Keresés

Részletes keresés

förike Creative Commons License 2011.05.01 0 0 2252

Feleslegesen kaszáltam le a lucernát! Szakad az eső!:-(((

suplatyi Creative Commons License 2011.05.01 0 0 2251

Csá

Levezetném én is az én elképzelésem a tenyészkiválasztásról,

még ma de arra lennék kíváncsi,hogy kinek mi a meglátása,

a Magyar óriásnyúl mennyi idős korára éri el a teljes kifejlettségét?

Előzmény: N.Jani (2249)
N.Jani Creative Commons License 2011.05.01 0 0 2250

Tenyész-kiválasztás tematikája:

/Nagy János/

Két kiváló küllemi- és tenyész-tulajdonságú egyed.

MAGYAR ÓRIÁSNYÚL (♂) – MAGYAR ÓRIÁSNYÚL (♀)

Rossz tartási és takarmányozási körülmények között:

1.       generáció: (1)maGyar óriasnyúl (2)mAgyar óRiasnyúl (3) MAGyar óriÁanyúl…

2.       …

3.       …

4.       …

5.       …

6.       generáció: (1) mAgyar órÁsnyúl (2) MaGar óriÁSnyúl (3) MAGYAR ÓRIÁSNYÚL

Két kiváló küllemi- és tenyész-tulajdonságú egyed.

MAGYAR ÓRIÁSNYÚL (♂) – MAGYAR ÓRIÁSNYÚL (♀)

Jó (v. kiváló) tartási és takarmányozási körülmények között:

1.       generáció: (1)maGyar óriasnyúl (2)MAGYAR ÓRIÁSNYÚL (3) MAGyar óriÁanyúl…

2.       …

3.       generáció: (1)maGyar óriasnyúl (2)MAGYAR ÓRIÁSNYÚL (3) MAGYAR ÓRIÁSNYÚL…

4.        

5.       …

6.       …

7.       generáció: (1) mAgyar órÁsnyúl (2) MaGar óriÁSnyúl (3) MAGYAR ÓRIÁSNYÚL

Ezzel csak azt szerettem volna szemléltetni, hogy sokkalta nagyobb az esélye annak, hogy a jó genetika szemmel látható módon megjelenjen.

Mátrai Józsi bácsi mondta, hogy a magyarok kezében ezzel a szemlélettel (a fent említett)elvész a jó nyúl!

Elmondta, hogy kellene ezt csinálni! (Több évtizedes tapasztalatát!)

Ezt ki fogom dolgozni! Nem lesz egyszerű dolog alkalmazni! Ő azt mondta, hogy nem bírjuk megcsinálni! Én erre rá vágtam: Pedig igen, megcsináljuk!

Isten engem úgy segéljen!

N.Jani Creative Commons License 2011.05.01 0 0 2249

Amelyik nyúl nem éri el(és nem hagyja el) a standard növekedést, abból nem lesz (jó) tenyészállat.

A magyar óriásnyúl nem szürkemarha, nem mangalica, nem egy lassú növésű, növekedésű állat.

A tenyészállat-kiválasztásnál ez fő szempont.

Ezt tapasztalatból írom.

Természetesen lehet így is. Az biztos, hogy a tenyészkiválasztás esélyeit 80-90%-ban rontja!!!

A magyar óriásnál a fehérje ellátás=több, mint 'fél egészség'.

Mátrai Józsi bácsi ezt mondta:

Csak ott lehet szelektálni,, ahol klappol minden. Jók a körülmények(ketrecek), tiszta minden, a takarmányozás kifogástalan. De még így is!!!  Lehet, hogy a legjobb anyától csak három tenyésznövendéket tudsz fogni egy évben! De ahhoz JÓ SZEMED LEGYEN!

Uraim!

Lehet, hogy a németeket a század elején lehurrogtuk. De változtak ők is!

Meg lehet nézni, hogy a németek, osztrákok, csehek nemzeti fajtájukat milyen mód szelektálják!!!

Tanulnunk kell.

suplatyi Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2248

Teljesen természetes,hogy egy tápra komponált növekedési standardot nem tudnak követni de szerintem nem fontos,ha teljesen kifejlett korra megfelelnek a fajtaleírásnak.

Úgy gondolom, az a dolgunk,hogy egészséges nyúlhúst tegyünk le a magyarok asztalára és ne egy számsort akarjunk megenni!

Előzmény: förike (2243)
suplatyi Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2247

Ja,abrak!

3 rész árpa

3 rész búza

1 rész zab

1 rész borsó

0,5 rész kukorica

Napokban kezdem kipróbálni az abrakra a zeolitot és a futort,de nedvesíteni kell az abrakot,hogy ne poroljon a két ásványi kiegészítőt.

Előzmény: förike (2243)
suplatyi Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2246

Jónak jó,de nagyon drága,gyorsan felejsd el!Ha minden áron fertőtleníteni akarod a vizet akkor egyszerű ecet,elcsórod a konyhából!20%-os ecetből 5%-os oldat,ugyanaz az eredmény töredék áron!

De igen ez a szer amiről beszélek,és ha ezt itatod,nem kell az ecet.

Előzmény: förike (2242)
suplatyi Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2245

Biztos megdícsérték!:-)

Egyszer én is kisértetiesen hasonló módon ültem egész délután a tyúkólban és élveztem,hogy az egész utca népe engem keres...

Előzmény: N.Jani (2241)
förike Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2244

EZT ITATOD?

Gastroferm MVit nyúl probiotikum+vitamin por 100 g

Vízben oldódó probiotikum por nyulak részére.

Összetétel:
Tejsavtermelő baktérium /Ef-M74, 0,5x109 /g/.
Vitaminok:
A, D, E, K, B1, B2, B12, niacin, folsav tiszta szőlőcukorban.

Felhasználható:
ivóvízben és száraz takarmányban (szelepes itatókhoz az Li-cc formula javasolt):
- hasmenés, gyomor és bélgyulladás megelőzésére,
- a vakbélemésztés javítására,
- stresszhatások kivédésére,
- az elhullás csökkentésére.

Használatával:
- nő a szaporulat, csökken a gyógyszerfelhasználás,
- gyógyszeres kezelések után gyors regenerálódást tesz lehetővé.
Természetes adalék, magas hatóanyagszint.

Adagolás:
3 – 5 g / kávéskanál / 10 l ivóvízhez, vagy
5 – 7 dkg 100 kg takarmányhoz keverve.
Kezdetben pár napig lehet fél adagot adni.
Szermaradvány, egészségügyi várakozási idő nincs.

Eltartható:
Zárt csomagban hűvös helyen 6 hónapig.
Vény nélkül szabadon vásárolható.

További információk:

Gastroferm probiotikumok a nyúltartásban.

Mint általában ismeretes a nyúl igen érzékeny állatfaj.
Ez főleg abból adódik, hogy látszólagos igénytelenségük ellenére a leginkább igénylik a természetes takarmányozást, ugyanakkor a legkevésbé viselik el a modern állattartás velejáróit (intenzív tartás, gyógyszerek, kémiai anyagok stb.). A nyúl ősi táplálkozási igénye rendszeresen szenved csorbát a takarmányozás során. Az emésztőrendszer egészségi állapotának alapja – különös tekintettel a vakbélre – annak mikrobiológiai egyensúlya. A természetestől eltérő tartás és takarmányozás következtében az emésztőrendszerben élő több száz mikroba faj egyensúlya – bakteriális megbetegedéseket eredményezve – könnyen felborul és rendszerint hasmenéses megbetegedésekhez, sőt elhulláshoz vezet.
A megbetegedéseket végül kórokozók okozzák, de az okok többnyire a takarmányozásból adódó, és a bélflóra egyensúlyának felborulásában rejlő emésztési rendellenességekre vezethetők vissza. Csak példaként említve a megfelelő rost-, energia-, fehérjearányt, vagy a választás körüli takarmányozási problémákat. Másfelől a nyúl különös gyógyszerérzékenysége miatt alakul ki gyakran ártalom, mérgezés. Sok gyógyszerrel – főként antibiotikummal – váltható ki bakteriális megbetegedés a bélflóra károsításával, az ennek következtében elszaporodó kórokozókkal. Még a jól kiválasztott, okkal használt gyógyszerek is károsítják a bélflórát járulékos következményekkel (újabb megbetegedések). A fentiekből következik milyen fontossága van a megelőzésnek, mely elsősorban az emésztőrendszer egészségi állapotán keresztül az állat erőnlétének, ellenálló képességének a fenntartására irányul. Ennek hatékony eszközei az emésztés és a bélflóra stabilizálását célzó természetes hatóanyagú készítmények a GASTROFERM probiotikumok.

A GASTROFERM hatóanyaga és hatása:

E természetes hatóanyagú probiotikum fagyasztva szárított élő tejsavtermelő baktériumokat (és kiegészítő anyagokat) tartalmaz. A tejsavtermelő baktériumok a természetes bélflóra hasznos tagjai és egy sor kórokozó ellenlábasai (E. coli, Clostridium, Salmonella stb.) huzamosan adagolva képesek az egészségi állapot fenntartására, az egyensúly stabilizálására. A Laktiferm hatékony a bakteriális megbetegedések megelőzésében így a hasmenéses megbetegedések kiküszöbölésében is. Természeténél fogva segíti az emésztést, javítja az étvágyat, ezáltal javul a takarmány értékesülése is.

A hatásukat tekintve több szinten, közvetlenül és közvetve fejtik ki:
1. Mivel a természetes bélflóra eredetileg is hasznos tagjai a legtöbb kórokozó (Clostridium, Salmonella., Staphylococcus, Campylobacter stb.) ellenlábasai, ezért mivel gyorsan szaporodnak, nagy számban közvetlenül megtelepedve a bélfalon kiszorítják azokat (élettér kizárás).
2. Metabolitjaikkal kíméletesen és természetes módon csökkentik a bél pH-ját, ezzel is közvetlenül gátolva a patogén baktériumok szaporodását (savanyító hatás).
3. A Gastrofermben található baktériumok emésztő enzimeket is termelnek, melyek szénhidrát, zsír- és fehérjebontó hatásukkal javítják a bél enzim-koncentrációját. Mindezek által javul az emésztés folyamata valamint a tápanyagok felszívódása a bélből (takarmány értékesítés).
4. A bélflóra baktériumainak pusztulása után azok sejtfalából kiszabaduló molekulák az immunrendszer legfontosabb aktivátorai, szabályozó anyagai. Így a megfelelő bélflóra biztosításával hatékonyan támogatható az immunrendszer (immunmoduláció).

Az alkamazás előnyei:
• a nutritív szerekkel általában elérhető eredményeket Gastrofermmel természetes úton fél – egyharmad költséggel, jobb húsminőséggel, rezisztencia kialakulása és szermaradvány nélkül érjük el;
• nagymértékben csökkenti a választás körül jelentkező problémákat;
• anya és növendék állománynál alkalmazva csökken a szopóskori hasmenés kockázata, nő a szaporulat;
• Gastroferm alkalmazása esetén az esetleg szükségessé váló gyógykezelés hatékonyabb, a kezelt állatok felépülése gyorsabb;
• a Gastroferm termékek egészségre ártalmatlan, élelmiszertisztaságú szerek.

förike Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2243

Abraknak mit adsz nekik?

És a standardot tartják a nyulak?

Előzmény: suplatyi (2240)
förike Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2242

Az igen!

Gratulálok!

Alma ecetet nem itatsz a nyulakkal?

Azt mondják az is nagyon jó, én hétfőtől elkezdtem itatni! Majd meg látjuk mi lesz az eredmény!

Előzmény: suplatyi (2240)
N.Jani Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2241

Egy barátom kisfia "eltűnt" egyszer.

Kétségbe estek. Egész délelőtt a portát átkutatva keresték!

Délután fél falu bekapcsolodott a keresésbe.

Este már annyira elkeseredtek, hogy a rendőrségnek akartak szólni.

Egyszer csak a hatalmas kaukázusi kutya megmozdult az óljában amit szinte teljesen kitöltött. A gyerek noszogatta, hogy a kutya jöjjön ki, mert nem fér ki mellette.

Szóval a gyerek ott volt, ott aludt a kutya mögött az ólban. :-)

suplatyi Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2240

Az bizos,hogy ez a következő generáció az én állományomban,de a takarmányra gondoltam.

Tavalyi belvíz után kaszált,többszörösen elvénült fűből készült széna,alájuk, minden reggel egy nagy villával,hagy válogassanak.

Abrak,7-8 dkg napi per fő,táp nélkül,meg a szénarácsban ócska lucerna!

Vízben gastroferm mvit nyúl nevű szer.

Érdekes megfigyelni,hogy lerágják a falat,telepítés előtt volt vakolva meg meszelve.

Előzmény: förike (2239)
förike Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2239

Szia!

Végre vissza kerültem!

Van egy sejtésem! A javító hatású baktól!?:-))))))))

Előzmény: suplatyi (2237)
förike Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2238

Szia!

Apam kiturt a gep elol ezért telorol irok! akkor jobb nem tudni

suplatyi Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2237

Ha tudnád mitől fejlődnek ezek,el se hinnéd!

Előzmény: förike (2232)
suplatyi Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2236

Köszi!

Szerintem csak így szabad!

Előzmény: Ádám98 (2233)
suplatyi Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2235

Gyöngyöscsibék?!

Igen a legkissebb,három éves lesz.

Ismerősek ezek a "gyerektevékenységek"!:-)Szerencsére a baráti körünkben,családban nincs gond azzal hogy kevés lenne a gyerek.Néha(sokszor)csak életveszélyes fenyegetésekkel lehet őket távol tartani a nyulaktól,szénában ugrálástól,de az hatásos!K.b. két percig!:-)

Előzmény: Karesz 67 (2234)
Karesz 67 Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2234

Szia!

Tényleg szépek.A kisember a csemetéd?

Az enyém kb. ekkora volt amikor egyszer régen hazaértem a szoliból és még a baknyúl ketrecében is volt kisnyuszi.

Kérdőre vontam a családot,erre a gyerek megmagyarázta, hogy a nyuszik unatkoztak egyedül és felvidította őket.Még szerencse ,hogy a három fészekajnyi kisnyulat az anyák így mixelve is elfogadták.

Na felteszem én is a legújabb jövevényeimet.Na ki mit gondol mik ezek?

A háló 15x15mm-es.

Üdv!

Karesz67

Előzmény: suplatyi (2231)
Ádám98 Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2233

Nagyon szépek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(és tisztán vannak tartva!)

förike Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2232

Hali!

Szíííípek!:-)

Előzmény: suplatyi (2231)
suplatyi Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2231

Mindenféle növendék jószág!:-)

szv68 Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2230

Üdv!

Mint minden szakmának, az állattenyésztésnek is megvannak a maga szakkifejezései. Aki egy kicsit is komolyan kívánja venni a dolgot, annak illik ezeket ismernie. A nyúlnál a fióka, süldő, anya, bak kifejezéseket illik használni, a koca, kan kifejezések nem ide valók. Persze mindenki tudja mire gondol. Természetesen használatosak lehetnek még egyes népies kifejezések is, de azokat nem mindenhol és nem mindenki ismeri. Nem kötekedik senki, csak meg fogják mosolyogni.

Jani!

Áttanulmányoztam az összes anyagot. Gratulálok, óriási és komoly munka volt. A nyilvántartási dokumentumok használhatóságát persze majd az élet fogja igazolni. Külön gratulálok a tenyésztési programhoz, értékes munka. Majd privát mailt is küldök, volna egy-két megjegyzésem mint kibicnek egyenlőre.

üdv: Viktor

Előzmény: ongai janika (2227)
N.Jani Creative Commons License 2011.04.29 0 0 2229

Miért pont tetkós?

Előzmény: ongai janika (2224)
förike Creative Commons License 2011.04.29 0 0 2228

Egyik sem!

Csak nem tudom miért kel ezeket a szavakat használni!

Koca, kan, emse ...! Dobjuk már el!

Előzmény: ongai janika (2227)
ongai janika Creative Commons License 2011.04.29 0 0 2227

temost kőtekec vagy neltan tanár vagy,

ongai janika Creative Commons License 2011.04.29 0 0 2226

és 

förike Creative Commons License 2011.04.29 0 0 2225

Szia!

Itt kocát nem árulnak!:-)

Max nőstényt!

Előzmény: ongai janika (2224)
ongai janika Creative Commons License 2011.04.29 0 0 2224

sziasztok nekem kellene egy magyar oriás koca tetkos ,

förike Creative Commons License 2011.04.29 0 0 2223

http://huspatika.hu/

Üdv: Zabfaló

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!