Ebbe a topikba többségében betegek és hozzátartozóik írnak. Sajnos előfordul, hogy a betegeket gátlástalanul kihasználni akaró fórumtagok (csalók) privát levélben különböző hatástalan csodaszereket ajánlanak a topikban megjelenő új betegeknek.
Hát az én esetem kicsit más, mert méhnyakról van szó, ahol amikor még nem is látszik, már fel lehet fedezni a rákot. Feltéve, ha rendszeresen jár az ember lánya szűrésre, amit sajnos sokan nem tesznek meg, pedig talán az egyetlen rák, amit már sejt szinten ki lehet cselezni. Nekem is egy ilyen szűrésen vették észre, a rossz laphám sejteket, tehát látni még semmit nem lehetett. 7 hónapig újra és újra ellenőriztük, de nem javult, pedig se gyulladás, se vírus, se gomba, sem semmi nem található, de a robadék sejtek ott vannak. Így aztán most kivágták, és ha mázlim van akkor a szövettan azt is megmutatja, hogy minden rossz részt sikerült-e eltávolítani vagy már kiterjedtebben átvette az irányítást.
Úgyhogy az enyémet még szabad szemmel nem lehet látni, vagy ultrahangon, hanem mikroszkóppal látták meg a kenetemből.
A doki már ma is kereste, de nincs még meg. Én is már minden nap várom, hogy az eeszt jelezze, de remélem a jövőhét elejére már meg lesz. Most pedig felteszek főni egy jó, gyógyító húslevest. Az majd jót tesz a kis meggyötört lelkemnek. 😊
Ma kivették a draint. Kinyitották a varratokkal teli méhnyakamat, hogy kivegyék a csövet... Fantasztikus élmény volt... De legalább már tudok ülni. 🙂 Most megyek és kialszom ezt a történetet.
Lehet, hogy nem zárja el teljesen, csak a görcsöt megelőzően hirtelen sokat ittál és azzal a mennyiségű folyadékkal már nem birt el a leszűkült keresztmetszet.
"Csak azt nem értem mi az összefüggés az üregrendszeri daganat és a december végi magas lázas vesegörcs között. Fatális véletlenekben nem hiszek és erre az orvos sem tud válaszolni."
Pedig szerintem van logika benne. A daganat, akár egy nagyobb kő, elzárja a termelődő vizelet útját, ez kiválthatja a magas lázat is (vesemedence-gyulladás a pangó vizelettől) és a görcsöt is. Ugyanezt éltem át terhesen, amikor a baba úgy döntött, hogy jó kispárna lesz neki a jobb vesém és uréterem. Pont ugyanúgy fájt az a pár hónap, mint a vesekő, csak jött hozzá a láz is bónuszban.
Sok ismerősömnek volt rosszindulatú daganata melyet kioperáltak és kemoterápiával sikeresen megakadályozták, hogy sok év alatt valahol kiújuljon . Én attól tartok leginkább, hogy a vesetumorokra és áttéteikre nem igazán hat semmilyen kemoterápia sőt még sugárkezelés sem. Persze lehet olyan szerencsém, hogy soha sem újul ki, de számomra nagyobbnak tűnik a kockázat, mint más típusú daganatoknál. Az orvos szerint meg az üregrendszeri daganat (mely az fenn esetemben 90-95%) agresszívabb, még a sima vesetumornál is. Csak azt nem értem mi az összefüggés az üregrendszeri daganat és a december végi magas lázas vesegörcs között. Fatális véletlenekben nem hiszek és erre az orvos sem tud válaszolni.
Amit pedig elsőre találtam (most persze elbújt), az megint mást. De általános konszenzus, hogy IV. stádiumú a rák akkor, ha távoli áttétek vannak, és ez nem távoli nyirokcsomókat jelent, hanem más szerveket, akkor is, ha azok nincsenek szó szerint távol.
Ha ezt olvastad, akkor hülyeséget olvastál. IV. stádiumról akkor beszélünk, amikor az áttétek más szerveken (pl tüdő, agy, vastagbél, máj, stb) megjelennek. Nyirokcsomó-áttet - erintettségtől, mérettől függően - II. vagy max III. stádium.
Így van. Az őrszem-nyirokcsomók szerepe azért nagyon fontos, mert ha rosszindulatú a daganat, ezekbe ad először áttétet. Ezek egyébként ugyanolyan "sima", mezei nyirokcsomók, mint bármelyik más, pont azért nevezik őket őrszem- vagy angolul sentinel nyirokcsomóknak, mert ezekben mutazható ki először az áttét.
Úgy azonosítják őket, hogy a műtet alatt a daganatba festéket fecskendeznek és figyelik, hogy melyik nyirokcsomóban jelenik meg elsőnek a festés. Testtájéktól függően (főleg kismedencében, mellben) nem ritka, hogy több őrszemet is azonosítanak. Ezeket kiveszik és elküldik szövettanra még a műtét alatt. Ha az őrszem-nyirokcsomók tiszták, akkor feltételezhető, hogy mas nyirokcsomókban sincs áttét. Ha az őrszem áttétes, kiveszik a környező nyirokcsomókat és a daganattal együtt teljes szövettanra küldik őket.
Valóban így van, úgy hívják, hogy sentinel. De csak egy ilyen nyirokcsomó van minden szerv körül, tehát nincs több őrszem, csak egy. Ez viszont nem jelenti azt, hogy akár az érinvázió, akár a nyirokrendszeren keresztül ne jusson át a dög. Ugyanis a leszakadó daganatos sejtek olyan kicsik, hogy mire a sentinel nyirokcsomó észreveszi, már hét határon is túl járhatnak. Sajnos.
Persze, hogy nem vagy nyugodt, ez érthető. De ne izgulj, ha kiveszik az egyik vesét, már mindent pontosan látnak és pontosan meg tudják határozni a továbbiakat. Ma már lassan mindenre tudnak megoldást. Írd majd meg az eredményt és nem félj. Mi itt szorítunk neked.
Általában daganat közelében felszaporodnak a nyirokcsomók. Azért, mert ezek próbálják megakadályozni. Tulajdonképpen ez is a feladatuk. Ha nem nagyobbak, az jó. Ne aggódj, nincs áttét. Akkor azt írták volna.
Örülök, hogy túl vagy rajta, utálni fogod a világot kb. még egy hétig:) Meg addig, amig megérkezik a megnyugtató eredmény. Onnantól imádni fogsz mindent. Egy hétig:)
Azon már túl vagyok. Pár nap múlva kiveszik az egyik vesét néhány nyirokcsomóval, ha az endoszkópos vizsgálat alapján is daganat van a vesemedencében. Erre az esély 90-95 % Az orvos állítólag ránézésre meg tudja állapítani (remélem valóban így van). Nem állítom, hogy nyugodt vagyok.
Valamikor olvastam, hogy daganat közelében lehetnek ilyen őrszem nyirokcsomók, amik pont az áttéteket próbálják megakadályozni. Persze az itteniek erről biztosan többet tudnak. Orvossal mikor konzultálsz?
A vesemedencémben a kontrasztos CT felvételen daganat látszik. Közel hozzá azt írják, hogy kissé felszaporodott, de nem nagyobb nyirokcsomók . Mit jelent a felszaporodás ha nem nagyobb ?