Hogy ne kelljen többet kiírnod az e-mail címedet: Jobb egér gombbal kattints a küld szóra, majd válaszd az e-mail cím másolást. Saját fiókodban a címzetthez beillesztés.
A csiga nem egy gyors járású jószág, valamikor csak tetten érném. Különben is a tőben csomó új hajtás van amik sértetlenek, miért mászná meg a bokrot. Inkább valami repülő bogár félére gyanakszom, vagy tényleg fagykárra, de az anya tövön ami a huzatos nyílt utcán él, nincs ilyen károsodás. Amúgy meg szinte nem is volt tél.
Nekem más a tapasztalatom, vagy nem volt ilyen szerencsém. Tavaly a gyökértörzsből kibújó friss hajtást a házas csiga szépen megette, csupaszcsiga akkor nem volt a környéken. Most már jobban vigyázok rá, eddig sikerült megóvnom.
Nem eszi semmi, ami eszi az később lesz és azt látni fogod, mert szövedékkel "védi" magát. A fiatal leveleket a hideg "csípte meg" és azért néznek így ki. Amik utánuk jönnek azok már egészségesek.
Szintén a hideg miatt szelektálja a nyári termést a füge.
Üdv. Mindenkinek! Az én fügém átvészelte a telet ( egy utcán talált bokor mellől ástam ki, ami minden segítség nélkül nagyra nőtt ) de valami eszi a levelét. Csak a középső vastag ér marad meg. Semmiféle kártevőt nem találok rajta. A másik gond hogy sok füge pici korában megsárgul és lehullik. Négy éves bokorról van szó. Valaki tudna erről valamit mondani? Szép napot!
Az én kis Perettám nagyobb tempóban nő mint bármelyik. A levelei nem olyan ujjasak mint a tiedé, de szép így is. Szeretnék másod terméseket látni rajta. Sajnos túl korán kiültettem, nem számítottam már fagyokra, de jöttek. Az alig látható pici 4 szem első termést le is vitte.
Sokan panaszkodnak, hogy a fügék nehezen térnek magukhoz. A füge a tartós hideget, viszonylagosan jól bírja. Ellenben a hőingadozást, nehezen, vagy egyáltalán nem tűrik.
Több éves fák fagytak el teljesen az idei tél folyamán, csak a nagyon védett területeken
maradtak meg, az úgymond "ellenálóbb" egyedek, de rajtuk is látszik a tél károsító hatása.
A Peretta állítólag svájci nemesítés, talán ezért átlag feletti a fagytűrése.
Július közepén érik először és augusztus végétől, szeptember elejétől érik másodszor. A képen a kisebb, de ízletesebb második érés van, 100-110 gr-osak, ami teljesen átlagos ennél a fajtánál. A nyári termések 150 gr-osak is lehetnek, amelyik látványosságuk mellett finomak de kevésbé zamatosak.
A Babits-ról nincs képem.
Ez a fajta még nekem is relatíve új, mert csak egy fám van, ami 3 éves idén, csak kóstolót termett, ami ízlett. Jó híre van, ha igazán termőre fordul, nagyon bőtermő. Igényli a helyet, mert állítólag mászható a fája. Erőteljes növekedésére jellemző, hogy nálam már majdnem akkora, mint egy 6 éves Peretta.
Azóta van két újabb fajtám is, de csak a "pécsi" fügén volt kóstoló. Ez is finom és zárt kehelynyílású, de egyebet nem tudok róla, még a valósi fajtáját sem.
Pécsi füge:
Apróbb szemű bőtermő fajtának látszik. Fán elég jól aszalódik.
A másik fajta a Black Royal. Termése a nevéhez méltóan fekete, vagy inkább sötét lila. Többet nem tudok róla, nehezebben ébredt idén tavasszal, a többinek már levelei voltak, amikor ennél az első kibújt.
Peretta viszonylag lassan növekszik, látványos nagy gyümölcse van főleg a nyári első termés. Hajlamos a gyökérhajtásokra, amit rendszeresen nyesegetni kell, ha fának neveled.
A Babits erőteljesen növekszik, Perettánál kicsit kisebb a termése.
Mindkettő nagyon finom, lekvárnak és friss fogyasztásra ideálisak, viszonylag jól tűrik a tárolást (már a többi fügefajtához képest).
A hangyákat távol kell tartani a fától célszerűen még a törzsön, mert belerágnak a gyümölcsbe és akkor jönnek a rovarok.
Viszonylag jó fagytűrők, évente 2-3 alkalommal is teremnek, zárt kehelynyílásúak. Utóbbi azért fontos, mert a nyitottak gyorsan romlanak, megy rá a mustlica, darázs, légy.