Datolyaszilva vagy diospyros kaki vagy sharonfruit, hurma, kákó, esetleg persimon .../?!/. Akárki, akármilyen néven ismeri ezt a hazánkban is egyre terjedő nem akármilyen gyümölcsöt, ideje, hogy saját topikja legyen!
Kedves csoporttagok! Diospyros virginiana vagy Diospyros Lotus magokat szeretnék vásárolni datolyaszilva alanynak, pár évvel későbbi oltáshoz. Kérlek írjátok meg honnan tudnék ilyen magokat venni.
Talajra nem érzékeny. Az alföldön inkább a hideg okoz problémát.
Az elterjedtebb fajták hidegtűrése -18-20 fok körül van, fiatalabb korban kevesebb.
Nagyobb városokban (az enyhébb hősziget miatt) lehet vele próbálkozni, de ha nem akarsz minden keményebb télen idegeskedni, akkor érdemesebb a hidegtűrőbb ukrán fajhibrideket beszerezni. (Rosseyanka, Nikita, stb)
Kissé le vagyok maradva erről a gyümölcsről. Ősszel találkoztam vele először, amikor egy kollégám megkínált vele. Attól kezdve ettem amíg csak volt a boltokban. Azután elkezdtem utána olvasni. Szóval ültetni szeretnék egyet tavasszal. Nem könnyű a helyzet. Alföld, kötött fekete talaj. Ha esik, rögtön leszedi a csizmát, ha nem, akkor meg könyökig lehet lenyúlni a repedésekbe.
Látom, hogy több fajta is létezik. Szeretném megkérdezni, hogy melyik fajtát javasolnátok, és hogy honnan lenne érdemes beszerezni?
Segitségeteket kérném,szeretnék jófajta datolyaszilva vesszőket kérni lassan ktuális lessz a metszés korona alakítás. Több mint tíz éves a fa,rengeteget terem minden évben,azonban most már csak magos gyümölcsöt aminek nincs túl jó íze.Szeretnék beleoltani magtalan finomabb ízüt nevelő vesszőket.Ha tudnátok adni azt még megpróbálnám,kivágni sajnálom.
Kb.12 és 10 éves fáink folyamatosan dobálják a termésüket, de idén is közel 200 db- ő ezt szüreteltünk. Kártevő is idén bukkant fel először; nagy csapat seregély képében. Ellenük csak a hâló volt hatà
sos.
Bizonyos körülmények között elfogadható, de ahelyett leírnám a lehetséges okokat arra kérlek írj a fáról. A fa kora, a tartás körülményei adják meg a választ a kérdésedre.
Éppen mellé van oltva egy kisebb Kavkaz ágacska, ami nagy mennyiségű (többnyire) porzós virágot nevel, de nagyságrendekkel kevesebbet, mint a virginiai.
Éretlennek néz ki a mag. Nagyon világos, könnyen kopó héja van.
Igaz még a termés is ropogósan kemény volt, talán utóérve jobban beérnek a magok is.
Kb 30 termés van és az egyetlen amit felvágtam teli volt maggal.
Már problémás volt étkezési szempontból.
Még lehet, hogy megpróbálom elvetni őket kísérletképpen.
Ha nincsen porzós virágú datolyaszilvád és a Vaniglia sem nevel porzó virágokat, akkor csak a Virgyinia porzó lehet felelős a Jiro magosságáért. Érdekes kisérlet lenne, ha vetnél ezekből a magokból, hogy milyen termésű lesz a magonc. Nekem van egy magoncom, 2013 magvetésből és 2019-ben termet először 6 darab gyümölcsöt. Gyümölcs nem nagy, nagyjából akkora mint a Nikita gyümölcse. Íze is nagyon hasonló, de egy árnyalattal kisebb a cukortartalma a gyümölcsöknek. A vetéstől eltelt néhány év tapasztalata alapján legalább annyira jó a fagytűrése mint a Nikitának.
Próbálkozhatsz a jól bevált almás érleléssel is. Nejlonzacskóba teszed a virgyiniai szilvát néhány almával, mikor puhára érik a virgyiniai fogyasztható. Az almás érlelés ellenére is maradhat csersav a gyümölcs héjában, de ha ketté vágod a gyümölcsöket és egy tányérra helyezed, akkor 5-6 óra alatt lebomlik a maradvány csersav. A csersav nagyon könnyen lebomlik levegővel közvetlenül érintkezve.
Virginiai szilvát lehet ehetővé varázsolni valahogy?
Nekem még löttyedt, megfoghatatlanul puhára érve is csersavas marad valamennyire.
Kb 5 darab után besokallok a csersav miatt (főleg a héjnál érezni).
Már korábban sikeresen csersavmentesítettem CO2-vel kemény Tipo gyümülcsét.
Most a virginiaival próbálkozom:
Zacsiba gyümi, ezt víz alá nyomni (a zacsi szája kin marad), hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. (jó lenne egy vákuumszivattyú is)
Habszifonba (mert az volt lejjebb a polcon) egy 10 éves szódásszifont csavartam, még volt is benne vagy 2-3liter gáz, amit a befogott szájú légtelenített zacskóba fújtam, aztán legumiztam.
Ma ránéztem és teljesen össze van esve:
Tegnap még teljesen fel volt fújva a zacsi.
Gondolom a CO2 beoldódott a gyümölcs víztartalmába, mivel nyomásra nem ereszt sehol. Kicsit sem.
A Tipo-nál isösszesetett a zacskó, de nem ilyen látványosan.
Gondolom a nagy relatív felület miatt hamarabb oldódott a gáz.
Aszalással próbálkozott már valaki? A D kaki szeletelve aszalva nagyon finom csersavmentes lesz, a D lotus félbevágva aszalva "kemény ízetlen gyümölcshéjjá" töpörödik.
A virginiait próbálta valaki aszalni?
(diospyros kaki diospyros virginiana tannin co2 co 2 Carbon dioxide treatment edible sweet american persimmon hurmikaki hurma hurmi)