Napokon belül kiderül, hogy a kormány ígéretéhez híven valóban mindenki jól jár-e az adórendszer változásaival. Mindenki szembesülhet az igazsággal, a lelkes fülkeforradalmárok és a 2/3-os felhatalmazásból részt nem vállaló maradék 2/3 is! Szóval ? Mindenki jól járt?
Én lufact írtam volna, durvábban kicsit. Vagy nagyon.
Mellesleg rávilágítottál egy másik globálnemzetgazdálkodási hatásra is SZJA bevételcsökkenés-ügyileg. Igaz az ún. kényszer és adóelkerülési minimálbéreseknél túlzónak érzem ezt a milliós nagyságrendet. Én a párszázezresnél leragadtam. De gyanítom, hogy matölcsérék ezzel is kalkulálgattak. Tudod ovinak az a bizonyos főpénzügyér jobbkeze. Akit a ballibbantak levágandó kétbalkéznek hajlamosak titulálni. ;-))
Gondolkozz globálisan, s mondj vélemény lokálisan!
Elfeledkeznek itt egyesek arról az egyszerű tényről, hogy 24% TB és 10% nyugdíjjárulék. Az pedig bizony a teljes bruttón alapul. Nem csekély """léthatatlan""" összegekről és adómértékekről van itt kérem szó. ;-)
Az elérendő cél feltétlenül az arányos közteherviselés. Azaz egy adókulcsos. De ugye most mivel mindenki által elismerten nagy szarban van az ország, lehetett volna kicsit figyelemmel lenni a teherbíró képességekre is azért. Nem esett volna le a gyűrű az urainkról, ha két lépésben vezetik be, a tényleg már, szerintem is igazságos rendszert. Most még 500-600ezer bruttyó felett meg kellett volna tartani egy magasabb SZJA adókulcsot. Egy 5 gyerekesnél messze belóg már a 32%-ba is az adóalapkedvezmény határ. Aztán ha rendben megy már a szekér, a következő lépésben lehetett volna (akár már 2012-től??) egykulcsosítani.
A 2007-es évinél 52 fővel több, közel 502 ezer adózó ért el 3 és 6 millió forint közötti éves jövedelmet, ők fizették az összes adó közel 32 %-át. Ők az összes adózó csupán 11 %-át képviselik.
6 millió Ft feletti éves jövedelemmel a bázis időszakinál mintegy 23 ezerrel több, összesen 162 ezer adózó, az összes adózó 3,6 %-a realizált, ahol az összes adókötelezettség 32,5 %-a csapódott le.
Ez szerinted igazsagos volt ?
Udv,
Egy az adorabszolgak kozul, akik vegre nyertek, foleg ha gyereket is nevelnek PONT
Nyilván. Ez egy ágazati bontás, amiben benne vannak a vezetők fizetései is.
Sokkal kiváncsibb lennék ezeken az oszlopokon belüli iskolai végzettség és beosztás és létszámarányokra. Persze a 201.000 Ft-ot én nagyjából reálisnak vélem. Sőt a topik témájához kapcsolódva, ha igaz ez az átlag, és az hogy a minimálbér-250.000 Ft közti kategória, ha nincs gyerek vesztes lehet, azaz többet fog fizetni, akkor azt látom becsült létszámarányosan, hogy nem annyira fognak ám csökkenni az SZJA bevételek. Így az az itteni politikai érvelés sem állja meg a helyét, hogy a kieső SZJA adóbevételeket, olyan nagyon akárhonnan kellene pótolni kellene. Továbbá felhívnám a figyelmet arra nünsznyi kis fejleményre, hogy a családi pótlék is családi jövedelemnek veszik (szuperbruttó - mellesleg jogosan) így az is kapásból megadóztatásra kerül 16%-al. Így mellesleg mégérdekesebb, SZJA adóbevételi és vele együtt persze szétszakadási társadalmi fejlemények várhatók a szegény és a középosztály között. Ez szerintem egyféleképpen orvosolható hosszabbtávon. Az pedig a minimálbérek drasztikus emelgetése lenne szerintem. :-((
Egyrészt a gerekek után járó kedvezményből. Ami lényegében véve szociális juttatás.
Másrészt az egykulcsosból.
Ezt a két dolgot külön kell választani.
A gyerekek utn járó pénzt némi fenntartással elfogadom, bár azt kifogásolom, hogy minnél kevésbé szorul rá valaki, annál többet kap. Például nem hinném, hogy egykulcsos viktor gyerekei eddig a küszöböt rágták.
Az egykulcsost nem tudom elfogadni, azt mélységesen igazságtalannak tartom. Hiszen az emberek teherviselő képessége nincs egyenes arányban a jövedelmükkel. Nem mindegy, hogy valakinek a napi betevő falatról vagy a malorkai nyaralásról kell lemondania a közterhek kedvéért.
Az egykulcsos több szempontból is kedvezőtlenül hat az országot eltartó dolgozók többségére. Egyrészt csökken a bérük, másrészt az, hogy a gazdagok nagyrészt kivonják magukat a közteherviselésből, az egész országra jelentős terheket ró, amit egykulcsos viktorék össze-vissza kapkodva próbálnak kezelni. Ez részint rövid távon, de különösen hosszú távon hatalmas károkat okoz az országnak, aminek terheit, végsősoron, zömmel nekünk a dolgozó kis embereknek kell viselni.
Több lett, 26.000-rel, 3 gyerek van. Na jó, egyik friss egyetemista. Ez annyit jelent, hogy mondjuk visszajött a szeptember 1-től elvont családi pótlék meg beljebb lettünk 5000-rel. Nominálisan. A helyi boltban meg elsején sebtiben átfilctollazott ártáblák virítottak 10-30%-kal magasabb árakkal. Akkor most hogy jártunk?
... Valaki utánanézett annak odafönn, hogy mennyi a magyar átlagkereset? Mert ez a 200e igencsak magasnak tűnik innen lentről ...
2010 első 11 havi adatai alapján a teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete 201.840 Ft volt, ezen belül a versenyszférában foglalkoztatottak átlagkeresete 205.727 Ft, a költségvetési szférában foglalkoztatottaké 196.486 Ft. A versenyszférában 2009 azonos időszakához képest átlagosan 3,8 %-al növekedtek a bruttó bérek, miközben a költségvetési szférában átlagosan 2 %-al csökkentek.
Nem kell lehazudni, több lett (versenyszféra). Megjegyzem, a fórumozók között a magasabb keresetűek szerintem felülreprezentáltak, és az átlag gyári munkás kevesebbet kaphat. A másik megjegyzésem, hogy ezt a rövid távú dőzsit kőkeményen az ellopott manyupból finanszírozzák, ezt nevezzük a jövő felélésének.
Persze Mo-om pártízezer Ft-ért a népet simán meg lehet venni.
Francisco Isidoro Acevedo. Középvezető. 23 évnyi munkaviszony. 2010-zel való összehasonlításban 2011-ben közel 200.000,- plusz. Ha megérjük a 2012-t, akkor még plusz 30.000,-.
Sok mindent tudunk már rólad, csak éppen azt nem, hogy pontosan mi mennyi és hogyan. A topik témájához ezidáig egyetlen megjegyzésed volt. Csökkent a nettó fizud. Neked. Mennyivel? Van-e gyereked? Van e párod? Van e felnőtt gyereked, van-e unokád, van-e ezek a neked legfontosabbak közt, olyan esetleg, aki veled ellentétben már esetleg jól járt? Csak azért, hogy jobban megérthessük, ezt az óriási nagy anyagi problémád, és így valószínűleg jogos is felháborodásod.(Az igéret szép szó, ha betartják úgy jó.)
Szóval mesélj még ontopik részleteket magad(tok)ról! Tudod!? Családi adózásról van itt már szó.