Segítséget szeretnék kérni. Tudom, hogy nem most aktuális az őszibarack metszés, hanem kora tavasszal. De adott ez az elég elcs.szett koronájú Redhaven őszibarack.
Az első képen bejelöltem több helyen pirossal a baloldali főágat. Hol kellene elvágnom? Legalul és kész? Aztán várni, hogy kialakuljon a 3 főág? Vagy feljebb?
Illetve zölddel bejelöltem még egy kis nyamvadt ágacskát, azt hagyjam meg, abból kialakul a főág?
Én tavaly nyár elején szemeztem hajtóra öreg fosószilvára néhányat többet, de láttam, hogy semmi nem lesz belőlük, már keresztet is vetettem rájuk, erre kettő végül kihajtott tavasszal és nőtt vagy másfél métert...ilyen is van
Ha tényleg kedves számodra az őszibarack, érdemes ültetni.
Valószínűleg meszes a talajod a leírásod alapján, ezért arra figyelj, hogy Gf677-es, vagy Garnem alanyra legyen oltva a fa, mert ilyen alanyokon az őszibarack jól bírja a meszes talajt. Már nem lehetetlen ilyen alanyokon itthoni faiskolában beszerezni az őszibarackot.
Sziasztok! Pár hónapja írtam, hogy szeretnék olyan barackfákat ültetni amik sorra teremnek. Ebből idén ugyan nem lett semmi, ill. csak annyi, a régi telkünkön levő fajtákból elültettem feleségem két kedvenc fajtáját (aranycsillag és suncrest). Még lesz legalább hely 6 vagy 8 barackfának. Ezeket jövőre elültetem de még ki kell vágni egy nagy fenyőt ami rossz helyen van és mint egy kertész felhívta figyelmünket rá a tövénél van egy nagy rész ahol rothad így muszáj is kivágni. Idén télen kiszedem.
Viszont az itteni kertészetben felhívták a figyelmemet, hogy "lent" a faluban olyan talaj van aminél egy bizonyos mélységben nagyon meszes a talaj és a barackfák nem nagyon bírják 5évnél tovább. Mi a domboldalban lakunk feljebb de itt is homokos vályogtalaj van.
A kertben vannak régebbi fák alma, körte és két nagy cseresznye isazoknak semmi baja. Viszont az igaz, hogy a környékbeli kertekben nem látok sehol barackfát.
Kérdés hogy érdemes így ültetni őszibarackokat? Csak olyan barackfát láttam, ami vadőszi alanyon van.
Komplett talajcserét főként 1,5 m mélyen nem szeretnék. A szokásos trágyázást ültetéskor természetesen elvégzem a fák öntözése megoldott.
Hetek óta cikkeznek erről, de mértékadó cikkek nem kijelentő módban fogalmaznak! Hanem megengedő módban -hat, -het. Azaz lehet nagy tél emiatt, de egyáltalán nem biztos. Lehet, és lehet, hogy nem lesz. Meglátjuk majd :) Az indiánok már 3 hete vágják a fát :)
GF alanyú Cresthaven és Suncrest három éves fáim nagyon nőttek idén, sajnos a fagy miatt a termés nem sok volt.(20-30 db egy fán) Június elején és augusztus 20 körül is végeztem zöldmetszést, rengeteg vízhajtást hozott. Nemsokára pedig elkezdem a metszést, tavaly is októberben végeztem a ritkítást, tavasszal már csak kis alakítás volt. Ha a vízhajtásokat levágom, akkor egy-egy főágon(katlan forma, 4 vagy 5 ág) kb. 10 szálvessző marad. Ez elég? Ilyenkor nekem nagyon "csupasz" a fa. :)
Nincs hülye kérdés...baracknál / máshoz nem szoktam magoncot használni.../ kell a hideghatás . Én a magokat egyszer átmosom hogy a hús lejöjjön róla. utána szikkasztom.Még ősszel sekélyen elvetem, jó ha kemény tél van , enyhe tél esetén nem biztos, hogy elég a hideghatás. Jó esetben tavasszal nagy része kikel :) persze ez függ mástól is...pl hogy minek a magját használod...Mandulabarackomnak nagy része kikelt , a Rubira hajlamosabb elfeküdni és egy év múlva kikelni..a nemesek magja is változó.
.meg lehet azt is csinálni, hogy a mosott, szikkasztott magokat zacsiban berakod a fagyóba vetés előtt ...ja száraz tavaszon nem árt néha öntözni. Nem 100 %... de én így szoktam csinálni és elég jó arányban szoktak kikelni.
A lakásfelújítás már önmagában is mentálisan leépített...de történ ezen kívül más is ami miatt a fórumtól messze kerültem / családi nagy eü probléma /....és az idei kertész évem is tragikus volt...
A Manon a korai időszakban egy finom, nagyon édes fajta....igaz akkor finom, amikor már csurgó levüre beérik ..én szeretem. Korábban magoncon volt, most van kis fám GFen...meglátom azon mit produkál.
A Maria Rosa...nagyon jó fajta, küllemre is szép, finom..sajnos önálló fám nincs belőle egyenlőre, csak rászemzésem , de mindenképpen fogok belőle többet is csinálni , a Maria kezdetűek jók.
Szia azt hittem már leragadtál valamilyen lakásfelújitos fórumban lenne egy kérdésem kaptam tavasszal két db mannon fát érdemes - e többet szaporítani belöle ,mert a gyümölcse elég megnyerö már a képek alapján, de engem jobban érdekelnek az egyéni vélemények a fa tulajdonságairol.na meg jut eszembe maria rosa mert az is van valami infot tudol erröl a fajtárol .
De jó hogy felraktad, épp kérdezni akartam hogy akinek van leérett-e már nála. Itt a helyi piacon szoktam venni vérbarackot de azt hittem már lekéstem róla.
Á dehogy. Tizen valahány éve, amikor fórumozni kezdtem egy kedves akkori fórumtárstól kaptam egy zacskó magot, azzal, hogy ez magoncként is fajtaazonos marad. Így is volt , közben az ős-fám már kipusztult, a meglevő egy GXN 15 ös alanyban éldegél.