Nem étkezési gyömbérem van,de hasonló,mint a tied.Télen hűvös,világos helyen tartom,alig öntözöm.Nyáron kicipelem félárnyékra és kész.Szoktak virágozni,igaz idén még nem,de reménykedem.
Hello, "étkezési" gyömbérrel van valakinek tapasztalata?
Imádom a pácolt (szusi) gyömbért, múlt nyáron ültettem , hozott leveles hajtásokat, ősszel cserepestül behoztam, növekedés leállt ill. részben elszáradtak a hajtások.
A gumók/rizómák vastagodtak, nem rohadnak, de sajnos nem látok rajtuk új elágazásokat. Mit csináljak vele? Maradjon az enyhén nedves földben, vagy tartsam száraz hűvös helyen, vagy kell neki fagymentes hideghatás?....
Neten van mindenféle elméleti infó (pl. édenkert), de a bevált hazai gyakorlat jobban érdekelne.
A Flora Toskana-nál van oltott mangó, ez szinte tuti törpe, igaz nem olcsó, de a sok pluszköltség miatt (phytosanitary, áfa, vám ..) nem lesz sokkal olcsóbb Eu-n kívülről sem.
Németből pedig 2-3 nap alatt itt van, sérülésmentesen.
Ez a mangó nagyon hamar oltás után már virágzik és biztosan köt egymaga is.
Viszont a teleltetésre figyelni kell 10-20 fok között világos helyen ideális, nagyon hűvösben a gomba szépen kinyírhatja, de alapból is elég gombaérzékeny, így nem a legkönnyebb a tartása.
I was planning to try growing mango in my greenhouse (live in Denmark), and was wondering which sort you would recommend. I would prefer an early dwarf sort if possible and it should be as cold resistant as possible.
Furthermore, what would it cost (I don’t know the weight) in shipping to DK?
But probably the best you can try is Mango Keitt, because it has dwarf habit and it is a late variety. Late flowering means a better start in fruit formation during full summer.
A Keitt mangót nálunk is szokták árulni, nem törpe fajta, egy magoncom volt belőle, de nem bírta a telelést a citromfával. Eléggé kínlódott amúgy is szegény...
Tudom milyen az, és nem mondasz hülyeséget, viszont még ha jó tulajdonságokat is hordozz, akkor is meg kell nőnie. Nekem nem mind1, hogy 1 méteresen vagy 3 méteresen kezd el egyáltalán virágozni. Igen, néztem ezeket is. :) Viszont elég durván vissza vágják, ami annyira nem tetszik. 26 ezerért a növény+posta+egészségügyi papír is teljesen jó, viszont ha jól emlékszem ennél az összegnél már ráteszik a +2,5%vámot meg a 27% áfát ami így összesen már nem kevés. Találtam egy spanyol faiskolát, ahol 10euro se volt egy oltvány. Viszont még nem válaszoltak.
Van egy másik oldal, nagyon drága a posta, igaz repcsivel jön és 3-8 napos az utazás, de ha többen rendelünk akkor már egész elfogadható.
Egyelőre még nem tartok a gyümölcsritkításnál, de majd igyekszem fejben tartani. :)
Ez a poliembrionikus (remélem most jól írom) fajta több növényt fejleszt a magról, az egyik megegyezik az anyanövénnyel. A kép saját, tavasszal készült. Tehát jó magot küldtek. Kínai maggal már sajnos vágtak át. Mire kiderült....
Az bosszant, hogy van aki teljes mellszélességgel még árulja is itthon a nemlétező növények magjait pl. kék eper, kék dinnye, szivárványszínű rózsa stb.
(Amit én vettem az egy létező paprika fajta volt, de más paprika termett helyette). Na de ez itt OFF. De nem árt vigyázni.
Köszi a választ! Azért ha leterheled gyümölccsel nem fog gyorsan megnőni. Ha megnő az se baj, csinálnék egy külön takarást fűtéssel. ;) Magnemesben meg én nem bízok. :)
Törpe (condo) mangókat USA-ból lehetne venni, de onnan nem igazán szállítanak, meg a szállítási túlélési esélyek se túl jók szerintem. Én is leveleztem kínai eladóval (lásd a képet), azt mondta nem probléma EU-ba élő oltott (grafted) növényt küldeni, ha nem életképes, újra küldi. Hát....
Nekem az volt fura, hogy minden (távol-keleti) mangó fajtája (amikről máshol nincs leírás) készleten volt. Mivel max az oltást tudom ellenőrizni, fajtát nem, nagynövésű fával meg nem tudok mit kezdeni, olcsó sem volt, inkább kihagytam. Azután Thaiföldről vettem (állítólag) magnemes fajtát, kipróbálni, ott a képe a 7685-nél. Poliembrikusak a magok. Kisnövésű, de nem törpe fajta. Ha elkezd teremni, majd szólok :)
10dollár 3 növény és 74dollár a posta, de ha plusz hármat hozzá rakok akkor se több, és így összesen 94, amit ha 6 fele osztok durván 4ezer darabja. Rákérdeztem és oltványokat árulnak.
Trade Winds Fruit P.O. Box 9396 Santa Rosa, CA 95405
Az elsők gyorsan jöttek (Los Angeles), de nem csíráztak. A második hosszabb időt "utazott" (san Francisco-Zurich), de mire megérkeztek kezdtek már a csomagban csírázni.