Keresés

Részletes keresés

division by zero Creative Commons License 2001.02.14 0 0 2656
a 75-ös kiadású Gerhardt trost az nekem is megvan!
Előzmény: djt-122 (2654)
JSB Creative Commons License 2001.02.14 0 0 2655
Lodronat

Könyv mint a pelyva, egyik rosszabb mint a másik. Plusz arcátlanul drágák.

Legjobban a terepasztal terv füzetekkel jársz. Aránylag "olcsók". Csak olyat vegyél, amilyen vágánytipus érdekel. Ugyanis a síngeometria gyártónként més és más. Ha beálltál valamire nagyon nehéz váltani.
Itthon alig van írott anyag. A klubok mind a saját kancájukra esküsznek, ami "objektíven" szubjektív.

Legalább egy fél évet aludj rá, mielőtt végleg döntesz. Ezzel sok fölös kiadástól és bosszúságtól óvahatod meg magad.

Könnyen kapható, ROCO, Fleischmann, Pilz.
"Olcsó" Fuggert. Nem a csúcs de arra jó, hogy megtanuld a szakmát.
Pistike sem Stradivarin kezdi, eleinte jó neki a feles gyerekhegedű is.

Legjobb ha katalogusokat vásárolsz. Többet ér mint sok könyv. Mindenki alaposan bemuatatja a saját sínrendszerét, és az összes járművet is megismerheted fajtánként 1000-1500 ft-ért.

A szakkönyvek egy-két angoltól eltekintve javarészt németül vannak.

Üdv:JSB

djt-122 Creative Commons License 2001.02.14 0 0 2654
Én nekem megvan 1975 as kiadásban Gerhard Trost vasutmodellezés cimü könyve igen érdekes és hasznos dolgokat tartalmaz szerintem egy kezdö vasutmodellezönek elsö rangu olvasmány. Azthiszem volt második része is . A magyar változatot a Müszaki könyvkiadó adta ki 1975ben talán Antikváriumban hozzá lehet jutni. Terepasztal terveket a Piko pályatervrajzok cimü füzetböl lehet meriteni a multkor a börzén láttam fénymásolt változatát . Én ennyit ismerek.
Előzmény: Lodronat (2649)
JSB Creative Commons License 2001.02.14 0 0 2653
Kedves Albertus!

Boldogult nagyapám mondotta volt, Ilyen urakra még LEGYINTŐLEG SEM emelek kezet.

Megélni művészet, aki ezt ügyetlenül teszi és csak virtuóz az öntudatlanul és parlagian pofátlan.

Különben az egész OFF! Ez vasútmodellezés lenne!!!!

Fonetikusan: DISZTINGVISS JÚ! Ez a kiváltókra is vonatkozna.

Nem tudom miért kell az utóbbi évek legjobb kiállítását utólag házon belülről tudálékos ifjonci hévvel önfarba billentetni.

OFF! TESSÉK VASUTAZNI! AZ A DOLGUNK!

Szomorú üdvözlettel az öreg JSB

PS.: Térjünk vissza a szögecsszámláláshoz, amen.

Há Neked a tárgyaló ...lóterem akkor nagy baj van ott bent. Az pedig semmit nem jelent - köznapi tévhit - ki a felperes. Mindössze annyi, hogy ő a per kezdeményezője. Tudatlanságból sokan hiszik, ő a per leendő nyertese. Ez koránt sincs így.
Először fogalmat tisztázni, aztán vagdalkozni.
Aki nem tud karddal bánni, az a gyüm ölcskéssel is vigyázzon!

Most pedig várnél Tőled valamely vasutas témát, tartalmasat!!!

Előre is tioszteléettel , köszönve a rendes kerékvágásba visszatalálst,
még miondig JSB

Albertus Creative Commons License 2001.02.14 0 0 2652
Nagytekintetű Bíró Úr!

Legyen szíves nem elfelejteni, hogy nem a trágyálóteremben, hanem az Index fórumán vagyunk.

Maradok tisztelttel:
A Felperes

Előzmény: joem (2648)
joem Creative Commons License 2001.02.14 0 0 2651
Esetleg tudnál hozzáférési lehetőségről is kicsiny hazánkban?
Előzmény: rezgaras (2650)
rezgaras Creative Commons License 2001.02.14 0 0 2650
Lodronat írta:

> Kérném, hogy ajánljatok valamilyen könyvet, amely
> rajzokkal, ötletekkel szolgálhat a terepasztal tervezéséhez,
> elkészítéséhez.

Talán nem ennek kellene az elsô ajánlatnak lenni, de...
Amerikában van egy könyv, ami az összes ottani modellezô szerint az alfája és omegája a tervezésnek. Sajnos még nem olvastam...

Track Planning for Realistic Operation, Third Edition
By John Armstrong
Kalmbach Publishing Company
Price: $18.95

Ha tudsz angolul, ez biztos nyerô.

bhv, ez az a könyv, amit a hosszúhajú haverodnak ajánlottam. A többit megírom E-Mail-ben.

Előzmény: Lodronat (2649)
Lodronat Creative Commons License 2001.02.14 0 0 2649
Üdvözlök mindenkit, új vagyok itt.
Most arra adtam a fejem, hogy elkezdek egy terepasztalt. Kérném, hogy ajánljatok valamilyen könyvet, amely rajzokkal, ötletekkel szolgálhat a terepasztal tervezéséhez, elkészítéséhez.

Köszi szépen
Lodronat

joem Creative Commons License 2001.02.14 0 0 2648
Czabalay Laszlo 2001-02-13 20:58:06 (2642)

Köszi szépen az anyag átnézését és feldolgozását, szerintem a héten át tudom nézni. Egyebekben elküldtem vsancinak is. (dehogy voltál hosszú)

Albertus 2001-02-13 09:38:54 (2638) és by az ex bhv 2001-02-13 21:22:04 (2644)

Uraim, mindkettőtök alapvéleményét hallottuk (olvastuk) és így álláspontotokat megismerhettük. Úgy gondolom, hogy úgysem tudjátok meggyőzni egymást a magatok igazáról, de ha még próbálkoztok ezzel, akkor szerintem ezt a topicon kívül tegyétek. Persze ha gyökeresen új megközelítést hoztok fel, ám rajta, de ennek kevés a valószínűsége.
B0cs:
Joe

Albertus Creative Commons License 2001.02.13 0 0 2647
Nézd, ti klubként működtök, nem pedig Kft.-ként. Azaz szerintem ez pont olyan, mint amikor valaki baráti alapon 1000 Ft-ért másol CD-t vagy 60 Ft-ért ad egy fényképet.

Én is kérhetnék pénzt azért, hogy szolgáltatok a Gyermekvasútnak és a KÁEV-nek. De nem kérek. Mert ez a hobbim.

Szállítást bizotsítottunk volna. Fedett helyiséget és ~230-at is. Enni akkor is kell, ha nem vagy kiállításon. Minek kell aludni, ha de. 10-től du. 4-ig terepasztalt kezeltek, és az út max. 60 perc (betartva a 80 km/h-t városon kívül)?

Kár ezen tovább fanyalogni. Máskor /X/-et tessék tenni az önreklámotok mellé.

Előzmény: by az ex bhv (2643)
JSB Creative Commons License 2001.02.13 0 0 2646
Matiz

Küldtem emilt, kukkints bele!
Remélem nincs messze az uidő, ,mikor a BRAWAT személyesen teszteled.

JSB

Törölt nick Creative Commons License 2001.02.13 0 0 2645
Megint en, persze elcsurtem mert sietek. Akkor meg1x, az elso resz:
Az igert kepek, egy regi adossagommal egyutt.
Svajci teli H0e asztal
Terep elkeszitese
Femhalo vagasa, gipszelese
Nyersen es vagatlanul. Nagy kepek, ezert nagyon nagy meretuek (210-380K), de erdemes megnezni. Az elso kep kakukktojas. mert egy svajci H0e asztal, teli tajjal. Gyonyoruen kivitelezve, reszletesen, igazi teli hangulattal!
A regi adossagom a BR52-temara visszamenoleg: MiniTRIX 52
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.13 0 0 2644
Hello!

Az igert kepek, egy regi adossagommal egyutt.
Terep elkeszitese
MiniTRIX 52 a linkre kattintva megtekintheto. A modell megegyezik a PIKO modellel, a szerkocsi kivetelevel, mert az itt 5 tengelyes. PIKOek az elso kereket is kullosre keszitettek, en azt idaig minden fenykepen tomor kereknek lattam - ezen a modellen is igy van.

BR 110 szinte mindig van a borzen (PIKO). Legtobbszor bordo szinben, de ritkabban kihoznak V100-at is - persze irrealisan dragabban. Alkatreszek is vannak hozza, akar komplett kaszni is. Az arat nem tudom, de 4000-nel nem erhet tobbet. Elofordul BRAWA 110-es is, hat, a BRAWA szo elmond mindent (minoseget, de arat is). En gondolkodom a PIKO mozdonyaim BRAWA-ra cserelesen (118, 110, 130) az uj asztalhoz.

Megvettem a februari Modell Eisenbahnert. A tartalombol nagyjabol:
Vasuti hirek
SBB gozmozdonyok
OBB 1822
modell-tesztek:
BRAWA 53
BRAWA E77
Fleischmann S6
Gutzold TT BR65.10
Hirdetnek benne egy konyvet, a DDR vasuti jarmuveirol. A konyv cimlapjan a BR118-as kek szinu, panoramaablakos(!) gepe lathato (V200.203) tovabba egy kis kepen az osszeszerelo uzem kesz es felkesz gepekkel!

Azt hiszem, mara lelovom magam, remelem nem szurtam el a linkeket, bocs a sok szovegert :-)

by az ex bhv Creative Commons License 2001.02.13 0 0 2643
Szia Albertus!

A kéréseink teljesen normálisak ,
mert
1, Budapesti szervezet lévén
1,1 kell szállás ahol alszunk
1,2 étkezés is kell
2,Mi is magyar pénzből élünk /Milyen furcsa?/
3 A Novemberi Kiállításra 5000 látogató volt kiváncsi 3 nap alatt, mer jól volt reklámozva!
Ez ti is megtudjátok csinálni!!!!!!!!

Egyébként korrekt árink vannak!

Üdv: Zsolt
LÁVA Egyesület nevében!

Előzmény: Albertus (2637)
djt-122 Creative Commons License 2001.02.13 0 0 2642
Látott már valaki BR 110 mozdonyt a börzén ? Vagy tud valaki eladot ? Vagy V100 001 is érdekelne HO ban
Czabalay Laszlo Creative Commons License 2001.02.13 0 0 2641
HELLO Mindenkinek!

Úgy látom elág nyomott a hangulat. Remélem fel tudom dobni egy kicsit. Elkészültem február elsejéig az összes hozzászólás atnézését. Kiirtam az összes kérdést a FAQ-hoz. Az első részét már elküldtem Joem-nek, a második részt ma este, vagy holnap küldöm neki. Nagyon sok érdekes kérdést irtam össze. Szerintem a válaszokkal együtt nem csak a kezdőknek lesz érdekes olvasmány.
A kérdésekkel együtt összeirtam a linkeket is. Egy kicsit még átfésülöm és aztán elküldöm azt is.
A későbbiekben, ha ti is úgy gondoljátok havonta egyszer újra és újra össze kéne irni a felmerülő kérdéseket. Szivesen elvállalom.

Bocs, ha hosszú voltam.

Sziasztok
Laci.

SÜNÖCSKe Creative Commons License 2001.02.13 0 0 2640
- papírmasé
- faragás habszivacsból/hungarocellből

Ezeket akkor érdemes használni, ha terepszőnyeg kerül a tetejére, vagy vastagon "terepesíted".

- gipsz

Ezt nem ajánlom, mert nehéz (macerás?) átépíteni.

- purhab

Ezt akkor alkalmazd, ha sziklás hegyoldalt csinálsz. Ha kiszáradt, szikével jól faragható, utána fatapasszal bekenve, és száradás után barnás, kissé átlátszó "festékkel" (olyannal, ami be is fogja!) befestve nagyon látványos. Elkészítési idő ~1 hét +- 1-2 nap (de megéri!).

Előzmény: kutyakeksz (2638)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.13 0 0 2639
Hello!

A domborzat kialakitasahoz otletek: a hungarocell is jo, de csak kis dombhoz szerintem, meg nagy kosszal jar. Talan gyakrabban hasznaljak azt, amikor a domborzat metszeteit elkeszitik falapokbol. Ezekre femhalot tesznek, a femhalora mar barmi johet. Lehet ra Faller gipszet tenni, amit kesobb befestesz es fuvel beszorod, vagy raragaszthato a kesz terepszonyeg is (utobbi joval egyszerubb, elobbi viszont szebb).
A konyvben, amit vettem, vannak kepek erre vonatkozoan. Be fogom scannelni, mar rengeteg scannelnivalom van :-) de ami kesik, nem mulik :-)

udv

Előzmény: kutyakeksz (2638)
kutyakeksz Creative Commons License 2001.02.13 0 0 2638
Üdv mindenkinek!

Apró haladást értem el az épülő terepasztalom ügyében:

1.) az asztal kerete készen van
2.) a megépítendő pályaterv is kialakult (ezer köszönet joem t.asztaltárs segítségéért Roco irodalom ügyben). Eddig a legnagyobb szenvedés az emelkedők szögének megfelelő kialakítása volt, de a "deszkamodellen" most már jónak tűnik a dolog.

Jelenleg a terep vázának kialakításán gondolkozom, magyarul az elemkedőkben lévő szakaszok alátámasztásának módján. Szvsz fából valamilyen metszeteket kellene készíteni az alátámasztás végett. Van erre valakinek ötlete, tapasztalata?
Előrelátó módon már gondolkozom a domborzat (a tényleges domboldalak, hegyek) elkészítésének módjain is, az általam ismert (na jó, hallott) technikák:
- papírmasé
- faragás habszivacsból/hungarocellből
- gipsz
- purhab
ill. ezek kombinálása. Ebben is elkellne némi ötlet ill. tapasztalat, ha valaki tud segíteni, kérem ossza meg ismereteit itt a fórumon velem és a hasonló cipőben járókkal.

Kutyakeksz

Albertus Creative Commons License 2001.02.13 0 0 2637
A kisvasutas topik után beírom ide is, mert nagyon felnyomták a pumpámat.

"Királyrétre a kisvasúti napra szervezünk modellezőket. A lángosok kértek szállítást, munkaerőt, aki pakolja a terepasztalukat, meg pár eFt "ebéd-, kopás- és kedvcsinálópénzt". Még jó, hogy nem én beszéltem velük..."

Szucs Lajos Creative Commons License 2001.02.13 0 0 2636
railhu.net cimre felteheto. Reszleteket maganban megbeszeljuk!
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.12 0 0 2635
Csinálni kéne neki egy kis reklámot: a neten is be kellene mutatni a modelleit. Egyébként nem láttam, nem ismerem. Illetve, lehet, hogy a börzén már láttam csak nem tudtam, hogy Ő az.
Előzmény: JSB (2633)
by az ex bhv Creative Commons License 2001.02.12 0 0 2634
Sziasztok!

Az egész csak poénkodás volt az északával!

Zsolt

Előzmény: by az ex bhv (2631)
JSB Creative Commons License 2001.02.12 0 0 2633
Matiz

Süveges gyárt Bz 300 kasznit. Eg ész jó IP lehet belőle.

Láttad már nála?

JSB

Törölt nick Creative Commons License 2001.02.12 0 0 2632
Hi!

Nekem úgy tűnt, hogy TT-sek, így nem kérdeztem rá. Viszont, volt még sok más szlovák
jármű is. A BZ-knek volt IP-szerű változata is. Szerintem jövő héten is kint lesznek!

üdv

Előzmény: SÜNÖCSKe (2629)
by az ex bhv Creative Commons License 2001.02.10 0 0 2631
Bocs az L az kimardt és rossz helyen van a második R. Élyszaka van már alszom!
Helyesen:
R=RO*L/A
Zsolt
Előzmény: by az ex bhv (2630)
by az ex bhv Creative Commons License 2001.02.10 0 0 2630
Még valami rézgras!

Igen tanultam a szórásról meg a diódák párhuzamos kapcsolásáról!
De szerintem a lámpák a valóságban sem világítanak ugyanolyan hatásfokkal /Élettartam, gyártás körülményei, hőmérséklet, stb/
Tudod az ellenállása miatt R=ro*R/A!

Zsolt

Előzmény: by az ex bhv (2628)
SÜNÖCSKe Creative Commons License 2001.02.10 0 0 2629
"BZmotok minden variaciojat TT meretben"

Azannya! Mennyiért?

Előzmény: Törölt nick (2627)
by az ex bhv Creative Commons License 2001.02.10 0 0 2628
Szia Rézgaras!

Nos én pont aztgondoltam amit te, csak lehet , hogy nem jól fogalmaztam!
Egyébként két külön ellenállatra van kötve!
Két alsó fényszóró ledje (1,8mm) az van csak párhuzamosan kötve.
Szerintem lényeges különbség nincs a hatásfokuk között!
Ha jössz megint akkor megmutatom neked!
Zsolt

Előzmény: rezgaras (2624)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.10 0 0 2627
Hello!

(Ismet megy a netem :) Eljunk. Majd frissitek a Vasut&Modellen!)

Szoval, voltam kint borzen. A fontosabb dolgok:
Kint volt Csikos, o hozta a szinvonalat, csak nezelodni mentem de nem birtam otthagyni egy DR Schicht gyartmanyu zold postakocsit.... Volt nala 310-es (remelem nem irtam el), valami eszmeletlen szep modell de 110 (szaztiz) ezer Ft aron. Voltak nemet elovarosi szinekre festett Fuggerth kocsijai, zold-vajszinu, DR felirattal. Egy masik helyen CSD jarmuveket arultak, H0 kasznikat, es a BZmotok minden variaciojat TT meretben (!), tovabba cseh autok/teherautok modelljei. Amerikai modellek is voltak kint, Maerklin GM-EMD, Bachman kocsik, szerintem most nagyobb es jobb volt ezekbol a kinalat mint maskor. Roco 2,5-os hasznalt, de dobozos sinek: valto, agyazattal, relevel 7000, rele nelkul 4000, agyazat es rele nelkul 2200; atszelesi kitero 8000 (?).
Nagyjabol ennyi, ha meg valami fontos eszembe jut, irom :-)

A borzezoknek, ha valaki esetleg nem tudna, Csikos minden honap elso szombatjan csak alkatreszeket hoz ki, ha barmi kell PIKO/regi GUTZOLD mozdonyokhoz, kocsikhoz, akkor erdemes kimenni!

udv

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!