Keresés

Részletes keresés

Hámori Miklós Creative Commons License 2000.04.18 0 0 478
19-én szerdán 18:30-kor elmegyek a találkozóra. hpls meghívott, és engem is érdekel a téma. Az eddigi beszélgetések során néhány jó ötlet merült fel. Több kérdésben érintett is vagyok, és segíteni szeretnék. Valószínűleg tudok is. A többit majd személyesen. Nem az a célom, h. felcsigázzalak Benneteket, hanem csak jelezni akartam azt, h. csatlakozom.
vurugya Creative Commons License 2000.04.18 0 0 477
Hahó!
Kész a levélcím:
irdjol@freemail.hu
A jelszót személyesen mondom majd Szerbiában.
Engem lehet, hogy elkísér egy érdeklődő barátom, aki nem internetel, csak bosszantja a sok nyelvtiprás. Jöhet?
A jogásznőnek fizetek egy sört, bár a túl hivatalos dolgoktól mindig borsózik a hátam. (képzavar?) De ezt majd személyesen.

Szerintem az érthetőség céljából kitett kötőjelek, -főleg az egyénileg alkotott összetett szavaknál- jogosak, és szabadságot kell adni annak, aki saját értelmezése szerint kiteszi. Ezek az egyediszó-kötőjelek. Ha túlszabályozzuk, akkor egyediszókötő-jelek lesznek már! :)

vurugya

http Creative Commons License 2000.04.18 0 0 476
Szerintem a kötőjel igen sokszor tagolja, érthetőbbé teszi az adott fogalmat. Viszont igen sokszor fölöslegesen zavaró. Én most kezdek rászokni, hogy pl. a net-en szót egybeírjam. Néha éjszaka meg is szoktam vesszőzni a hátamat (25-50 ütés a súlyosságtól függően), ha fölöslegesen kiteszem. Majdcsak megszokom.
Előzmény: pancho (475)
pancho Creative Commons License 2000.04.18 0 0 475
http:
előttem a szabályzat, abban fix, x-szel. Hogy miért nem voltak hajlandók bejegyzeni, azt ők tudják.
Viszont engem is ért mostanában meglepetés. Én a túlzó fokot még úgy tanultam: leges-legizébb, mára meg eltűnt a kötőjel (szerintem helytelenül): legeslegizébb. Hálistennek nem túl gyakran kellett eddig leírnom (= keveset hibáztam :-).
Előzmény: http (469)
http Creative Commons License 2000.04.17 0 0 474
Na végre. Már megijedtem, hogy áttették a topicot a kultúra rovatba....
phls Creative Commons License 2000.04.17 0 0 473
Vurugya: Világos a dió.

Szabolcs: A fess jogásznôt örömmel fogadjuk tagjaink közé, s majd kigazdálkodjuk a fogyasztását.

Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.04.17 0 0 472
Kollégák!

Úgy néz ki, szerdai összejövetelünkre elkísér engem fess jogásznőnk, így javaslom, hogy a napirendek között vegyük az elejére az egyesület versus alapítvány case-t. Azt mondta, hogy természetesen nem fogad el díjazást tevékenységéért, így felajánlottam neki, hogy fogyasztása az én költségvetésemet terheli, továbbá hogy alapító tag lehet szervezetünkben.

Szab

Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.04.17 0 0 471
Kollégák!

Ott leszek 19-én fél hétkor, ha vis maior nem lészen.

Vurugya!

A Visegrádi valóban jobbmelléki, éppen ezért a vele vis-a-vis utca (az áhított Nagy Ignác) balmelléki.

Nyomdaipari mizgentyű eredetijét hozom, és igyekszem néhány példány fénymázolatot is készíteni addigra.

Szab

vurugya Creative Commons License 2000.04.17 0 0 470
Én értettem, hogy nem nehéz az a dió - hacsak feketelyukból nincs - írtam is, hogy képzavarnak tartom, de szokatlan volt, hogy kedvenc sci-fi-szerzőm ettől ennyire rosszul tud lenni. Nem így ismertem meg...

Azért a jeltelen fekete bézbólsapkám felöltöm, biztos, ami biztos, legfeljebb leszólítotok és beléptettek az egyesületbe egy csomó ily fejfedőjű szerbet. :)

Nahát, még csak hétfő? Még 2 nap és ott akkor 18.30. A Visegrádi szerintem jobbmelléki utcája a Körútnak, ha a NYugatitól mész a Margithíd felé.

vürügy

Előzmény: phls (467)
http Creative Commons License 2000.04.16 0 0 469
Szerintem Fiksz (X-betűvel nem voltak hajlandók anno bejegyezni). De azért bocs, mert én meg olyanokat írok, hogy "gondba vagyok". Egész elképedtem magamon. Na jó, most mélyen a tükörbeN nézek.
Előzmény: pancho (466)
kilgoretrout Creative Commons License 2000.04.16 0 0 468
Igen, ezt a képzavart olvastam és hallottam már legaláb 65165165163-szor. Tegnap lett elegem. Képzelj már el valaikt, akit nehéz dió elé állítanak! Mi a fenét csinál ott? Ácsorog, meg ilyesmi, esetleg megpróbálja felemelni és hurcolni?

Hehe

Előzmény: vurugya (459)
phls Creative Commons License 2000.04.16 0 0 467
Kilgoretrout: Az összefoglalót ld. a 327, **331**, 341-ben. Gyülekezetnek egyesület vagy alapítvány, de nem pesti, hanem regionális, országos, kontinentális és int'l. Szóval beleférsz, ha akarsz. Az 1. gyűlés eredményérôl ld. 394, 397.

Vurugya: Kedvenc sci-fi-szerződ joggal szólta meg a nehéz diót, mivelhogy az kemény dió. – Ha már tudjuk, hogy ki vagy (=akirôl a legkevésbé hinnénk, by definition), akkor nem ismerhetünk meg, mert a biztos tudás meg a legkevésbé hivés ellentétesek. Szóval akkor ott fogsz álldogálni árván? Jobban jársz, ha felajánlod nekünk a söröd; akinek megköszönjük, az vurugya :-) Mindez a Kresz Géza utcával nem azonos Nagy Ignácban történik majd; e két úlica a Szent István krt. más-más oldalán van. A Nagy Ignác – már biztosan tudom – a tér felôl jövet balra a 2. utca, s a körúton túli folytatása már a Visegrádi névre hallgat. A korcsmában, miként az elôzô alkalommal is, arról ismerszünk meg, hogy az asztal szélére kirakunk majd mindenféle csecsebecsét. – Kínomban: a jog merev, a törvény verem.

pancho: Rossz nyomon jársz, a sémi-hámi embernek semmi köze a rádióhoz, az fiksz!

pancho Creative Commons License 2000.04.16 0 0 466
Tévedés, e kettő kivételesen fix és taxi (a rádió neve persze FIKSZ).
Előzmény: http (465)
http Creative Commons License 2000.04.16 0 0 465
Azért én is gondba vagyok, ha takszit kell fogjak.
http Creative Commons License 2000.04.16 0 0 464
fix = fiksz (98 Mhz nélkül is)
Előzmény: vurugya (463)
vurugya Creative Commons License 2000.04.16 0 0 463
bocs
Előzmény: pancho (462)
pancho Creative Commons License 2000.04.16 0 0 462
Nem, nem én vagyok a sémi-hámis ember, csak ismerem. Feltéve, hogy phls is rá gondol.
Előzmény: vurugya (461)
vurugya Creative Commons License 2000.04.16 0 0 461
Én mindent értek, pancho nyilván műsorvezető volt a fixben, és kész.
pancho Creative Commons License 2000.04.16 0 0 460
Ez a sémi-hámi ember nem vezetett (hasonló című) műsort a Fiksz rádióban? Ha igen, tudom, kiről van szó.
Előzmény: phls (457)
vurugya Creative Commons License 2000.04.16 0 0 459
Nohát, kedvenc sci-fi-szerzőm itt! Bazi nagy megtiszteltetés. Az utolsó mondatát azonban nem értem. Tán valahol képzavart olvasott, s ezt itt tette szóvá? Még ez a legkézenfekvőbb megoldás - viszont képzavarnak gyönyörű a nehéz dió.

phls: Mindent kösz, ott leszek, de hogy ismerlek meg tieket? Asszem az lesz a legjobb, ha felirattalan fekete bézbóóólsapkámat öltöm fel, s ott rámkiabáltok. Könnyű dolgotok lesz, mert arra kell rákiabálni, akiről a legkevésbé hiszitek, hogy ez a pacák a vurugya. Utóirat: ugye, a Nagy Ignác nem azonos az egykori Kresz Gézával??? (Ott, ahol fordul a villamos...)(Persze ez is egy régi sztori...)

Minden másról sok a véleményem, de majd akkor!

A jog és a törvény két sötét, mély verem. Vagy csak egy, de nagy?

vurugya

kilgoretrout Creative Commons License 2000.04.15 0 0 458
Emberek, csak kapkodom a fejem, de arra lusta vagyok, hogy az elejétől végigolvassam. Kérhetem, hogy dióhéjban összefoglalhatnátok. Bár, gyanítom, hogy itt egy budapesti (?) gyülekezetről lesz szó 19-én. Én 260 km-re lakom a fővárostól, de azért kíváncsi vagyok...

Ma lettem véglegesen rosszul: „...ez egy nehéz dió...”, „...nehéz dió elé állította [a feladat megoldása]...”

phls Creative Commons License 2000.04.15 0 0 457
Pancho: Nagyon jó, ha megvan a Szabályzatod, de vigyáznunk kell a ©-tal. Pénzt kérni nem disznó (ötlet) senkitôl – kapni marha (nehéz).

Szabolcs, pancho: A HTT-bôl én is kérek.

Http: Örülök a buzgalmadnak; ezek szerint jobb, ha az MHSZ-ben nem szereplô szavakat gyűjtöd (nem pusztán dz-seket :-), meg az olyan szóalakokat, jelenségeket, melyek helyesírásilag problematikusak lehetnek. (Pl.: talpalatnyi: miért nem tt; fotel+ja/je; ablaka-ablakja: szóhasadás-szerű; már volt: kutú, utú: miért u; higgye: kivételes alak; ...stb.)

Egyébként van a szótárakban hiba (minden sajtótermékben és szoftverben van, ez örökigazság). Én is tudok mutatni néhányat; a Lektor csapata, ha jól emlékszem, kb. 70 hibát talált bennük. Ha már fölteszünk vmi szójegyzéket a hálóra, akkor többet és mást is lehetne/kellene, mint az MHSZ. Ez – ha jól gondolom – aut. kifogná a szelet a jogi útra terelôk vitorlájából. Ezzel meg más, lehetséges földi jóval kapcsolatban majd személyesen.

Szintén ide tartozik: sémi-hámi, jelentkezz! (Ez annyira titkos fedônév, hogy az illetô maga sem ismeri; de rá fog jönni, hogy ôt szólítottam meg ezzel.)

Ha megjelenik egy új idôpont, és a régit már elfogadóktól nem érkezik ellenvetés, akkor úgy veszem, hogy nekik az új is jó. Persze azért jobb lenne egy explicit rábólintás...

Mr. Professzor Creative Commons License 2000.04.15 0 0 456
Jó a szerda, az egyesület is elfogadható számomra. Egyébként egy alapítványnak nem szükséges egyből közhasznúnak lennie, bár kulturális szempontból a miénk ténylegesen közhasznú munka -lesz, ha csináljuk.
Utóbbi megjegyzésemmel önmagamat ösztönzöm, hiszen megígértem valamit, de tenni érte még...:(
pancho Creative Commons License 2000.04.15 0 0 455
http:
Neked is szólok: a helyesírási szabályzat (a szógyűjteményével együtt) létezik, nekem meg is van, a begépeléstől legalább megkímélhetlek (persze amivel kiegészíted, attól már nem). Megpróbálom majd .txt formátumba kimenteni, mert per pillanat indexelve stb. baromi nagy (vagy 50 mega).
Előzmény: http (453)
pancho Creative Commons License 2000.04.15 0 0 454
"KÖZHASZNÚnak lenni nem olyan egyszerű dolog, a közhasznúság annyit tesz, hogy egy olyan feladatot kell ellátni, amit az államnak kellene, de valamiért nem teszi"
Hát, nekem úgy tűnik, hogy ez épp olyan. Ezt az államnak (az Akadémia állami intézmény) kéne, de nem teszi. Disznó ötlet pénzt kérni rá a kultuszminisztériumtól (a vagyont, amit le kell tenni, vagy hogy engedjék el, és adjanak helyet + fizessék akkor ők a díjat, bár félő, hogy akkor beleszólást is kérnének, az meg már nem jó)?
Erre a Nyomdaipari cuccra 1 igényt én is leadok, de ha közlöd, hogy hány oldal, meg tudom mondani, hogy kb. hány példányban tudom (cégnél) fénymásoltatni (szerintem kb. 200-300 A/4 oldalig megoldható, mikor a főnökség már ótovbiznic).
A szabályzat elektronikus formában létezik, nekem megvan, csak nem HTML, de legalább a begépeléstől megóvhatjuk magunkat. Meg át kell nézni helyesírásilag, mert a kiadó nem tette meg, pedig elég csúf dolog, amikor az ember a helyesírási szabályzatban + szógyűjteményben talál nyomdahibákat.
Előzmény: Hatvani Szabolcs (446)
http Creative Commons License 2000.04.15 0 0 453
Jó. Jó. Minden jó. Most csináljam az A-betűt, meg az Á-betút és természetsen a 'dz'-betút?
Aachen. Azért ez nem komilfó egy Magyar Helyesírási Tanácsadó Szótárban.
Dolgozunk, vagy fecsegünk?
phls Creative Commons License 2000.04.14 0 0 452
Akkor az új idôpont: ÁPRILIS 19., SZERDA, 18.30. retix, prof. úr, http és a többiek: OK? Ha nem, írjátok meg rögtön azt is, hogy mely idôpont jó. Én majd endelek (AND).

vurugya: Az oké, de lóvé azért kell! Ha lehet szerezni, miért ne tennénk? Miért fosszuk meg magunkat a lehetôségtôl? retix becslésére alapozva különben mindegyônknek havi több mint egy kilót kéne bedobnia (+ kezdeti ktsg), s közben mi magunk vagyunk, akik gürcölünk, gúvasztjuk a szemünket és kényszervigyorgunk az anyázásokon. – A Nagy Ignác utca a Nyugatihoz van nagyon közel (de azért nem biztos, hogy a tértôl az elsô utca; talán a 2.), merôleges a Szent István körútra. Ha jól tudom, nem keresztezi a körutat, csak belôle nyílik, s a Belváros felé tart. A metrótérképeken hamar megtalálod. Metróval a Blaha Lujza térig, onnan villamossal a Nyugatiig. Ja, és nagy pofa sörök vagynak! Maga a Szerb vendéglô az utca jobb oldalán van, az 1. keresztezôdés elôtt még, ha a Szt. I. körútról mész be.

..........................I Körút
........................I
Nyugati pu.
......................I...../ Bajcsy-Zs. út
.....................I../
..................../ Nyugati tér, Skála Metró
....................I
....................I -----* Nagy Ignác u.
....................I
....................I Szt. István krt.
....................I
© Kartographia. M 1:53ö978. A sok pont csak helykitöltô.

vurugya Creative Commons License 2000.04.14 0 0 451
Hol van a Nagy Ignác utca? És a vendéglő? A Keletitől mivel célszerű menni?
Egyébként jó a szerda-szerb, remélem, sör is akad ott...:)
De a csütörtök is jó, s tán nekem is jobb lenne a szerdai egy órával később, hatkor.

Ha van beleszólásom, inkább az egyesület mellett vagyok, inkább dobjuk össze a pénzt egy használt shiftre, bár amikor annak idején írtam ezt a társulás-dolgot, inkább csak afféle lelki közösségre gondoltam, partizánszervezetre meg ilyesmi, de mindegy, a többit személyesen!

szerdaváró vurugya

Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.04.14 0 0 450
Phls!

Most ugrott be, hogy nekem szerdán franciaórám van 16.30-tól 18.00-ig. Ha marad szerda, akkor csak fél hét körül érek oda... De ha jó a többieknek, miattam ne változtassatok!!! Ha másnak sem oké, javaslom a 20-át, csütörtököt.

Szab

Előzmény: phls (449)
phls Creative Commons License 2000.04.14 0 0 449
Magam is a Nagy Ignác utcai szerb vendéglôre gondoltam. Legyen ÁPRILIS 19., SZERDA, 17 óra. Szeretném, hogy legkésôbb hétfô estig kialakulna az idôpont, hogy lefoglalhassam az asztalt. Játéklehetôség: 19. helyett 20.; az idôpont tágabb körben változhat. Minden ilyen témájú hozzászólásban sűrű infókat kérek: ha nem jó, ne kelljen már külön kikönyörögni, hogy akkor mikor jó.

retix: Pont a költségeink miatt (melybôl a Shift gombodat kifelejtetted :-) jó lenne pénzt szerezni. Ez nem biztos, hogy tarhálás! Ahogy a prof. úr is mondta, azt kell meggondolnunk, hogy mint micsoda van erre több lehetôségünk. Nem is jogi értelemben (az egyesület és az alapítvány egyaránt pályázhat), hanem GYAKORLATILAG. Ehhez kellenek okos, gyakorlati emberek: a gyakorlat szerint honnan lehet könnyebben ilyen jellegű tevékenységre pénzt szerezni? (A bántó szóismétlés szándékos volt.)

Szabolcs: Kht-rôl eddig nem volt szó, az valóban más. A HTT nagyon jó!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!