Ugyanis a használatbavételihez a femünek nyilatkoznia kell, hogy a terveknek megfelelően készült el az épület. Ha ez utólag kiderül, hogy mégsem, akkor nagyon megszekszuálják ezért.
Lehet rá legyinteni, hogy úgysem fogják, de idén már több tervezőt és femüt is megbüntettek (pénzbirság) hasonlók miatt.
Szóval ha ő bevállalja, akkor hajrá. Én biztosan nem tenném, mert ha esetleg véletlenül te is kapsz éprend birságot, akkor ez alapján jogosan perelhetnéd őt, magyarul kiránthatod alóla a talajt rendesen.
Bocsi.Szóval, ha megadták a használatbavételi engedélyt mert azt mondta az ügyintéző elég elindítani hozzá a földmérős dolgot nem kell megvárni míg kiadják a papírt de utólag be kell adni. Tehát ha megvan a használatbavételi engedély és utána ugye megérkezik a földmérő által kiadott papír mert hiánypótlásként előírják hogy be kell adni tehát beadjuk. Ekkor mennyire nézik a terven szereplő ház nagyságát és a földmérő által kiadott papírt? mert kicsit nagyobb a ház és akkor lehet hogy ezen a földmérős papíron nyílván méretek is szerepelni fognak. De ekkor ugye már megvan a használatba vételi engedély is. Valaki még beleköthet esetleg hogy a földmérős papíron mekkora a ház mérete vagy csak hozzáteszik az aktához és már ilyenkor ezen nem fognak kötözködni. (hisz már a használatbavételi is megvan de hoszzában mondjuk nagyobb picivel a ház kb egy méterrel mint a beadott terven amire elvileg kiadták a használatbavételit - szóval hogy ezt a földmérős papírt összevetik e még ilyenkor a ház méretével vagy nem?
Elég sok meglévő épület átalakitást csináltam idén is.
Általában korrekt hőszigetelés után (15 cm a padlóba, 10-12 cm a lábazatra, 12-15 cm falra, 30 cm födémre/tetőbe), háromrétegű nyilászárókkal a fűtési energiaigény 40-60 kWh/m2/évre jön ki.
Ehhez van kb olyan 100-120e Ft/m2-es költség.
Vegyünk egy 100 m2-es épületet. Ennek 60 kWh/m2/év esetén az éves fűtési költsége ~600 m3 gáz, ami jelenleg kb 80e Ft. Ha ezt passziv házzá alakitja, akkor 15 kWh/m2/évvel számolva lesz 150 m3/év gázfogyasztása, azaz 20e Ft/év.
Megtakaritott éves szinten 60e Ft-ot.
Új ház épitésénél 20% az eltérés kb költségben AE és passziv között, a meglévőből jóval több, de számoljunk 25%-al, ami legyen 30e Ft/m2 többlet.
Tehát cirka 50 évig elfűtene a megtakaritásból, ami a kettő között van különbségben.
és ha megvan a használatbavételi és utólag be kell ugye adni ezt a térképmásolatot is. mert elég elindítani az utólag leadni. a terveken kisebb a ház összeségében. Ha megadták a használatbavételit és utólag ugye beadjuk a térképmásolatot akkor még kötözködhetnek vagy ezt nem hasonlítják már annyira össze a terven szereplő mérettel.
Ha be van tervezve valahová egy ablak, de keskenyebbet, vagy alacsonyabbat/magasabbat, vagy üvegtéglát raksz be helyette, vagy oldalra elmozgatod, akkor nem kell épitési engedély módositás.
Nalad gondolom ablak kell konkretan, de errol jutott eszembe, hogy normal teglat uvegteglara cserelni szinten engedelymodositassal lehet csak? Mondjuk tfh. belulrol kap rendes ablakot, akkor hoszigetelesben nem igazan szamit. Azt tudom, hogy az uvegtegla - annak ellenere, hogy athidalo kell fole - tartoszerkezetnek szamit.
Az lenne a kérdésem hogy egy plusz kis ablak betétele után elég az építkezés végén a megvalósulási terv beadása abba belefér egy plusz ablak is vagy mindenképp szükséges tervmódosítás beadása.
Hiába kutakodsz, ha egyszer ez a jogszabály, hiszen MEGLÉVŐ épületről van szó.
Arra meg ne hivatkozz, hogy máshol is többet raknak fel, mert
1. Passziv házat meglévő épületből csak teljesen gazdaságtalanul lehet kialakitani (bár gyanitom, hogy nálad a 15 cm feletti hőszigetelés vastagság már passzivházat jelent)
2. Új épületeknél értelemszerűen úgy kerül tervezésre az épület, hogy meglegyen a kellő távolság mind az oldalkertben, mind az előkertben.
Valami megoldás biztosan van, hiszen a passzív házak esetében 20-30cm szigetelést is felraknak ill. a tüzépen 10cm-nél vastagabb EPS is kapható, amit valahogyan fel lehet használni.
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat, még kutakodom tovább másutt is!
Szerintem meg éppenhogy nemigen lehet ezt megfogni, ha emberi kereteken belül marad a privát végzett meló. Sok része van a munkának, ami nem fogható meg eléggé precízen a tervekből meg a normaidőkkel (ugyanazzal a névvel illetett meló lehet 1 óra is meg 2-3 is, helytől-alkalomtól függően). Pl. ki mondja meg és mi alapján, hogy hány embernapnyi segédmunkás meló volt a valóságban a téglák felhordása a beépítés helyére? Ha a teherautóról sikerült rögtön oda lepakolni pár méternyire daruval, akkor X, ha 15 méterrel odébb egy emeletnyi szintkülönbséggel, akkor meg N*X. Az igazi szakmunkákat meg amúgy sem a tulajdonos fogja végezni.
Közterület felé nem nyúlhatsz túl 10 cm-t. Én azt szoktam javasolni, hogy olyankor le kell verni a vakolatot, az ad +2-4 cm-t még, és érdemes grafitos EPS-t felrakni.
Családi, egyszintes, sarki házunk külső homlokzati hőszigetelésében gondolkodunk. Kérdésem, hogy a szigetelés bejelentés kötelezett-e? 10cm feletti EPS szigetelésben gondolkodunk. A ház utcai fronttal van körül véve, szomszéd telekre nem lóg be.
Így vagy úgy biztos meg lehet fogni. Kérdés, hogy az igazgatásnak van-e +50000 Ft földmunka kiderítésére plusz X alkalmazottja. Soképítkezés sokmunkájára meg sok száz alkalmazottja. Mire kiderítik egy munkafázisból, hogy ki volt az alvállakozó (vagy annak az alvállalkozója), hol a számla stb...Munkagéppel fél nap alatt simán kiássák. Azt 1 ember kezeli. Szerintem ilyen volumenű munkát el lehet tüntetni.
Én családi ház kivitelezésénél nem szopatnám a népet. Tök "jó", hogy beleugatnak, hogy a saját birtokomon nem rakhatom a saját pénzből vett téglámat. Jöjjön ki egy ellenőr, nézze, meg hogy fajint vagy sem, aztán kész.
Tiszta kreténség ez a szabályozás. A gyereket meg majd nem nevelheti a szülő, csak óvópedagógus végzettségű. Sok idióta fontoskodó szagember és politikus. Megúsztatnám őket Győr - Paks vonalon.
A probléma ott van/lesz, hogy előbb-utóbb az elektronikus épitési napló alapján nézni fogják a normaidőket is.
Azaz ha a vállalkozó beirja, hogy 2 ember dolgozott aznap (mert ennyi van bejelentve), viszont elkészül 100 m2 falazat, akkor enyhén szemet fog szúrni.
Ugyanez igaz azokra a munkákra, amit a család elvégez, de a vállalkozó bevállalja magának papiron.
Ez addig nem lesz probléma, amig valaki először meg nem bukik, de utána lavinaszerűen elindul, és nem merik bevállalni.
(egyébként már keresik a kiskapukat, és gyűjtik a tapasztalatot az e-épitési naplóval kapcsolatban. Szerintem év végére már lesz infó, hogy mi merre-hogyan)
Ha nem védett a homlokzati felület, vagy nem tiltják a helyi épitési szabályzatban, akkor nyugodtan megcsinálhatod.
Ha volt településképi véleményezésed, és ez látszódik az utcafrontról, akkor érdemes megkérdezni az ügyintézőt, nehogy használatbavételinél derüljön ki, hogy ragaszkodik a terven jelölt homlokzati kialakitáshoz.
ha a homlokzaton egy kb 1,5*3m-es falmezőt kültéri burkolattal látok el és nem vékonyvakolat lesz, mint ahogy az engedélyben van, akkor emiatt büntetnek? Vagy el lehet térni enniyre?