehér üröm

100 g ánizs

100 g édeskömény

5 g kálmos

2 g kardamom

15 g koriander

5 g angelikagyökér

a színezéshez:

20 g tárkony

10 g izsópfű

10 g citromfű

Egy napi áztatás után főzés (lassan, belső betétel), 75 % indult, sokáig tartotta, 1,6 liternél visszaesett 65 %-ra, két liternél 60 %. A színezés 60 fokon, majd egy éjszaka dunsztban. A végeredmény 73%-os lett.Üdb:o-s

Előzmény: barbárállat (10818)
nyikto nye Creative Commons License 2021.09.03 0 0 10822

Ja  ja, muszáj lesz vennem valami gyárit, hogy tudjam mit akarok.
A kék teát(clitoria, pillangóborsó) még áfonyás sör színezéséhez vettem, de nem csináltam meg. Utánaolvasva sokan próbálkoztak a kék sörrel, de csak mesterséges étel színezékkel sikerült. Azt meg nem akartam.
AZ a tulajdonsága, hogy savasabb környezetben változtatja a színét. Lilára, pinkre, halvány pirosra. A sör  ph-ja már alacsony neki. Nem olyan színt akartam.
A tiszta szeszben pont jó kék.

Előzmény: barbárállat (10821)
barbárállat Creative Commons License 2021.09.03 0 0 10821

Kék teáról még nem is hallottam, de majd utánanézek.

Jól csináltad, de viszonyítási alapod mindig legyen. Érdemes lenne beszerezned egy üveg középkategóriás gint, hogy tudd, a tiéd mit tud ahhoz képest. Az Öreg receptjével biztos nem lőttél mellé, de akkor is hasonlítsd össze, mert másképp nem fogod tudni, hogy legközelebb min kéne javítani.

Az édes ízt az anetoltartalom okozza, vagyis az illóolajokban lévő aromaanyag. Ebben a receptben, főleg a csillagánizs okozza, ami szerintem nem annyira előnyös egy ginnél. A gin akkor jó, ha száraz, úgyhogy jobb az ánizst visszafogni, vagy ellensúlyozni mondjuk írisz, vagy angelika gyökérrel. A borókaízt nem említetted, úgyhogy gondolom, nem az dominál az italban, pedig annak kellene.

Előzmény: nyikto nye (10820)
nyikto nye Creative Commons License 2021.09.02 0 0 10820

A recept az ÖM kedvence, az egyszerűség kedvéért. A színe meg kék tea.
Nem vagyok gin szakértő, sőt elmondhatom, hogy évtizedek óta nem ittam gint. Most is inkább a kíváncsiság vezérelt.
Inkább pálinkás-sörös vagyok
Nekem ízlik, meg a szomszédnak is.
Enyhén fogkrémes, Úzós ízek a jellemzőek. Nem tolakodóan. Kicsit édeskés, ami a pálinkánál a glicerin, itt nem tudom mi okozza. Az alapja búzamaláta és árpamaláta szesz. Egyszer simán alszesz, egyszer thumperrel lepárolva, majd még egyszer thumperben a macerátummal.

0

Előzmény: barbárállat (10817)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!