Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
A forgó csöves reteszelés ismert régről: pl.: Steyr M12, de egy-két típus mostanában is készült, pl. Beretta Coogar. A pisztolynak nincs kakasa (mint olvasható: striker fired) és ez a szétszerelt képen is látszik. A használhatóságára nézve pedig ha Magyarországon vkinek van megbízható információja, akkor leteszem a hajam.
Ugyanezt fenntartom az összes újabb exszovjet fejlesztésre.
Itt van ez az unikum orosz pisztoly GSh-18 (Russia) ami Max R. Popenker oldalán van.Ennek milyen a sorsa,ismertek hasonló pisztolyt?Nekem rögtön megtetszett és az elsütöszerkezete hasonló a Glock-hoz (csak ne tévedjek megint a fordításban).Csövet már forgattak így egy pisztolyban?Ha lehetne választani kinek kéne?Talán a szánon lehetne nagyobb a recézés.Azt nem bánnám,ha a kakasa olyan lenne (ha van neki),mint a Para Ordnance LDA pisztolyán.
Kis huncut németek.Nem tudom a domain-böl,hogy ezt egy kissrác vagy egy szakértö csapat csinálta,de ezek az igazi hadi löszerek a gépkarabélyokhoz az oroszoknál az AK-k hoz.Az tuti.
Hi. A lövedék a képen sima FMJ-nek néz ki, ami annyit tesz: full metal jacket/teljesköpenyes. A képen látató töltény úgy néz ki, mint ha vki egy 7,62x39 mm kal. hüvelybe az amerikai M1 carbine 110 graines FMJ lövedékét bütykölte volna bele. Mindenesetre szó nincs itt Glaserről és egyéb egzotikumról.
(zárójelben,nektek se írja ki a hosszú "ö"-t és "ü"-t az Explorer 6?Nekem "Q"-t és "q"-t ír,de ez mellékes)
Ha nem tévedek a terminologiában akkor ez egy LRN lövedék,de annak köppenynek kéne lennie?Vagy Glaser Safety Slug.Ha tévedek elnézést de ezekre hasonlít ránézésre egy laikusnak.
Azt gondolom ez jobban roncsolja a fedetlen élö testet mint a hegyes lövedék.Ilyet még nem láttam.Ez vadászlöszer vagy katonai felhasználásra készült?
Pofára olyan, de a 7,85 mm lövedékátmérő kissé karcsú. Úgy 7,9 mm körül szoktak lenni a keleti blokk AK lőszerei. Hétfőn belenézek a szabványokba. Lövedéket meg olyat szerel bele a világ boldogabb felén élő ujratöltő, amit nem szégyel.
hi,
nem arra a cikkre gondoltam, hanem egy masikra, amit pdf-formatumban online lehet megtalalni, es vki erre a forumre linkelte be.
Az altalam hivatkozott cikk olyan erosen sci-fi izu dolgokat favorizal, mint a tobb nyillovedekes loszerek, vagy a folyadek-hajtoanyaggal mukodo fegyverek (na, hiszen, az szep lenne, mert az sem lofegyver a magyar jog szerint:-)).
Maximalisan egyetertek veled egyebkent abban, hogy minden kompromisszum. Adott feladathoz kell szabni a harceszkozt, nincs univerzalisan mindenre jo fegyver - mas kerdes, hogy teljes hadero szintu altalanos fegyver viszont eppen altalanossaga miatt nem lehet tul specializalt. A jovo imho az oylan modulrendszeru fegyvereke, mint a nemet G36. Abbol lehet granatvetos kivitelt, PDW-t, golyoszorot is epiteni, a kikepzes pedig nagyjabol uyganaz marad hozzajuk.
Hi, szerintem azert nem kell mindent elhinni, amit a belinkelt, egyebeknt valoban figyelemremelto tanulmanyban leirtak.
Bocs, az elozo hozzaszolasombol kimaradt, hogy en az AMD-bol loheto, 7.62x39-es geometriai- es nyomas specifikacionak megfelelo volframmagos loszerre gondoltam, nem a tanulmanyban szereplore.
A cikket elsősorban DAF-nak az AMD-vel kapcsolatban feltett kérdéseire linkeltem be. Később pedig azért ajánlottam olvasásra, mert sok szempontra világít rá, melynek tükrében egy fegyver-lőszer rendszert vizsgálni lehet. Azt nem állítottam, hogy ez az egyetlen igazság (kíváncsi lennék, hogy Földi úr ma hogyan látja a helyzetet). Egyébként - bár valóban nem a hidrodinamikai sokk miatt, - de az SS109-es lövedékű 5.56NATO, ill. az 5,45x39 mm M74 acélmagvas lövedéke épeszű lőtávolságból emberi testbe csapódva jellemzően gyorsan elveszti a stabilitását és bepördül, az SS109 még gyakran 2-3 darabra szét is esik, ezzel további 3 db lőcsatornát hozva létre. Emiatt ezek esetenként (megkockáztatom gyakran) hatásosabbnak bizonyulnak, ha fedezék nélküli élő célra használják őket, mint a 43M viszonylag stabil alaplövedéke (PSZ). De mint tudjuk nem csak fedetlen, puha cél létezik. Ezért szajkózom, hogy minden kompromisszum!
Hi,
szerintem azert nem kell mindent elhinni, amit a belinkelt, egyebeknt valoban figyelemremelto tanulmanyban leirtak.
A vilag nem dusgazdag reszeben meg nagyon sokaig nem fognak elterjedni teljes haderoben azok a szemelyi vedoeszkozok, melyek az acelmagvas gepkarabelyloszerek ellen vedenek.
A 7,62x39-nek - mint altalanos loveszloszer - nagyjabol ket alternativaja van az egesz vilagon: a .223 Rem. es az 5,45x39. Ezeknek azonban azon kivul, hogy kisebb tomeguk miatt tobbet tud a katona magaval vinni, nincs mas, szamottevo elonyuk. Kulballisztikajuk nem jobb (inkabb rosszabb, lasd oldalszel, novenyzet hatasa), atutesuk vagy stophatasuk sem jobb (a hidrodinamikai sokk a gyakorlatban nem ervenyesult, ez a hetvenes-nyolcvanas evek legendaja, nem tobb.).
Jelenleg nem ismerunk jobb, rendszerben allo, koltsegeben ezzel osszemerheto rendszert. Az OICW messze van meg, nehez, draga, es nem alkalmas teljes haderoben valo altalanos rendszeresitesre.
Eljárt az idö az M43-as löszer felett?Van nála jobb az adott szerepre,amelyiket már csak gyártani kellene?
Szerintem meg nem, de rovidesen el fog jarni felette az ido. Hogy miert? Jelenleg reneget katonan van olyan melleny, aminek egy resze majdnem ellenall az M43 loszernek. Ezen kivul szinten viszonylag elterjedtek a IV-es kategoriaju mellenyek (ezek nemcsak az M43-nak, de a rendszeresitett 7.62x54R panceltoro loszernek is ellenallnak), noha ezek sulya akadalyozza a szelesebb elterjedest. Valoszinuleg a kovetkezo generacioju mellenyek mar egy vekony, konnyu betettel is ellen fognak allni az M43-nak.
Ezen segitene az uj magyar (urmeret alatti volfram magos) loszer, ami 13 mm-es pancelt kepes atlyukasztani (ha jol tudom, az eredeti ezzel szemben csak 4 mm-t, de ebben nem vagyok biztos), vagyis a IV-es mellenyek sem vedenek ellene.
Nincs fehér, vagy fekete válasz. Egy adott kaliberjelű lőszer (pl. 43M) adott lövedéktípussal (pl. PSZ) a céltól, lőtávolságtól és még egy rahedli egyéb tényezőtől függően képes bizonyos hatásra (ez a hatás sem feltétlenül stabil, lehet, hogy csak statisztikailag értékelhető). Ha a rendszer bármely elemét megváltoztatjuk, az egész rendszer változik. Ezért a lőszerek, csak előre, tapasztalati, ill. elméleti úton meghatározott követelményrendszerbe illesztve vizsgálhatók egymáshoz képest.
Szóval a melyik a jó lőszer kérdésre: egyik erre, másik meg arra jobb. Olvass!
Nem elméletekre gondolok.Már ma is többféle lőszer létezik,amiket ballisztikai zselatinban vagy elkábított sertéseken vizsgáltak.Ezeknek a vizsgálatoknak több közük van a valósághoz.Utaltak-e ezek arra,hogy egyik vagy másik már most létező lőszer előnyösebb tulajdonságokkal rendelkezik,csak nincs rendszeresítve?Vagy az M43 (laikusként nehéz pontossan megfogalmazni) geometriai korlátain bellül van még lehetőség (tegyük fel űrméret alatti lövedék) a fejlődésre?
Milyen szerepre? Általános katonai felhasználás, rendvédelmi felhasználás, stb.?
Minden lőszer vagy fegyverrendszer vmilyen kompromisszum eredménye. Nem lehet egy általános katonai felhasználásba kerülő lőszert, fegyvert csak egy feladatra optimalizálni. A 43M-nek is vannak előnyei, ill. hátrányai. Lásd egyébként a korábbi hozzászólásomat az elolvasásra érdemes Haditechnika cikkről.
Savas! Cerberusz nem szükítette le a szituációt annyira,hogy az ne legyen pédául egy kolumbiai faluban,ahol a kokainbárók kiválóan képzett zsoldosaik tartanak fogva egy koronatanu lányát
Kedves Daf! Az ORFK terrorelhárítóiból indult ki a dolog, és az ő gépkarabélyaikról. Bár nyilván titikosak az akcióik, azért nem életszerű, hogy Kolumbiában vennének részt bevetésen :-)))))))
A kis történeted külön tetszik a végén.. Akár a Csók és Könny magazin sztorija is lehetne... :-))))))))))
Grenadát, meg az Eagle Claw-t ne keverd a lentebb vázolt szituval. Ezeknél a túszokat nem néhány terrorista őrizte, hanem reguláris (vagy ahoz közel álló) katonai egységek, nehézfegyverzettel.
Savas! Cerberusz nem szükítette le a szituációt annyira,hogy az ne legyen pédául egy kolumbiai faluban,ahol a kokainbárók kiválóan képzett zsoldosaik tartanak fogva egy koronatanu lányát vagy Budapest egyik bérházában ahol egy gengsztert kell elkapni,
aki fogva tartja barátnöjét.
Én ezért értelmeztem ilyen tágan a túsz fogalmát.
Egy bérházban a lakásban elég lehet egy MP5K a lövedék pedig kemény tárgyhoz csapódva szétporladó,ne pattodjon má ott nekem.Még tönkre teszi a bútorokat.A gengsztert esetleg lábon lövik aztán 4 szekrény méretü ember ráugrik és már nem nagy legény.A barátnö meg épségben marad.Szerelmes lesz egy rendörbe és összeházasodnak.
Kávéfőzővel is lehet embert ölni, úgy, hogy a szomszédok nem hallanak meg semmit (mint azt tegnap este a híradóban láthattuk, és hiába lett volna a mamán golyóálló).
Grenadát, meg az Eagle Claw-t ne keverd a lentebb vázolt szituval. Ezeknél a túszokat nem néhány terrorista őrizte, hanem reguláris (vagy ahoz közel álló) katonai egységek, nehézfegyverzettel.
Egy jól kiképzett profi MP-5-el is hatásos, egy béna balek,meg húsklopfolóval, késsel, kávéfőzővel is tökölt egy órát :-(