Szerinted,ha nem használok gipszkartont, és kivágom a csövek helyét, azt mivel tudom eltüntetni a cső berakása után? Lehet bugyután fogalmaztam meg a kérdést, de remélem azért sejthető, hogy mire gondolok!
Szerintem szellőzés ügyben olvass bele a másik Index topicba, ami pont erről szól. Vannak olcsóbb gépek is, ezekről is cseverésztünk ott. Nekünk kétszintes házunk lesz, és éppen azon tanakodunk, hogy 2 olcsó kis gépet teszünk be az 1 nagy helyett. Szóval itt a topic linkje: <a href="http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9144218" target="_blank">Szellőző rendszer topic</a>
Köszi a segítséget neked is. A 1696-os hozzászólás elkerülte a figyelmemet. Néztem a hővisszanyerős szellőztetőt, hát sajnos erre most nincs pénzünk : -(
Köszi a választ. Én is gondoltam, hogy nem kell túlbonyolítani a dolgot, nem kellene szellőztető gép..de mégis, biztos, ami biztos. Ha nem az aereco, akkor milyen cég az, amiben esetleg gondolkodhatnék, tudnál ajánlani egyet ? A természetes légáramlást a férjem is említette, nyilván nem olyan hatékony, mint a szellőztetés.
Munkadíjjal nálunk a festésnél, burkolásnál, szzerelvényezésnél stb. szerencsére nem kell számolni, csak amivel a férjem"működik":-). Ő csinálná a barátaival. Egyedül a tető lesz munkadíjas.
Ha megkérdezhetem, te miért váltottál isoteq-ről prokonceptre ? Én most a baulandot is nézegetem....nem tudom..de valóban igazad van, terv alapján megy az árajánlat. Már tényleg nem tudom, miért kell tudni a tervezőnek, hogy miből lesz...lehet mondok neki egy céget és meglátjuk. Még azt sem tudom, hogy mennyiért tervezi. Most már nagyon idegesít a dolog.
Nem tudsz valami ötletet a konvektor felhelyezésével kapcsolatban, a nagy hő idegesít, nehogy kiégjen a ház. :-((
Tudtok ajánlani egy oldalt ahol JÓ csomópontokat le lehetne tölteni? Az éptáron van egy szép gyűjtemény, de némelyiktől égnek áll a hajam, PKC-s meg nincs is... Kéne lábazati, parapet fal, tető, nyílászáró, terasz és födém(tetőtér beépítéses) Volt nekem valahol, csak se a link nincs meg honnan szedtem le, se a képek.... :( A gyártók meg jól eltüntették az oldalaikról... :( Pedig régen fent volt talán mind a háromnak...
Ha nincs otthon senki, akkor nem kell szellőztetni! Hidd el, az a legjobb megoldás hogy amikor otthon vagytok, akkor néha csinálsz egy átszellőztetést. Ne fúkáljátok ki az aereco miatt az ablakokat! Olvasd el a 1696 os hsz-emet is.
Az ilyen rokon tervezőtől meg kell szabadulni. A 2-3 gyártó eleme teljesen kompatibilis egymással abban a tekintetben, hogy ugyanazokat meg lehet csinálni mindegyikkel, és ugyanannyi a raszterosztásuk. Eleinte ezek egy cég voltak. A mi házunk isoteq-kel lett tervezve, és pkc-ből épült. Feleslegesen húzza az időt azzal, hogy döntsetek. Már csak azért is, mert árakat a terv után tudsz bekérni, szóval tervezzen, és ennyi. Utána is ráértek választani.
Tapasztalat alapján az alábbiakat tudom mondani: Nálunk a pára télen hiánycikk. Így a fürdés után örülünk egy kis párának, így beengedjük a lakótérbe a fürdőből. Ez télre vonatkozik, tavasszal bekapcsoljuk a szellőztető gépet és megy egész őszig. Az aereco szellőztetők szerintem felejtősek, mert utólagos beépítésre találták ki, új építésnél nem érdemes szétbarmolni mindent. Helyette érdemes a csövezést kialakítani, és ha lesz pénz, akkor megvenni a szellőztető gépet. Mégegy, hogy a csöveken keresztül kialakul egy természetes légáramlás magától is.
A gipszkarton meg elméletben felesleges, de én számolgattam konkrétan, és nem drágább. Viszont a gipszet mindenképp ajánlották beépíteni a házba a már említett pára megkötő hatása miatt. Nem csak az anyagárat kell figyelembe venni, hanem a festés-glettelés is olcsóbb kartonra, ill. a munkadíjakat is kell kalkulálni. Nálam nem volt különbség, de házilagos kivitelezésnél egyszerűbbnek tűnhet a hálózás. Azzal sincs semmi gond, főleg hozzátoldásnál. Én oda szellőztetőt sem tennék, hisz a régi házrész valószínűleg "szellőzik" rendesen. Ahol a bojler lesz, oda nem kell semmi extra, csak kicsit hosszabb dübel, de ez néhány száz ft-os nagyságrend. Azon a szakaszon vissza kell szedni a belső hungarocellt, és betenni egy fa stafnit a betonmagra, kb 10x5x40cm-est, erre felfeküdhet a bojler rögzítőtalplemeze, és ennyi. Ha pedig csempézve lesz, még ez sem kell.
Azért azt megnézném, aki naponta hazaszaladgál azért, hogy 2-3 percre szellőztessen!! Mi jobb esetben 5 óra félé érünk haza, addig nincs, aki szellőztessen! Hát igen, erre kell a szellőztető berendezés, ami igen drága. Egyébként meg fogom kérdezni a környezetemben, hogy ki szellőztet így , ahogy mondtad. Kezdem magam rosszul érezni, hogy trehány háziasszony vagyok..van olyan ismerősöm, aki még a falra is domest használ, azzal törli át, szóval igen pedáns, de szerintem ő sem szellőztet így.
Na mindegy !
A raszterrel kapcsolatban az infót az építésztől vettem, ha ő rosszul mondta, akkor én is, ami rá nézve nagyobb szégyen.
Most egy ideig itthon maradok, hogy ne maradjak szégyenben , jöhet a 2 óránkénti szellőztetés. :-))
Pedig azt kéne fürdés után és nem a férjedre hallgatni, fürdőköpenyt felveszel vagy felöltözöl és utána kinyitod 1-2 percre. A másik meg naponta 1x fél vagy 1órát szellőztetni hanem 1-2 óránként 2-3percet mindegyik helységben. Ja és a gipszkarton sem mentesít a szellőztetéstől.:-))
Legalább te előrébb vagy mint mi. A mi tervünk november óta készül. Rokon csinálta volna, de nem nagyon haladt vele, ezért más építészt kerestünk. Ő pedig arra vár , hogy, ha ilyen rendszerből építkezünk, válasszunk a gyártók között, mert , ahogy itt megvitattátok, más a raszterezés. Mi várjuk az ajánlatot a prokoncepttől...még nem döntöttük el...de a szempont sajnos biztos: az ár lesz a meghatározó.
Sok szerencsét neked, majd írd meg, hogy hol áll az ügy!
Az meglehet, hogy hülye vagyok, nem tagadom,történelmet tanítok, így nem sok fogalmam van erről a témáról...meg még sok minden másról sem.
De az interneten böngészgetek, érdeklődöm , és azt is gyanítom, hogy ahol a bojlerem lesz, oda mindenképpen kell valami.
Az Aereco honlapján, én is néztem lakásszellőztető központi ventilátort és tartozékait, csak nekem a kb. 100 000 kicsit húzós. Biztos van és találtam is barátibb áron, de azt nem tudom, hogy elég-e nekünk. Ha nem ez a rekuperátor(fogalmam sincs mit jelent), akkor bocsi. De természetesen ezt is meg fogom beszélni a tervezőmmel.
Egyébként én nem az egész házat akarom prokonceptből felépíteni, csak toldani szeretnék ebből. A régi házunk egyik fele kő, a másik fele 30-as tégla, szigetelés nélkül...szóval szellőzés van rendesen. Hogy miért ebből építek akkor hozzá??? Már magam sem tudom, annyit variáltunk: az ytongra panaszkodnak , reped,ezt több embertől hallottam, a 38-as tégla pedig leszűkíti a lakóterem..talán ezért maradtam a prokoncept mellett.
És azt is le kell írjam,én is szoktam szellőztetni mindenhol a lakásban legalább fél, egy órát naponta, még most is, amikor hideg van, mert , én sem szeretem az áporodott szagot a környezetemben, de ezzel vélhetőleg mindenki így van.
Nekem a gondom az volt, hogy hogyan viselkedik pára szempontjából a falam, ha nem teszek rá gipszkartont. Mert ugye azt senki sem várja el tőlem, hogy egy kiadós esti fürdés után tárjam ki az ablakot a fürdőben. Bár lesz rajta elég nagy ablak(150x90). Igaz ez is eszembe jutott megoldásként, de a férjem kinevetett, és közölte ezt felejtsem el.
Igen, én kérdeztem a kiviteli tervet! Még ott tart a dolog, hogy az Önkormányzatnál van a tervünk. Pihentetik! Szakhatósági állásfoglalásra várunk, amit viccesen nekem kellett intéznem, hogy így megint pénzt fizethessek! Hiába írt megkeresést az Önk. nekem fizetnem kellett az ÁNTSZ-nél! :( Ez Magyarország! Most várunk.
"A szellőzőt mindenképpen betesszük, köszi az infót." - a hülyeség ragályos, már bocsesz
Kifurkáljátok a vacsi új ablakokat? hogy egész nap ott "fújjon be a szél"? Akkor minek a pkc fal, meg a hőszigetelt ablak? Akkor inkább egy olcsó rekuperátor, vagy kézi szellőztetés! Arról még nem hallottatok, hogy a rövid de intenzív szellőztetés sokkal hatékonyabb?
Köszi, hogy tapasztalataidat megosztottad velem! Remélem én is hasonlót mondhatok el kb. 1 év múlva. A szellőzőt mindenképpen betesszük, köszi az infót.
A gipszkartonnal még mindig nem vergődtünk zöldégra .: - ( Az egyik szakkereskedőt felhívtuk, ő azt mondta, nem szükséges a gipszkarton....már teljesen elbizonytalanodtam.
Leqirepa!
Én is ugyanazt kérdezem, mint Ooccssee:"Akkor nem is kötelező a karton, hanem dryvit háló, ragasztó és mehet a festés?"
Ooccssee! Azt hiszem te kérdezted a kiviteli tervet..nem tudom, mire jutottál, nekünk nem kell és statika sem...Ki érti ezt!
Na most ez tényleg jó kérdés, hogy a toldás-rövidítés vagy a metszés irányát írják. Bár nekem tök mindegy, mert függőlegesen és vízszintesen is 25 cm-es osztások vannak. Lehet, hogy ezért nem érdekelt eddig a kérdés:))
pontosan ezért írod rosszúl a függőleges (vertikális)5 cm-t!!! Az általad is idézet mondat alapján vízszintesen (horizontálisan!) 5 cm a raszter! :) Peace!!!!
Megint rosszindulat nélkül: Függőlegesen az 5 centit az 5 cm magas "elem magasítóval" értik. Vízszintesen nem vághatod akárhol, mert nem passzol bele a végzáró elem.
A fürdőben a csempe alá mi dryvittal gletteltünk, és hálóztunk. Erre ment a csempe flexibilis ragasztóval. Bitang erős, nem kell félni hogy leesik, sehol sincs fugarepedés. A mosókonyhában pedig a csempe felett csak hálózva és festve lett, gond nélkül működik. Mivel a csempe vízzáró, elvileg bármilyen gipszkartonra lehet ragasztani, de a zöldre ajánlják.
Nálam a pkc falnál a gipszkarton felragasztásához is a dryvit ragasztó vált be, 3-4 féle csemperagasztót kipróbáltam, de a leszakításos vizsgálatnál a dryvit volt a legerősebb. És ahol le kellett szedni a kartont, ott is a papírréteg a falon maradt ragasztóstul. Kínkeservesen jött le, és ráadásul olcsóbb volt mint bármelyik flexibilis csemperagi. Kb. 3kg ment egy nm-re a gipszkartonhoz.