nekem Panasonic NVFJ-632-m van, nincs rá panaszom, de nem is értek hozzá, csak átlag júzer vagyok (tehát azt sem tudom, milyen a jó hang és mechanika...)
Egy kis segitsegre lenne szuksegem. Milyen uj HIFI VHS videot erdemes meg ma megvenni ? Nekem elsosorban jo hang es jo mechanika kellene, de pont ezek azok, amiket egy boltban nem igazan lehet megallapitani...
Szoval ajanljatok valamit a mai hig ***** tengerebol plz.
Úgy, hogy csak az elektronika képes olyan szemét módon elromlani, hogy elterelje magáról a figyelmet, és a mechanikát gyanúba keverje. Erre a mechanika képtelen lenne.
Ha jobban belegondolsz, láthatod, hogy nincs olyan mechanikai alkatrész ami egy óra működés után jobban vagy kevésbé “szorul“.
Ellenben bármiféle IC-k, tranzisztorok, és bármilyen elektronikák ellenállása, és működése megváltozhat az üzemi hômérséklet változásától.
Én tuti biztos vagyok benne, hogy egy szervóelektronika szopat! Vagy fej, vagy capstan, ennyi.
Hát ez szerintem tuti szopás: ELEKTRONIKA
Csak azt kell kideríteni hogy mi vezérli a fej és a capstan fordulatszámot FF nél, és biztos vagyok benne, hogy elektronika. Tudniillik a capstan bronzperselyes siklócsapágyában semmiféle kenôanyag nincs, ugyancsak a kupplungban sem, ilyen mechanikai bizonytalansági összetevôt nem terveznek bele a gépekbe!
Ha nem garis, akkor sok-sok óra buherálásra készülj fel, mert meg fogsz szenvedni vele!
Kitartást, és sok idôt kívánok!
Ez egy új Samsung, szóval ebben már ilyen extra szerviz-beállítási lehetőségek sajnos nincsenek (illetve ha vannak, valószínűleg csak szoftveresen elérhetőek - a szervizkód ismeretében. Ami viszont nem publikus. Megpróbáltam ugyan belépni a szerviz-menübe, de a találomra nyomogatott billentyűkombinációkkal csak azt sikerült elérnem, hogy egy váratlan pillanatban a gép rezetelte az összes user-beállítást... Miután csekély fél óra alatt sikerült mindent visszaállítanom, letettem a további kísérletezgetésről.)
Valószínűleg igazad lesz, és a probléma a lassabb szalagtekercselési sebességből adódik. Erre enged következtetni, hogy a videomagnó gyorstekercselési sebessége úgy egy órai használat után "beáll", vagyis ha a mechanika "bemelegedett", akkor a tekercselés alatti képszinkron már stabil. (De ez csak az 5x-ös sebességre igaz, 9x-esen még ekkor is ugrál.)
Mindenesetre olyan az egész, mintha valami bezsírozott tengely, ami "hidegen" még szorul egy kicsit, bemelegedve (a gépzsír állagának megváltozása után?) jobban felpörög. (Régi, orsós magnók szervizelése során tapasztaltam hasonló jelenséget, rossz minőségű zsírral bekent hangtengelynél.)
Még várok egy-két hetet, hátha a használat során "beállnak" a forgó alkatrészek az optimális üzemi állapotra. Ha viszont ez nem történik meg, akkor lehet hogy rászánom magam egy komolyabb hibafeltáró szervizmunkára.
(A hajtás áramkört nem mertem elállítani, mert akkor valószínűleg a lejátszás szinkron mászott volna el. Azzal viszont eddig nem volt gond.)
Természetesen van. Egy 20 esztendôs SABA gépet buziztam egyszer, amelyben 589 potméter volt, külön minden funkcióra, a REW és FF sebességée, az ezenközbeni fejfordulatszámra, a lejátszáskori fejfordulatszámra stb.
A te gépedben ilyen már nyilván nincs. Ha a fejet lassítanod kell, akkor lehet, hogy a szalagsebesség túl kicsi a tekergetés közben, nézd meg, mindenhol mindig csinálja-e, és ha nem, nincs e akadályozva a szalagfutás, pl túl kis görgônyomás, vagy túl gyengusz központi kupplung miatt.
Aztán ha a fej tetején van a hajtás-áramkör, akkor jelöld be a fejtengelyhez, aztán lazitsd meg és tekerés közben forgasd ide-oda kb egy 10 fokot.
Több 5letem egyelôre nincs.
No, ez nem jött össze... a gyorskeresés alatti képszinkron-szétesést nem szalagvezetési anomália okozta.
A következő a helyzet: az egyetlen módszer, amelynek hatására gyorstekercselés közben a képet sikerül szinkronba hozni az az, ha a forgó fejet - óvatosan - belassítom (kézzel lefékezem...). Mivel a fej forgási sebességének szabályozását az elektronikának kellene végezni, és a feladata - gondolom - éppen az lenne, hogy a kép minden lejátszási és tekercselési üzemmódban szinronban maradjon, ezért itt kifogytam az ötletekből.
Van valakinek valami tapasztalata e téren?
Nos, a probléma felvetés jogos, csakhogy én egy videómagnót szobahômérséklete, szalagok lejátszására akarok használni. Ez nem túl nagy igény azt gondolom. Ha lenne megfelelô milliárd forintom, és vennék egy B747-es gépet, és naponta leeresztene a gumija, mert az GAGYI, akkor is mérges lennék!
Sziasztok! Egy (számomra) furcsa dologot vettem észre tegnap. A videó össze van kötve a hifi-vel, és eddig úgy hallgattam a tévét kihangosítva, hogy mindig bekapcsoltam a videót is, hogy ugye onnan jöjjön a tv hangja. Tegnap viszont előbb kapcsoltam be a hifit, mint a videót, és azt vettem észre, hogy a tv hangja akkor is kimegy a hifire, ha a videót nem kapcsolom be. Gondolom, a Scart kábel miatt, ami a tv és a videó között van. Lehet, hogy én vagyok a lamer, de ez eddig nem jutott eszembe.
Az a gyanúm (azért mégiscsak outsider-ként!), hogy a hiba az esetek 99%-ban a nagyon gagyi (ez szépítő szó:-) )nyomógörgők miatt van.
Ha 2000-ben megveszel egy videót és átlagosan naponta 2-3 órát veszel fel (amit le is játszol) az ugye évi 300 nappal számolva csak, 1200-1800 óra forgási idő.
Nálam 1500 óra után mondta be az unalmast és a Sini féle (először erdeti Philips!) is elég hamar elunta.. na az utángyártottal több szerencsém van általában (évi 1-3 videó van csak a kezem alatt, mert idegileg kiborulok tőlük néha :-) és különben is csak nagyon közeli ismerősnek, barátnak áldozom fel a drága időm!) de azért érdemes egy-két (korrektebb) szervízkönyben megnézni, hogy komplett szalagvezetők és fékek cseréje (5-15 ezer forint besz. áron!) hány üzemóra (mech. üzem) után előirt elvileg!
Azért a 2000 óránkénti nagyjavítás nem egy nagy minőségi szintet mutat... azért ez mégsem egy B737/400-as gép, amelyik +60 és -50 celsius fok között és 0-10km magassági kabinnyomás-dilatáció mellett szorul ilyen komplett szétszedésre 2000 óránként :-) (igaz a hajtóműveket ekkor sem szedik szét csak ellenőrzik!)
A típusa: NV-FJ762. 2000 decemberében vettem, eddig nem volt vele probléma. Ezekre a szalagokra SP-LP-ben még elfogadhatóan vesz fel (nem hullámzik a hang).
Lehet, hogy ugyanolyan a mechanikája, mint az én drága kis NV FJ-632-esemnek, ha nem túl régi típusú. Ha a típusát megírod, mondom, így van-e, és akkor segítek neked megjavítani, jó?
Nem reklámozni akarom, de érdekelne, hogy valaki ismeri-e, és milyen tapasztalatai vannak. Mert már a Panasonic honlapján sem találni, szemben a kisebb modellekkel.
A képszinkron szétesésre az egyik tippem nekem is a szalagvezetés instabilitása volt. Ezt látszik alátámasztani az a tény is, hogy bizonyos kazettáknál nem jön elő ez a probléma. Viszont az általam - többek között - tesztelt Samsung esetében a 9x-es tekerési sebességnél kivétel nélkül mindegyik kazetta képe ugrál. :-[
Szedjem szét a gépet és kezdjem piszkálni a szalagvezetőket? Kicsit kockázatos dolog....
Ráadásul - ez utóbbi esetben - egy vadonatúj gépről van szó!
Hogy rakják össze ezeket a gépeket, hogy már újonnan sem működnek tökéletesen?
(Ez persze csupán egy költői kérdés volt...)
Nyugodtan reklámozd, melyik ez a százharmincezer forintos szemét? Tippelhetek? JVC!
A normal hangról már annyit értekeztem, hogy magam is unom. Olvasd vissza a hozzászólásaimat!
Ez a hiba abból is eredhet, ha túl erôsen húz a felcsévélô-orsó. Mivel a szalag elején pici a mag, tehát kurvára erôsebb a húzóerô. Ahogy nagyobb lesz a szalagcséve, egyre kisebb a húzóerô. Próbáld óvatosan pl egy vattás fülpiszkálóval a szalagot a görgô után kicsit lefékezni, nézd meg, akkor is nyomja-e?
Köszi, megpróbálom! Azt, hogy hülye lesz, ha leveszem a tetejét, tapasztaltam, amikor egyszer begyűrt egy szalagot, és szétszedés után próbaképp elindítottam. Sztereó videó, szerkesztéssel, utóhangosítással, edit csatlakozóval. Azóta végig vettem a kazettára, megnéztem a végénél, és ott nincs felgyűrődve. Új kazetta volt, Emtec. Az befolyásolhatja, hogy áttekerem-e az első felvétel előtt? Más, régebbi kazettáknál is megnéztem, ott is fel van gyűrődve, de kisebb mértékben. A videó tudja az EP felvételt, és általában ilyenben szoktam felvenni (sorozat, egyéb, kevésbé fontos filmek). A gyűrődés miatt olyan probléma lett, hogy a sztereó hang elmegy (ugrál a mono és a sztereó között), és a kép is pillanatokra gyorsul. Ezt tapasztaltam a régi kazettáknál is, de csak kb. a 20-25.-ik felvételkor, nem pedig elsőre. És csak a szalag elején csinál ilyet, a közepétől nem. Azért, hogy a NORMAL hangsáv jó legyen, lehet valamit tenni, vagy törődjek bele a sokol rádió hangba? Semmi magas hang nincs, tompa az egész.
A szinkronkiesére is itten válaszolnék: szvsz a szinkron-hang fejen történő elcsúszás miatt lehet (lásd a lenti értekezést az előre hátra gyors és play módok közötti szalagvezetési eltérésekről!).
Elvileg visszafelé tekerve lenne rendszertechnikailag több probléma (ma már nem, HQ miatt meg a jobb szervók miatt), előre elvileg a (kép)szinkron nem eshetne szét!
Na ilyen gond a video2000-nél nem volt, ráadásul az VHS szélességű szalagon 2x8 órát rögzített eleve :-) (A mostani DSP-k és uC-k és gyártástechnológia mellett gyerekjáték volna az ott alkalmazott 4-frekvenciás sávontartást - maga a fej a dobon belül állt rá a trackre!!! ma ilyen csak a stúdiótechnikában van! - "kommersz szinten" megoldani!!!
Esküszöm, ha nem állt volna vagy 4 évet szegény készülékem az Ezermesterben (100ezer forintért adták az elején, 1988-89-ben(?) és utána a végén ha jól tévedek 4 ezer forintért hoztam el:-)) ) és nem száradt volna ki benne az össze elko, és nem fólitazstatúrát alkalmaz (mint a mai napig!) a Grundig, amit szétevett az idő, akkor ma is azt használom napi rögzítésre-visszajátszásra! Amilyen hülye vagyok, elcsereberéltem...
(Ha valakinek van ilyenje, a teljes doksija magyar fordítással nálam megtalálható!)
Görgő: ja, tized mm-ek?! Jó hogy nem mikrométerrel nézed :-)))
Amúgy mindenkinek ajánlom szíves figyelmébe, hogy a gyárilag előírt rugóerőt (ny.görgő) nem illik és nem is egészséges csökkenteni (még ha a Philips akkora állat is, hogy ki átmérőjű, rossz minőségű ny.görgőt használ...)
Ti. a szalag vége felé (főleg a vékony 240-esek esetében!) nagyon szép időalap-instabilitást fog produkálni, sőt, kifejezetten nyávogni is fog. Ráadásul ez függ a kazetta típusától de még a szériájától is (belső erőhatások).
Talán Ti tudtok válaszolni!
Mi okozza azt a jelenséget, amikor befűzött gyors előretekercselésnél ugrál a kép (kiesik a szinkronból)?
Érdekes módon ez a hiba hátratekercselésnél soha nem jön elő! Több videomagnón is megfigyeltem ezt a jelenséget, és mindig tipikusan csak előretekercselésnél jelentkezik.
Általában (ugye) 0,2mm-t írnak a fej alsó mag-szélétől, mint beállítandó szalagvonal-szintet.
Ja, kivált, ha a görgô félrenyomja, és +-1mm lesz ez az érték. Ettôl lesz pl teljességgel használhatatlan az AUDIO DUBBING funkció, mert ugye a szükséges indítási pontot tekergetés útján keresed meg, mialatt a szalag össze-vissza elbuzul, így az elsô másodpercekben az azimuth szar lesz, lejátszva pedig fos a hang. Tíz éve még más volt a helyzet... ezt tudjuk, sírjunk, de vissza már nem tér az az idô.
Az “Azimuth hibák és elhárításuk a világ audiovizuális eszközeinél“ című könyvsorozat szerintem kb a Révay lexikonnal lenne azonos terjedelmű...:(
Köszönet és hála a Video8nak, amely elôször száműzte ezt a fosságot...
De a 3 csavaros megoldás (még ha le is írtad, hogy a dőlés az azimutot is befolyásolja) pl. a Philips 451-esnél annyira nem igaz, hogy a valóság kb. sem felel meg a gyári doksinak (állítólag ezt már itthon Fehérváron szerelték összve...) - mármint a melyik mire is jó :-)))
De a legrosszabb, hogy egyes esetekben a fej abszolút magassága is változik ilyenkor és akkor aztán (pláne SP-s készülékeknél) érdekes dolgokat lehet tapasztalni...
Általában (ugye) 0,2mm-t írnak a fej alsó mag-szélétől, mint beállítandó szalagvonal-szintet.
A Philips esetében nesze teszt kazi és állítsd max-ra :-))) (magasság, azimut, dőlés és ugyanez elölről amíg van kedved :-) )