Keresés

Részletes keresés

s.ramos Creative Commons License 2020.02.22 0 0 753

Szia!

Szeretnék vásárolni 20 db D. virginiana  magot. Emailem publikus. Várom válaszod. 

Előzmény: Zéró. (751)
szucsl57 Creative Commons License 2020.02.17 0 0 752

Köszönöm a választ, írtam privátban.

Előzmény: Zéró. (751)
Zéró. Creative Commons License 2020.02.17 0 2 751

Hali!

Nekem van D. virginiana.

 

Mennyi kellene?

100db 3000 Ft 

10 db 500 Ft

 

 

Nedves közegben, hűtőben tárolt magok.

(a szárazon tárolt mag elfekvésre hajlamos)

 

Előzmény: szucsl57 (750)
szucsl57 Creative Commons License 2020.02.16 0 0 750

Kedves csoporttagok! Diospyros virginiana vagy Diospyros Lotus magokat szeretnék vásárolni datolyaszilva alanynak, pár évvel későbbi oltáshoz. Kérlek írjátok meg honnan tudnék ilyen magokat venni. 

KIKERICS52 Creative Commons License 2020.02.16 0 0 749

Sziasztok!

 

Costata, Vaniglia és  Nikita  oltóvesszőket szeretnék venni.

Postázás szükséges, melynek költségét természetesen térítem. 

E-mail:kikerics52@freemail.hu

 

 

Üdvözlettel:Anna

 

 

tipego Creative Commons License 2020.02.07 0 0 748

Sziasztok! 

 

Köszönöm szépen a válaszokat. 

Ilyen szemmel fogok tovább kutakodni a neten. 

Jó hétvégét mindenkinek! 

Üdv 

Zéró. Creative Commons License 2020.02.07 0 0 747

A Costata az egyik leghidegtűrőbb fajta a mediterrán fajták (olasz, spanyol, izraeli) között.

De az ukrán fajhibrideket meg sem közelíti téltűrésben.

Bár szerintem a Costata -23 fokban is erősen, kb tövig visszafagyna még idősebb korban is, és az alföldön 5-10 évente becsúszhat ilyen hideg.

 

 

 

 

 

Előzmény: Istipisti1961 (746)
Istipisti1961 Creative Commons License 2020.02.07 0 0 746

Szia !

 

 

Talán segít a választásban :

 

https://www.facebook.com/harczendrekerteszet/videos/731328650724497/

 

 

István

Előzmény: tipego (744)
Zéró. Creative Commons License 2020.02.04 0 0 745

Hali!

Talajra nem érzékeny. Az alföldön inkább a hideg okoz problémát.

Az elterjedtebb fajták hidegtűrése -18-20 fok körül van, fiatalabb korban kevesebb.

Nagyobb városokban (az enyhébb hősziget miatt) lehet vele próbálkozni, de ha nem akarsz minden keményebb télen idegeskedni, akkor érdemesebb a hidegtűrőbb ukrán fajhibrideket beszerezni. (Rosseyanka, Nikita, stb)

 

 

 

Előzmény: tipego (744)
tipego Creative Commons License 2020.02.03 0 0 744

Sziasztok! 

 

Kissé le vagyok maradva erről a gyümölcsről. Ősszel találkoztam vele először, amikor egy kollégám megkínált vele. Attól kezdve ettem amíg csak volt a boltokban. Azután elkezdtem utána olvasni. Szóval ültetni szeretnék egyet tavasszal.  Nem könnyű a helyzet. Alföld, kötött fekete talaj. Ha esik, rögtön leszedi a csizmát, ha nem, akkor meg könyökig lehet lenyúlni a repedésekbe.

Látom, hogy több fajta is létezik. Szeretném megkérdezni, hogy melyik fajtát javasolnátok, és hogy honnan lenne érdemes beszerezni?

 

Köszönöm szépen a segítséget. 

Üdv 

Zéró. Creative Commons License 2020.02.02 0 0 743

Tudod milyen fajta?

 


Akkor magos a gyümölcs, ha van a fádon vagy esetleg egy közeli datolyaszilva fán porzós virág.

 

Ha csak részlegesen oltod át, akkor az új fajta gyümölcseit is jó eséllyel "magvassá teszik" az eredeti ágakon található porzós virágok.

 

 

Azt hiszem olyan fajták, amik kevésbé hajlamosak termékenyülni és magokat fejleszteni.

De ne kérdezd melyik fajták ezek.

Előzmény: kono17 (742)
kono17 Creative Commons License 2020.01.29 0 0 742

Segitségeteket kérném,szeretnék jófajta datolyaszilva vesszőket kérni lassan ktuális lessz a metszés korona alakítás. Több mint tíz éves a fa,rengeteget terem minden évben,azonban most már csak magos gyümölcsöt aminek nincs túl jó íze.Szeretnék beleoltani magtalan finomabb ízüt nevelő vesszőket.Ha tudnátok adni azt még megpróbálnám,kivágni sajnálom.

Ali-bá Creative Commons License 2020.01.01 0 0 741

BOLDOG ÚJÉVET DATOLYASZILVÁSOK!

zotya papa Creative Commons License 2019.12.14 0 0 740

Diospyros kaki Kuro gekit feltettem a blogra.

 

 

                                                  

manh Creative Commons License 2019.12.01 0 0 739
Kb.12 és 10 éves fáink folyamatosan dobálják a termésüket, de idén is közel 200 db- ő ezt szüreteltünk. Kártevő is idén bukkant fel először; nagy csapat seregély képében. Ellenük csak a hâló volt hatà
sos.
Előzmény: axe1985 (731)
Gyula20 Creative Commons License 2019.11.30 0 0 738

A huta 1@t-online.hu-ra elküldheted.

Előzmény: Gyula20 (737)
Gyula20 Creative Commons License 2019.11.30 0 0 737

Szia Ali- bá !

Jó lenne az E-mail címed, szeretnék kérdezni !

A Fórumokról nem tudok küldeni ,mert a huta1@tonline .hu -n csak fogadni

tudok , de küldeni nem.Viszont a Fórumokra az van beírva.

Üdv.:Gyula

 

Előzmény: Ali-bá (734)
suske76 Creative Commons License 2019.11.26 0 0 736
Konténeres, és hogy hány literes.
Előzmény: Deni96 (735)
Deni96 Creative Commons License 2019.11.25 0 0 735

Tudnátok segíteni, mit jelentenek egy Datolyaszilva árlistában látott jelzések ?

- K3

- K7,5

- K10

Ali-bá Creative Commons License 2019.11.22 0 0 734

Amikor elbomlik a csersav a datolyaszilva fagyasztásakor mi lesz belőle?

Zéró. Creative Commons License 2019.11.19 0 0 733

A virginiai szilva teljesen kopasz, a rá oltott Jiro még zöldell.

 

 

 

123János Creative Commons License 2019.11.17 0 0 732

Bizonyos körülmények között elfogadható, de ahelyett leírnám a lehetséges okokat arra kérlek írj a fáról. A fa kora, a tartás körülményei adják meg a választ a kérdésedre.

Előzmény: axe1985 (731)
axe1985 Creative Commons License 2019.11.17 0 0 731

Sziasztok kaki szilvánál elfogadható jelenség hogy tele van virággal oszt ledobálja ? 

Zéró. Creative Commons License 2019.11.11 0 0 730

Éppen mellé van oltva egy kisebb Kavkaz ágacska, ami nagy mennyiségű (többnyire) porzós virágot nevel, de nagyságrendekkel kevesebbet, mint a virginiai.

 

Éretlennek néz ki a mag. Nagyon világos, könnyen kopó héja van.

Igaz még a termés is ropogósan kemény volt, talán utóérve jobban beérnek a magok is.

 

Kb 30 termés van és az egyetlen amit felvágtam teli volt maggal.

Már problémás volt étkezési szempontból.

 

Még lehet, hogy megpróbálom elvetni őket kísérletképpen.

 

 

 

 

Előzmény: 123János (729)
123János Creative Commons License 2019.11.11 0 0 729

Ha nincsen porzós virágú datolyaszilvád és a Vaniglia sem nevel porzó virágokat, akkor csak a Virgyinia porzó lehet felelős a Jiro magosságáért. Érdekes kisérlet lenne, ha vetnél ezekből a magokból, hogy milyen termésű lesz a magonc. Nekem van egy magoncom, 2013 magvetésből és 2019-ben termet először 6 darab gyümölcsöt. Gyümölcs nem nagy, nagyjából akkora mint a Nikita gyümölcse. Íze is nagyon hasonló, de egy árnyalattal kisebb a cukortartalma a gyümölcsöknek. A vetéstől eltelt néhány év tapasztalata alapján legalább annyira jó a fagytűrése mint a Nikitának.

Előzmény: Zéró. (727)
Zéró. Creative Commons License 2019.11.10 0 0 728

A datolyaszilvának vannak károkozói, a naiv állításokkal ellentétben.

 

 

Ez mind saját tapasztalat:

Levéltetvek (főleg virágzáskor, intenzív hajtásnövekedéskor)

Amerikai lepkekabóca 

Poloskák (termés szívogatása)

Szivarsodró eszelény (2, 3 kép)

Kis farontólepke (1 kép)

És a madarak is megcsipkedhetik a puhára érett terméseket.

 

 

   

 1

  

 

 

   

     

3

  

Zéró. Creative Commons License 2019.11.10 0 0 727

Még puhára érve sem múlt el a csersavasság a virginiai szilva héjából.

De azt lehúzva már élvezhető volt a gyümölcshús.

Vagdosni nem jó, mert teli van maggal, amit felhasználok.

 

 

A Jiro mennyire szokott magvas lenni?
Az első termésben 8 mag is volt... 

(Jiro)

 

Nem lennék meglepődve, ha a porzós virginiai szilva porozta volna be, amire rá van oltva.

(Jiro, virginiana ♂ )

 

 

 

Nekem még a fán vannak a termések.

(Vaniglia)

 

 

 

 

 A szomszéd már leszedte.

Talán R. Brillante fajtájú.

 

 

 

 

Előzmény: 123János (725)
Zéró. Creative Commons License 2019.11.04 0 0 726

Diospyros színek.

123János Creative Commons License 2019.10.25 0 0 725

Próbálkozhatsz a jól bevált almás érleléssel is. Nejlonzacskóba teszed a virgyiniai szilvát néhány almával, mikor puhára érik a virgyiniai fogyasztható. Az almás érlelés ellenére is maradhat csersav a gyümölcs héjában, de ha ketté vágod a gyümölcsöket és egy tányérra helyezed, akkor  5-6 óra alatt lebomlik a maradvány csersav. A csersav nagyon könnyen lebomlik levegővel közvetlenül érintkezve.

Előzmény: Zéró. (724)
Zéró. Creative Commons License 2019.10.24 0 0 724

Virginiai szilvát lehet ehetővé varázsolni valahogy?

 

 

 

 

Nekem még löttyedt, megfoghatatlanul puhára érve is csersavas marad valamennyire.

Kb 5 darab után besokallok a csersav miatt (főleg a héjnál érezni).

 

 

Már korábban sikeresen csersavmentesítettem CO2-vel kemény Tipo gyümülcsét.

 

 

Most a virginiaival próbálkozom:

Zacsiba gyümi, ezt víz alá nyomni (a zacsi szája kin marad), hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. (jó lenne egy vákuumszivattyú is)

Habszifonba (mert az volt lejjebb a polcon) egy 10 éves szódásszifont csavartam, még volt is benne vagy 2-3liter gáz, amit a befogott szájú légtelenített zacskóba fújtam, aztán legumiztam.

Ma ránéztem és teljesen össze van esve:

 

 

 

Tegnap még teljesen fel volt fújva a zacsi.

Gondolom a CO2 beoldódott a gyümölcs víztartalmába, mivel nyomásra nem ereszt sehol. Kicsit sem.

A Tipo-nál isösszesetett a zacskó, de nem ilyen látványosan.

Gondolom a nagy relatív felület miatt hamarabb oldódott a gáz.

 

 

 

 

 
Aszalással próbálkozott már valaki?
A D kaki szeletelve aszalva nagyon finom csersavmentes lesz, a D lotus félbevágva aszalva  "kemény ízetlen gyümölcshéjjá" töpörödik.

A virginiait próbálta valaki aszalni?

 

 

 

(diospyros kaki diospyros virginiana tannin co2  co 2 Carbon dioxide treatment edible sweet american persimmon hurmikaki hurma hurmi)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!