Koszonom... ezt fogom tenni... sajnos mire eszbekaptam atnottek a halon - igy aztan semmi penzert nem akarnak lehajolni... persz most nem tudom visszahuzni oket, mert letepnem a bimbokat... meg egy halot teszek ra mig leerik, es jovore kotozok...
Nekem is vannak simán 2 méteres vesszők a málnáimon. Ugyan van, ahol nem látszik, mert elhajlik.
Szerintem, ha nem akarsz magasítani a hálótartón, akkor próbáld majd kisebb korától úgy vezetni-kötözni, hogy ne egyenesen álljanak, hanem jobbra-balra átlóba. Így relatíve lentebb kerül a tetejük...
Innen nem látszik pontosan mekkora, de 6 láb magasat ír. Ez durván 183 cm. ha ennél kicsivel magasabb az még elfogadható szerintem. vagy a jó tápanyag ellátottságnak, vagy a sok esőnek köszönhető.
A madarak megbotránkoztatására akasszál fel CD lemezeket. Az folyamatosan billeg-forog, mert valamennyi légmozgás mindig van. Nagyon félnek tőle. Én a tavasszal pálcákra szúrtam, azzal sikerült megvédeni az epret. A málnámat nem bántják, sőt idén a poloska is kevesebb.
Mi a banatot csinaljak vele???? Az oszi temes a halo fole nott... a madarak megeszik meg rozsaszin koraban a malnat... normalis ez, hogy ilyen magasra not???
Márványospoloska lehet, hasonlít a karimáshoz, de nem emlékszem rá hogy akkor már lett volna. Zöld vándorpoloskák csak később vannak, olyat biztos hogy nem gyűjtöttem még abban az időben.
A málna sok kis gömböcből van, ha megszúr egyet semmi gond, de a paradicsom egy nagy gömbből van :)
Nem értettem hogyha nem a csíkos eszi a paradicsomot akkor miért szűnt meg egyértelműen a kártétel? De utánanéztem, hogy volt még ott kevés káposzta poloska, lehet hogy az ette a paradicsomot.
A vándorpoloskák nálam csak ott ették a paradicsomot ahol ránőtt a tök, árnyék kedvelők.
A csíkos poloskák mindig az ernyősvirágzatúakon tanyáznak (kapron, virágzó sárgarépán, pasztinákon, petrezselymen, kék iringón nálunk), ezeknek a magjával táplálkoznak, nem mennek rá a paradicsomra táplálkozni. Azon vándorpoloskák szoktak lenni, de idén, legalábbis nálunk, kevés van. A málnán a növényevők közül elsősorban közönséges karimáspoloska szokott lenni, és idén elég sok zöld bogyómászó is van rajta (és néhány ragadozó faj, de ezek aprók, nehéz észrevenni). Ez a két utóbbi faj többféle növényen előfordul.
A Polka begyűjti az összes poloskát :) A málnát kedvelik legjobban, de abban semmi gondot sem okoznak, és így aztán máshol sem, ha van nekik elég málna.
Málnaérés előtt voltak csíkos poloskák, ártottak a paradicsomnak, de gyorsan be lehetett őket gyűjteni, mert a kapron tanyáztak, és azóta semmi poloskakár.
A folyton termő málna már csak ilyen. Nekem is van 3 féle, idén döntöm el melyik maradjon meg.
Ha ősszel tarra vágom, július közepe táján kezdenek érni, de szoktam hagyni néhány szálat a letermettekből, és akkor 1 hónappal korábban kezdődik az érés. mert a meghagyott vesszők újra teremnek, mire annak vége, megnőnek az úja vesszők és azok folytatják. Az előző évről meghagyottakat ekkor vágom ki. Fagyokig érik valóban. Nálam nem kapott nagy helyet a málna, mert a kicsiny kertecskében sok féle gyümölcsnek kell a hely. :)
Sajnos nem tudom. 20 éve van a kertemben, egy svájci nemesítő cég vollt a szomszéd faluban, ott vettem, de már nem létezik.
Érdekessége, hogy tavasszal az összes vesszőt vissza kell vágni a föld színénél, elkezd hajtani mint az őrült és nyár elejétől addig terem még meg nem fagy.
Viszont folyamatosan szedni kell, mert ha nem szeded akkor eldobja a virágokat.
Az első kép május közepén a második június közepén készült, akkor már tele volt színváltós bogyókkal.
Az enyém is olyan ízű (volt) mint a tüske nélküli. Kiszedtem mert nagyon szúrt, de maradhatott bent a gyökeréből, mert kihajtott. nem kell nekem. Sok bogyós gyümölcsöm van, ami nem szúr és elég is nekem.
Igen - eddig a "konnyen lejon" a legjobb utmutato nekem is, malnanal is, szedernel is... Az enyem fekete akkor is amikor meg zold :)) (nem tudtam kihagyni).