Kíváncsi leszek hogyan fog vizsgázni a butia-d,remélem beválik Nálad!
Idén egy kedves ismerősömtől kaptam néhány B. capitata-t magoncot, egyenlőre nyári nevelésre fogom a kertbe tenni őket. Milyen igényei vannak, mennyire szereti a napot a butia?
Nem volt hermetikusan letakarva a pálmám a télen, csak csap. védelmet kapott felülről, korábbi hozzászólásomban írtam, hogy be is fújtam havat a takarás alá.
Csak falevél védte a gyökérzónát, de idén nem nagyon volt tél, remélem már ez így is marad.
Na akkor majd kölcsönösen beszámolunk a tapasztalatokról jövő tavasszal. Még mindig gyönyörűek a pálmáid, s én még mindig kicsit sárga vagyok, amikor a hatalmas tracyk képét látom:-))
ARÁNYLAG JÓ HELYEN LAKOM IGY TELJESEN MÉG SOHA NEM TAKARTAM A KENDERPÁLMÁKAT. ÍGAZ 1987 ÓTA CSAK EGYSZER VOLT -17 FOK. CSAPADÉK VÉDELEMMEL LÁTTAM EL ŐKET. HA VISZONT KEVÉSBÉ FAGYTÜRÖKET ÜLTETEK KI AKKOR TELJES TAKARÁS ÉS VÉSZFÜTÉS IS KELL.
Amíg megvolt Gádoroson a nagy kiültetett pálmám, addig ősszel rezes permetezést kapott bordói lé formájában a takarás felrakása előtt. Tavasszal pedig a csonthéjasok monília elleni permetezésével egyidőben felszívódó gombaölőt használtam a pálmára is(Topsin). Sajnos a nagy pálmám két éve kifagyott, azóta nem permetezem a többi pálmámat sem, hiszen nincs olyan erődítményszerű takarásuk, mint a nagy pálmának volt. Viszont nagyon vigyázok arra, hogy a takarás tényleg csak a legszükségesebb ideig legyen a kiültetett pálmán, mert a szellőzés a kulcsa a gombabetegségek elleni védekezésnek.Idén például egy hónapig sem volt takarás a wagneriánuson.
Tudtátok, hogy a A Dél-Afrikában élő cikász fajok mintegy 70%-a veszélyeztetett, és négy faja már kihalt? Ennek egyi fő oka elsősorban az, hogy a vadon élő cikászokat kiássák, és eladják a kertészeteknek.
Mindenképpen érdemes eltávolítani a takarást, mert begombásodhat alattuk a pálma. A tavaly márciusi időjárás, még ha meg is ismétlődne, ezekre a pálmákra már nem jelentene veszélyt.
Éppen a hétvégén hívott Kojonó, hogy érdemes-e kitakarni a pálmákat, ha tényleg marad a jó idő akkor a csapadékvédelmes takarást én is eltávolítom, remélhetőleg nem lesz már olyan cudar márciusi időjárás, mint tavaly volt.
Szerintem semmi bajuk sem lesz, illetve, ha lakásban nevelkedtek idáig, akkor az összes levelük tönkremegy a szabadban, de majd hoznak helyettük másikat. Én már megelőlegeztem a tavaszt, bízom benne, hogy néhány fokos reggeli fagyokat leszámítva , komolyabb lehűlés már nem várható. Ezért tegnap kibontottam a téliesítéseket, amik alatt egyre nőtt a begombásodás veszélye, sőt kiültettem az európai pálmákat is végleges helyükre. Az a tervem, hogy nem is szedem fel őket többször, hanem fóliabordákat rakok télire feléjük, s fóliás védelmet, szükség esetén vészfűtést kapnak a téli hónapokra.
Szedtem én is régebben cycas magokat. 3 napig áztattam , majd levágtam róla a gyümölcshúst, de a kemény rész maradt. Gombaölőztem egy kis áztatással, és egy dobozba raktam őket lefedve. Volt benne kokusz rost, hogy vízben soha ne álljanak, és néha szellőztettem . Állandóan nedvesen tartottam, és kb 3-4 hét alatt elkezdtek csírázni. Ezután hasonlóan mint nálad cserepekbe kerültek. Kb 1/3 részük a földbe csírával lefele. Ekkor még mindig takartam folpackkal, hogy ne száradjanak ki. Mikor megjelentek a levél nyelek akkor onnantól már nem voltak takarva.
Egy kisérletet tettem, lehet hogy így kellett volna. Szóval hoztam cycas magot spanyolból. Aztán gondolkoztam hogyan is kellene hajtatni. Leszedtem a narancsszínű husos védőt majd kiszárítottam és leraktam hajtani.
Semmi nem történt.
Egy másik csoportot hagytam ráfonnyadni a húsos részt, majd elfelejtettem. 2 hete megtaláltam. Megráztam és zörgött benne a maghúsa. Leszedtem a rászáradt narancsos izét. Majd nosza bene megroppantottam a héját és lehámoztam. A hámozott magot leraktam vermikulitra zárt tetővel. Egy hét múlva ez a kép fogadott.
majd 1 nap múlva már 4 hajtott. Majd egy nap múlva kihajtott a többi is. Egy nap 4 mm-t nő a gyökérhajtás. A továbbiakat majd meglátjuk...
Hát nem kapkodtad el a téliesítést:-)) Persze jobb későn, mint soha, s remélem nem károsodtak a pálmáid. Nagyon kár lenne azokért a gyönyörű növényekért. Persze én is január végén takartam le a wagnerianust.
Igazad van, a befülledés, gombásodás is végzetes lehet. Szerencsére már nem sokáig kell takarni őket, talán csak egy hónapig. Ha körben nem teljesen zárt a takarás, akkor nem tud befülledni. Nálam szövettakarás van oldalt, ami szellőzik, csak a teteje vízzáró buborékos fólia.
Köszönöm a választ, szerencsére oldalról le bírom hajtani a nagy pálmák feletti fóliát, csak nem gondoltam, hogy ilyen széllel fog jönni ez a havazás, egyenlőre csak annyit tehetek, hogy lerázom a levelekről a havat.
Tavaly februárban kitakartam őket, még ennyi csapadék védelem sem volt rajtuk, utána tudjuk, hogy mi történt, egész márciusban szakadt a hó, és szerencsére gond nélkül teleltek. Én inkább a befülledéstől tartok.
Jók a télállókertben alkalmazott műanyagflakonok, legalábbis a kisebb növényeknek tökéletes csapadékvédelmet biztosítanak. A pálmák csapadékvédelme viszont nem sokat ér így, hogy alá kavarhat a hó. Az oldalát is védeni kellene legalább az uralkodó szélirány felől.
Itt van a fehér hótakaró, kitett magáért az időjárás:
Rozmaring bokor behavazva.
A szél befújta a havat a takarás alá, remélem nem lesz gond, igaz tavaly február végén lebontottam a takarást, majd egész márciusban hóban álltak a trachicarpusok takarás nélkül, akkor nem volt gond: