Faxni!
Egyetértek veled! De a legtöbb édesanya "játszóházi" beszélgetésnek veszi ezeket a fórumokat. (Ami nem is baj, bizonyos szempontból, ugyanis szerintem kiválóan alkalmas arra, hogy megelőzzék vele a "gyes-szindrómát".) Szerintem, aki valóban korrekt akar maradni egy adott orvossal szemben, az úgyis csak fenntartással fogadja ezeket az információkat. Adott esetben az adott orvos szoptatási tanácsát más szakemberrel is megvitatja.
Nekem inkább a "pozitív táblázat" fura. Attól még, hogy mond 1-2 valóban jó infót a szoptatással kapcsolatban az orvos, még nem biztos, hogy valóban naprakész minden téren a tudása. Én inkább azt a táblázatott tartom ilyen formában feleslegesnek.
Én azt hiányolom az "éteri" beszélgetésekből, hogy nem látjuk egymás arcát, mimikáját, reakcióit "beszélgetés" közben és ez több félreértésre ad okot, mintha ugyanez élőben történne.
Kedves Ylang,
Értem, hogy gondolod, csak-csak-csak... A játszóház megint más, személyes beszélgetés zajlik x ember között, kérdés-válasz-kérdés, valamennyire a mesélőt is ismered, mondjuk látod, tehát több lehetőséged van dönteni, véleményt alkotni arról, amit mesél. Ott viszont van egy vagy két mondat, ismeretlen nyilvánosság előtt, ráadásul azt sugallja, arra buzdít, jellegéből fakadóan, hogy egy-két-néhány mondat/hirdetmény alapján alkoss véleményt valakiről, akit nem is ismersz. Amúgy is elharapózott ez a gyors, felületes véleményalkotási szokás, az ilyesmi szerintem ezt erősíti, ezért nem szeretem.
Én is beírhattam volna soxor sok helyre itt az indexen is egy orvos nevét, sokkal komolyabb indokkal, de nem tettem, nem is fogom, több okból sem. (Pedig nekem bizonyítékom is van.) Egy kórház nevét leírtam eccer rég de ma már abban sem vagyok biztos, hogy jól tettem, pedig nem minősítettem.
Szal én maradnék az e-mail, telefon, fax, személyes beszélgetés útján történő adatgyűjtés mellett.
Különben ez érdekes kérdés, hogy egy ilyen fórum nyilvánossága hogy és miként is van, de biztos vacakolnak ezzel nálam okosabbak és különben is itt off.
F.
Természetesen nem érdemes összehasonlítani két egymástól abszolút eltérő kultúra gazdasági rendszerét, karácsonyi szokásait, közlekedési kultráját stb.!
De léteznek egyetemes emberi tulajdonsgok, jellemzők is, amik minden embernél 99%-ig hasonlatosak. Ilyen a szoptatás is.
Ami egyértelműen jól bevált, fejlett társadalmunkban is kivitelezhető, egézséges módszer, azt véleményem szerint kár azzal az állítással kísérve kidobni, hogy "vegyük tudomásul, hogy nem vagyunk természeti népek!"
A répapüré egy 6 hónaposnál fiatalabb csecsemő számára valóban veszélyes. Olyannyira éretlen még a bélrendszere (a nyálkahártya annyira éretlen, a sejtek között még nem fejlődött ki az érett bélnyálkahártyára jellemző szoros sejtkapcsolat, ami megakadályozza oda nem való anyagok felszívódását.), hogy még akár a répapüré is allergén lehet ebben a korai korban.
Egy szűnni nem akaró nyálkás székletet meg kell vizsgálni, hogy valóban nyálkás-e, és mi az oka és azt kell orvosolni.
Abban igazat adok neked, hogy emiatt nem feltétlenül kellett volna ennek az orvosnak ebbe a táblázatba bekerülnie, mivel ez csak közvetve kapcsolatos a szoptatással. De azt gondolom, hogy aki gyermekgyógyász létére ilyen tanácsot ad, egy ennyi idős gyermek esetében, az valószínűleg közvetlenül szoptatási kérdésekben is hiányos tudással rendelkezhet.
Én nem olvastam, hogy Iboly "kvázi gyilkosoknak" nevezte volna a tápszergyártókat. Kérlek, ha ezen átsuhantam vona, akkor másold be ide szó szerint ezt az írását! Ha pedig nem szó szerint írta ezt, akkor pedig kérlek, hogy ne ferdítsd el, amit ő valóban írt erről!
Félreértés ne essék: nem kell úgy élni, mint a természeti népek, a szavannán. Ám bizonyos jól bevált, ősi, természetes módszerek, mint pl. a kendőben hordozás abszolút alkalmazható a mi kultúránkban is, még talán ott is, ahol te élsz. Főleg , ha ezzel közelíteni tudjuk egymáshoz anya és gyermek igényeit.
Akinek csak 5 hónap szabadság adatik meg, és valóban szükséges anyagilag, hogy visszatérjen dolgozni, annak az LLL nagyon szívesen segít, hogy hogyan folytassa tovább munka mellett is a szoptatást. Kidolgozott és jól bevált módszerek vannak erre is. És ettől nem lesz a gyermeke kevésbbé kedves vagy intelligens, mert munka mellett is lehet jól gyermeket nevelni. Ezt az LLL is elismeri. Viszont azt vallja, hogy a LEGIDEÁLISABB (persze nem mindenki számára elérhető), ha addig otthon marad a gyermekével és ő neveli, amíg ezt ő megteheti. Ez a legideálisabb, de nem csak az egyetlen jó és üdvözítő megoldás.
Azok az anyukák, akik "sajnálják" azt, akinek csak 6 hónapig sikerült szoptatni a gyermeküket, azok szerintem valóban sajnálják őt és nem lenézik. És ez nagy különbség!
Egy csecsemőt addig érdemes szoros testkontaktusba vonni, ill. tartani, amíg ő azt igényli. Amint megtanul ülni, járni, már nem akar annyit édesanyja testén tölteni, mert hajtja a természetes kíváncsisága. Ezt a szoros testközelséget minden gyerek kinővi egyszer magától. És én pont azokat a gyereket látom vagánynak, felfedezőnek, bátornak, olyannak, aki bízík a szüleiben, olyannyira, hogy mer kérni tőlük, mert tudja, hogy figyelembe veszik az ő valós igényeit a család igényeit mellett is, akit nem hagytak sírni és addig cipelték, hurcolászták, szeretgették, ölelgették, ameddig ezt ő igényelte. (Ilyen pl. az én nagyobb lányom is, ő is sok testkontaktust igényelt.)
Egyébként valóban sok a harcos, kissé elrugaszkodott hozzászólás is azon a fórumon. Én úgy vélem, ez azért fordulhat elő, mert nincs mindenki a diplomatikusság felső fokán, nincs mindenki az emberek tiszteletének és a másság elfogadásának magasfokán. Egyszóval ott is emberek írogatnak, sokszor indulatokkal fűtötten, sokszor nagyon is emberiül. Én nem szoktam ezekkel terhelni az önképemet, önismeretemet, max. az önkritikámat. Emberek vagyunk és ez így van jól.
>Ugyancsak szélsőségesnek érzem azt, hogy most >mindenkinek a természetes népek szokásait >ajánlgatják. Kéremszépen, hogyan lehet manapság >itt Budapesten úgy élni, mint ahogyan a >természeti népek Afrika szavannánin és a >sivatban teszik?
Alice, ezzel nagyon egyetértek! Vegyük tudomásul, hogy nem vagyunk természeti népek, sőt, ha belegondolok abba, hogy ezeknél a népeknél a gyerekek nem tudom mekkora százaléka, fele, vagy több? nem éri meg a felnőttkort, akkor én örülök is neki... Persze tudom, hogy ez nem elsősorban a szoptatáson múlik, de akkor se hiszem, hogy érdemes összehasonlítgatni a teljesen különböző életmódokat.
Nem voltam rest, és elolvastam egy pár oldalt az ominózus babanetes topicból.
Ami tetszik: valóban sok információt kap benne az ember a szptatással, a tejképzéssel kapcsolatban. Illetve nem is a szoptatással, hanem a baba szopásának szokásaival kapcsolatban.
Ami nem tetszik: az az, hogy most rögtön a másik végletbe akarnak átugrani. Szégyentáblára kerül olyan gyerekorvosnő, aki arra a problémára, miszerint a pár hetes baba szünni nem akaró nyákos hasmenésére mit kéne tenni, és ő merészelte ajánlani a répapürét, a társaság kiközösítette. Ugyancsak túlzásnak tartom azt, hogy "Iboly" kvázi gyilkosoknak nevezi a tápszerforgalmazókat st.
Ugyancsak szélsőségesnek érzem azt, hogy most mindenkinek a természetes népek szokásait ajánlgatják. Kéremszépen, hogyan lehet manapság itt Budapesten úgy élni, mint ahogyan a természeti népek Afrika szavannánin és a sivatban teszik? Hogy mást ne mondjak, nálunk 5 hónap a szülési szabadság. Mi van azzal az anyukával, aki bizony nem engedheti meg magának, hogy 3 évig otthon legyen, vagy anyagi okokból, vagy pedig azért, mert olyan helyen dolgozik, hogy közben símán leírják őt a szakmájában?
Sajnálkozva beszélnek pl. olyan ismerősökről, aki "szegény" csak 6 hónapig tudott szoptatni stb.
Ezen kívül engem senki nem tud meggyőzni arról, hogy manapság az a helyes viselkedés - bármennyire is megszokta a magzat az anyuka hasában - hogy a gyereket le se tegyük magunkról. Meddig kellene ezt tenni? Én ismerek jópár olyan kisbabát, akit állandóan kézben tartottak - képtelenek egyedül játszani, állandó és szűnni nem akaró odafigyelést igényelnek, össze-vissza alszanak stb.
Szóval nekem egyáltalán nem tetszik az, hogy most ennyire harcosan mindenkit egy másik szélsőséges hozzáállásról akarnak meggyőzni.
Az en velemeny is az, hogy szoptato anya ne dohanyozzon...de ez a tapsztalatom szerint sajnos nem mindenkinek evidens..:-(((
es ha mar dohanyzik, akkor legalabb a tejen keresztul ne mergezze a gyereket...
Nem hiszem, hogy a nikotinos, es egyeb dohanyadalekos (nehezfemek, kemikaliak) anyatej jobb, mint a tapszer....
Ugyan nem hozzám intézted a legutóbbi írásodat, de mivel ez egy internetes fórum, veszem a bátorságot és reagálok rá én is.
Ugyan nem vagyok az említett babanetes fórum résztvevője, de rendszeresen olvasom. Ezek a lányok, asszonyok nem az orvosi, védőnői szakmai tudásuk hiányolása miatt teszik abba az általad szégyenlistának nevezett táblázatba a konkrét neveket, hanem kizárólag a SZOPTATÁSSAl kapcsolatos ismeretek hiányosága miatt.
Konkrét neveket, mert azok a fórumok, mint ez is, olyanok, mint pl. egy játszóházban történő beszélgetések. Ott is elhangoznak konkrét nevek.
Tudtommal a Liga és a Szoptatásért Magyar egyesület pontosan ezen táblázatot is alapul véve küldik ki konkrét gyermekorvosknak és védőnőknek a meghívójukat 1-1 továbbképzésre, sajnos sokszor mindhiába...
Köszönöm, hogy nagyjából leírtad azokat, amiket én is szerettem volna, válaszul Zsuzsa levelére. Én is azt mondom, bárcsak elmennének az eü. szakdolgozók a továbbképzésekre! Bárcsak ne azt írnák vissza pl. A Szoptatásért Magyar Egyesület meghívólevelére "Én már mindent tudok a szoptatásról, nincs szükségem továbbképzésre"! (Tisztelet a kivételnek!) Akkor végre semmi szükség nem lenne sem az LLL-re, sem semmilyen más szoptatási tanácsadóra. Akkor végre nem azzal kellene foglalkozni a telefonos tanácsadások döntő részében, hogy az LC helyrehozza, amit az eü. elfuserált.
Én a magam részéről nagyon sajnálom, hogy egyesek ezt hatalmi harcnak tekintik vagy a tekintélyüket féltik. Az együttműködés sokkal gyümölcsözőbb lenne minden érintett számára.
A te jogod, hogy úgy dönts, ahogy jónak látod és ezt tisztelettel el is fogadom. Kívánom, hogy minden renben legyen majd és a lehető leghamarabb megfoganjon a kistesó!
Ha mégis problémád adódna majd, nyugodtan, hívd majd fel az egyik LLL vezetőt vagy IBCLC-t.
Iboly kérdezted, hogy került a neved ide. Valszeg úgy, ahogy mások neve a babaneten a szégyenlistára. Ugye az egész a babanetes topicból indult. Annak a feketelistának ott az égvilágon semmi értelme nincs, amellett, hogy személyiségi jogi kérdéseket is felvet, bár ez az internetre vonatkozóan még asszem nincs rendezve (talán épp az ilyen listák miatt lesz, legalább lesz mégis értelme).
No most, ha ti/te/bárki listáztok, emberekről névvel-címmel, de valójában ellenőrizhetetlenül állítjátok, hogy ilyen-olyan rissz-rossz szakemberek, az oké, de akkor ne kérdezd meg utána, hogy egy kapcsolódó fórumban hogyan merül fel a neved.
Annak van értelme, ha az ott felsoroltakat tapasztaló anyukák felhívják az LLL-t és elmesélik, mi történt, majd az LLL becserkészi az illetőt és megpróbál hatással lenni rá. Ehhez sok erőt és sikert kívánok.
F.
Szasenyka!
Ezért írtam azt, hogy a rokonok barátok dolga, hogy ezt a "zombiságot" megelőzzék. Persze a legnagyobb gyakorlati segítség mellett is fáradt, kialvatlan lehet egy kismama, de azért segítség mellett biztosan nem éri el a "zombi" szintet. (Tetszik ez a kifejezés, megkönnyíti a mondandómat.)
(Ismét kivétel a valódi gyermekágyi depreszzióban és pszichózisban szenvedő, egézségesnek nem mondható édesanyák esete.)
Próbáld meg: vigyél az unokahúgodnak 1-2 adag lefagyasztott főtt ételt, mosogass el, teregess ki, majd vidd le 1-2 órára a nagyobbik gyermekét a játszótérre. Mindezt mondjuk felváltva egy másik rokonoddal hetente 1-2x. Természetesen csak ha időd é módod van rá. meglátod, hogy eltűnik a "zombisága".
Jó olvasni, hogy mások is rátalának ösztönösen a testkontaktus fontosságára. De látod te is azt írtad, hogy egy idő után fogadta el csupán csak ezt a formáját megnyugtatásként a kisbabád. Az első időkben (főleg első hat hét) azért is érdemes minden jelzésére a mellre rakni a csecsemőt, mert kb. addig alakul ki a kereslet kínálat, tehát addig a legfontosabb az igény szerinti szoptatás a tej megfelelő mennyiségének kialakulásában. Később már nehezebben apad el a tej. Utána már lehet próbálkozni más módszerekkel is elsőként.
Viszont figyelembe kell venni, hogy pl. az unokahúgod konkrét esetében lehet szó egy növekedési ugrásról is, vagy pl. arról, hogy az igény szerinti szoptatásnak a legnagyobb jelentősége abban áll, hogy a kapcsolatteremtést és mélyítést könnyíti meg az anya és gyermeke között. Lehet, hogy az unokanővéred, segítsége nem lévén kissé hanyagolta a kisebbet (persze csak a kicsi igényeihez képest) a nagyobb jogos kedvéért és ezt a kisebb úgy próbálja kompenzálni, hogy többször kéredszkedik mellre. De ez csak találgatás, ill. lehetséges okok.
A lényeg, hogy meg kell találni az okot és orvosolni kell. Az igény szerinti szoptatás olyannyira ősi, természetes és sokaknál bevált dolog, hogy hinni kell benne annyira, hogy a legeslegutolsó kell, hogy legyen, amit hibáztatunk, ha egyátalán hibáztathatunk.
Teljesen igazad van, szamomra is evidencia, hogy az ember nem dohanyzik terhesen vagy ha szoptat (meg egyebkent sem de ez mas kerdes)
Nekem az is evidencia, hogy a csecsemot anyatejjel taplaljuk :)
Lehet, hogy igazatok van. Lehet, hogy a cigarettát gyártó cégeknek több pénzük volt.
Sajnos akkor sem tudunk sok édesanyát leszoktatni a dohányzásról.
Ezért is "hazudok" nekik 10 szálat és ezért ecsetelm olyan részletesen a passzív dohányzás hátrányait.
Én is láttam ezt az ismertető filmet, el is szomorodtam rajta.
Szasenyka! Szerintem is az lenne a normális, ha valaki soha nem is dohányozna, de már a terhessége előtt, vagy minimum, a kiderülésekor leszokna a dohányzásról. De ne felejtsd el, hogy nem vagyunk egyformák. Ki ezt tartja normálisnak, ki azt. Tiszteletből kénytelen vagyunk elfogadni, ha más másképp dönt, mint mi.
De ha az én gyermekeim jelenlétében szándékozna valaki rágyújtani, akkor már nem érvényes ez a tisztelet. Egy anyatigris "ösztönével" kérem fel az illetőt, hogy a jelenlétünkben meg se próbáljon rágyújtani!!!
Egy par hetes/honapos kisbaba kozelebb van a magzati lethez mint a felnotthoz. Akkora a gyomra mint az okle, es az anyatej konnyen emesztheto (atlagbabarol beszelek), ergo hamar kiurul belole. Es magzatkent meg eleg folyamatosan taplalkozott, a placentaban nincsen timer. :)
Szasenyka!
De igen, van egy korszaka az embernek is, amikor "össze-vissza" eszik. Ez a magzati korszak.
Az édesanyja vérén keresztül és a lepényen keresztül folymatosan kapja az élelmet, azért nem ismeri az éhséget. (Maximum kevésbé táplált lehet, vagy túltáplált ezáltal. Ezek persze szélsőséges esetek, mint pl. az éhező népkenél vagy pl. egy cukorbeteg hölgynél.)
Amikor az újszülött világra jön, akkor ugyan nagyon nagy változáson megy keresztül az egész fiziológiája is, mégis az a szakmai berkekben is mindinkább elfogadott tény, hogy könyebbé tehetjük az újszülött adaptációját, ha bizonyos ideig az anyaméh körülményeit idézzük fel számára. Ebbe beletartozik az igény szerinti szoptatás is.
Nem várhatjuk el az újszülöttől, hogy rögtön a kinti világhoz alkalmazkodjon. Pl. a szív pitvarai közötti kis nyílás is csak hónapok múlva záródik tökéletesen.
Én úgy szoktam ezt magyarázni, hogy egy egézséges újszülöttnek ez természetes igénye: az anya közvetlen közelsége, testkontaktusa, a szinte folyamatos, igény szerinti táplálás.
Valóban nehéz ezt több gyermek mellett kivitelezni. Erre találták föl pl. a kendőt, amivel magára kötheti, biztosítva a kellő kontaktust.
Egyébként akik gyakrabban szoptatnak, azoknak valóban egyszerre csak kevesebbet eszik a gyermekük. Viszont sokkal zsírdúsabb, táplálóbb tejhez jut. Megfigyelték, hogy a népi törzseknél, akiknél az a szokás, hogy magukon hordják a gyermeküket több hónapig is, azoknál van, hogy naponta 42x (!) kerül mellre a kisbaba. Viszont mérésekkel igazolták, hogy ezeknek a nőknek egy-egy szoptatás alkalmával kevesebb, ugyanakkor zsírdúsabb a tejük. Összességében ezek a gyermekek, amíg csak anyatejet kapnak, ugyanolyan jól fejlődnek, mint európai társaik. Ha viszont később ők is éhezésre kényszerülnek, akkor rajtuk is jelentkeznek a marasmus, vagy inkább Kwashiorkor jelei.
Az unokahugod bátran teszi azt, amit ösztönösen tesz egy anya. Nem vár el a gyermekétől olyat, amire ő, vagyis az idegrendszere, egész szervezete nem érett.
A sírás a csecsemők egyetlen hangsúlyos kommunikációs rendszere. Ezt figyelmen kívűl hagyni ember elleni vétek.
Az anyaság nem könnyű, sőt nagyon is fárasztó, olykor idegölő. De szép! Erre vannak a rokonok, hogy ebben támogassák és bíztassák a fiatal édesanyákat. Akár meghallgatással, akár szavakkal, akár gyakorlati segítséggel. (Szoptatási tanácsok, felügyelet a nagyobb gyermekre, besegítés a házimunkában.)
Nem az anyai ösztönöket kell letörni, hanem segíteni a kiteljesedését!
Ylang, a cigi lobby sokkal nagyobb, mint a tapszergyartoke, el nem tudod kepzelni, hogy mekkora, es ha ehhez meg hozzaveszem a cigi adojabol befolyo allami hasznot...haaat??? Senkinek sincs erdekeben, hogy kevesebb legyen a dohanyos...
Epp most lattam egy dokumentumfilmet arrol, hogy mekkora szerepe van a dohanycegeknek a dohany "legalizalasaban", stb.
Meg aztan a rengeteg megteveszto dolog...pl. miszerint a nikotin nem karconigen..ez meg igaz is lehetne, de az a rengeteg adalekanyag, amit hasznalnak,az igen, nem beszelve az eges mellektermekeirol...
Raadasul a nikotin onmaga nem okoz fuggoseget, a nagy fuggoseget a cigi gyartasa soran hozzadott kulonbozo adalekanyagokkal erik el, azaz direkt fuggove teszik a dohanyosokat, hogy meg nagyobb hasznuk legyen...
Nem is beszelve arrol, hogy egyre tobb olyan kutatasrol, ahol azt kaptak, hogy a dohanyzas nem is olyan karos, egyre masra derul ki, hogy a kutatok elkepeszto osszegeket vagtak zsebre a dohany cegtol....
Aaaa, meg sorolhatnam....
"De azért is hiszem, hogy nem lehetett ezek mögött anyagi érdek, mert akkor a tápszergyártó cégek miatt valószínűleg pontosan ellentétes eredmények jöttek volna ki."
Kivéve, ha a dohányipari cégeknek több pénzük volt rá:-((
sajnos kezdem úgy érezni mostanában, hogy ma már itt tartunk, de ez nem is tartozik ide (csak kicsit). meg azért még reménykedem, hogy hátha mégsem.
F.
A dohányzás szerte a világon nagyon-nagy, komplex probléma.
Sajnos nem lehet egyszerű eszközökkel megoldani, véget vetni neki.
Ezért is születtek az ezirányú kutatások is, amelyek az általam is leírt adatokra jutottak. Több helyszínen, több, valóban nagy számú esetet vizsgálva jutottak ezekre a tényekre, amik szerintem is meglepőek.
De azért is hiszem, hogy nem lehetett ezek mögött anyagi érdek, mert akkor a tápszergyártó cégek miatt valószínűleg pontosan ellentétes eredmények jöttek volna ki.
Ezért is merem elhinni ezeket a kutatási eredményeket.
Valószínűleg igazad van.
Én, ha tőlem kérnek tanácsot ez ügyben még hazudni is szoktam az ügy érdekében: csak 10 mondok napi maximumnak. Azt gondolom, hogy ez kegyes hazugság.
Természetesen nem tudom ellenőrizni, hogy betartják-e, hogy a gyerek jelenlétében tilos dohányozni. De mindig erősen hangsúlyozom ezt a tényt és azt is elmondom, hogy ez az ő lelkiismeretére van bízva, de én viszont bízom őbenne, hogy ezt az áldozatot meghozza a gyerekéért (ha már nagyobbat nem képes, mondjuk, hogy teljesen lemondjon a cigarettáról. Ez utóbbit soha nem teszem hozzá, érzik ők ezt enélkül is.)
Az is igaz, hogy ecsetelem a passzív dohányzás esetleges rémísztő következményeit is, felsorolva köztük a nagyobb esélyt a hirtelen bölcsőhalálra is.
Talán, akik ezt tartják akkora problémának, hogy szakemberhez fordulnak vele, talán azok be is tartják az ezzel kapcsolatos infókat. Ebben bízom.
Ertem, hogy hogy irtad, de tapasztalatom szerint kevesen birjak ki, hogy a gyerek jelenleteben ne szivjak...
Mondjuk en mar majd negy eve a francia viszonyokat ismerem, tehat ez nem mervado...mondjukok ok az europai szoptatasi listan is utolsok, 90%-uk max. 10 hetig szoptatja a gyereket, de a legtobb rogton szules utan tejet apaszt...
Lehet, hogy ilyen hozzaallas mellett a cigi letevese is nehezebb...
Napi egy doboz a csökkentett adag??? Ez igen!:(
Egyetértek veled (ámbár nem vagyok sem orvos, sem biológus).
Tapasztalatból mondom, nagyon rossz passzív dohányosnak is lenni! Szerencsére a környezetemben nem nagyon cigiznek az emberek, de szinte fulladozom a füstben, ha valaki mégis. És sosem felejtem el, hogy anyám cigizett gyermekkoromban (már leszokott, jókor), és mennyivel több pusziért bújtam volna hozzá, ha nem éreztem volna a cigiszagot folyton...
A cigi monnyon le!
Bobus!
Nekem is mindig összeszorul a szívem, sőt néha még az öklöm is, ha cigarettázó édesanyát látok. Még akkor is, ha nem tudom róla, hogy milyen táplálásban részesíti a gyermekét. Egyszóval megértem a reakciódat. Mégis arra kérlek, hogy olvasd el mégegyszer, figyelmesebben, amit korábban írtam.
"...és természetesen nem a gyermeke jelenlétében,..."
"Ha egy anyuka nem szív többet, mint egy doboznyi cigaretta és ezt mindig közvetlenül szoptatás után teszi és természetesen nem a gyermeke jelenlétében, akkor még mindig jobb, ha szoptatja a gyermekét, mint ha tápszerezné. Még mindig kisebb az esélye a dednek a betegségekre, mint a tápszerrel. Ez tény és, mint orvosi egyetemet végzett valódi orvos állítom neked. Így tanultam. "
Na, ez az, amit egy orvosnak nem lenne szabad leirnia!!!
Bocs, de en a cigi temara ugrom, foleg, ha gyerekrol van szo...igaz, en nem orvos vagyo, "csak" biologus, de en nem ezt tanultam az egyetemen, sot, nem ezt olvastam a dohanyzassal kapcsolatos tudomanyos cikkekben (nem gagyi ujsagokrol, hanem nemzetkozi szinvonalu szaklapokrol van szo...).
Az a gyerek pl. akinek a jelenleteben dohanyoznak (mar pedig sajnos sok dohanyos nem birja ki, hogy legalabb felrevonuljon...), napi ket doboz cigi mellett annyi dohanyfustot kap, mintha onmaga szivna el ot szalat...
es meg sorolhatnam...
Ha gyon feltik a szoptato noket, hogy mit egyen szoptatas alatt, akkor szvsz nem kellene azt mondani, hogy szoptasson az, aki dohanyzik, mert meg igy is jobb, mint a tapszer...szerintem dohanyzo anya ne szoptasson...
(meg egyszer bocs, de ahol most lakom, ott iszonyu merteku a dohanyzas, barhova megyek, vagni lehet a fustot, es elegem van abbol, hogy mindenki azzal jon, a passziv dohanyzas nem karos, sot, itt pl. meg sem probaljak lebeszelni a dohanyzqsrol a terhes es szoptatos noket, mondvan, nem olyan karos az, mint mondjak, ha csokkentik az adagot napi egy dobozra...).