Ma a világon mind politikai, mind gazdasági, mind katonai téren tényező: Kína.
Magyarország is érintett: ingatlanpiacon a kínai vásárlók ( még ha most szünet is van e téren ), Belgrád -Bp vasútvonal, Fundan....úgy tűnik,. az USA is kénytelen átengedni a világ vezető hatalmának szerepét Kínának.
Vajon lesz háború emiatt? Hogyan érint ez minket itt Európában és Mo -on?
Amit itt Európában nem fognak fel az az, hogy az iszlám és fõleg a szélsõséges verziója egy térítõ vallás. A tálibok is megelégedhetnének azzal, hogy ok, nyertünk, elmentek az amcsik, aztán onnantól kezdve mindenki éljen úgy ahogy akar. De nem ezt teszik, hanem szépen rákényszerítik a saját iszlamista életmódjukat mindenkire. A török vendégmunkások sem a kicsi kínaiak hatására jöttek ide anno.
A pakik és a kínaiak jelenleg puszipajtások a külvilág felé. Ez legfőképp Indiának szól, maradjon nyugton. Persze ez a szerelmi háromszög egy pillanat alatt 180 fokot fordulhat, ahogy Kína érdeke kívánja. Nekik az a jó, ha a muszlim és hindu milliárdok egymás ellen véreznek el.
Bizony, a pakik is mûvelnek odahaza érdekes dolgokat. Arra azért kíváncsi leszek, hogy a kicsi kínaiak mihez kezdenek majd az iszlamistákkal. Az amcsiknak eddig nemigen sikerült zöldágra vergõdni velük, ahogy korábban az oroszoknak sem.
Nos, igen, vélhetőleg a sárgák másképp kezelik majd a szitut, mint a fehér ember. Alattomosságban nem csupán felveszik a versenyt a szakállasokkal, de rájuk is fognak verni.
Szerintem a legnagyobb gond az, hogy a sunyi pakisztániak is eléggé közel állnak fejben ezekkel a félnótás dzsihadistákkal.
Az iszlamisták elõbb-utóbb kb. mindenkivel szembefordulnak aki nem iszlamista. Csak erre a kicsi kínaiak másképp reagálnak mint az európaiak, akik azokat akiknek a fenti jelenség feltûnik, iszlamofóbnak bélyegzik.
"Tavaly Hszi Csin-ping pártfőtitkár-államfő a kommunista párt központi bizottságának folyóiratában a következő időszak gazdasági programját illetően arról írt, hogy bár Kínának gyorsítania kell a digitális átállást, azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy „a reálgazdaság az alap”, és „a feldolgozóipari szektorokat nem lehet hátrahagyni”."
Ez 1 felettébb humoros cikk, Kelet-Ázsia és Kína minden téren sokkal előrébb van a digitális átállásban, mint az EU vagy bármelyik nyugati ország. Cikkíró nagyon nincs képben a valóságot illetően. EU-ban alapvető online számlakezelési dolgokon éveket szöszmötölnek és továbbra is nagyon sokba kerülnek, Kínában akárhány ingyenes online számláról lehet fizetni (bárhol és bárhogy) a magánembereknek és vállalkozásoknak. 5G, IOT is sokkal elterjedtebb, 5G-t nyugaton is kínaiak telepítik.
A világ nem a szórakoztató közösségi médiáról szól, mint a f.cbuk. Amit egyébként köztudottan megfigyelésre és személyiség profilozásra használnak a globalista szolgálatok.
Nyilván van ilyen is, de azért kis hazánk leginkább a termelési lánc alján helyezkedik el, ott ahol a legkevesebb a hozzáadott érték, legalábbis a multik könyvelõi szerint.
Pl. a Bosch és a Nokia telepített ide fejlesztő központot. A Bosch többek között önvezető autó algoritmusokat, a Nokia mobil hálózati szoftvert fejleszt.
Magyarorszagon meg mindig olcso a munkaerö, meg a telepiteskor kaptak a külföldi cegek egy rakat ado stb-kedvezmenyt evekre, ezen kivül a szakszervezetek is elegge meg lettek a magyar allam alltal nyirbalva, szoval annak oka volt hogy miert lettek Mo.-ra összeszerelö üzemek telepitve
Ugyanezért lehetne fejlesztõközpontot is ide telepíteni, nekik sem baj ha olcsó a munkaerõ, vagy ha adókedvezményt kapnak. Valamiért azok mégsem ide jöttek. Amúgy azzal, hogy összeszerelõ üzemek vannak még nem lenne baj - a szabolcsi hátrányos helyzetût elég nehéz lenne eladni mérnöknek, és azért az sem egy hátrány ha ezek is a munkából élnek és nem segílybõl meg lopásból - a gond az, hogy szinte csak azok vannak.
Hajogyari szigeten levö valoban vilagszinvonalu dolgokat gyarto Magyar hajo-es Darigyarra, a darugyar portaldarui vilagszerte lettek anno eladva
Ezek azért nem annyira egyértelmû dolgok. A szocializmusban nem a valós költségek alapján lettek elszámolva a dolgok, ráadásul volt állami dotáció. Egy rakás olyan dolog volt amit úgy adtunk el külföldre, hogy valójában buktunk rajta, de gyártottuk mert kellett a kemény valuta. Én Pl. anno a gengszterváltás környékén egy olyan gyárnak fejlesztettem szoftvert ami ipari gépeket szállított, jórészt a harmadik világba. A cuccok kb. semmilyen szabványnak a közelében sem jártak, de azok akik vették õket megvették, mert nagyjából az anyagár környékén kapták meg, vagy néha alatta. De dollárért, és ez volt a lényeg.
A hiradástechnika is kb. hasonló cipõben járt. Tudtak jó minõségû dolgokat csinálni, kérdés hogy egyrészt mennyi külföldi alkatrészbõl, másrészt mennyiért. A videoton hifi torony elég fasza cucc volt, de kb. 50 ezer forintba került akkor, amikor 5 ezer forint volt a havi fizu. És azért kb. azt tudta amit az 10 ezer forintért az osztrák határ túloldaláról behozható music centerek tudtak.
... a párt központi bizottságában többen nem nézték jó szemmel az új, gazdag vállalkozói réteg felemelkedését.
Hszi várhatóan kiterjeszti a vagyonadót és emeli a jövedelemadó-kulcsokat, de az örökösödési-, a vagyon- és a nyereségadó további emelése sem kizárt. Emellett várhatóan emelni fogják a közszféra béreit, hogy csökkentsék a korrupció kockázatát.
Ez még csak találgatás, de nyugalom, az ilyen kommunista túlkapásokat biztos, hogy nem fogjuk átvenni! Igény se lenne rá...
Magyarorszagon meg mindig olcso a munkaerö, meg a telepiteskor kaptak a külföldi cegek egy rakat ado stb-kedvezmenyt evekre, ezen kivül a szakszervezetek is elegge meg lettek a magyar allam alltal nyirbalva, szoval annak oka volt hogy miert lettek Mo.-ra összeszerelö üzemek telepitve (marmint ami utan a KGST-bedöntese utan magyar gyark mint az autosbuszokat gyarto vallalatok, vagy a teharautokat gyarto magyar vallalatoknak - a konkurencia vegleges kiiktatasa miatt- meg a telephelye is le lett dozerolva, gondolj csepelre, vagy a Hajogyari szigeten levö valoban vilagszinvonalu dolgokat gyarto Magyar hajo-es Darigyarra, a darugyar portaldarui vilagszerte lettek anno eladva, most meg ha jol tudom valami luxus lakotelep örökkel van a Hajogyari Szegeten.
te kinai gazdasagi meg GDP meg a bubanat tudja milyen robbanasrol beszelsz? meg kinai exportnak az egig valo növekedesere? Node Kina Magyarorszagra szallit ruhat, kisgepeket a haztartasba, amik 2 ev alatt szetrohadnak, cipöket amik müanyagbol meg preselt valami papirbol vannak, olyan müanyag zacskokat amik rögtön ha meghuzod lukasak lesznek, ültem vagy 4 eve egy kinai gyartasu buszon Pesten, oszt a söför mögött ket üles sorral a labam nem ert le a padloig, pedig en nem vagyok kicsi, a 168-170-emmel egy közepes magas nö vagyok, vagy ott volt a jo minösegü -mint korabban olvastam- TV-k, valami videoton volt, vagy a jo magyar gyogyszerek, es mi a bubanatot keres Mo.-on kinai bab?
Mostanaban olvastam hogy Matolcsy olvtars volt a nagyfönöke kezdetben a kiprivatizacionak, no a magyar korabbi felvasarlo rendszer rendesen haza lett vagva, a magyar sukkorrepat feldolgozo cukoripar szinten, most vehetsz valami szlovak cikrot, de minek?
Szegeny Anyukam amig nem halt meg, nem volt hajlando csak magyar cikrot venni, oszt volt amikor felhivott mert ketsegbe volt esve hogy nem kap cikrot, oszt kiderült hogy van cukor Pesten, csak akkor eppen nem magyar cukor, vagy volt gyartas, de a szlovak vagy milyen olcsobb volt, es sok üzlet csak azt rendelt.
PS.: okay, Neked mas az allaspontod mint az enyem, ez nem gond, de megitelesem szerint a Fudan telepitese nem a magyar magyarorszagi embereknek az erdeket szolgalja.
Itt az index cikk Varga Mihaly penzügyminiszter, FIDESZ-alelnök Urnak a nyilatkozatarol (egyebkent ahogy az Urnak az eletrajzat olvastam, az Ur meg a Kadar-kori -tehat a valtas elött- közgazon vegzett, es ha ma a kommunista egyetemi oktatassal az Ur miniszter tudott lenni, akkor olyan nagyon nivotlanul nem oktathattak meg a Kadar-idökben sem, nemde?
A nyitas mindig együtt jar egy zarassal is, hiszen magyarorszag egy kicsi orszag, korlatozottak a lehetösegei, es nekem ennek a Fudannak Mo.-ra valo telepitese egyaltalan nem tetszik, es a telepitessel garo kölcsön sem, annak a mamatja sem.
Az en ismereteim szerint a felsöoktatasban Mo.-nak eleg föiskolaja es egyeteme van, tehat minek meg Mo.-ra megegy egyetem, aminek eleg szeles oktatasi profilja van? es akkor meg a terv az is, hogy a Fudan egyetemi tanarjai, docensei, oktatni fognak meg mas magyar egyetemen is.
Magyarazza valaki nekem meg, hogy miert van konkret kifogas a magyar föiskolai-egyetmi oktatas szinvonalaval? En ott nem latok problemat, ha meg nincs szinvonal problema, akkor egyaltalan minek a Fudan Mo.-ra?
A rakfeneje ennek az meg, hogy a Fudan hozza magaval a sajat part-oktatasi know-how-jat, de minek?
Ismereteim szerint a magyar föiskolak-egyetemek europai, vagy vilagszinvonalu kepzest adnak, tehat nincs mit szegyenleni a nivon, ezt az is muatja (sajnos), hogy rengeteg magyar diplomas szerte az Europai Unioba keresett allast maganak, ahhelyett hogy Magyarorszagon maradt volna, de a kepzesük szinvonala szerint rögtön tudtak szerte az EU-ban maguknak jo allasokat kapni.
Es akkor a nyitas masik oldala: a bazaras:
Ma olvastam egy index cikket, amiben az volt, hogy a magyar penzügyminiszter es FIDESZ-alelnök Ur, Varga Migaly Ur azon morfondirozott, hogy Magyarorszagnak ennek az evtizednek a vege fele talan az EU-bol ki kellene lepni, mert szerinte az evtized vege fele Mo.- talan mar un netto befizetö lesz.
Nekem van 100 Eurom arra, hogy ha a FIDESZ-KDNP megnyeri jövöre a valasztast, akkor elökesziti az EU-bol valo kilepeset Magyarorszagnak, oszt be lesz csukva Mo.-kapuja nyugat fele.
A berxit targyalasa is vagy 2-3 evig tartott, mire a jövö evhez szamitassal adott 2-3 evet a kilepesi targyalasokra hozza adjuk, akkor pont amire Mo.-lakosai magukhoz kaphatnanak, Mo. mar kinnt lesz az EU-bol.
PS.: valahol -talan a kormanynak az oldalan vagy 1-2 honapja olvastam ennek a legujabb nemzeti konzultacionak a kerdeseit, no a fele a Soros szidas volt, a fele Brüsselnek a szidasa, meg ha jol emlekszem akkor valami teljes-hatarlezarasrol is volt szo, allitolag azert hogy a ..hm.. bevandorlok/menekültek ne vigyek Mo.-ra a virust be.
Tehat se ki se be?
Ez a jarvany-idöszak meg tartani fog, en nem hiszem hogy a következö 5 evben ennek veglegesen vege lenne, gyakorlatilag a Parlament felhatalmazasa alapjan az Orban-FIDESZ-KDNP kormany a rendkivüli allapotot addig hosszabbithatja meg ameddig akarja, mert mindig lesz egy-ket virusfertözeses beteg, aztan majd ha lemegy a kilepes, akkor utolag lesz megint egy nepszavazas, de amivel mar vissza csinalni a kilepest nem lehet.
Michael Spavort 2018 decemberében a magyar állampolgársággal is rendelkező Michael Kovrig kanadai diplomatával egy időben vették őrizetbe az ország „nemzetbiztonságát fenyegető” cselekmények gyanújával.