Keresés

Részletes keresés

joem Creative Commons License 2001.02.01 0 0 2552
etwg 2001-02-01 13:12:53 (2549)

Van még egy forrasztási eljárás...

Nos, ez apróságok nagyobb felületre történö forrasztásánál értheto. Mi van azonban akkor, ha két azonos nagyságú felületet akarok forrasztani, pl. két oldal idom egy hosszanti él mentén. (b0cs, de e téren (is) teljesen lámer vagyok).

Czabalay Laszlo 2001-02-01 14:25:53 (2552)

...én szivesen elvállalom...

Köszi a felajánlást, szerintem már kezdheted is, hogy minél hamarabb legyen mit feldolgozni...

Czabalay Laszlo Creative Commons License 2001.02.01 0 0 2551
Sziasztok

"Tehát jelentkezöket várunk az eddigi hozzászólások átbogarászására és a kérdések összeirására"

Ez az ötlet nekem is nagyon tetszik!
Ezért én szivesen elvállalom az eddigi hozzászólasok átbogarászását.

Laci.

Előzmény: joem (2544)
etwg Creative Commons License 2001.02.01 0 0 2550
Szi Fecus,

gyakorlatilag 3% emelkedö a megengedhetö (kb. ilyenre vannak tervezve a modellmozdonyok). Ennek ellenére, és természetesen ha ezt a vonalvezetés indokolja (nem a terepasztal mérete) ettöl nagyobb emelkedö is megengedhetö (max. 5%), de itt már számolni kell kisebb nagyobb vonatási problémákkal. Ilyen igen rosszul néz ki a fövonalon.
Ivben mindig csökkenteni kell az emelkedést, mert ott további surlodások adodnak a vontatási gondokhoz.
A felsövezeték is megteszi a magáét, tehát ha üzemi a dolog (érintkezik a szedö) akkor az is növeli a surlodást, tehát csökkenteni kell az emelkedést.
Egy másik nagyon fontos dolog az áramellátás. Rossz trafoval a közönséges hegy is egy legyözhetetlen akadály lehet, mig egy jo trafoval ugyanazon az emelkedön észre sem veszi a mozdony az emelkedést.

Előzmény: Fecus (2549)
Fecus Creative Commons License 2001.02.01 0 0 2549
Matiz!

Köszönöm. Mégegyszer nekifutok egyedül.
Linzbauer Vasútmodellezés könyve szerint gyakorlatilag 2,5%-os emelkedővel nem lesz gond ami h/l=1/20. Nem tapasztalat, olvastam. Szintén itt ír a javasolt felsővezeték magasságról a NEM szerint H0-ban 62 és 73mm között van.

Fecus

Előzmény: Törölt nick (2512)
etwg Creative Commons License 2001.02.01 0 0 2548
Én is végigolvastam a nagyon jo cikket a WEBZINen, egy dologgal szeretném csak kiegésziteni.

Van még egy forrasztási eljárás ami az utobbi idöben az egyik favoritom lett (habár már vagy 10 éve megvan). Valahogy nem tudtam korábban igen jol használni. Nemrégen az egyeik amerikai barátomnál láttam, hogy ö ezt hogyan használta, én is megprobáltam, és nicsak a legjobb lett.

Az un. ellenállás forrasztásrol van szo. Ez egy trafo (az enyém valamikor ponthegesztésre lett tervezve), aminek kell, hogy legyen egy lápkapcsoloja. Az egyik elektrodat hasonloan a hegesztéshez a "testre" kell kötni, modellek esetén a modell nagyobbik részéhez, (én sokszor használok egy alulemezt asztalnak ami a testet adja) a másik, szénböl készült elektrodával pedig odanyomjuk az alaktrészt ahova azt forrasztani kell. A forrasztási helyre egy kis forrasztopasztát viszünk fel (cinnel dusitottat), majd a lábkapcsoloval bekapcsoljuk az áramot. A hely pillanatok alatt felmelegszik (söt de ezt ne ecseteljük) az on megolvad és kész is a dolog. Kikapcs, megvárni a lehülést és elvenni az elektrodát (ami forro, tehát kell valamilye höszigetelö fogantyu).
Ezzel a technologiával a legkevesebb balhéval lehet a legkisebb alkatrészt is a legnagyobb rézpléhre felforrasztani (anélkül, hogy az megpuhulna, percekig melegiteni kellene stb.)
Pl. ilyen eljárással forrasztottam a legujabb mozdonyomra a szegecssorokat.

Majd lehet, hogy irok egy épitési leirást a WEBZINbe vagy valahova.

Előzmény: rezgaras (2546)
etwg Creative Commons License 2001.02.01 0 0 2547
Szia rézgaras,

légy ismét üdvözölve közöttünk. Én sem vagyok jogász, de van már némi tapasztalatom ebben a témában is, és lehet, hogy JSB-nek is igaza van, ugyanis a szerzöi jogokat védeni kell, ami kb. azt jelenti, hogy valaki bejelenti a dolgot védettségre, pl. a kiado a könyvet, a fotot a kottát. Ha ez nincs bejelentve, akkor megmarad az ember szerzönek csak éppen nincsenek védve a jogai.
Azt hiszem a JSB bemehetne az Artisjusba kérdezösködni.

Arrol van szo, hogy az Interneten nincs kiado, aki esetleg bejelentse a védelmet, igy tehát az olyan oldalakon ahol nem szerepel a copyright szimbolum (a fene sem tudja miért nem akarja browser leirni a kis c betüt egy körben), vagy egyébb utasitás, szerintem nincs semmi sem védve. Ha ezt az ember meg akarná csinálni, el kellene menni valamilyen vedöjogi hivatalhoz, és ott levédetni a müvet. Nem hiszem, hogy ez azonban ingyen van, söt...
A másik dolog meg, miért kellene valamit levédeni, ha nincs belöle amugysem jövedelem.

Tényleg nagyon zürös a dolog.

Természetesen soha nem árt, ha ilyen dolgokat jelentetünk meg a WEB-en ha odairjuk, hogy honnan is vettük.

Gyakorlatilag a modellépitéshez is valami engedély kellene, mert hogyan jövünk ahhoz, hogy egyszerüen csak megépitjük a GANZ (stb.) legujabb termékét. Ezzel a marhasággal (mert szerintem az) már jött egynéhány automodellgyár is, amikor csak ök szerezték meg a jogokat egy-egy (különben vagy legalább 1 millio példányban futo) auto modelljének a megépitéséhez.
Söt lehet, hogy az sincs rendben, ha felteszel egy barnalé reklámot a jolmenö gyorsétkezde mellé a terepasztalra. Egyszer csak valaki beállit hozzád, hogy fizetsz-e nekik jogdijat, ha már ilyen szép modellt csináltál.....

Előzmény: rezgaras (2545)
rezgaras Creative Commons License 2001.02.01 0 0 2546
joem írta:

> Azt szeretném kérdezni, hogy forrasztásnál, ha tartósan
> melegítem a felületet, nem lágyul-e ki az anyag...

Ha pákával forrasztasz, akkor nem, mert a szokásos hômérséklet még alatta van a kilágyulás hômérsékletének.

Lánggal forrasztásnál kilágyul, de rendszerint csak ott, ahol forrasztasz. A réz jól leadja a hôt, így a forrasztástól 10-15mm-re már nem annyira meleg, hogy kilágyuljon.

Nem olyan nagy baj, ha kilágyul - kivéve a szerkezeti elemeknál, mint fôkeret, vagy hajtómű. A kaszni kilágyulhat, csak utána nem szabad nagyon megszorítani, mert elgörbül. Hajlításhoz meg kifejezetten jó a kilágyított anyag, mert nem rug annyira vissza.

Előzmény: joem (2542)
rezgaras Creative Commons License 2001.02.01 0 0 2545
JSB írta:

> Idegen anyag akkor engdélyköteles, ha a szerző ismert, és
> kikötötte, vagy az anyag védett.

Ne haragudj, de azt hiszem, ez így nem igaz. Tudomásom szerint, mivel a copyright személyiséghez kötôdô jog, a szerzônek nem kell kikötnie semmit, amit ô alkotott, az védelem alatt áll - kivéve, ha kifejezetten és hitel érdemlô módon lemond errôl a jogáról.
(különben mindenki arra hivatkozhatna, hogy nem ismerte a szerzôt...)

Előzmény: JSB (2533)
joem Creative Commons License 2001.02.01 0 0 2544
rezgaras 2001.02.01 09:44 (2541)

Mélységesen egyetértek a FAQ (GYIK(sic!)) felvetésével. Szerintem is a webzinen lenne a legjobb helyen. Két dolog kell hozzá:
dolog1: valakinek át kellene nézni, hogy az eddigi 2540 hozzászólásban milyen kérdések merültek fel, melyek közérdeklodésre tarthatnak igényt. Ezt idöhiányra hivatkozva sajnos nem tudom elvállalni.
dolog2: az összegyüjtött kérdésekre választ írnánk, melyet vsanci feltenne a webzinre. Vannak itt szakértok különbözö témákban (JSB, rézgaras, etwg, matiz, by az..., vsanci, stb, stb, stb, (a teljesség abszolút igénye nélkül, nehogy nekem valaki megsértödjön, mert kihagytam)) vagy ha valami nagyon speciális, kérhetünk külsö szakértoket (pl.: nohab).
ebben a munkában viszont szivesen részt vennék.

Tehát jelentkezöket várunk az eddigi hozzászólások átbogarászására és a kérdések összeirására.
Üdv:
Joe

Előzmény: rezgaras (2540)
rezgaras Creative Commons License 2001.02.01 0 0 2543
pg54 írta:

> Milyen jogi előírások és illemszabályok vannak az ilyen
> képek felvitelével kapcsolatosan?

A magyar elôírásokat nem ismerem, dehát tudjuk, kishazánkban mindenki azt csinál, amit akar.

A nemzetközi copyright szerint a Te általad készített képeknek te magad vagy a tulajdonosa és azt csinálsz velük, amit akarsz. A lefényképezett személy, vagy valaki tulajdonát képezô tárgy tulajdonosa csak akkor tiltakozhat, ha ezzel a személyiségi jogait sérted. Ez nehezen elképzelhetô egy modell esetében. De pl. ha rossz nevet adsz meg, mint készítôt, akkor kérhet helyreigazítást - ez már személyiségi jog!

Az amerikai copyright szerint a jogaidat eladhatod, és azután természetesen az új tulajdonos rendelkezik velük teljesen ugyanígy, mintha ô csinálta volna. Ez fényképek esetében általában azt jelenti, hogy nála kell legyen az eredeti negatív vagy diapozitív.

Az európai jog szerint a szerzôi jog személyhez kötôdik ugyanúgy, mint a neved, vagy a kinézeted, tehát nem lehet eladni. El lehet viszont adni a felhasználási jogokat, ami az esetek többségében ugyanazzal az eredménnyel jár, mint az amerikai jogban a szerzöi jog eladása.

A szerzôi jog (tudomásom szerint, pillanatnyilag) a szerzô halála után 60 évig érvényes. Azaz pl. a Fialovits fotókat nem szabad ellopni, de szerintem az elsô világháború elôtt készített fotókat ráteheted a weblapodra, mert a készítôjük már több. mint 60 éve meghalt. Persze ha jelentkezik valaki, hogy a papája készítette, de csak 20 éve halt meg, akkor jobb csendben maradni és a képeket levenni a hálóról.

Egy kényesebb pont. Elvileg nem védi a copyright az olyan anyagokat, amit reklám- vagy ismeretterjesztô kiadványban jelentettek meg. Ez alapján pl. szerintem a MÁVAG gyári fotókat sem védik. Tehát a híres V63-as képe, ami az eredeti kék festéssel mutatja, nem védett (fel is tették már sokan a hálóra). De errôl persze lehet vitatkozni.

A weben lévô képek kérdése igen érdekes. Többen hivatkoztak már arra, hogy azokat közfogyasztásra szánták, ezért nem védettek. Én azonban nem hiszem, hogy így van. Azonban senki nem akadályozhatja meg, hogy a weben lévö cikkére, képére bárki linket tegyen. Hiszen ezért rakta oda. Persze itt is kivételt képez, ha negatív hivatkozásként teszik rá a linket ("...és megnézhetsz egy pocsék ronda modellt ITT"). Ekkor ez kimerítheti a hitelrontás fogalmát, és éppúgy perelhetô, mint bármi más hitelrontás.

Még valami. Nem vagyok jogász, ezért az itt leírtakért SEMMI felelôsséget nem vállalok. Aki jobban tudja, írja le.

Előzmény: pg54 (2531)
joem Creative Commons License 2001.02.01 0 0 2542
Rézgaras:
Üdv ismét netközelben. Elolvastam a cikket a réz-technológiáról a webzinen (merhogy érdekel). Azt szeretném kérdezni, hogy forrasztásnál, ha tartósan melegítem a felületet, nem lágyul-e ki az anyag, mert számomra, aki az életben nem látott még ilyet közelröl, ez lenne logikus.
Thanx:
Joe
rezgaras Creative Commons License 2001.02.01 0 0 2541
Fecus írta:

> Én is szívesen fogadnék terveket.

Megint megírom. Szvsz a legjobb forma a "kutyacsont". Számtalan elônye van a téglalap alakú pályákkal szemben! Azonos felületen a legtöbb forgalmat lehet rajta megvalósítani. Ha a fal mellett van, a legkevesebb helyet foglalja el. Ha az embernek egy egész szobája van a terepasztal számára, az amerikaiak nagyon propagálják a "gomba" felépítést. Ez egy olyan szerkezet, hogy a fal mellett levô asztal a szoba közepén egy félszigetbe megy át. A félszigetnek mind a belseját, mind pedig a külsejét lehet használni.

(Egyébként pedig az a véleményem, hogy Karthagonak pusztulnia kell.)

Előzmény: Fecus (2485)
rezgaras Creative Commons License 2001.02.01 0 0 2540
Elnézést a régi témáért, de nem voltam Web-közelben.

vsanci írta:

> Egy pár napig nem olvastam a topicot és elszörnyedve
> láttam, elszabadult a pokol!!

Na az azért nem. Ez nagyon is része az ilyen Newsgroup-oknak. És még nagyon messze van attól, ami mondjuk egy igazán rossz Newsgroup kebelében rendszeresen meg szokot történni, és a szép angol neve az, hogy "flame-war". "Flame" nemcsak lángot jelent, hanem (az Országh szótár szerint) szenvedélyt is. Nos ilyesmi történik, ha egyes hozzászólókat elkap a szenvedély. De ezen túl lehet esni, baj csak akkor van, ha a lista hozzászólásainak többsége ezzel lesz kapcsolatos. Ilyen történt a múlt hónapban a német de.rec.modelle.bahn listán is, ahol a hozzászólások többsége a Maerklin hívôk és a NEM hívôk közötti személyeskedö izélgetés témájában jelent meg.

> Itt a VASÚTMODELLEZÉSRŐL kell ill. kellene írni, a
> fiatalokat felkarolni, infóval ellátni, akár 1000 szer is,

Nagyon egyetértek, bár az is igaz, hogy erre nem mindig van hajlandóság. A Usenet-Newsgroup-okban az a szokás, hogy valaki, aki a listát legjobban a magáénak érzi, rendszeresen, leggyakrabban havonta egyszer megjelentet egy kiterjedt szöveget, ami leírja a lista célját, szándékait és más hasznos információkat. Ezek között a legfontosabb, hogy megírja, hol lehet megtalálni a lista FAQ-ját, a "leggyakrabban feltett kérdéseket", és az arra adott válaszokat. Nem tudom, van-e nekünk ilyen. Ha nincs, meg kellen próbálni összeállítani, és mondjuk Vsanci webzinjére, és/vagy máshova letenni. A FAQ-k jelentékeny hányada a kezdôknek adott tanácsokból áll. A havonta megjelenô ismertetés (ami mindig ugyanaz, tehát csak egyszer kell megírni) pedig odairányítja a kezdöket, és így már az alapvetô tudással felvértezve szállhatnak bele az itteni csevegésbe.

Előzmény: vsanci (2439)
djt-122 Creative Commons License 2001.01.31 0 0 2539
Emberek
Ma voltam a Conrad elektronikai boltba az Oktogonnál nem tudom ismeritek e mindenféle elektronikai dolgot és egyebeket árulnak többek között modelleket is . Itt vettem észre hogy foglalkoznak modellvasuttal is 490 ft ért volt még egy pár vasuti katalogusuk ugy kb. 300 oldal ebböl a mozdonytol az autokon és házakon át a fénysorompo elektronikáig minden volt persze DM áron . Azt ugyan elfelejtettem megkérdezni hogy vesznek e fel rendelést belöle de különben mért árulnák?
Szucs Lajos Creative Commons License 2001.01.31 0 0 2538
Pont ezzel kapcsolatos volt az ajanlatom is.
Csak annyi a kulombseg, hogy egyutt lenenek es nem ossze vissza a taron.
Az igaz, en nem tudok masolatot csinalni a kepekrol. De megoldhato. nem ismerem a tar dijjait de esetleg NZA megtudja mondani az arakat.
Előzmény: pg54 (2536)
by az ex bhv Creative Commons License 2001.01.31 0 0 2537
Sziasztok!

JSB Mail ment!

Többiek:
Ha bhv, bdt, stb felújjítva vörös csikkal, Hatvani bhv ami kell!
Akkor hívj ezen a számon 06-30-241-75-02
vagy 06-30-271-51-68

Árat is csak ott tudunk mondani!
Ha 10 db megrendelés esetén 1 ingyen van!

Zsolt

pg54 Creative Commons License 2001.01.31 0 0 2536
Ez nagyon jó ötlet, de momentán csak akkor, ha valaki lesz olyan nagylelkű, és megcsinálja helyettem.
A képeket szívesen elküldöm postán.

További kérdés: van egy kazalnyi felvétel színes dián: kell-e arról papírképet csinálni először, vagy lehet-e közvetlenül szkennelni?

Ha Te megtennéd, küldj postacímet emailban!

Előzmény: BoGar (2534)
Förster Creative Commons License 2001.01.31 0 0 2535
üdv djt-122!
A Vt 135-ös sajnos már elment. Február végén, Március elején utána nézek egy másiknak.
Más: Nincs valakinek egy VT 137-es háromrészes motorvonat középso kocsija felesleges ? Szín és állapot nem lényeges, sot törött és hiányos is érdekelne.
Más: PIKO meszes vagont is keresek.
Más: A Szív utcai bolt, tudjátok ahol az a kellemetlen modorú pasi van, tele van ROCO mozdonyokkal és személyvagonokkal. Többek közt van Ludmilla 22000,- ért, német ICE középso kocsi 5000,- ért. Tegnap voltam ott, de hagytam nektek is.
Más: CSD négy tengelyes postavagont látott már valaki ? Az utolsó / 1991 / PIKO katalógusban szerepel, azóta vadászom rá.
Sziasztok, Förster .
BoGar Creative Commons License 2001.01.31 0 0 2534
Kedves PG54!
Szerintem a Webzine-re kéne rárakni. Ott mindenki megnézhetné. Sőt, ha a képtárba tesszük, akkor bárki kérhet róla kémiai úton készült fényképet. (Nem a Tárnak dolgozok! d:-)) )
BoGár
JSB Creative Commons License 2001.01.31 0 0 2533
pg 54

Amennyiben SAJÁT felvételed akarod nyilvánosságra hozni, azt teszel vele amit akarsz, mert azrzői jog szerint a Tied.
Aki nyilvános kiállításra viszi remekeit, és külön nem tiltott a fényképezés, türnie kell a publikálást. Halkan és mellesleg, leginkább hálás lehet, hogy veszed a fáradságot, pénz-paripát-fegyvert és ha név nélkül is, de művét bemutatod.
Csak hálával tartozhatnak Neked!

Ma hazánkban szokás követelni "jogokat", melyek sehol nincsenek, de sokan elvakult kapzsiságukban az orrukig nem látnak.

Nálunk is előfordul, hogy olyan, akinek mi segítünk, hogy érdekei nyilvánosságot kapjanak, ami egy halom pénzbe nekem kerül(!), tartaná a markát. Ilyenkor elszomorodom és hallgatok, mert orvoshoz alpári dolog lenne küldeni.

Summa: Tedd fel,saját belátásod szerint válogatva, mert a Tied
Idegen anyag akkor engdélyköteles, ha a szerző ismert, és kikötötte, vagy az anyag védett. Ilyenkor a jogtulajdonos hozzájárulása szükséges.
Ha kérdésed lenne, az Artisjus-ban (Szerzői Jogvédő Hivatal a déli pu. dízeltelep mellet a MOL kútnál) szívesen válaszolnak.

üdv:JSB

joem Creative Commons License 2001.01.31 0 0 2532
Nem vagyok jogász, de szvsz a fotók a Te tulajdonodat képezik és azt csinálsz velük, amit akarsz, mivel nyilvános helyen készítetted, ahol egyébként a fotózás nem volt külön engedélyhez kötve. Ha pl. egy fotós lefényképezi 0. Viktort, akkor azt is közzé teheti az alany tudta és beleegyezése nélkül. Ezért aztán a magam részéröl kiváncsian várom a fotókat.
Előzmény: pg54 (2531)
pg54 Creative Commons License 2001.01.31 0 0 2531
Netszakértők, figyelem! Segítséget szeretnék kérni!

Van egy csomó fotóm, amelyet nyilvános kiállításokon készítettem modellekről, terepasztalokról. Ezeket tapasztalatszerzés céljából csináltam, és van jónéhány, amit szívesen közkinccsé tennék...

Milyen jogi előírások és illemszabályok vannak az ilyen képek felvitelével kapcsolatosan?
(A tulajdonos kiléte is sokszor kideríthetetlen, vagy reménytelen az elérhetősége.)

luc72 Creative Commons License 2001.01.31 0 0 2530
Hello

Fecus
El tudod nekem is küldeni mailben a cracket? Meg köszönném.
Matiz
A tervek frankok ezt az 5.0-át én is kipróbálom.

Én is beléptem a M&H klubba és meg jött a roco újdonság füzet + roco minitanks news 2001 + megrendelőlap. Kb. 1 hét múlva már árakat is tudnak mondani az újdonságokra, állítólag a nohab 25-30 ezer körül alakul, és ha azt nézem hogy a piko használtan milyen áron van, akkor esélyes nálam.
Gützold szergej újonnan most 30ezer fölött van hmm.

Most hirtelen ennyi hellloooo.

Szucs Lajos Creative Commons License 2001.01.31 0 0 2529
Akinek van kepe a terepasztalarol vagy a modelleirol az hivjon fel a 06-209-975-817 telefonszamon vagy a 06-26-325-022-n es keressen engem. Lenne egy ajanlatom amit szoban kellene megbeszelni.
Javaslat: az oldalamon a galleryaban lehetne minden emberkenek sajat konyvtarban annyi es akkora kepe a modelleirol amilyet akar. kicsit gyorsabb es reklammentes.
joem Creative Commons License 2001.01.31 0 0 2528
JSB, jó utat Neked, hozz sok-sok infot.
Bye:
Joe
JSB Creative Commons License 2001.01.30 0 0 2527
zsolt

A kiállítás mikorra lesz kész, hogy fényképezhető?
Ugyanis nyakon a lapzárta, és kár lenne a dolgot kihagyni. Nyitás előtt össze kellene jönni, hogy a szöveges rész is OK. legyen. Tudom, hogy a kispestiek minden évben kiállítanak, de ez nem elég a szerkesztő és olvasó boldogságához!
Írj emilt, ne a topicosokat fárasszuk.
Kellene egy spéci Schmal szám, ez kapóra juni 15-re ideális. Akkor már a kiállításon is túl lesztek, hol lesz?

Hajnalig gyors emlit!
Mire figyeljek Hoe-ben a Spielwaremessen?
Katalógus kellene valamilyen?
stb. stb. Szokásos hastáji fáldalmak. Sorold!

üdv:JSB

SÜNÖCSKe Creative Commons License 2001.01.30 0 0 2526
OFF

Próbáld meg úgy, hogy Courier betutípust használod (amennyiben ismered a megfelelo html tag-et)

ON

Előzmény: Bender Oszi (2525)
Bender Oszi Creative Commons License 2001.01.30 0 0 2525
Bocs, még mindig nem jó. Az "A" és "B" a középső sínszakaszt jelöli.
Bender Oszi Creative Commons License 2001.01.30 0 0 2524
Bocs, az "A" és "B" jelölés elcsúszott, helyesen így néz ki:

* A
__________________ ___ ___ ___ ___________________
____________________ _______ _____________________
* B

by az ex bhv Creative Commons License 2001.01.30 0 0 2523
Szia Joem!

Lehet róla szó !
Az ajtó,szerintem nem a legnehezebb része!
Még szerezz hozzá 5 db-ot!
Akkor még olcsóbb!

Zsolt

Előzmény: joem (2521)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!