Egyébként nem vagyok a permetszerek híve, megpróbálhatod anélkül is, de az elhalt részeket mindenképpen el kell távolítani. Szép nagy növény, kár lenne érte.
Szerintem ültesd át,vágd le az elhalt gyökereket és tedd orchidea cserépbe!!!vagy ha nem is átlátszó,mert az nem is olyan fontos,de normál müanyag cserépbe,ne egy levágott palack aljába,mert amiatt van a rothadás!!!!!hiszen abban még télen is ,ha süti a nap aKKOR NAGYON FELFORRÓSODIK,BEFÜLLED...
Én penésznek látom, furkáld ki a cserepet oldalról is több helyen, amúgy is szeretik a levegősséget. A közeget inkább cseréld ki, és télen fogd vissza az öntözést.
Ősszel ültettem át az orchideáimat, volt aminek csak a földjét cseréltem, de a nagyobbaknak adtam nagyobb cserepet. Az egyik nagyomnak a földjén ilyen fehér pöttyök jöttek elő, ez penész vagy gomba vagy micsoda? Hogyan kezeljem? A levelei is összefonnyadtak, de nyomja a bimbókat. Neki van egy bébije is a tövén, de még nem merem leválasztani a virág miatt. De mér elég sok levele van és gyökere is. Déli fekvésű ablak mellett vannak, tápos vizet kapnak hetetne. Mit csináljak?
Más: Vettem egy ékszerorchideát is, szépen is virágzott, de amikor már elszáradtak a virágok, anyukám lecsipkedte a virágszárakat, amik ugye még nem voltak elszáradva. Ezt szabad? Vagy meg kelett volna várni hogy magától elszáradjon? Eddig semmit nem vettem észre rajta, hogy megviselte volna.
Találtam egy jó kis orchideás csoportot a facebookon . Van benne olyan aki orchideából doktorált a Kertészeti Egyetemen , olyan aki régóta foglakozik orchideával ! A beteg növ
éenyeim , itt tanultam meg megmenteni ! Már jól vannak :-D