Valahol Csingó környékén állitottam le az autót. A sárga jelzésen (rossz irányba ) haladva érkeztünk meg Masa településre. Itt észre véve a hibát, a kéken végig a Hernád mellett vissza sétáltunk a sárga kereszteződésig. A Tamásfalvi Kilátónál megállva, mmegcsodáltuk a környező völgyeket . Itt mutata meg magát elösször kedvenc hegységem a Tátra. A zölden le a Hernádhoz , majd a kéken végig a Kolostor szakadék bejáratához. Ezt a sok helyen a folyó felett , tálcákon haladó részt vártam a legjobban. Nem csalódtam benne.
-- A Létánfalvi Malom hidjának környékén kisebbségi gyerekek kéregetek csoportosan, igy a "csúcscsokinkat" és pár db szendvicset hátra hagyva indultunk tovább. A büfében finom csapolt sört mérnek. --
A függőhid szuper volt. Kicsit erőteljesebben lépkedve enyhén belenget. Sokan ezért oda-vissza jártak rajta. Mi is :-) . Majd a zölden
felkapaszkodtunk a kolostor romjaihoz. Ezt az utat létrák tették szinesebbé. Sok viz nem volt, igy viszonylag szárazon értünk fel a tetőre. Eltudom képzelni mi van ott egy jó eső után , vagy olvadáskor....
A fennsikon pihenő , közben gyönyöködés a tájban és a magát ismét megmutató Tátrában. Lelki füleimel hallotam is hÍvogató szavát. Megigértem neki, hogy megyek nemsokára.
Vissza felé a zöld, majd a kéken értünk vissza a Csingói nagy parkolóhoz. Itt két autónak is be volt törve az üvege, a rendörség már kint volt.
Innen a sárgán vissza mentünk az autóhoz ami egy szálloda előtt állt. A gps a túrára 30.4 km mutatott.
Jó idő és remek túra volt. Legközelebb Podlesok felöl támadunk.
Utólagos köszönetem Mühódnak, az Ő leirásai alapján állitottam össze az útvonalat, kisebb módositásokkal. (a sárgán rossz irányban indultunk...)
Kedden készülök a Paradicsomba menni. Csingó-Kolostor-Csingó útvonalat gondoltam. Eddig még a "parában" nem jártam-Tátra járó vagyok inkább-, ezért nagyon készülök az (én általam) úttörő túrára. Azért -is- gondoltam erre az útvonalra, mert a Tamásfalvi-kilátótól láthatom kedvenc hegységemet.Egy szó mint száz várom a keddet.
Tudja valaki, hogy most - április végén - is minden útvonal nyitva van a látogatók részére? Van-e valami korlátozás ilyenkor?! Olcsó szállás is érdekelne 1 éjszakára - apartman-féleség... Köszi! :)
Nyáron jártunk, nagyon szép hely. Nem nehéz, változatos túra, bár nekem lefelé a térdem nehezen bírta a keskeny, kacskaringós, meredek ösvényt. Gyönyörű a kilátás fenn, ha teheted ne hagyd ki! Ennél jobban én sem tudnám bemutatni: http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1317
Mi kb. 3-4 óra alatt jártuk körbe, kényelmesen, sokat nézelődve, fotózgatva. Ami meglepett, a tanösvény bemutató tábláin magyarul is ott volt az ismertető. Sajnos a Tornai várat kihagytuk, nem maradt rá időnk.
Szép, de mint túra a para völgyeinek nyomába sem ér. Kellemes sétaút. Viszont szépen látszik már messziről a jellegzetes hasadéka (hasonlóan a todai hasadékhoz)
Én a Sólyom-völgybe mindig Csingóról indulok, a Hernád-áttörés keleti részén az első fél óra a Hernád partján, majd a Fehér-patak-völgyében, és onnan fel a Sólyom-völgybe. Visszafelé viszont egy hosszú, de nagyon szép erdei séta a Glatz-fennsík északi részén, a Suchá Belá-völgy tetején lévő elágazást érintve, a Menedékkő-fennsíkon keresztül visza a Hernádhoz. Hosszú, de élményekkel teli túra, és maga a vízesés, a sok létrával gyönyörű hely, főleg, ha sok víz van a patakban.
A Sas út valóban Lengyel-Tátra, ahogy ateszking is írta. Hát, valóban nem szédülősöknek való hely... :)))
Maga a Sas út 4,3 km. hosszú, a 2158 m-en lévő Zawratról a 2112 m magas Kereszt-nyeregig vezet. vagyis ez csak maga a gerinctúra távja, ennek szintideje 7 óra, szintkülönbsége viszont 1020 méter úgy, hogy végig a 2100-2300 méter közötti régióban halad.
Ehhez még hozzá kell számítani a beszállást, ami akár a Murowaniec menedékháztól, akár a Lengyel-Öt-tavi menedékháztól kb. 2 óra. És ezek a menedékházak is nagyjából 2 óra alatt (kb. 500 m szintkülönbséggel) érhetők el vagy Zakopanéból, vagy az Öt-tavi a parkolóból (ez inkább 2,5-3 óra). A váérosból és a parkolóvból indulva + 500-600 méter szintkülönbséggel számolhatsz. Legcélszerűbb a menedékházak egyikéből indulva megtenni, de szakaszosan is lehet teljesíteni, több levezető útvonal is van róla. Ezen az oldalon egy jó térképet is találsz róla: http://tatromaniak.fr.pl/op.php
Köszönöm ezt a részletes leírást a létrarendszerről. Így már sokkal bátrabban fogunk nekiindulni ennek a szurdoknak! :)
Melyik a legideálisabb útvonal ebbe a szurdokba és vissza?
Megnéztem az oldaladat, és láttam, hogy mennyi gyönyörű helyen jártatok már. Én is megfordultam ezek közül néhány helyen. Ha nem bánod,néha kikérném a véleményed.
Nagyon tetszik a Sas út, ez hol van pontosan? A szlovák nevekkel ellátott térképen hol/hogy találom meg?
Ez az út mennyire nehéz?
Gondolom - a képek alapján - ez sem a szédülősök kedvenc útvonala. :(
A vízesés 72 m-es szintkülönbségét összesen majdnem 300 létrafokon kell leküzdeni, ez 9 létrából plusz a "töltelékből" jön össze.
A leghosszabb létra 56 fokos, aztán van még 39, 26, 14, 14, 25, 30, 40 és 20 fokos létra is. Igazából csak az első, 39 fokos létra okozhat nehézséget a szédülősöknek, mert annak beszállása távol van a faltól, és ez a létra szép ívben hajlik rá a sziklára. Persze végig rögzítve van a falhoz, de az elős jó néhány fokon messze vagy a faltól.
Valóban az a legjobb, ha se föl, se le nem nézel, csak az előtted lévő sziklafalra, ilyen faltól távoli létrákon pedig csak a létrafokokra. Szerintem. Bár én nem vagyok szédülős. De óriási élmény, főleg, ha sok víz van a vízesésen. Vágjatok neki bátran, nem fogtok csalódni benne. A visszaút viszont hosszú erdei gyaloglás, arra készüljetek.
Jó túrázást, én is készülök oda idén, rég jártam arra.
Én kifejezetten tériszonyos, sőt egyensúly-zavaros vagyok ( a gyerekek mindig ki is szoktak emiatt cikizni), de felkűzdöttem magam rajta. Ráadásul akkor épp tök egyedül mentem. Szóval nincs lehetetlen, csak tehetetlen :)
Az a titka szerintem, hogy nem kell nézni se le, se föl, haenm mindig csak az éppen következő létrafokra.