Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2001.02.16 0 0 2702
"Termeszetesen" H0-ban.
Előzmény: SÜNÖCSKe (2701)
SÜNÖCSKe Creative Commons License 2001.02.16 0 0 2701
Milyen méretben?
Előzmény: Törölt nick (2700)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.16 0 0 2700
Hali!

En is nekilattam a terv-megvalositasnak, a faanyag megerkezett, a sinek 2 het mulva.
Addig is, ha valakit erdekel, eloadoak a kovetkezo dolgok:
BR 110 dobozzal, szep allapotu 4000Ft
BR 118 dobozzal, ujszeru, alig futott (nem sargult a kasznija) 5000Ft
BR 120 doboz nelkul, a teton az egyik kurt hianyzik, egyebkent szep allapotu, nincs belepiszkalva 12500Ft (ennyiert vettem!)
BR 130 dobozzal, gyari allapotu, alig futott 4500Ft
BR 52 dobozzal, szep allapotu de a szerkocsirol az egyik cso hianyzik 6000Ft (ennyiert vettem!)
Az arak _fix_ arak (gyk: alku nelkul!). Gyarkan jarok a borzere es szerintem rosszabb allapotu modelleket dragabban adnak, en nem szeretnek az itteniek kozul senkin sem keresni; egyszeruen le szeretnem cserelni ezeket a modelleket.
Elado meg 2db Schicht DR 1.o 4tengelyes szemelykocsi, tovabba egy ugyanilyen DR postavagon, mind vilagitassal. A kocsik darabja 1800, a postakocsi 2000Ft.
Van tovabba 6db magyar jelzom, 3 ketlampas, 3 egylampas es nehany Fuggerth valtom - mind az asztalrol. Ha kell valakinek, emailezzen es irjon rajuk egy arat.

Az emailek az itt megadott cimre johetnek.

Mas: szerintem a maglodi allomas nem is olyan lepukkant. Tapioszecso, Sulysap Mende mind-mind hasonlo epuletek. Bar a maglodi mas szinu (ez a legfeltunobb kulonbseg). Kapott uj tetot? A tobbi igen, nemregiben.

udv

BoGar Creative Commons License 2001.02.16 0 0 2699
Sziasztok!
Nos van egy rossz hírem a Maglódi állomással. Egyik haverom ott lakik és azt mondta, hogy elég romos állapotban van. Így is érdekelnek a képek??
BoGár
Előzmény: rezgaras (2696)
Zoltika Creative Commons License 2001.02.16 0 0 2698
Korábban a "...vasútbuzulls..."-ban írta valaki, hogy a hétvégén vasútmodell kiállítás lesz Székesfehérváron. Aztán valaki azt, hogy mégse. Itt biztosan vannak illetékesek: megírná valaki, hogy lesz-e most kiállítás, hol és mikor?

Köszönettel:
Z.

rezgaras Creative Commons License 2001.02.16 0 0 2697
backspace írta:

> itt egy nadragtarto Tapolcarol NOHAB fotoalbumabol.

Gyönyörű kép, mind alul, mind felül.

Előzmény: backspace (2680)
rezgaras Creative Commons License 2001.02.16 0 0 2696
fusi írta:

> MAGLÓD-i állomást, amely műemlékvédett

MÁV szabvány állomás?

A kis mellékvonali állomásról vannak terveim. Egyébként vigyázat! Ha megépíted a modellt, akkor derül ki, hogy ezek az épületek nem is olyan kicsik. Egy Faller ház eltörpül mellettük. Már a mellékvonali állomások is szép méretesek - de szerintem marha jól néznek ki -, egy fôvonali elsôosztályú viszont (mint pl. Tata) teljesen agyonnyomna egy szokásos terepasztalt!

Előzmény: fusi (2686)
SzeZo Creative Commons License 2001.02.16 0 0 2695
Sziasztok!
Elnézést, hogy csak így bepofátlankodtam ide, de segítségeteket kérem.
4 éve tervezek összerakni egy asztalt régi, Piko-s H0-ás anyagokból. Lassan minden hozzávalót elkészítettem és most szeretném felépíteni. Az általam ismert budapesti boltokban (Váci utca - Marklin, Erkel u., Váci út Árpád hídi része) nem kapok vágányrögzítő facsavarokat. Az első helyen most nincs, a másik kettő meg csak szeget tart.
Ha tudtok boltot - esetleg telefonszámmal, ahol kapható ilyen csavar, írjátok meg lécci.
Talán még működőképes asztalt tudnék csinálni a túl jó idő beállta előtt, amikortól úgysem tudnék a lakásban maradni.
Üdv! SzeZo
joem Creative Commons License 2001.02.16 0 0 2694
Mindegyik Roco era V.
MK-3/99.1 22 55 441 6253-3 Lgs
MK-3/99.2 22 55 441 6350-7 Lgs
MK-2/2001.1 22 55 330 2443-5 Ks
Változatot nem tudom, jövő héten +mutatom.
Joe
Előzmény: JSB (2692)
JSB Creative Commons License 2001.02.16 0 0 2693
rezgaras

Sok helyen fordul elő hozentróger (Hosentrager=nadrágtartó). Gyakori , hogy egyik oldala un. angol váltó (mindkettő). Utóbbiból nálunk az un. Basel tipus az elterjedt.
Pl. Budafokon is van belőle.
Igérem, mozdonyon ülve figyelni fogom, és pár képet is készítek. Majd felteszem.

JSB

JSB Creative Commons License 2001.02.16 0 0 2692
joem

Milyen gyártmányú a két Lgs ill, Ks? Melyik báltozat, ill. epoche?

JSB

joem Creative Commons License 2001.02.15 0 0 2691
luc72 2001-02-15 21:08:02 (2690)

Sajnos a most szombati börzére biztosan nem jutok el, talán a jövő héten, de az első márciusira mindenképpen szeretnék, mert alkatrész kellene (Piko BR23 kerekek). Előre is köszi, majd kereslek.

Más Ma voltam az Erkel strasszén. Kicsinyét fizettem, mert egyfelől klubtagság, másfelől vettem három MÁV-os teherkocsit: 2 Lgs, 1 Ks, természetesen különböző pályaszámokkal. Teccenek, de nagyon. A pénztárcámat viszont jobb, ha nem mutatom az asszonynak :-))

luc72 Creative Commons License 2001.02.15 0 0 2690
Hali

Hétvégén nekilátok a tapétázásnak és utána felfúrom a tartó konzolokat és készítem a terepasztalt. Mérete 420x302 cm és a szobába körbe lesz a terveket megrajzoltam de nem tudom, hogy lehet ide felhelyezni már ha valakit érdekel.
Kint voltam megint a vasúti parkban és Varsányi Józsi bácsi körbe vitt, még mozdonyokat is ki nyitott nekünk. Sok érdekeset mondott ha érdekel titeket megosszam veletek?

luc72 Creative Commons License 2001.02.15 0 0 2689
Nekem meg van. A szombati börzén jó?
Előzmény: joem (2684)
BoGar Creative Commons License 2001.02.15 0 0 2688
Sziasztok! Nos én Maglódtól nem messze (de még Pesten d:-)) ) lakok, talán a jövő héten tudok képeket készíteni, majd meglátjuk.
Üdv: BoGár
Előzmény: fusi (2686)
Fecus Creative Commons License 2001.02.15 0 0 2687
Sziasztok!

A múltkor fehér LEDeket kerestetek. Az idézet egy másik levlistáról való.
"Feher fenyu LED-et hol lehet beszerezni ?"
"Budapest.Kiraly u 80 barkacsboltban egy bontott panelon aruljak
6db van rajta 300 forint.Radio magno elolap ezzel van megvilagitva"
Hátha valaki tudja használni.
Fecus

fusi Creative Commons License 2001.02.15 0 0 2686
Hali!
A FŐTÉR (MTV1) műsorban mutatták a MAGLÓD-i állomást, amely műemlékvédett. Van-e valakinek fényképe róla, szívesen venném. Akár makett házként is el lehetne készíteni.
Köszi.
kutyakeksz Creative Commons License 2001.02.15 0 0 2685
Üdv mindenkinek!

Köszönöm a terepépítési hozzászólásaitokat, azt hiszem még tanulmányozom a kérdést meg kisérletezek a különféle technikákkal.

Matiz!

Ne add fel a szintkülönbségeket is tartalmazó terepasztal tervét! Írtad, hogy nem tudsz lemenni az asztal szintje alá. Engedd meg, hogy említsek egy ötletet, az épülő asztalom is ezt használja ki:
Szóval, adott az asztal előterében elterülő állomás, a jobb és bal oldalán két-két bejövő vágánnyal (az állomás maga mondjuk 3 vágányos) a bejövő vágányokat nevezzük el, pl. JobbAlso (JA), JobbFelso (JF), ill. BalAlso (BA) és BalFelso (BF)
Ekkor, ha JA és BA ill. JF és BF vannak összekötve, akkor ez nem más, mint egy párhuzamos (kétvágányos) kör + állomás. Ha azonban JA és BF ill. JF és BA vannak összekötve, akkor a két szakasz keresztezi egymást valahogyan. (Célszerű gyorsan lerajzolni egy darab papíron, a jobb érthetőség kedvéért.)
Én azt csinálom, hogy az előtérben lévő állomás az asztal szintjéhez képest +4 cm magasan van. Pl. jobbról indulva a JA-BF kör szintje fokozatosan lemegy +0 cm-re (asztalszint), ezt az asztal hátsó oldalán éri el, majd innen felmegy +4-re, s itt éri el az állomás bal oldalát. A JF-BA körrel ellentétes a dolog, ez +4-ről indulva felmegy +8-ra (az asztal túloldalánál), keresztezi a másik kört, majd visszamegy +4-re az állomás másik oldalánál. így végülis háromszintes (+0, +4, +8) pálya van, szvsz. k*rva jó lehetőségekkel a terepkialakításhoz. A 4 cm-es szintkülönbséget 4%-os emelkedés esetén 1 méteren le lehet tudni (ez kb. egy félkörív hossza), szóval ezzel sincs gond.
Ha valami nem világos a fenti hevenyézett leírásból, akkor kérdezz bátran.
(A tár.hu-n készül az oldalam, ahol a terepasztalomról lesznek majd dolgok (pályarajz, stb.)

Kutyakeksz

joem Creative Commons License 2001.02.15 0 0 2684
Az ATV-n volt délelőtti időpontban (dolgozom, + nincs ATV-m, meg az M1-en is az Illés sorozatban. Ha valakinek meg lenne videón, +köszönném.
Joe
Előzmény: Látnok (2683)
Látnok Creative Commons License 2001.02.15 0 0 2683
Sziasztok !

Nem tudom mond-e valakinek valamit Szörényi Szabolcs neve.
A múltkor az egyik helyi tévén láttam vele interjút amin bemutatta a terepasztalát.
A méreteiről csak annyit, hogy asszem H0 méretben felépítette a komplett Nyugati pályaudvart, mindenestül. És valami iszonyatosan jól nézett ki, amikor a kamera oldalról mutatta, hogy bemegy a középső vágányokon a vonat, szépen lassít, majd megáll.
A terepasztal többi része is lehetett vagy 8-10 méter hosszú.
Szóval nagyon jól nézett ki.

Üdv:
Látnok

ps: ha valaki esetleg már említette, akkor sorry

Törölt nick Creative Commons License 2001.02.15 0 0 2682
Hali!

Az asztal jelenlegi merete 210x105 cm koruli. Ezt bovitem 230x120-ra. Ez a meret a jelenlegi maximum, mar egy centivel tobb is gondokat okozna :-) Mivel a lap adott, ennek a szintje ala nem tudok bemenni ,egyszeruen nem ugy epitettem, az asztalos vena igen gyenge bennem.. Igy max emelkedot epithetek, szint alatti dolgokat nem nagyon. A kijaras tenyleg korulmenyes, mert a rendezo resznek egyetlen kapcsolata van a fo-vonallal. Ezt direkt csinaltam igy, igy erdekesebbnek talaltam a palyat es a lehetosegeket; en kulon kis tolato dizeleket alkalmaznak a rendezeshez (V36, V60). Masreszt, a rendezo nem lesz teljes egeszeben villamositva, csak a futohaz + az oda bejarashoz szukseges vaganyok. Megprobalom az atkoteseket finomitani, hogy az allomason rendelkezesre allo hely a legjobban ki legyen hasznalva.

Mas, egy otlet nagyon megtetszett az altalam emlitett konyvbol:
A vaganyok kozti peronrol sokat gondolkoztam, hogyan lehetne szepen megoldani. A konyvben pofonegyszeruen keszitettek el: egy kis zsaluzast csinaltak, a lampak helyere fakockakat tettek es kiontottek gipsszel. A ket veget lejtosre csinaltak, mint az igazinal. Szaradas utan csiszolas, lampakat berakni es festes. Igy nem tunt nagyon bonyolultnak, de szep eredmenye lett.

udv!

backspace Creative Commons License 2001.02.15 0 0 2681
Ja es a rajzokon egy osztas 10 cm, es a regi standard (de meg kaphato) BTTB vaganyanyaggal keszult.

backspace

Előzmény: backspace (2680)
backspace Creative Commons License 2001.02.15 0 0 2680
itt egy nadragtarto Tapolcarol
NOHAB fotoalbumabol. Villamos vegallomason is eleg gyakori megoldas (50 - Hatar ut, 4,6 - Moszkva ter)

ja es terepasztaltervek, anno nekialtam a maladozo TT-s terveket gepre vinni, most csinaltam belole kepeket, hatha valakinek segit, vagy otletet ad, van kozte sajat agyalmany is, es igerem, idovel mindegyiket eredeti allapotaban berajzolom. (lasd ITT

udv

backspace

Előzmény: rezgaras (2679)
rezgaras Creative Commons License 2001.02.15 0 0 2679
joem írta:

> hogyan lehetne egy hosentragert összehozni. Az szük
> helyen nagyvasútnál gyakori

Te tudsz ilyet Magyaországon? Nekem csak a Battyhányi téren a HÉV végállomáson lévô jut az eszembe. (az igaz, ott az alagútban tényleg szűk a hely :-)) )

Előzmény: joem (2672)
etwg Creative Commons License 2001.02.15 0 0 2678
Szia joem,

néhány nap utan visszatértem a WEBre, hogy holnap megint elmenjek.
Az angol kényveket (amerikait is) aránylag könnyü beszerezni. Kinyitod a www.trains.com oldalt, kikeresed a kényvet, némelyikbe bele is lehet nézni, (A Kalmbach kiado könyveit bátran megrendelheted mert mind jo - nekem van vagy 10 belöle igen praktikusak, sok ötlettel). A kényvek mellett van egy e-mail cim a rendelések felvételére. Oda irhatsz es megrendelheted. Ha van hitelkártyád akkor mindjárt fizethetsz is, ha nincs akkor egy banki csekkel (USD-re kiállitva) elküldheted a könyv árát. Ök mindjárt megmodják mennyit kell hozzáadni a postáért.

Utánna már csak azt ird meg nekik, hogy NE mint árut (merchandise) küldjék a könyvet, hanem egyszerü levélben számla nélkül, különben a haza vámosok nagyon meggyorsitják (!) a szállitmányt és meg ezért a munkáért pénzt is fognak kérni.

Sok europai modellboltban és kényvesboltban is megrendelhetök e kényvek. Pl. a BRUMMI Bécsben tart is ilyen könyveket raktáron.

Előzmény: joem (2651)
rezgaras Creative Commons License 2001.02.15 0 0 2677
Macibb írta:

> Track Planning for Realistic Operation, Third Edition

> Arról tudsz esetleg valamit mondani, hogy ez a könyv
> méretben és súlyban mekkora?

Nagyjából A4-es, és 144 oldal. 45 fekete-fehér fénykép és 120 rajz.

http://db.kalmbach.com/catalog/catalogJump.lasso?Menu=Books

> Időnként járnak ismerőseim az Egyesült Államok felé

Pont erre gondoltam, amikor megírtam ;-)
Nagyobb könyvesboltokban is lehet kapni, de nem mindig. A hobby boltokban viszont alapmű. Hobby boltot azért nem olyan könnyű találni. A New-Yorkiakat csak speciális igény esetén szabad felkeresni :-(

> ha kezelhető méretű, akkor esetleg.

Amikor ott jártam, dugig tömtem a táskámat modellekkel és könyvekkel. Két modellt raktam egy dobozba, hogy jobban férjenek és a felesleges dobozokat a repülôtéren kidobtam a hulladékgyűjtôbe - gondolom a biztonsági emberek nagy örömére :-)

Előzmény: Törölt nick (2674)
rezgaras Creative Commons License 2001.02.15 0 0 2676
JSB írta:

> aztán jöhet a Bz, meg marási (foto!) technológia.

> ha németes lennél, biztosoan angol lenne

Elnézést, hogy beleszólok.

Van a Weben egy jó angol oldal a vasútmodellezéshez való fotomaratásról. Barátom, Andy Gordon-Gilmore írta, aki ebben profi. Ô N-ben utazik és a maratott rézmodelljét végülis mintának használták egy öntött poliuretán sorozathoz, amibôl - ha jól tudom - 2-szer 200 darabot húztak le egy haverjával.

Szépen leírja a maratási technológiát. Sajnos Randy _nagyon_ igényes pacák. A tökéletesnél rosszabbat nem ad ki a kezébôl, és a maratáshoz is a legigényesebb, tehát a legdrágább technológiákat használja (fotoreziszt laminálás, nem spray, maratófolyadék permetezés, stb.). De azért sokat lehet tôle tanulni. Egyébként a Kandó modell ablakkereteit és szegecs-sorait ô készítette nekem. De ez kivétel volt, egyébként nem dolgozik rendelésre.

http://www.rickadee.net/~zephyrus/

Előzmény: JSB (2671)
Lodronat Creative Commons License 2001.02.15 0 0 2675
Köszi a sok irodalom ajánlást.
Év végéig elolvasgatom.

Lodronat

Törölt nick Creative Commons License 2001.02.15 0 0 2674
rezgaras
"Track Planning for Realistic Operation, Third Edition
By John Armstrong
Kalmbach Publishing Company
Price: $18.95"
Arról tudsz esetleg valamit mondani, hogy ez a könyv méretben és súlyban mekkora? Időnként járnak ismerőseim az Egyesült Államok felé konferenciára és ha 5 vaskos kötetből áll, akkor nem fogják nekem a repülőgépen elhozni, de ha kezelhető méretű, akkor esetleg.

Matiz
Jó játék ez a WinTrack, tetszenek a látványok képek. Mekkora területen készül az asztalod? (azt hiszem, már írtad, de most nem tudom felidézni) Annyival egészíteném ki, hogy ezzel a geometriával rettentően macerás pl. a kocsiátállítás a külső körről a rakodóvágányokra. Szerintem az állomás (jobb oldali) végének mindkét vágánykapcsolatát az ívben kellene elhelyezni, hogy minden irányból minden vágány elérhető legyen. A kérdés, hogy mekkora problémát jelent, ha az ívek nem koncentrikusak.
Növelheted a játéklehetőségeket, ha a bal alsó sarok alagútja nem egy szimpla alagút, hanem elrejti az alsó szint fedett körének le- és feljáratát, tehát a két alagútkapu nem közvetlenül, hanem egy rejtett körön + tárolóállomáson keresztül van összekötve.

Macibb

JSB Creative Commons License 2001.02.15 0 0 2673
Matiz

emil kösz, Képeket néztem, memorizáltam, megrágom.

Mire visszajössz, adok választ. Talán a gurító mégiscsak kellene. Ritka, fontos vasútüzemi momentum.

Tudom, a hely...

megpróbálok kitalálni valamit.

Kérlek, add meg a plattni hasznos méreteit.

Azon rágódom, hogyan lehetne egy hosentragert összehozni. Az szük helyen nagyvasútnál gyakori. Itt sem lenne erőszakolt.

JSB

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!