Akkor sajnos még sokkal gyorsabban haltak az emberek, a megfelelő gyógyszerek hiányában.:-(
A metrot elég lesz ha újkorában végigutazod, aztán ugyis el fog használódni, sajnos. Nálam is be van irányozva, az azonnali végigutazás, amint otthon leszek.
Az pedig, hogy tudod használni a "Rakovszky" márkájú gyászjelentés-keresőt, külön öröm a számomra, a radixindex családtörténet kutató fórum tagjainak igen sok munkája fekszik benne. Kicsit nagyon sok a szájton a vonal, de sokkal gyorsabban lehet általa haladni, mint a mormonok oldalán.
Számomra az nem világos, hogy mostantól a Klauzál utcából át lehet még hajtani a Márkus Emília/Rökk Szilárd utcába, vagy megszűnt ez a lehetőség? Nem nézted véletlenül?
A szorgos mormonok kollekciójában http://www.rakovszky.net/E1_LSG_ObitsIndex/GYJ-NevIndex.shtml találtam meg a gyászjelentést. Mivel ott tényleg az van, hogy tragikus hirtelenséggel, a halotti szentségekkel megerősítve halt meg, csak valami ilyen hirtelen fellépő feneségre tudok gondolni. Akár egy heveny vakbélgyulladás is lehetett... :(
A metrót, azt nagyon várom. Egyrészt, mert lassan nem is emlékszem, milyen volt a város feltúratlanul, másrészt mert a Kálvin téri mélyállomást már láttam, az csodaszép. Kár, hogy nem járok sehová, ahova ez a vonal elvihetne. :)
Bár azt hiszem, inkább a meningitis az, amire gondoltam, de nagyjából mindegy is.
Megtekintettem közben a Kossuth teret pár ezer honfitársammal egyetemben. Hát, ez azért még egyáltalán nincs készen, de ami megvan belőle, az a teljesen oké rész. Jó minőségű burkolat, fű, no autó.
Valami gyors lefolyású betegségre tippelek. Mondjuk vírusos encephalitis, az nagy divat volt a negyvenes években a zárt közösségekben, és még nem volt antibiotikum.
Ez érdekes, az én fülemnek a mágnás pénzarisztokrata, azaz elsősorban dúsgazdag, másodsorban a társadalmi elithez tartozó, de nem feltétlenül hivatalosan is "nemes". Az öreg Sorg nem volt az, legalábbis semmi sem utal erre.
Amit képtelen voltam kideríteni, ezért el is kentem, hogy _valóban_ a Gergely utcában lakott-e mindvégig, vagy beköltözött a Halom utcai villába. De hogy ez utóbbit elsősorban a fia építtette, azt biztosra veszem.
Valahogy nekem a történetből úgy tűnik, hogy a Sorgok nem olyan típusú emberek voltak, aki vásároltak, vagy hirtelen "találtak" volna maguknak nemességet. Legfeljebb, hacsak házassági célból nem.
No, akkor félreérthettem valamit, nekem a "mágnás" egyértelműen vagyonos főnemest jelent, a nagy vagyonnal rendelkező polgár legfeljebb ha iparmágnás, vagy pénzarisztokrata. De persze mindkét utóbbi kifejezésnek van valami kellemetlen mellékzöngéje.
Persze ennek ma már semmi lényegi jelentősége nincs, ellenben a Sorgok történetének idejével, amikor - a főrendek politikai kiváltságai okán - még volt.
Az 1996 májusa óta futó Lelőhely sorozat 620 részéből 600-at egyelőre sajnos nem talál a NOL új, nagyszerű rendszere. De a jelek szerint, hogy ne cirkuszoljak, a legfrissebbet nemcsak kirakták, de még előre is dátumozták. (Hiszen a papír újságban csak ma jelent meg. :) ) Ajánlom szeretettel.