Ma tudtuk meg a magyar rendőrségtől,hogy egyik rokonunk halálos balesetet szenvedett Bordighera-ban vagy arrafelé tegnap. Ő San Remo-ban élt.
Sajnos semmit nem tudtak mondani sem a konzulátuson, sem itthon.
Nem tudok olaszul semmit. Valaki tudna segíteni,hogy most mi a teendő? Hová kell mennünk? Hogy lehet a testet hazaszállítani? Ill. hírekből vagy esetleg az ottani rendőrség felhívásával tudnátok valami közelebbit megtudni az esetről?
Nagyon fontos lenne,mert itt vagyunk a messze távolban, kétségbeesve, gyászolva és semmit nem tudunk.
Ha valaki esetleg ide vagy a k11k11@freemail.hu ra írna, azt nagyon megköszönném.
Ugynoksègen keresztul keressèl, ès ne vàllalj fekete munkàt.
Rengeteg ugynoksèg van, Manpower az egyik legnagyobb, de most màr rengeteg van. Arrol ismered meg hogy nagy uvegablakos uzletszeru helyisèg, bent iroda ès az ablakon lògnak az àllàshirdeto cetlik. Most az a trend hogy a cègek inkàbb ugynoksègen keresztul vesznek fel munkaerot, ha tobbe is kerul nekik, most nem sorolom az okokat. A szupermarketek is sokszor keresnek polcrakodòt, pènztàrost (ehhez màr jò nyelvtudàs kell) de ezek ideiglenes munkàk, ha vège van. kezdheted elolrol.
Az ugynoksègen keresztul meg viszonylag àllandòan dolgozhatsz, esetleg 1 èv folyamàn 2-3 cègnèl is, mert sokan kèrnek 3-6-8 hònapra embert. Es rendben vannak a papirok, nyugdijalap befizetve stb. Ne emberhez menj ki, az mind keresni akar rajtad ès àltalàban vègul àtver. Az ugynoksèg se szerelembol csinàlja, de nem rajtad keres hanem a cèg fizeti a szàzalèkàt ès minden szabàlyos.
Az az igazság,hogy bármilyen megoldás érdekelne. Csak sajnos papírom nincs semmiről, mert abbahagytam az iskolát. A családommal nem állok túl jó viszonyban. Itthon meg tényleg nincs semmiféle lehetőség. Amíg kint voltam akadt volna pár dolog. Például boltba raktárba pakolászni, árut címkézni. Fodrász szalonban takarítani. Ilyesmi is érdekelne. Csak sajnos nem a legjobb emberhez mentem ki. :(
Nem sokat lehet mondani ha nem mondod mihez èrtesz?
Amugy bàrmihez, mostanàban szaporodnak a munkakozvetito ugynoksègek mint a gomba az eso utàn. Menj be jònèhànyba, hagyj ott èletrajzot ès toltsd ki a papirokat, nèzz korul mit keresnek, ez megèr pàr napos tartòzkodàst. Lehet hogy rogton akad valami, lehet hogy èrtesitenek ill. hivnak. Ezt a rèszèt tisztàzd pontosan, mert nem biztos hogy kulfoldre telefonàlnak, esetleg mèlen vagy te hivjad oket rendszeresen.
Sziasztok! Tudna nekem valaki segíteni olaszországi munka terén! Nagyon hálás lennék! A nyelv az valamennyire megy,el nem adnának. Egy hónapig éltem Velence mellett Mestre-n. Bármilyen segítség jól jönne. Előre is köszi!!
Orvosi ellàtàs az fizetèsen keresztuli adòzàs àltal ingyenes. HàLAPèNZ ISMERETLEN FOGALOM. Kiosztanak neked egy hàziorvost (àltalàban 2-3 közül vàlaszthatsz, aszerint hogy mennyire telitett az illeto orvos, ha jol emlèkszem nem lehet 1500 paciensnèl tobb fejenkènt) akihez a rendelobe mehetsz a bajaiddal, ö az aki megvizsgàl, receptet vagy vizsgàlatokat felir, sùlyos esetben hàzhoz jön, mindez ingyenes. A kòrhàzi ellàtàs szintèn ingyenes, ès oda mèsz ahova akarsz a beutalòddal. HàLAPèNZ ITT SINCS! Az korhàzi ellàtàs Lombardiàban a legjobb, ide jonnek gyakran Sziciliàbòl is... A kulonbozo vizsgàlatok (rtg, vèrkèp, CT, RM, szakorvosi vizsgàlat) szuksègessègèt a hàziorvos itèli meg ès ir beutalòt ("impegnativa") ezeknèl egy bizonyos szàzalèkot fizetni kell, ez az u.n. "ticket"
A tobbi kèrdèsre talàlsz vàlaszt ha visszaolvasgatsz.
Szeretném megkérdezni tőletek hogy Olaszországban hogy müködik pl. az orvosi ellátás (fizetös-e ) ,ottani munkaügyi-központban próbálkozzak-e munkát keresni, mert a kinti saját vállalkozásunk mellett szeretnék dolgozni az építöiparban , itthol Magyarországon is ebben dolgoztam(de a munka természetesen bármi lehet).
A másik kérdésem ,hogy általában milyen véleménnyel vannak a helyiek a magyarokkal kapcsolatban?
Szia sigismondo9! Làtom semi otletet mèg nem kaptàl. Nem is egyszeru vàllalkozàs. De eloszor is korrigàlj kocsit a hozzààllàson: az jò ha olaszul màr nem tudnak eladni, igy tovàbb! De nehogy azt gondold hogy "kamatoztatni tudásom" hanem azt hogy "tanulni akarok toluk" mert Milano a Divat Fövàrosa, lekorozte màr règen Pàrizst. Szòval bàrhol Olaszorszàg szintèn nem jò, fontossàgi sorrendben igyekezz Milano, Roma, Firenze felè landolni. Milano lenne a legjobb, igyekezz a büvös "triangolo d'oro" (via Montenapoleone - via Della Spiga - via Sant'Andrea) teruletèn bàrmilyen munkàt talàlni. Aki fontos az ott jelen van. Lehetnèl eladò, vagy ha pincèrkedtèl, az Emporio Armani èpuletèben kàvèzò ès ètterem is van, ha oda bekerulsz, akàr felmosò rongykènt is, megfogtad a szerencsèdet, mert megismersz sokmindenkit, tudsz tovàbb lèpni. Vagy eladònak Gucci, YSL, Prada, Versace, Cartier, Biagiotti, Patrizia Pepe....... Ehhez jò angol is kell ès persze 1000%os jòmodor, mert rengeteg kulfoldi is zaràndokol oda, a kiszolgàlòk mind tudnak angolul is. Sokszor felvesznek nem olaszt, mert a csalàdosok nem szeretik a munkaidot: sokszor vasàrnap is nyitva, este fèl 8-kor zàràs stb. Aztàn ha megismered a kozeget, ok tèged, làtjàk hogy èrtelmes vagy fogsz tudni tovàbb lèpni.
Most 1 hètig nem leszek netkozelben, ha mèg kèrdezel, utàna megvàlaszolom. In bocca al lupo!
Sziasztok! Idén fejezem be a Főiskolát stilus-divattervező asszisztens szakon és itthon elég nehéz ilyen téren érvényesülni.Szeretnék segítséget kérni hogy Olaszországban probáljam meg kamatoztatni tudásom.Másfél éve van egy olasz magántanárom,tapasztalatból mondom eladni már nem tudnának:).A másik végzettségem vendéglátó(Felszólgáló) gondolom ezzel könnyebb munkához jutni az elején.Bárki is tudna segítséget nyújtani szivesen venném.Bármilyen lehetőség érdekel egész Olaszország területén!Aki tud segíteni, a következő e-mail címre tud írni:
nagyon off, igen tudom bunkóság, elnézést is kérek, de fontos, mert talán az itt fórumozóknak is javíthat a közérzetén egy kis társkeresés meg móka. nekünk jött létre a www.datecafe.ie , ami a külföldön élő magyarok társ- és partnerkeresője.
Szeptember-októberben újra érkezünk Padova-Velence környékére, ahol továbbra is várjuk a leendő Kollégákat, Partnereket, modern egészségügyi/wellness besorolású szolgáltatásunk alapitására, piackutatására. 7-8 millió Ft értékű rendelőket indítunk egész Olaszországban a következő években, és a magyarországi sikereink után bízunk az olasz érdeklődésben. (Természetesen ha "elfogynak" a magyar érdeklődők, az olaszokat vesszuk célba.) Az első, nyári kintlétünkkor a jelentkezések nagyon bíztatóak voltak, olyannyira, hogy egyből ketten-hárman (Padova es Treviso már biztos) is belefognak ebbe a bioinformatikai, gyógyszermentes kezelésekbe. Ők már a sajat magánrendelőjük helyiségét keresik épp, az oktatásuk is hamarosan elkezdődik, sőt ők már a közel 210 nemzetközi franchise partner tagjai is lettek. Magyarországon 3 év alatt 70 BioLabor nyílt (úgymond megtelt Magyarország), ahol több, mint 12.000 elégedett pácienst szolgáltunk már ki. Részletes info megtalálható rólunk: www.biolabor.hu Érdeklődés esetén küldöm a pontos dátumot és helyszínt, ahol tudunk találkozni majd egy rövid megbeszélésre. (Ha valaki nem mint kolléga, hanem mint páciens érdeklődne, szintén bátran jelentkezzen, minden kérdésre szívesen válaszolok.)
Üdvözlettel, Botka Zsolt (olaszországi kapcsolattartó, +36309664741, matyasfoldi@biolabor.hu vagy zsolt.botka@enternet.hu)
Persze, van ilyen, de ez a kivètel ami erositi a szabàlyt. A privàt cèg azt nèzi, hogy neki abban a munkakorben mi a fontos(abb). Fontossàgi sorrendben mèrlegelik az adott kèpessègeket. De a kèrdès az volt, hogy a multiknàl angol-e a hivatalos nyelv. Erre a vàlasz: NEM.
A Corriere della Sera àllàshirdetèsei kozott akadnak angol nyelvu hirdetèsek, olyan helyekre ahol a perfekt angol nagyon fontos. Ezekre angolul kell jelentkezni ès otthonròl lehet tisztàzni hogy megfelel-e nekik olaszul nem tudò egyed is. De otthonròl ugy elindulni hogy nem tud olaszul az illetto, mert a multiknàl ugyis csakis örà vàrnak.... ezt igy inkàbb ne.
a meccsel kapcsolatban ugy tudom, csak akkor lehet jegyet venni, ha helyi lakos vagy, a sok meccs utani balhe miatt (pl elvileg egy Interes sem vehet jegyet amikor a csapat idegenben jatszik - erre volt pelda a juve eseteben is, magyarok nem tudtak neten jegyet venni otthonrol).
Az angol, mint hivatalos nyelv kapcsan, volt olyan lengyel kolleganom aki nem tudott olaszul es az olasz fonokasszony is angolul beszelt. Bar ez spec. eset, mivel nala a lengyel es az angol tudas volt kovetelmeny. En most olyan cegnel dolgozom, ahol nemetet kertek es itt is dolgozik olyan nemet lany aki semmit nem tud olaszul.
ui: Most vettem egy poenos rendszamtablat az automra amire az van irva, hogy 100 % magyar,de egyenlore meg nem mertem kitenni....
Csakhogy irjak valami jot is...tegnap milanoi magyar konzulatuson jartam ugyintezni. Igaz,hogy hosszu orakig tartott a dolog,bar nem a konzulatus hibajabol eegyertelmuen. De meglepoen kedvesek,udvariasak,turelmesek voltak meg az igen hulye es ertelmetlen kerdessel odaerkezohoz is:) majd a hivatali ido vegen,amikor meg mindig ott vartunk egy magyar lannyal egyutt h vegezzenek a burokraciaval,az ugyintezo holgy szepen elment-gondolom ebedido-es a konzul jott ki szemelyesen es allta a sarat,es valaszolt...es fenymasolt...es ujra magyarazott...es egyszoval kellemes meglepetes volt. Ugyhogy koszonjuk:)))
Na gondolom mert a B.Pop.Milano esetleg sponzora is a stadionnak, ez mèg èrtheto lenne...... a MI-tòl 40 km-re lèvo lakhelynèl kezdodik az hogy itt ne keressunk mindenben logikàt... ;DDD
Vilagosnak vilagos a miert....de a sok kozul miert pont es csak a Banca Popolare di Milano....hat ez nem volt ertheto. Na meg Milanotol 40 km-re levo lakcimunkkel mar nem mehetunk meccsre? Szoval itt a bibi....:)
Ez esetben vilàgos a mièrt (bàr itt tènyleg jobb nem firtatni a mièrteket;))).
A nagy meccs alatti/utàni bunyòk, halàlesetek, vandalizmusok, randalirozàsok miatt igyekeznek nèvre szòlòan eladni a jegyeket, pl. a bank is ismeri az ugyfeleit, a klubok is ismerik a tagokat stb. ha milanoi cim van, az is konnyen leellenorizheto (talàn). Bàr èn inkàbb ezt nem èrtem, mert a lakhely ellenorizheto mindenutt.
Sajnos ez van, nèhàny hulye (tàn nem is drukker) miatt.
Utolso jegyvasarlasunk nekunk is meghiusult,ugyanis vagy milanoi lakcimmel vagy pedig a Banca Popolare di Milano ugyfelekent lehetett jegyet venni. Utobbinak nem igazan ertettem a miertjet...dehat itt ne keresse az ember a mierteket...Erdemes a San Siro honlapjan nezegetni,es feliratkozni a hirlevelre.
Most jut eszembe, a multkoriban egyszer kiveloztem egy ilyen jegyvètelt egy baràtnomnek aki a fiànak akart derbyt ajàndèkozni a szulinapjàra. Ott is az volt hogy az utazàsi iroda baromi dràgàn àrulta.
Amit èn felfedeztem, az volt hogy legelobb a legolcsòbb jegyek kelnek el legeloszor, valszeg a klubokon keresztul, aztàn igy felfelè. Mikor èn megnèztem, tènyleg olyan àrban voltak a jegyek ahogy nekik az iroda ajànlotta. Mondom ilyen nincs, megnèztem màs meccseket, volt olyan hogy màr semmilyen jegy nem volt igy a weboldalon màr rà se lehetett klikkelni a vètelre. Vègul lemondtak a dologrol mert a csalàdi kiràndulàs egy vagyonba kerult volna.
Sztem keresd ki a weben vagy a meccset vagy a stadiont (ott mèg jobb is, mert mutatjàk a poziciòt stb.) ès ott amilyen jegy mèg van, azt meg kène tudni venni. Sok szerencsèt....
Van olyan is hogy az u.n. "bagarini"-k felvàsàrolnak jegyeket ès aztàn tobbszorosèèrt eladjàk a meccs elott. Hàt ez se jò uzlet a drukkernek...
De ugy tudom miota a randalirozàsok voltak, a kluboknàl is nèvre szòlò jegyeket adnak el, a szemèlyit be kell mutatni a belèpèskor stb.
Sajnos sok hulye miatt (akik talàn nem is a meccsèrt mennek) az igazi sportos drukkerek fàznak rà ès nehezen jutnak be.
Hali. Egyetértek. Minket is jól fogadtak. A nejemet szeretik, és tisztelik a munkahelyén. De szerintem mindenkit befogadnak aki fehér, jól dolgozik, és nem PARAZITA. :-)) Bár a románokat mintha kezdenék rühelni. Miért is...?
Egy utolsó néhány mondat erejéig. Idéznék most önmagamtól. "Különben én a helyetekben vállalkozást csinálnék mind a két szakmára. De ez csak az én véleményem. Két garázs bérlése egymás mellett, valami jó helyen hmm... Na de mindegy. Nem akarlak befolyásolni."
És azt hiszem, már megbeszéltük, hogy lehet Magyar vállalkozásod Olaszban. No de mindegy. Az a lényeg, hogy kivelőztük, és az érti akinek szántuk.
Sajnos mivel neked közömbös a foci így elég nehéz. Én amúgy már rengetegszer voltam Milánóban azon belül a San Siroben különböző Milan meccseken és hál'isten nincsen rossz tapasztalatom. Mindíg tudtam jegyet venni és általában sem a Curva Nordba sem a Curva Sudba nem szoktam menni. A problémám az hogy a AC Milan-Inter ez egy városi derby (derby della madonnina) Milánóban és nagyon nehéz jegyet szerezni rá. Itthon (Mo.) árulnak jegyeket de pofátlanul drágák az utazási irodák. (50%-al). Tudod-e azt hogy állítólag a Banca Popolare di Milano forgalmaz jegyeket és ha igen akkor hogy?
Ja az hogy itt mindenki èszakon van, az neked szòlt, nem zsoltinak, bocsi...
Sajnos nekem annyira kozombos a foci hogy konkrèt helyet nem tudok mondani. De ahol Milan vagy Inter Club van - ott àltalàban lehet (?) kapni. De ezeket leigazoltatjàk meg minden mert a meccsek utàn sokszor a drukkerek randaliroznak mert nem is igazi drukkerek hanem csak kihasznàljàk az alkalmat, ès igy beazonositjàk oket ès csak nèvre szòlò jeggyel lehet bemenni.
Attol is ovlak hogy a legolcsobb jegyeket vegyètek meg, ami àltalàban a "curva nord" ami a stadion èszaki kanyarulatàt jelzi (nem egyebet ;DDD), ott vannak a fanatikusok ès bajotok eshet ha a bunyò kozepèn talàljàtok magatokat.