Kék tó, tiszta tó (János vitéz)
"Kék tó, tiszta tó, melyből az élet tüze támad,
Add vissza nékem, óh, szép szerelmes Iluskámat.
Kék tó, tiszta tó, sokkal vagy szivemnek adósa.
Add vissza nékem őt, s légyen tied ez a rózsa."
/Magyar nóták…/
DE: NEMCSAK KÉK, HANEM -MINDEN AMI SZÉP...LÉGY ÜDVÖZÖLVE:-)
Megyen már a hajnalcsillag lefelé, Az én kedves galambom most megyen hazafelé. Lábán van a csizmája, lakkosszárú kiscsizma. Rásütött a hajnalcsillag sugara.
Amerre mégy, édes rózsám, kívánom, Hogy előtted a rét is tiszta rózsává váljon. A zöld fű is előtted almát teremjen, A te szíved holtig el ne felejtsen.
Elmúlik egyik nap a másik után és már olyan napok hogy nem tudom: az-e a több amit hoznak vagy amit visznek
Hideg van ágyba bújtam dunna rajtam vánkos fejem alatt körülöttem szolgáló tárgyaim a szék-szolga az asztal-szolga a könyv-szolgák a papír-szolgák az írógép-szolga a ruha-szolgák ezek ringyó szolgák mindahányan kik most hűséggel engedékenyen alkalmazkodnak ízlésem dühöm hanyagságom kedvem kanyargó igényeihez de éppúgy megtennék akárkinek
A legjobb volna szétperzselni őket a féltékenység-irigység jegyében a közelgő próbáltatás jegyében amikor majd nem borul föl a szék ruha és szőnyeg nem gubancolódik a papírok se gyűrődnek azok elé akik engem kihordanak könyveim meg bizalmasaim bizalmaskodnak bizalmatlanul hozzájuk érőkkel s talán a kettőnk titkait is kibeszélik
Elkészítés: A cukrot, margarint és tojást piskótaszerűre kavarjuk. Felébe 20 dkg lisztet, 1/2 sütőport, 1 vaníliát, a másik felébe 18 dkg lisztet, 1/2 sütőport, 1 evőkanál kakaót teszünk. Zsírozott, lisztezett tepsiben sütjük. Ha kisült, az egyik lapot lekvárral megkenjük, a másikat rátesszük. Hosszában kettévágjuk, újra megkenjük lekvárral és egymásra tesszük. Lenyomatjuk. Egy centis csíkokat vágunk belőle és lefektetjük, megkenjük lekvárral. A csíkokat úgy helyezzük, hogy sárgára barna kerüljön. 3 csík kerül egymásra, és három rúd lesz. Csokival bevonjuk.
Megjegyzés: A receptet H-né T. Andrea küldte. Köszönjük!