Keresés

Részletes keresés

oleandro Creative Commons License 2012.05.13 0 0 5211

bocs, de az a sáfrány az mi? vmi új hely?

Előzmény: tcsusza (5209)
tcsusza Creative Commons License 2012.05.13 0 0 5210

Az az út már tavaly is nyitva volt, most is arra mentünk, forgalom alig-alig.

Az elején pár kilométeres új aszfaltréteget terítettek, ez szuper, a többi

meg nem olyan vészes, csak a kanyarokban - ugye ebből van bőven -

kell észnél lenni, elég keskeny az út.

Előzmény: Műhód (5204)
tcsusza Creative Commons License 2012.05.13 0 0 5209

Tegnapelőtti állapotok:

para belépő Csingóban 1,5

parkolás ugyanitt 4

tömeg nincs, de azért hallani itthoni szót

a vízállás éppenhogy, viszont minden csudaszép zöld

Tornalján a dobozos 10-es zlaty 0,68, a Corgon 0,49

a Sáfrányban 8,5 két adag sztrapi 1-1 sörrel (csapolt

Pilsner és cseh alkoholmentes, ami iható, és harmadannyi

a pincér, mint a vendég, és megértettük egymást :)

oleandro Creative Commons License 2012.05.12 0 0 5208

Én se voltam két év, már komoly elvonási tüneteim vannak.  De most megyünk pünkösdkor,  "para-szűzekkel"  súlyosbítva :)

Előzmény: Pistike (5207)
Pistike Creative Commons License 2012.05.12 0 0 5207

Üdv újra itt! Sajnos, én sem jártam kint már vagy 3 éve... Pedig nagyon szerettem volna, szeretnénk menni.

Műhód Creative Commons License 2012.05.12 0 0 5206

:)

Előzmény: papa67 (5205)
papa67 Creative Commons License 2012.05.12 0 0 5205

Valahol Csingó környékén állitottam le az autót. A sárga jelzésen (rossz irányba ) haladva érkeztünk meg Masa településre. Itt észre véve a hibát, a kéken végig a Hernád mellett vissza sétáltunk a sárga kereszteződésig. A Tamásfalvi Kilátónál megállva, mmegcsodáltuk a környező völgyeket . Itt mutata meg magát elösször kedvenc hegységem a Tátra. A zölden le a Hernádhoz , majd a kéken végig a Kolostor  szakadék bejáratához. Ezt a sok helyen a folyó felett , tálcákon haladó részt vártam a legjobban. Nem csalódtam benne.

--  A Létánfalvi Malom hidjának környékén kisebbségi gyerekek kéregetek csoportosan, igy a "csúcscsokinkat" és pár db szendvicset hátra hagyva indultunk tovább.   A büfében finom csapolt sört mérnek. --

A függőhid szuper volt. Kicsit erőteljesebben lépkedve enyhén belenget. Sokan ezért oda-vissza jártak rajta. Mi is :-) . Majd a zölden

felkapaszkodtunk a kolostor romjaihoz. Ezt az utat létrák tették szinesebbé. Sok viz nem volt, igy viszonylag szárazon értünk fel a tetőre. Eltudom képzelni mi van ott egy jó eső után , vagy olvadáskor....

A fennsikon pihenő , közben gyönyöködés a tájban és a magát ismét megmutató Tátrában. Lelki füleimel hallotam is hÍvogató szavát. Megigértem neki, hogy megyek nemsokára.

Vissza felé a zöld, majd a kéken értünk vissza a Csingói nagy parkolóhoz. Itt két autónak is be volt törve az üvege, a rendörség már kint volt.

Innen a sárgán vissza mentünk az autóhoz ami egy szálloda előtt állt. A gps a túrára 30.4 km mutatott.

Jó idő és remek túra volt. Legközelebb Podlesok felöl támadunk.

Utólagos köszönetem Mühódnak, az Ő leirásai alapján állitottam össze az útvonalat, kisebb módositásokkal. (a sárgán rossz irányban indultunk...)

Előzmény: ntundi (5203)
Műhód Creative Commons License 2012.05.12 0 0 5204

Sziasztok!

Már három nyarat kihagytunk a Parában.

Most június vége felé ismét elmennénk, hogy megismertessük ezt a tájat a keresztlányainkkal is.

Podlesokban fogunk sátorozni.

Reméljük nem jön közbe semmi.

Amióta bevezették az eurot, csak telelni jártunk Pilába.

Megírnátok milyen változások történtek?

Megnyitották-e az utat Dobsina felől Podlesok felé, vagy még mindig kerülni kell?

Nagyon megszaladtak-e a kempingezés árai Podlesokban?

Milyenek a belépődíjak a kanyonokba?

Egyéb változások?

Köszi: Műhód

ntundi Creative Commons License 2012.05.08 0 0 5203

Hogy sikerült az utatok?

Előzmény: papa67 (5202)
papa67 Creative Commons License 2012.04.28 0 0 5202

Kedden készülök a Paradicsomba menni. Csingó-Kolostor-Csingó útvonalat gondoltam. Eddig még a "parában" nem jártam-Tátra járó vagyok inkább-, ezért nagyon készülök az (én általam) úttörő túrára. Azért -is- gondoltam erre az útvonalra, mert a Tamásfalvi-kilátótól láthatom kedvenc hegységemet.Egy szó mint száz várom a keddet.

hattyuver Creative Commons License 2012.04.27 0 0 5201

Köszi! :-) Hétfőn kedden megyünk, és valószínűleg Cingov-ban szállunk meg. Bár most úgy néz ki kettővel kevesebben vagyunk...

Megkeresem a másik topikban is a válaszod! :-)

Előzmény: oleandro (5200)
oleandro Creative Commons License 2012.04.24 0 0 5200

mindig ide írják a jobb felső sarokba. Most minden járható

http://www.slovensky-raj.sk/?info_sub&sub=40&eid=&PHPSESSID=c20acfdd28288f3853097f8fad97301c

Olcsó szállás majd minden háznál van Káposztafalun

(egyébként a digós topikban pont az imént válaszoltam egy tavalyi h.sz.-odra is :))

Előzmény: hattyuver (5199)
hattyuver Creative Commons License 2012.04.24 0 0 5199

Sziasztok!

Tudja valaki, hogy most - április végén - is minden útvonal nyitva van a látogatók részére? Van-e valami korlátozás ilyenkor?! Olcsó szállás is érdekelne 1 éjszakára - apartman-féleség... Köszi! :)

ntundi Creative Commons License 2012.04.22 0 0 5198

Köszi szépen!

Mi a Tornai vár megnézését is beterveztük. :)

Előzmény: kékegér (5195)
ntundi Creative Commons License 2012.04.22 0 0 5197

Hol vannak a para völgyei?

Előzmény: oleandro (5193)
kékegér Creative Commons License 2012.04.22 0 0 5196

De szépségében bőven felveszi a versenyt:), szóval érdemes megismerkedni vele!

kékegér Creative Commons License 2012.04.22 0 0 5195

Nyáron jártunk, nagyon szép hely. Nem nehéz, változatos túra, bár nekem lefelé a térdem nehezen bírta a keskeny, kacskaringós, meredek ösvényt. Gyönyörű a kilátás fenn, ha teheted ne hagyd ki!  Ennél jobban én sem tudnám bemutatni: http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1317

Itt is találsz hasznos infókat: http://tornavidek.info/2011/02/szadeloi-volgy/

Mi kb. 3-4 óra alatt jártuk körbe, kényelmesen, sokat nézelődve, fotózgatva. Ami meglepett, a tanösvény bemutató tábláin magyarul is ott volt az ismertető. Sajnos a Tornai  várat kihagytuk, nem maradt rá időnk.

Ha van még konkrét kérdésed, szívesen válaszolok.

Előzmény: ntundi (5192)
oleandro Creative Commons License 2012.04.22 0 0 5194

tordai :)

oleandro Creative Commons License 2012.04.22 0 0 5193

Szép, de mint túra a para völgyeinek nyomába sem ér. Kellemes sétaút. Viszont szépen látszik már messziről a jellegzetes hasadéka (hasonlóan a todai hasadékhoz)

Előzmény: ntundi (5192)
ntundi Creative Commons License 2012.04.22 0 0 5192

Sziasztok!

Igaz, a Szádelői-völgy már nem a SZP-ban van, de ha valaki már járt ott, szívesen meghallgatnám a véleményét, tanácsát.

ntundi Creative Commons License 2012.04.19 0 0 5191

Köszönöm szépen!

:)

Előzmény: Tátraturista (5190)
Tátraturista Creative Commons License 2012.04.19 0 0 5190

Én a Sólyom-völgybe mindig Csingóról indulok, a Hernád-áttörés keleti részén az első fél óra a Hernád partján, majd a Fehér-patak-völgyében, és onnan fel a Sólyom-völgybe. Visszafelé viszont egy hosszú, de nagyon szép erdei séta a Glatz-fennsík északi részén, a Suchá Belá-völgy tetején lévő elágazást érintve, a Menedékkő-fennsíkon keresztül visza a Hernádhoz. Hosszú, de élményekkel teli túra, és maga a vízesés, a sok létrával gyönyörű hely, főleg, ha sok víz van a patakban.

A Sas út valóban Lengyel-Tátra, ahogy ateszking is írta. Hát, valóban nem szédülősöknek való hely... :)))

Maga a Sas út 4,3 km. hosszú, a 2158 m-en lévő Zawratról a 2112 m magas Kereszt-nyeregig vezet. vagyis ez csak maga a gerinctúra távja, ennek szintideje 7 óra, szintkülönbsége viszont 1020 méter úgy, hogy végig a 2100-2300 méter közötti régióban halad.

Ehhez még hozzá kell számítani a beszállást, ami akár a Murowaniec menedékháztól, akár a Lengyel-Öt-tavi menedékháztól kb.  2 óra. És ezek a menedékházak is nagyjából 2 óra alatt (kb. 500 m szintkülönbséggel) érhetők el vagy Zakopanéból, vagy az Öt-tavi a parkolóból (ez inkább 2,5-3 óra). A váérosból és a parkolóvból indulva + 500-600 méter szintkülönbséggel számolhatsz. Legcélszerűbb a menedékházak egyikéből indulva megtenni, de szakaszosan is lehet teljesíteni, több levezető útvonal is van róla. Ezen az oldalon egy jó térképet is találsz róla: http://tatromaniak.fr.pl/op.php

További részletek:http://www.magas-tatra.info/2011/10/sas-ut-csak-batraknak.html

Jó készülődést, és jó túrázást a Sólyom-völgybe, és ha az megvan, előbb utóbb, némi magashegyi tátrai tapasztalatot gyűjtve a Sas útra is :)))

Előzmény: ntundi (5187)
ntundi Creative Commons License 2012.04.19 0 0 5189

Köszi!

Akkkor ez már lehet, hogy nem nekem való?

A képek nagyon csábítóak! Hosszú ez az út?

Előzmény: Törölt nick (5188)
Törölt nick Creative Commons License 2012.04.18 0 0 5188

A Sas-út a Tátra lengyel oldalán van, Orla Perc néven fut.

Na, ha valami, akkor ez végleg nem a szédülősöké. Hat éve járunk a Tátrába, még nem mertem megpróbálni...

Van egy szakasza, ahol kb. 500 m/óra az átlagsebesség.

Előzmény: ntundi (5187)
ntundi Creative Commons License 2012.04.18 0 0 5187

Köszönöm ezt a részletes leírást a létrarendszerről. Így már sokkal bátrabban fogunk nekiindulni ennek a szurdoknak! :)

Melyik a legideálisabb útvonal ebbe a szurdokba és vissza?

Megnéztem az oldaladat, és láttam, hogy mennyi gyönyörű helyen jártatok már. Én is megfordultam ezek közül néhány helyen. Ha nem bánod,néha kikérném a véleményed.

Nagyon tetszik a Sas út, ez hol van pontosan? A szlovák nevekkel ellátott térképen hol/hogy találom meg?

Ez az út mennyire nehéz?

Gondolom -  a képek alapján - ez sem a szédülősök kedvenc útvonala. :(

Előzmény: Tátraturista (5185)
ntundi Creative Commons License 2012.04.18 0 0 5186

Köszi! A párom el is olvasta, amit írtál, és azt hiszem rábeszélődött erre a túrára. :) "Kicsit szédülős" ő is.

Előzmény: oleandro (5184)
Tátraturista Creative Commons License 2012.04.18 0 0 5185

A vízesés 72 m-es szintkülönbségét összesen majdnem 300 létrafokon kell leküzdeni, ez 9 létrából plusz a "töltelékből" jön össze.

A leghosszabb létra 56 fokos, aztán van még 39, 26, 14, 14, 25, 30, 40 és 20 fokos létra is. Igazából csak az első, 39 fokos létra okozhat nehézséget a szédülősöknek, mert annak beszállása távol van a faltól, és ez a létra szép ívben hajlik rá a sziklára. Persze végig rögzítve van a falhoz, de az elős jó néhány fokon messze vagy a faltól.

Valóban az a legjobb, ha se föl, se le nem nézel, csak az előtted lévő sziklafalra, ilyen faltól távoli létrákon pedig csak a létrafokokra. Szerintem. Bár én nem vagyok szédülős. De óriási élmény, főleg, ha sok víz van a vízesésen. Vágjatok neki bátran, nem fogtok csalódni benne. A visszaút viszont hosszú erdei gyaloglás, arra készüljetek.

Jó túrázást, én is készülök oda idén, rég jártam arra.

Előzmény: ntundi (5183)
oleandro Creative Commons License 2012.04.18 0 0 5184

Én kifejezetten tériszonyos, sőt egyensúly-zavaros  vagyok ( a gyerekek mindig ki is  szoktak emiatt cikizni), de felkűzdöttem magam rajta. Ráadásul akkor épp tök egyedül mentem. Szóval nincs lehetetlen, csak tehetetlen :)

Az a titka szerintem, hogy nem kell nézni se le, se föl, haenm mindig csak az éppen következő létrafokra.

Előzmény: ntundi (5183)
ntundi Creative Commons License 2012.04.18 0 0 5183

Sziasztok!

Meg szeretném kérdezni, hogy volt már valaki a Sokolia dolinán (Sólyom-völgyben)?

Mennyire hosszú a leghosszabb létra?

A vízesésnél a 70 m-es szinkülönbség hány létrával küzdhető le?

Volt már ott valaki szédülős? Milyen élmény volt neki?

ntundi Creative Commons License 2012.04.14 0 0 5182

Rendben. Jó túrázást! Nagy élmény lesz. :)

Előzmény: siposistván (5181)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!