Félő, hogy Orbán megválasztja a leendő ellenfelét -"Százezer tudatos fideszes résztvevő az ellenzéki előválasztáson elég lehet ahhoz, hogy megváltoztassa akár kétmillió valódi ellenzéki szavazó akaratát!"
- Bereczki Dávid (Momentum): 22 éves, kaposvári, a megyei közgyűlés tagja.
- Horváth Ákos Ervin (Jobbik), támogatja LMP, MMM, ÚVNP: korábban indult a polgármesteri székért, de nem sikerült,
- Varga István (DK), támogatja Párbeszéd, MSZP, Liberálisok: Kaposváron tanít az egyetemen.
A választókerületet Gelencsér Attila vitte 2018-ban a Fidesz-KDNP színeiben, 43 %-kal. Az ellenzék esélyes a nyerésre.
2. Somogy 2 - Barcs és még 76 település:
- Ander Balázs (Jobbik), támogatja LMP, Momentum, MMM: jelenleg is aktív országgyűlési képviselő a Jobbik színeiben (listáról), 2014. óta.
- Remes Gábor (DK), támogatja MSZP és Párbeszéd: tanár.
2018-ban Szászfalvi László fideszes képviselő nyert, 51 %-kal, ami nehézzé teszi az itteni ellenzéki nyerési esélyeket.
3. Somogy 3 - Marcali és még 71 település:
- Steinmetz Ádám (Jobbik), támogatja LMP, MSZP, Párbeszéd, MMM: a Jobbik aktív parlamenti képviselője most is, listáról került be, vízilabdázó olimpiai bajnok, jogász és gazdálkodó.
Nincs kihívója, egyedül indul az előválasztáson.
2018-ban Móring József Attila (Fidesz) nyert itt 52 %-kal, ennek alapján nehéz körzetnek minősül az ellenzék számára. Ehhez azonban nem árt tudni azt is, hogy a jelenlegi ellenzéki szövetség és a Fidesz jelöltje között mindössze 6 % szavazatkülönbség volt.
4. Somogy 4 - Siófok és még 70 település:
- Kovács Miklós (DK), támogatják a Liberálisok: korábban államtitkár Gyurcsány idejében, Siófok város idegenforgalmi bizottságának külsős tagja.
- Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik), támogatja LMP, MMM, MSZP, Párbeszéd, ÚVNP: Korábban Siófok alpolgármestere volt, jelenleg aktív országgyűlési képviselő a Jobbik színeiben, listáról került be.
A választókerület ogy. képviselője most Witzmann Mihály (Fidesz-KDNP), aki 51 %-kal nyerte el a képviselőséget, eszerint az ellenzék számára nehéznek minősülne a terep, de azt sem árt tudni, hogy itt már csak 4 % különbség volt a Fidesz és az összellenzék között.
"Fejér megyében pont 2 sanszos, a székesfehérvárit is meg lehet nyerni, és a dunaújvárosit is, ahol már amúgyis ellenzéki parlamenti képviselő van most is, tavalyi időközi választás alapján. "
De a 40 körzet megnyerése szerintem kevéske, még kell ám dolgozni, hogy több legyen.
Valahol nemrég 45 sanszosat olvastam összesen, de még az is kevés lenne."
Én a jelenlegihez képest nyerhetőkről beszéltem. Az átfordíthatókról.
Engem irritál a képmutatásuk. Másnak próbálják magukat mutatni, mint a jelenlegi kormány. Persze, már most tudni, hogy semmivel sem különbek. Ez az irritáló benne. Semmivel sem jobbak vagy rosszabbak. Ugyanolyan korruptak. Persze nem ezt hirdetik magukról. Egy rózsaszín ködbe akarják burkolni az embereket, hogy ha ők lesznek hatalmon, akkor minden jobb, szebb és igazságosabb lesz.
Ahol Én lakom, ott minden nap látni lehet a vörös emeszpés sátrat, pódiumot a munkahelyemről! Nem lakom onnan messze. De eszembe sem jut odamenni. Az egészet bohóckodásnak tartom. Ugyanakkor tudom, hogy vannak, akik hisznek ebben. Lelkük rajta, ő dolguk. Ahogyan Én tapasztalom, többségében nincs rá túl nagy igény.
Még egy, amit nem árt figyelembe venni: ahogy nő valamelyik párt győzelmeinek száma az egyéni választókerületekben, úgy csökken a listán az ellenzék támogatottsága és úgy nő ezzel arányosan a kormánypárt listabeli aránya.
Ebben a tekintetben számít az is, hogy milyen a nyerési arány, hány százalékkal előzi meg a nyertes "párt" (vagy inkább pártszövetség, mindkét oldalon most már) a másikat, tehát ez megint megjósolhatatlan.
Egy csomó becslés van a neten. Ez itt most a Szociális Demokráciáért Intézet becslése, ők is - hasonlóképp tulajdonképpen mindenkihez - reálisan 43 egyéni választókerület megnyerését jósolják az ellenzék számára, míg további 26 van, ahol szívós munkával nyerhet az ellenzék, összességében akár 58-59 mandátumot is elvihet.
Én ezt azért nem tartom reálisnak, viszont kiderül a cikkből, hogy a 15 korábban megnyert választókerületen felül (ezek valamennyien ellenzéki győzelemre esélyesek ismét) 37 olyan választókerület van, ahol ugyan fideszes jelölt nyert 2018-ban, de az ellenzék összesített eredménye magasabb volt, mint a Fideszé. Ezeket tehát esélyesnek lehet nevezni.
És nagyjából ki is jött az a szám,42, amit én jósoltam eddig kb, fenntartva, hogy ez csak a 2018-as eredményeken alapul, amitől a következő választás eltérhet.
Ezek között még egy debreceni is van, ott még nem tartunk az ismertetésben, majd meglátjuk, ha odaérünk.
Ők az összes budapesti választókerületet is ide számítják, én csak 16-ot a 18-ból (az egyik szerintem a XVII. kerület mindenképpen, a másik pedig nagy valószínűséggel a XII).
A Republikon szerint viszont van 9 olyan nagyvárosi választókerület, ahol ugyan a fideszes jelölt támogatottsága meghaladta az összellenzékre leadott szavazatot, de úgy vélik, hogy 2018. óta az ellenzék erősödött ezekben a városokban. A lista a cikkben (Szombathely, Hódmezővásárhely köztük van, én is az ellenzéknek számoltam).
Ha ez így bejön, az már 51 (nem biztos, mert sok függ attól is, hogy a Fidesz kit indít), ehhez a Republicon még hozzáadott olyan 11 választókerületet, ahol csak 5 %-nyi volt a különbözet az összellenzék és a Fidesz jelöltjei között. Erről is van lista.
Ez így már elég is lenne, de persze, mindez teljesen megjósolhatatlan.