Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
"Az előrejelzések alapján nagyon meleg száraz nyarunk lesz"
5 napon túl minden előrejelzés kamu. Vannak bizonyos összefüggések, de értelmes előrejelzést készíteni hónapokra előre nem lehetséges. Bárki bármit mond. Vagy száraz nyár lesz vagy nem. 50%.
És természetesen az nem kérdés, hogy kisugárzási fagynál több fokot jelenthet ha éppen bekúszik egy felhő föléd, vagy éppen kikúszik, ezt sajnos lehetetlen előrejelezni, hiszen lehet hogy a te falud felhős a szomszéd falu meg nem. Mindenesetre amit én az ECMWf-en látok az nem olyan vészes a jövő hétre, hacsak nem mély a terület, vagy nem lesz extrém kisugárzás akkor jó esély van rá hogy alig-alig lesz mínusz vagy egyáltalán nem is.
Én Nagyon bízom az Idei évben sajnos 2 évet kellett várnom hogy kajszi virágokat lássak újra...
Az előrejelzések alapján nagyon meleg száraz nyarunk lesz , vagy már most is nagy a szárazság...így egy nagyon egyszerű puritán önözési módszert teszteltem az fiatal telepítéseimnél...Működik !!!
Na azért még annyit , hogy az ilyen tavaszi fagyoknál ...mint annyiszor bebizonyosodott ... a felhők jelenléte vagy nem jelenléte a döntő . csütörtök hajnalra egy anticiklont jelez fölénk ( ha jól tudom ) az felhőmentes éjszakát jelent , de volt már olyan , hogy nem így lett és valahonnét mégiscsak sodródott némi felhő vagy pára ez viszont gyökeresen változtathat a dolgokon .
Emlékszem pár éve volt hogy előző nap ide komoly mínuszokat jósoltak ( 1 nappal előtte ) és bejött egy felhő és +5 körül volt egész éjjel .... szintén kritikus tavaszi időszakban .
Ja csak ott van a bibi . hogy az omsz lapján látom ezt az ábrát miszerint Pécsen péntek szombat hajnalra +5 fok középértéket ad meg ( persze belelóg a 0 ba az alja de a közepe 5 ) és ha megnézem a városokra kiadott előrejelzést ott meg 1 fokot látok ugyanezekre a napokra . Persze lehet hogy hétvége van és nem javították a friss adatokra de azért ezt nevezhetjük bizonytalanságnak is .
Akkor te melegebb helyen aggódhatsz, mert nálam még éppen csak elkezdtek a bimbók felül fehéredni... (Mondjuk hajnalban jöttem el melózni otthonról, a fene se tudja mi történt a kertben, de szerintem még zártak...)
Az arany. Alapban nem is lenne gond mivel kései virágzásúak, de ez a minden héten 1-2 napig 20-22 fok nem hozza ki az előnyüket, ahhoz normális az évszaknak megfelelő időjárás kellene.
Melyik ceglédi? (Amúgy idén azt látom - mivel nemrég telepítettem ezeket a fákat -, hogy a Bergeronnal, a Kuresiaval és a Ceglédi arannyal talán nem lesz nagy gond, a Harlayne suhángját csak nemrég vágtam "méretre"...)
Ceglédi nálam majd 100% nyílva van, sajna nagyon érzékeny a fagyra, így az rendesen lefagyhat. De csütörtökig már kötött terméskezdemények lesznek a virágokból, amik -1-2 foknál is oda lesznek valszin...
Igen, ez gyakran elhangzik, hogy "ahány előrejelzés, annyi féle", és jól is hangzik, csak nem igaz.
Alapvetően 2 előrejelzési modell van a világban, az amerikai (GFS), és az európai (ECMWF). Minden objektív mérőszám alapján az európai sokkal-sokkal pontosabb rendszer. Úgyhogy összességében egy, azaz egy darab előrejelzés van, amit érdemes nézni, nincs több.
Ennek aktuális futtatását meg lehet nézni itt (csak az értelmezése némi tanulást igényel):
a magyar városokra készült futtatását itt (ehhez viszont semmit nem kell tanulni, ott van a szél, a csapadék, a napsütés, a hőmérséklet VALÓSZÍNŰSÉGE):
Mindenki ezeknem a modelleknek az eredményét csócsálja, ezért értelmetlen nézni az időképet a ventsky-t meg egyéb bohóságokat, amikor meg lehet nézni az eredeti terméket is, amiből ők is okoskodnak. Még valami: ezek a modellek úgy épülnek fel, hogy van egy csomó futtatás, és lehet látni hogy mekkora valószínűsége van melyik bekövetkezésének. Nem pontbecslés, mert olyan a valóságban nincs, hanem tartomány és valószínűségbecslés.
Az egyetlen nehézség csak abból adódik, hogy a meteorológiai előrejelzés bizonytalansága 4-5 napon túl exponenciálisan kezd nőni, illetve abból, hogy mindenkinek a saját mikroklímájára le kell tudni fordítani az előrejelzést, például ha domb alján lakom Debrecen mellett akkor tudnom kell, hogy szélcsendes, felhőtlen éjszakán nálam hidegebb lesz mint amit a futtatás mutat, stb,stb.
A fentiek ismeretében 3-4 napos távra majdnem teljesen pontosan lehet tudni a saját környezetemben az időjárást.
Nem csak az lehet. Több fénybogár faj van, kép alapján nem lehet megkülönböztetni őket. Ha alaposan körülnézel a kertben, mindenféle virágon láthatsz ilyesmi bogárkákat, ezek nem mind repce fénybogarak.Virágporral táplálkoznak, ártalmatlanok, a repce fénybogár is csak a káposztafélékre veszélyes.
Ezek most a nektárt eszegetik , később a leveleket csipkézik , ilyenkor semmikép ne permetezz rovarölővel . Virágzás után lehet , de túl nagy kárt nem csinálnak ha csak nem nagy tömegben vannak .
Rágcsálást nem vettem észre, a virág belsejébe, de szép számmal látogatják az biztos :)
Remélem kárt nem okoznak, én sem szívesen használnék most rovarölőt, ha csak nem muszáj, mert elég szépen járnak a méhek, nem szívesen zavarnám meg a munkájukat.
Nem biztos, hogy levélbarkó, de nagyon hasonló. Figyeld meg rágcsálnak vagy csak a virágokat látogatják egy kis nektár reményében. Nem hiszem, hogy létezik olyan rovarölőszer ami a méhekre nem veszélyes, ezért ha feltétlenül szükséges, akkor csak virágzás után védekezhetsz ellenük.
Ma, amikor nézegettem a kajszibarack virágokat, akkor vettem észre, hogy a gyümölcskezdemény körül a virág belsejében, ilyen apró bogarak találhatók.
Van amelyikben több is volt, utánakerestem neten, rátaláltam hogy levélbarkók vannak a virágban.
Valaki tudna segíteni, mi a teendő, vegyszeres védekezés a monília elleni védekezéssel egyben használjak valamilyen rovarölőt is, pl Calypso, ami a méheknek sem árt,