Szépek.Azért észrevenni hogy melyik a pulyka mert olyan pulyka kinézetűek :) A fehérek azok hibridek?Azok is nállad keltek?Azért kérdezem mert tojgli engem is érdekelne,csak nem tudom hol lehetne beszerezni.
Nem tudom, mikor lesznek normális pulyka kinézetűek! :(
Ezen a második képen Tibor kakas nem akart arrébb menni, nagyon fotogén :D. Ahogy látod, nekem együtt vannak a gyöngyikkel és pár csirkével is. Mindenki itt kelt, nálam.
Hát igen. Csak azt nem tudom még, hogy milyen neműek. Szívem szerint már most kiengedném őket a kertbe, nem sok kárt tudnának tenni (azt hiszem). Na mindegy, most el vagyok havazva, de majd ha lenyesem a szárnyukat, megejtem a felszabadítást. Tegnap már megint nem akartak beülni, úgyhogy jól vannak. Azért behajtottam őket, mert még csak a tolluk nagy, egy szikra zsír nincs rajtuk
A gilisztaságot elvileg nem a táptól, hanem a kapirgálás során felszedett cuccokkból tud összeszedni. Amit konkrétan olvastam anno, az a csiga és a földi giliszta. Ezekben vannak olyan fonalférgek, amelyek a pulykának nem jók...
Féreghajtónak javasolnám első körben a fokhagyma etetését. Egészben megeteted vele, aztán figyelni kell az ürüléket, de mindenképp fel kell takarítani, nehogy vissza kerüljön ha sikeres volt. Ha nem volt sikeres, akkor marad a féreg hajtó.
A rác kerti üzlet mennyivel olcsóbb, mint az alpha zoo? (szabó ervin, a jármi úton) Én ott szoktam vásárolni mindig. Van ami elég drága, de legalább aránylag jó a választék. Bár vannak olyan dolgok amit nem nagyon tudnak beszerezni, vagy csak nagy árréssel.
Igazad van, az akvastin csak ásványi anyag kiegészítő, ezért írtam neki az A-D3-E-K complex vitamint, én azt adom nekik, erre mondták a környékbeli tenyésztők, hogy jobb, mint a jolovit. Ha azt nézed, nem drágább az akvastin 10 dkg-ra, mint megvenni a kis dobozost, ami fél kg és 480 ft. :D Na jó, 20 ft-tal jössz ki drágábbra. Mindenki másra esküszik. Én pl.almaecetet csak havonta 2-3 napig adok, de azt minden hónapban. Én a Rácz-kerti állattenyésztési szaküzletben vásárolok mindig. Még egy kérdés Juhost! A gilisztaság mitől alakulhat ki amúgy? Én úgy vettem észre,hogyha tápot adok nekik, akkor egy idő után gilisztásak lesznek. kb.2-3 hét múlva már adok is nekik giliszta hajtót. Mert soványodni kezdenek, nyurgulni, sokat veszítenek a súlyukból.
Már egészen fürgék és szépen esznek. Szerencsére megszokták, hogy naponta többször megfogom őket, így most nem kell velük birkóznom, hogy még megkapják a gyógyszert.
Már a színük is jobb, pirosodik a nyakuk. Csak azt nem tudom, honnan lehet megállapítani, melyik tojó és melyik bak. Most egyik sem sátorozik, de úgy emlékszem kisebb korában a bronzos megtette.
Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni, vagy esetleg egy cserebere üzletet nyélbe ütni. :9 Van három pulyka tojóm, egy bronz és két fehér. Egy kakast szeretnék, esetleg egy tojó cserébe/vagy beszámolva az árba. Volna valaki Veszprém vagy Sóly környékéről? Felénk nem nagy divat..tudtommal a pulyka tartás, ezért kerestem meg eme fórumot....hátha szerencsém lesz.
Szia. Az almaecet jó hatásu azonban sok mindent kőzömbősithet. Add külön kuraszerüen. Pld 3 nap ecet 3 nap szünet ugy a vitaminok. Ha esetleg gyógyszert is adsz ugy mellé ne adj semmit csak majd a gyógyszerezés után.
Én adtam, nem volt semmi gond. Ha nagyon akarod utána lehet nézni, hogy az almaecetben lévő savak mennyire befolyásolják a vtitaminokat... De ez már nem hobbi, hanem laborkörülmények... Én adtam együtt, de szíved joga eldönteni. Ha tutira akarsz menni, akor 7 nap jolovit kúra, utána pedig almaecet kúra.
Most már csak azt mondjátok meg, hogy a jolovitot együtt használhatom-e az almaecettel, vagy felváltva jobb. Ugyanis ez a kettő van itthon, meg zeolit (vagy valami hasonló, de azt a kajájukba keverem, a tyúkoknak is, mert néhánynak tavasz óta nem tollasodott ki a háta - nem a kakas taposta le, mert az a nyáron nem volt).
Köszönöm, most először összegyűjtöm, leírom a tanácsokat, aztán megemberelem magam és kiveszek egy fél szabadnapot (a családtól), hogy elmenjek az állatpatikába.
A "betegeim" már jobban vannak, ma reggel maguktól kezdtek enni. Eddig szó szerint kiskanállal etettük őket. Táp, tojásfehérje, fokhagyma "gyógyvíz".
Ha tudnák a buta feükkel, hogy bennyien segítenek a gyógyulásukban, biztos nagyon felvágnának rá.
Nem tudom, milyen sűrűn jársz állatgyógyszertárba, de tudom ajánlani az Akvastin nevű port, ezt vízbe kell nekik adni. Tele van ásványi anyaggal és vitaminnal. Valamint a jolovit helyett az itteni madártenyésztők egy sárga löttyöt ajánlanak, a neve csak ennyi, hogy A-D3-E-K komplex vitamin. Mert ezek a vitaminok vannak benne :D Itt van egy leírás róla, bár nem magyar nyelvű. Én hozzá tudok jutni 1 dl-hez is, mert nagyon kevés kell belőle és ez sokáig elég. Itt nálunk adják kimérve is, mert a nagy tenyésztők használják és nagyon sűrű, egy jófajta szörphöz tudnám hasonlítani.
Én mindkettőt adom nekik, nem túl drága vitaminok és nagyon sokáig elég mindkettő. Az akvastin 480 ft egy dobozzal, azt hiszem 0,5 kg-s. De azt is szoktak árulni kimérve. 100 ft/10 dkg. Ha gondolod, beszerzek neked belőlük, és el tudom postázni.
Köszönom a pontos választ. Ha megerősödnek, én is megteszem velük, és a lányomnak is továbbadom a jó tanácsot, mert neki is ez a problémája. Érthetó, hiszen a pulyeszok úgy 12 hetes korukig együtt nőttek nálam.
A lábadozóim talán már jobban vannak, a nagyobbik fekete már evett, mikor kiengedtem, a kisebbik bronzos még gyengébbnek tűnik, de már van remény.
Tegnap a fekete macskám bosszantott fel, mert napközben vagy ötször zavartam ki a pulykák kifutójából. Nem törődött a jószággal - egeret lesett. Még ez is jó lenne, csak az két bamba nem mert tőle a hátsó, szénás részbe menni, ott ültek elöl a földön. Az egész kifutó álcahálóval van lefödve, hogy míg kicsik voltak ne fogdossák össze a macskák, de valahogy megtalálta a rést a pajzson.
Remélem, éjszaka a végére járt az egérnek - nyitva hagytam neki az ajtót (a kifutóét, a pulykák este szépen maguktól bementek az ólba és becsuktam őket). Most bejött, és gondolom az egész napot átalussza.
Hiába, kell a macska, mert így a terményt az eszi meg, akinek szántuk.
Nekem csak nyurgultak, nőni nőttek, de soványak, súlyuk is alig van. Egyébként fürgék, jó étvágyúak, csak amennyi terményt ezek már megettek, meg szójadarát, tápot, már jó kis húsosaknak kéne lenniük. Én állatpatikában szoktam venni port, ezt a vizébe kell tenni, leitatni velük, 3-4 hét múlva megismételni. Családi szokás nálunk, hogy délután már nem kapnak inni sokat, estére kevesebb vízbe odaadni nekik a port, mire világosodik, átzárni másik helységbe őket, hogy ne egyék vissza azt, ami féreg kijött belőlük. Feltakarítani azt a helyet és friss szalmával és forgáccsal várom őket vissza. :D elvileg ezek a mai szerek már széles spektrumúak, elpusztítják a petéket is, nem kell tartani attól, hogy vissza felennék, mert nem fertőződnek ezáltal vissza. De anyum ragaszkodik ehhez a zárogatáshoz. Ő kelt fel hajnalban most is, én meg korán reggel kitakarítottam és bealjaztam a kis csudáknak. :D
Apropó, giliszta. Erről még nem hallottam pulykánál. Ezek se akarnak hízni, még a betegségük előtt is kis pillék voltak. Hogyan lehet felismerni és hogyan lehet elhajtani?
És hány évig él a pulyka ha hagyják? Mert ha ezek megmaradnak, biztos nem lesz lelkem levágni őket?
Most süt a nap, és csipegetnek némi hagymát meg zöldet a tápból. Almaecet beüzemelve.
Még élnek és talpon vannak. Oda-oda csipegettek a kajának is, de azt hiszem, ma kényszeretetés lesz, hogy ne gyöngüljenek le még jobban. Szerencsére jön a lányom (közel leknak) az egyik unokámmal, ő majd segít.
Megy a drukk!!! Este megnézem, írtál-e, hogy mi az eredmény. Ismerős az érzés, én a tyúkjaimmal voltam így, mikor napi 4 is elhullott!!! Hajrá Omosimama!!!
Kösz a megértést. Ma még nem mertem kimenni hozzájuk, Egyrészt mertmég csak most világosodik, másrész mert félek, hogy ismét elpusztult jószágot találok, Na mondegy, főzöm a tojást, vágom a hagymát és reménykedek. A gyógyír beadása két emberes, de még mindenki alszik. Drukkoljatok nekem!
Ne aggódj, nem nevetséges. Én pl.kimondottan vetettem csemege hagymát, ami nem fejesedik, csak a zöldet hozza :D azt adok nekik, meg veszem a nem olcsó fokhagymát, és azt is adom nekik összevágva. Holnap túrót is kapnak. Jön a hideg, félek én is, hogy megfáznak. Nekem gyöngyikkel vannak együtt tartva. Tritikálét és tengeri darát kapnak, hétvégén veszek nekik egy zsák tápot, hátha szednének magukra valamit, mert nagy valószínűséggel gilisztásak voltak. De túl vagyunk a gilisztahajtáson, 3 hét múlva ismét hajtunk egyet :D Fel a fejjel, jövőre ismét megpróbálkozhatsz, sok tapasztalattal a tarsolyodban.