Sokan azon is meglepődnek amikor a ponty kinéz a halászléből... Amikor lenyelem a szemgolyót, akkor meg fujjolnak, de meg nem kóstolná egyik sem... Azok a fránya előítéletek...
Olvasgattam keveset a kaviarokrol - es lattam egy erdekes talalast :)) gondoltam megosztom veletek. Az izek? Hat abban nem vagyok biztos, hogy ez hozza ki a legjobban a kaviar izet - de egy-egy alkalommal ez is elmegy.
Előkészítés: a megtisztított halat kifilézzük, a húst a bőrig egyenletesen bemetszve. A kb. 5-6 dkg súlyú szeleteket besózzuk és a hűtőbe rakjuk. Alaplé: a halcsontokból és a hal fejéből alaplevet főzünk - 3 liter vízben kb. másfél óráig - a hagymával, paradicsommal, sóval és az őrölt paprikával.
Töltelék: apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítunk a felvágott paprikaszeletekkel és paradicsommal együtt, majd hozzáadjuk a belsőségeket. Ha megpuhultak, megsózzuk és megborsozzuk, a lisztet rászórjuk. Ehhez hozzáadunk annyit az alapléből, hogy sűrű masszát főzhessünk belőle. (Ha elkészült, összekeverhetjük egy egész tojással.) Ezzel töltjük meg majd a tésztabatyukat.
Batyutészta: lisztből és a tojásokból tésztát gyúrunk és vékonyra kinyújtjuk. Kb. 5-6 cm méretű négyzeteket vágunk ki belőle. A belsőségekből kb. egy teáskanálnyi tölteléket teszünk a közepükre és a sarkok összenyomásával kis batyukat formázunk. Tálalás előtt az alaplevet átpasszírozzuk, hogy tartalmas, sűrű levest kapjunk. A befűszerezett halszeleteket hozzáadjuk és kb. 10-15 percig főzzük a batyukkal együtt. A halászlét forrón tálaljuk bográcsban, zöld paprikakarikákkal díszítve.
Boszorkány-szigeti batyus halászlé
Hozzávalók (10 személyre) a léhez: 2 kg ponty (csontos) 2 kg harcsa (csontos) 80 dkg vöröshagyma 2 db zöldpaprika (csípős) 1 db paradicsom 8 dkg pirospaprika 5 dkg só fehérbors ételízesítő a batyuhoz: 30 dkg liszt 4 db tojás 5 dkg só 5 dkg fehérbors 50 dkg vöröshagyma 5 dkg vaj 30 dkg halbelsőség
A lé elkészítése: A pontyot és a harcsát kifilézzük (kicsontozzuk) és a halcsontot az apróra vágott hagymával, paradicsommal, paprikával, sóval, kevés őrölt paprikával - mintegy 3 liter vízben - felrakjuk főni. Az alaplevet, kb. másfél óráig főzzük. A vegyes halfiléket 4-5 dkg-os nagykockákra vágjuk, sóval, fehérborssal, kevés Vegeta ételízesítővel, törtpaprikával fűszerezzük és a befőzésig hűtőben tároljuk. Az elkészült alaplevet alaposan átpasszírozzuk (turmixoljuk) és visszarakjuk a tűzhelyre. A forrásban lévő halászlébe helyezzük a fűszerezett haldarabokat és a boszorkányszigeti batyukat. Meghintjük jóféle szegedi paprikával és kb. 10-15 percig főzzük; ha szükséges utánízesítjük. A batyu elkészítése: A finomra vágott hagymát vajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a borsószem nagyságúra darabolt halbelsőséget és sóval ízesítve, fehérborssal fűszerezve, kevés liszttel meghintve, s kevés halalaplével felengedve töltelék sűrűségűre forraljuk. Kissé hűlni hagyjuk, majd egy egész tojással elkeverjük. A lisztből és a többi tojásból tésztát gyúrunk, majd vékonyra nyújtjuk, s 5-6 cm-es kockákra szabjuk. A tésztakockák közepére rakunk egy-egy evőkanálnyi tölteléket, a négy sarkát felhúzva (evővilla segítségével) a tésztaszéleket összenyomjuk, batyu formát alakítunk ki. Tálaláskor előmelegített levesestálba adagoljuk a halászlevet, óvatosan, hogy össze ne törjük a halhúst. (Ocskó Miklós receptje a Roosevelt téri halászcsárda specialitása.)
A bogács tartalmának mikéntes nyitja xilol-nál rejtőzik!
Amilyen süket vagyok, reggel voltam a METRO-ban, ott is voltam a grillcuccoknál faszéngyújtóért, csak a kezemet kellett volna kinyújtanom érte. Én olyan ember vagyok, aki a maga kárán tanul (mentségemre szolgáljon, legalább tanulok belőle).
Látod, ezért jó az a rácsos csíptető, amiben a pisztángokat sütöttem. Megkened olajjal, belecsipteted a halat/húst/akármit, szépen kezelhető, nem ragad le, tudod forgatni meg minden. Volt pár kudarcélményem halak grillezésével, azóta csak így sütöm.
Mit is mondhatnék...elkúrtuk, de nagyon. A képen még jól néz ki, de ami utána történt, azt már nem fotóztam, nem volt szívem. Leragadt, leégett, nyers maradt, sótlan lett meg minden, ami elképzelhető. Egyvalami azért sikerült utána (igen, berúgtunk). Ha valaki, hát apám szereti a halat mindn formájában, de ami szeletet vittem neki, most reggel nézem, ott van a hűtőben. A fűszerezés egyébként semmi különös, fokhagymával, sóval és borssal bedörzsöltem, beáztattam tejbe és irány a hűtő.
Igen, ezek amolyan orosz specialitások. Rögtön a tengeren dobozolják őket, de teljesen natúrban, semmi tartósítással. Ezen a legjobban heringkonzervnél lepődtem meg, amibe úgy volt benne a hal, ahogy kifogták (fejjel, belsőséggel) sima, tengervízben. Úgy látszik ott egész mást jelent a konzerv fogalma, mint nálunk.
Szerintem ez náluk nem is az, hanem csak egyfajta csomagolás, egy hadiiparra eléggé felkészült országban. (ha valaki nem értené: a konzervdobozok méretei azért akkorák, amekkorák, hogy háború esetén a lehető legrövidebb időn belül át tudják állítani a gyárakat lőszerkészítésre)
Gonosz vagy!!! A baratnom masodikan jon haza! Addig varnom kell!!! Arra meg nem is akarok gondolni, mi lesz ha elfelejti, ha nem lesz alkalma. . .. bogni fogok!
Amikor en vettem, meglepodtem, hogy konzerv, de a szavatossagi ideje eleg rovid volt.
No beszereztem a busát, földolgoztam, estefelé grillezés. Egy miatt aggódom, hogy némelyik darab túl vastag, megpróbáltam kettőbe vágni, de ugyi gipszelt kézzel meg vacak késsel nem megy. Muszáj leszek beszerezni egy rendes filézőt, csak ne volna 'an drága.
Szerintem én a 4-6 kilós kategóriából szoktam venni ( már ahogy jópár évi Ho-ho újság olvasása után érvényes lehet a saccom), de némileg zsírosnak éreztem. Engem nem zavart, az asszony fintorgott, így pár éve nem vettem busát, noha elvileg egészséges a húsa, mint a régi reklám is mondá...:}}}