Sziasztok! Egy régi megoldatlan probléma miatt kérném a segítségeteket , a bal hátsó gumim a belső íven jobban kopik mint a külsőn. Vültam már autószerlőnél ,futóművesnél , több okos ember véleményét kikértem. Sajnos semmi kézzélfogható eredmény. A kalosom sedan 1,4 es 2003 as .Ha valaki már járt ilyen cipőbe vagy van tippje hogy hová vihetném vagy célzottan mi lehet a gond, kérem írja már meg, vagy adja meg a számát és visszahívom. Köszönette:l Sanyi
Minden nemű reklám nélkül, Gödöllő mellett tudok segíteni szervizelésben, kisebb dolgok meg is várhatóak ha úgy van....egy hátrány, délután meg hétvégén tudok foglalkozni ilyenekkl.
Automatikus rugos feszitőgörgö van a hosszbordás szijhoz,az pl szar volt ami a szervoszivattyu alatt volt marmint a görgös feszitő.
Azt csereltem,a kiszedett szivattyu pajzscsapágya az nem kotyog ,összeraktam,de még mindig van kerregö hang.Holnap meghalgattatom a szerelö-vizsgabiztosommal,hogy mi a fene kerreg.
A feszitöhöz meg spec szerszamot kellett csinálnom.a régi 14-s 6lapfejü volt az uj csere meg -dögöljön meg aki csinálta- az + 15 -s 6lapfejü.xzopás magasfoka.
Igen, főleg azon a világos aszfalton nyekeregnek a gumik, normálison nem. De az a világos az csúszik is, mint a takony, már egy kis esőtől is olyan mint a jégpálya... Szárazon még hagyján. Ha télen hóleves, az a legrosszabb...
Szervószivattyút passzolom, nem hallottam még, hogy hajlamos lenne tönkre menni, enyém is jól van 170e-nél.
Nem lehet, hogy az ékszíj volt túl feszes? Bár az is automata... Passz...
Ez a rövid eszmecsere most épp nem a szilentek nyekergéséről, hanem konkrétan bizonyos gumi fajták/mintázatok különböző útburkolaton, jellemzően éles kanyarodáskor hallatott csikorgásáról szólt :)
A csikorgás-nyikorgás alapvetően útburkolat- és gumi mintázat függő. Másodsorban bejöhet a képbe a gumi öregedéséből, "kikeményedéséből" adódó csikorgás.
Majd ha nem felejtem el, felveszem videóra, hátha hallani lehet a felvételen. Mintha lenne a guminak egy pontja, ami ha terhelést kap olyan hülye hangot ad ki. Az első kerekeknél baromira zavaró volt. Sem a Kumho sem a mostani Good Year nem produkálta(ja) ezt a fajta hangot.
Meg nem mondom, mennyit futottak az enyémek, de ami kezdetektől hallatszik nyekergés, az olyan kanyarokban, vagy inkább körforgókban, kifordulásoknál tipikusan azon a fajta aszfalton adja, ami azzal a szemét csúszós, sima felületű fehér kaviccsal van megszórva. Amin egyébként a téli gumi is sikít. És csak szárazon, főleg nyáron. Más nyekergés az enyémek nem adnak.
Én is kipróbáltam a Vredestein Quatrac 5 gumit de lehet valami hibás szériát foghattam ki, mert úgy 20 ezer km után elég fura nyekergő hangokat hallatott minden fordulatnál. Ez akkor volt idegesítő amikor az első gumik kezdték. Le is cseréltem őket a Good Year gumikra. Hátul még fent vannak, ugyanúgy nyekeregnek minden fordulatnál de az menet közben nem hallatszik, csak kívülről mikor gurul a kocsi. Pótkeréknek viszont tökéletes, mert kötetlen forgásirányú, így bármelyik kerék helyére mehet.
Ez azért jó, mert a 165/70 R13 pont nem mérete az autónak. Legalábbis 13"-on nem. 14-en már igen.
R13"-on a gyári váltóméretek: 155/80, 165/75, 175/70 (A 185/65 azért nem ajánlott a 13-as felnire, mert a gyári 13-as felni csak 5" széles, amire a 185-ös gumi már sok.)
R14"-on a gyári váltóméretek: 165/70, 175/65, 185/60 (A 195/55 a fentiek miatt itt sem javasolt a gyári 5,5" széles 14-es felnire.)
A 13"-os felnire egyébként legjobb a 165/75-ös, 14-re pedig a 175/65.
A 155-ös már túl keskeny, a 185 pedig fölöslegesen széles.
Jelenleg én is négyévszakosokat használok, teljes megelégedettséggel. Nekem Vredestein Quatrac 5 van fenn két éve, télen nedves, latyakos, havas úton is teljesen kiszámíthatóan viselkedett, nyáron mind száraz mind esős úton szintén. Egy kiegyensúlyozott, korrekt abroncs, nyilván előbb veszti el a teljes tapadását, mint egy jó nyári vagy téli gumi, de bőven határon és kontrollálhatóságon belül marad. (Szemben mondjuk egy alsó kategóriás nyári vagy téli gumival, ami tapad-tapad, aztán egyszer csak nem tapad és szépen eldobja az autót.)
Ha nem tudsz dönteni ott a középút, a 175 széles. Nekem a 175-ös gumikkal és az ET45-ös felnikkel teljesen jó az úttartása az autónak. Gumiban meg azért használok 4évszakosat, mert nem tárolgatok plusz felni-gumi garnitúrát, vagy nem cseréltetem évente 2x a gumikat. A Kumho 4 évszakos bírt 3,5 évet, 42 ezer km-t de mi hárman hajtjuk az autót háromféle stílusban és nem szempont a gumik kímélése. Így sem a kopás miatt kellett cserélni azt a fajtát, hanem nem tetszett, ahogy elkezdett kikeményedni a futófelülete. Úgy hogy most megpróbálkozunk a Good Year évszakosával. https://automax.hu/goodyear-vector-4seasons-gen-2/175-70-R13
Pár hozzászólással lejjebb én is érdeklődtem a gumi mérete felől, illetve, hogy ki milyent használ, mert a neten 155-öst illetve 175-öst hoz fel, mint a típushoz illőt. Pontosabban azt szerettem volna megtudni, hogy a lemezfelnire felmegy-e bármelyik... Ma lekerült a padlásról a régi garnitúrám, mondom akkor megnézem melyik volt eddig, naná, hogy egyik sem, 165/70 R13-as a jelenlegi :-D Vegyek ugyanilyent vagy inkább a kisebb 155-öst ajánljátok akkor esetleg 175öst? Teljesen tanácstalan vagyok, komolyan.
Ha 14"-ra szeretnél váltani, akkor az a felni, amit írsz, konkrétan a gyári acél felni volt, az 1.4 16V-t csak azzal adták ki. Az 1.2 alá tették csak a 13-ast. Szóval ha megveszed a 14-es felniket, én személy szerint a 165/70 méretet javaslom rá téliben, vagy 175/65-öt négyévszakosban. A 185/60 fölöslegesen széles ezek alá.
És ne végy gagyi téligumit. Egy minőségi négyévszakossal jobban jársz.
Nemrég került hozzánk egy 2002-es évjáratú 1.2-es Kalos, amelyre most téli gumit nézünk. Visszaolvastam természetesen az előzményeket de nem láttam egyértelmű választ a kérdésemre és mivel szezonja van az ilyen jellegű felvetéseknek ezért feltenném azt:
A 13" méretű felnivel nem kimondottan szimpatizálunk, ezért 14" -os felnit 5,5 J x 14 ET45 néztünk az autóra, gumiban pedig a 185/60 R14-et. A kérdésem az , hogy nagyon mellényúlnánk-e ezzel a kerékmérettel, egyáltalán rámegy-e a kocsira, mivel könyv szerint - ha jól emlékszem - 155/80 R13 vagy 175/70 R13 -at ír. Használ valaki esetleg ilyen méretű kerekeket/gumit ? Ha igen, mik a tapasztalatok (stabilitás, kormányzás, gyorsulás tekintetében).