Keresés

Részletes keresés

Boarhunter Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1321
Tápos...
:-)))
Előzmény: ZsuR (1320)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1320
Fuuuuuuuuj! :))

Ha en sem szeretek szemezni a kajammal. . .viszont az uresz szemgodor sem vidit fel :))!
Előzmény: Boarhunter (1319)
Boarhunter Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1319
Sokan azon is meglepődnek amikor a ponty kinéz a halászléből...
Amikor lenyelem a szemgolyót, akkor meg fujjolnak, de meg nem kóstolná egyik sem...
Azok a fránya előítéletek...
Előzmény: tuutuu (1317)
tuutuu Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1318
A hiányzó l betű az ontopic hal-ból pótolható...:}}
Előzmény: tuutuu (1317)
tuutuu Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1317

Hajjaj, Grúziában egy picit csodálkoztam, amikor a birka nézett kifele a kajábó, mert nagyon fontos vendégek voltunk, a javát kaptuk...:}}

De ez itt off...:}}}}

Előzmény: ZsuR (1316)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.07 0 0 1316
Ja! Kicsit morbid - mintha szemgolyok lennenek :))!

Előzmény: tuutuu (1315)
tuutuu Creative Commons License 2007.06.07 0 0 1315

Azok ott krumplik?...:}}

A kaviárt sejtem..

Előzmény: ZsuR (1314)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.06 0 0 1314
Olvasgattam keveset a kaviarokrol - es lattam egy erdekes talalast :)) gondoltam megosztom veletek. Az izek? Hat abban nem vagyok biztos, hogy ez hozza ki a legjobban a kaviar izet - de egy-egy alkalommal ez is elmegy.

Előzmény: ZsuR (1313)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.06 0 0 1313
Mmmmmmmmm. . . .

Megjott a kolleganom Kievbol :))

Előzmény: Dydand (1281)
Boarhunter Creative Commons License 2007.05.28 0 0 1311
pedig tettem 3 gerezd fokhagymát az alaplébe.
Azt hittem, halászlét főztél...
Előzmény: Törölt nick (1310)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2007.05.28 0 0 1309

''. . . a halszeletek, sajnos szétestek.''

 . . . Attól még jó ízű HALak maradtak:-) . . .

Előzmény: Törölt nick (1308)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2007.05.27 0 0 1307

Maradék ide, maradék oda: mindenképp étvágygerjesztő!:-)

Üdv.!

Előzmény: Törölt nick (1305)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.27 0 0 1304
Halas koszonet!
Előzmény: kulináris kóstológia (1302)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2007.05.27 0 0 1303

 Bocsánat!

 

. . . bogács = bogrács!

kulináris kóstológia Creative Commons License 2007.05.27 0 0 1302

 ''. . . Mitol batyus?''

 

Valószínűleg hasonló recept(ek) szerint készült!

Boszorkány-szigeti batyus halászlé

Hozzávalók: 4 kg ponty, 80 dkg hagyma, 5 dkg só, 10 dkg szegedi fűszerpaprika, 30 dkg liszt, 2 tojás, 5 csípős paprika, 20 dkg paradicsom, 2 dkg fokhagyma, 2 kg halcsont, 5 dl olaj, fehérbors

Előkészítés: a megtisztított halat kifilézzük, a húst a bőrig egyenletesen bemetszve. A kb. 5-6 dkg súlyú szeleteket besózzuk és a hűtőbe rakjuk. Alaplé: a halcsontokból és a hal fejéből alaplevet főzünk - 3 liter vízben kb. másfél óráig - a hagymával, paradicsommal, sóval és az őrölt paprikával.

Töltelék: apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítunk a felvágott paprikaszeletekkel és paradicsommal együtt, majd hozzáadjuk a belsőségeket. Ha megpuhultak, megsózzuk és megborsozzuk, a lisztet rászórjuk. Ehhez hozzáadunk annyit az alapléből, hogy sűrű masszát főzhessünk belőle. (Ha elkészült, összekeverhetjük egy egész tojással.) Ezzel töltjük meg majd a tésztabatyukat.

Batyutészta: lisztből és a tojásokból tésztát gyúrunk és vékonyra kinyújtjuk. Kb. 5-6 cm méretű négyzeteket vágunk ki belőle. A belsőségekből kb. egy teáskanálnyi tölteléket teszünk a közepükre és a sarkok összenyomásával kis batyukat formázunk. Tálalás előtt az alaplevet átpasszírozzuk, hogy tartalmas, sűrű levest kapjunk. A befűszerezett halszeleteket hozzáadjuk és kb. 10-15 percig főzzük a batyukkal együtt. A halászlét forrón tálaljuk bográcsban, zöld paprikakarikákkal díszítve.

 

Boszorkány-szigeti batyus halászlé

Hozzávalók (10 személyre)
a léhez:
2 kg ponty (csontos)
2 kg harcsa (csontos)
80 dkg vöröshagyma
2 db zöldpaprika (csípős)
1 db paradicsom
8 dkg pirospaprika
5 dkg só
fehérbors
ételízesítő
a batyuhoz:
30 dkg liszt
4 db tojás
5 dkg só
5 dkg fehérbors
50 dkg vöröshagyma
5 dkg vaj
30 dkg halbelsőség

A lé elkészítése:
A pontyot és a harcsát kifilézzük (kicsontozzuk) és a halcsontot az apróra vágott hagymával, paradicsommal, paprikával, sóval, kevés őrölt paprikával - mintegy 3 liter vízben - felrakjuk főni. Az alaplevet, kb. másfél óráig főzzük. A vegyes halfiléket 4-5 dkg-os nagykockákra vágjuk, sóval, fehérborssal, kevés Vegeta ételízesítővel, törtpaprikával fűszerezzük és a befőzésig hűtőben tároljuk.
Az elkészült alaplevet alaposan átpasszírozzuk (turmixoljuk) és visszarakjuk a tűzhelyre. A forrásban lévő halászlébe helyezzük a fűszerezett haldarabokat és a boszorkányszigeti batyukat. Meghintjük jóféle szegedi paprikával és kb. 10-15 percig főzzük; ha szükséges utánízesítjük.
A batyu elkészítése:
A finomra vágott hagymát vajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a borsószem nagyságúra darabolt halbelsőséget és sóval ízesítve, fehérborssal fűszerezve, kevés liszttel meghintve, s kevés halalaplével felengedve töltelék sűrűségűre forraljuk. Kissé hűlni hagyjuk, majd egy egész tojással elkeverjük.
A lisztből és a többi tojásból tésztát gyúrunk, majd vékonyra nyújtjuk, s 5-6 cm-es kockákra szabjuk. A tésztakockák közepére rakunk egy-egy evőkanálnyi tölteléket, a négy sarkát felhúzva (evővilla segítségével) a tésztaszéleket összenyomjuk, batyu formát alakítunk ki.
Tálaláskor előmelegített levesestálba adagoljuk a halászlevet, óvatosan, hogy össze ne törjük a halhúst.
(Ocskó Miklós receptje a Roosevelt téri halászcsárda specialitása.)

A bogács tartalmának mikéntes nyitja xilol-nál rejtőzik!

Üdv.: kulináris

Előzmény: ZsuR (1301)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.27 0 0 1301
Hm. . .jol nez ki! Mitol batyus?
Előzmény: Törölt nick (1300)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.25 0 0 1299
Hat azt hiszem, nekem ezeket nem is kell tudnom. . .de koszonom.
Előzmény: tuutuu (1295)
comad Creative Commons License 2007.05.25 0 0 1298
Amilyen süket vagyok, reggel voltam a METRO-ban, ott is voltam a grillcuccoknál faszéngyújtóért, csak a kezemet kellett volna kinyújtanom érte. Én olyan ember vagyok, aki a maga kárán tanul (mentségemre szolgáljon, legalább tanulok belőle).
Előzmény: Boarhunter (1297)
Boarhunter Creative Commons License 2007.05.25 0 0 1297
Látod, ezért jó az a rácsos csíptető, amiben a pisztángokat sütöttem. Megkened olajjal, belecsipteted a halat/húst/akármit, szépen kezelhető, nem ragad le, tudod forgatni meg minden. Volt pár kudarcélményem halak grillezésével, azóta csak így sütöm.
Előzmény: comad (1296)
comad Creative Commons License 2007.05.25 0 0 1296
Mit is mondhatnék...elkúrtuk, de nagyon. A képen még jól néz ki, de ami utána történt, azt már nem fotóztam, nem volt szívem. Leragadt, leégett, nyers maradt, sótlan lett meg minden, ami elképzelhető. Egyvalami azért sikerült utána (igen, berúgtunk). Ha valaki, hát apám szereti a halat mindn formájában, de ami szeletet vittem neki, most reggel nézem, ott van a hűtőben. A fűszerezés egyébként semmi különös, fokhagymával, sóval és borssal bedörzsöltem, beáztattam tejbe és irány a hűtő.
Előzmény: Dydand (1293)
tuutuu Creative Commons License 2007.05.25 0 0 1295

Off

Ezért találták ki azokat a lőszereket, amelyekhez nem kell hüvely a lőpornak...:}}

De amúgy az oroszok tényleg ezen a nyomon járnak.

On

Előzmény: ZsuR (1294)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.24 0 0 1294
". . .háború esetén a lehető legrövidebb időn belül át tudják állítani a gyárakat lőszerkészítésre. . ."
Hogy te miket tudsz!

Meg belegondolni is rossz, mi lenne a hadiiparral, ha a csomagolas technika jobban elterjedne . "Shrink wrap"? "Vacum pack"? Lehet, kitorne a beke???
Előzmény: Dydand (1292)
Dydand Creative Commons License 2007.05.24 0 0 1293
Kíváncsi leszek a végeredményre, beszámolsz majd a fűszerezéséről?
Előzmény: comad (1290)
Dydand Creative Commons License 2007.05.24 0 0 1292
Igen, ezek amolyan orosz specialitások. Rögtön a tengeren dobozolják őket, de teljesen natúrban, semmi tartósítással. Ezen a legjobban heringkonzervnél lepődtem meg, amibe úgy volt benne a hal, ahogy kifogták (fejjel, belsőséggel) sima, tengervízben. Úgy látszik ott egész mást jelent a konzerv fogalma, mint nálunk.

Szerintem ez náluk nem is az, hanem csak egyfajta csomagolás, egy hadiiparra eléggé felkészült országban. (ha valaki nem értené: a konzervdobozok méretei azért akkorák, amekkorák, hogy háború esetén a lehető legrövidebb időn belül át tudják állítani a gyárakat lőszerkészítésre)
Előzmény: ZsuR (1291)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.24 0 0 1291
Gonosz vagy!!! A baratnom masodikan jon haza! Addig varnom kell!!! Arra meg nem is akarok gondolni, mi lesz ha elfelejti, ha nem lesz alkalma. . .. bogni fogok!

Amikor en vettem, meglepodtem, hogy konzerv, de a szavatossagi ideje eleg rovid volt.
Előzmény: Dydand (1289)
comad Creative Commons License 2007.05.24 0 0 1290
No beszereztem a busát, földolgoztam, estefelé grillezés. Egy miatt aggódom, hogy némelyik darab túl vastag, megpróbáltam kettőbe vágni, de ugyi gipszelt kézzel meg vacak késsel nem megy. Muszáj leszek beszerezni egy rendes filézőt, csak ne volna 'an drága.
Dydand Creative Commons License 2007.05.24 0 0 1289
Ez is ukrán import, és most már nyugodtan hozathatsz, leellenőriztem a minőségét;)))
Előzmény: ZsuR (1288)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.23 0 0 1288
Jajj. . . .a kedvencem, a nagyon kedvencem. Kolleganom a hetvegen megy Kievbe, megigerte, hogy hoz nekem! Addig.. . .csak nezegetem a kepedet!
Előzmény: Dydand (1281)
Dydand Creative Commons License 2007.05.23 0 0 1287
Valószínűleg igazad van, ekkora nagysában már a legtöbb hal zsíros (sosem felejem el a barátom által fogott 18 kilós harcsa ízét...)

Azonban a 4-6 kilós busánál (a bőre mellett) semmi szokatlant nem éreztem.
Előzmény: tuutuu (1286)
tuutuu Creative Commons License 2007.05.23 0 0 1286
Szerintem én a 4-6 kilós kategóriából szoktam venni ( már ahogy jópár évi Ho-ho újság olvasása után érvényes lehet a saccom), de némileg zsírosnak éreztem. Engem nem zavart, az asszony fintorgott, így pár éve nem vettem busát, noha elvileg egészséges a húsa, mint a régi reklám is mondá...:}}}
Előzmény: Dydand (1285)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!