Keresés

Részletes keresés

101 Creative Commons License 2001.03.09 0 0 2935
Hozzásszólás a magyar vasútmodellezés színvonalához.

Szerintem modellező lévén szerintem ez kizárólag csak a modellezőktől függ.
Nem hiszem, hogy néhány a valóságban nem létező járgány modellje rombolná a modellezés színvonalát. Szerintem még mindig jobb, mintha 20-30 éves Piko mozdonyokkal kezedenének játszani a leendő vasútmodellezők, melyek 1-2 nap játék után rendszerint karbantartást igényelnek. És igy szép lassan elmegy a kedvük az egésztől, és feladják.

A boltunkban láttam már gyereket jobban örülni 1.000 Ft-os gumi meghajtású mozdonynak, mint néhány gyűjtőt a 100.000 Ft-os csodáknak.

Mellesleg megjegyzem, hogy a nagyobb gyártók sem fektetnek mindig hangsúlyt a jármű tökéletességére.
Néhány példa:
Roco 23332 BR 181 sor. kétáramnemű villanymozdony két teljesen egyforma áramszedővel, pedig a valóságban a francia és a német szekaszokon használt áramszedő teljesen különbözik egymástól.
Roco 46926 a gyári kivitelnek nem sok köze van a valósághoz.
Persze létezik gyűjtőknek szánt verzió is kb 3 szoros áron. Ezen minden tökéletes.
Piko Pultranszos cementesvagonja két fékállással, pedig a valóságban csak egy van rajta(ezt mutatja a katalógusbeli kép is).

és még hosszan sorolhatnám.

Mint magánember megjegyzem, hogy a járgányok gyűjtése a vasútmodellezésnek csak egy szük szelete.
Terepasztalépítésben vagy járműépítésben miért nincs ilyen nagy nyüzsgés.
Szerintem a boltokban megvásárolható dolgok mellett ezekkel lehetne igazán felhozni a színvonalat.

Üdv. mindenkinek.

vsanci Creative Commons License 2001.03.09 0 0 2934
Kedves Modellező társak!
Frissült a Webzin!!
Felkerült Két új kép a TT rajongóknak, egy új és szuper cikk a Shay rendszerű gőzösökről (nem csak modellezés szinten), és egy újabb magyar vonatkozású link került a gyűjteménybe.
Kellemes böngészést. És jó munkát aki most szombaton is dolgozni fog :-((
Üdv:
VSanci
GEORGIE Creative Commons License 2001.03.09 0 0 2933
Egy kicsit tobb reszletet kernek rola, ki gyartotta, mikor stb...
Előzmény: CSABI (2932)
CSABI Creative Commons License 2001.03.09 0 0 2932
Ami a meglepő, hogy Görög BDt a valóságban is létezett azt hiszem 10 darab, kérdés, hogy mennyire hasonlít rá a Fuggerth féle kocsi.

Csabi

Előzmény: GEORGIE (2930)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.09 0 0 2931
En _kifejezettem_ vegallas-kapcsolos cuccokat vettem, amit helyben ki is probaltunk (mindet) es van ra garancia is. Mivel az eddigi tapasztalatok szerint a tonkrement valtok szama korrigal a 0-hoz, en nem aggodok emiatt!
Holnap kinezek a borzere, ha minden igaz, ugyanugy lesz, mint maskor! Bar, mivel munkanap van, nem biztos...megprobalom felhivni az LMK-t, hogy tenyleg lesz-e.

udv

Előzmény: djt-122 (2922)
GEORGIE Creative Commons License 2001.03.09 0 0 2930
A Fuggerth ujdonsaggal es tobbi kamu kocsival egy bajom van:

Sok modellezo szentul meg van gyozodve arrol, hogy ilyen jarmuvek leteznek a VALOSAGBAN!!!!

Hiaba mutatsz neki tenyeket, a valasz mindig az, hogy modellban letezik, tehat valosagos!

Es ez a szomoru!

Es felrertes ne legyen: engem nem erdekel, nem bant, hogy milyen jol el lehet adni ezeket a jarmuveket.

A gond az, hogy a nem nagyon letezo hazai modellezo qultuura szinvonalat sikerul meg lejebb tolni ezekkel cuccokkal.

Itthon sajnos nincs olyan szakirodalom hatter, amelyhez barki olyan konnyeden hozzajutna, mint nyugaton es egyertelmuve valna egy kezdo szamara is, hogy mi is a leanyzo fekvese.

Előzmény: crash__override (2929)
crash__override Creative Commons License 2001.03.09 0 0 2929
Ami viszont tetszik BYG-ben, hogy nem kozvetlenul nekem cimeztek a hirleveluket, hanem vagy harminc embernek cc-zve, ezert a Hotmail egybol spam listara rakta oket :-)

Nem beszelve arrol, ha most gonsz lennek, lenne harminc kereskedelmi cellal felhasznalhato e-mail cimem. Azert lehetett volna venni annyi faradtsagot, hogy mindenkinek kulon kuldjek el a hirlevelet...

Crash_

Előzmény: GEORGIE (2923)
rezgaras Creative Commons License 2001.03.09 0 0 2928
kutyakeksz írta:

> mint a Liliput kínai(!) mozdonyai (már ami a festést illeti)

Úgy tudom, Liliputot megvette Bachmann (Kader). Ezek szerint akkor a Liliput modellek is örökölték a Bachmannok híres "vödörbe mártásos" festési technológiáját. :-)

Előzmény: kutyakeksz (2924)
rezgaras Creative Commons License 2001.03.09 0 0 2927
én írtam:

> (írja meg valaki, akinek van ilyen!)

Bocs, most veszem észre, hogy djt már megírta.

Előzmény: rezgaras (2926)
rezgaras Creative Commons License 2001.03.09 0 0 2926
Matiz írta:

> Szerintem a Fuggerthen kívül minden váltó
> végállás-kapcsolós

Nemnemnemnem!

Az amerikai váltók sohasem végállás kapcsolósak és azt hiszem, a Peco sem. Roconak a Hobby-Line-ja ugyanannak tűnik, mint az Atlas sínek, és akkor az sem végállás kapcsolós!
(írja meg valaki, akinek van ilyen!)

Ha félsz a leégéstôl, használj kondenzátor-kisütéses kapcsolást. Az nem tud leégni, és elég hozzá egy icipici trafó is.

Előzmény: Törölt nick (2916)
rezgaras Creative Commons License 2001.03.09 0 0 2925
lelketlen írta:

> nickel silver rail,ha ez mond valamit.

Igen, ez az angol neve az alpakkának. Kösz.

Előzmény: lelketlen (2911)
kutyakeksz Creative Commons License 2001.03.09 0 0 2924
Üdv mindenkinek!

Ezúton szeretnék két kis boltot említeni (ha valaki még nem ismerné őket). Mindkettő Újpesten van, s bár egyik sem kifejezetten modellvasutas bolt, azért még érdekes lehet.
Az egyik az István tér 1. alatt van (A kék metró végállomásától 2 perc gyalog), eredetileg órásbolt, de a tulaj nyomul modellvasút ügyben is (a helyi hírdetőújságban kifejezetten ezt reklámozza). Van H0,TT,N, Roco meg Fuggerth ez meg az, ezenkívül tart és tud katalógus alapján Vollmer ill. Auhagen modellházakat szerezni. (A Vollmert merem ajánlani, én a múltkor egy fűrészüzemet szereztem be, rém profi, a szállítószalagja akár motorral is hajtható. Az Auhagent hanyagolnám :-(, bár TT-hez sok cucc van.) Hétköznap kb 10-17 között van nyitva, szombaton zárva :-(
A másik a 12/14-es villamos Deák Ferenc utcai megállójánál van (kék metró végétől 2 megálló Káposztásmegyer felé). Ez is játék/autó-hajó modellekkel kombinált, de van itt is H0,TT,N mozdony, vagon, Faller házak, stb. Ezt a helyet annyira nem ismerem, de ez szombat délelőtt is nyitva van.
Szvsz az ismeretlenségük miatt érdekes lehet ez a két hely, hátha felbukkan egy-két kincs, meg talán árban sem verik az eget.

GEORGIE:
A Fuggerth görög mozdonya biztos van olyan jó, mint a Liliput kínai(!) mozdonyai (már ami a festést illeti) :-)

joem:
Roco-s dolgok visszaadása időszerű, a jövő hét (is) oké, mondjuk a "szokott" helyen, javasolj időpontot! (megpróbálok mail-t is küldeni.)

Kutyakeksz

GEORGIE Creative Commons License 2001.03.09 0 0 2923
Sziasztok!

Most kaptam meg a BYGmodel hirlevelet, amelyben a Fuggerth gorog BDt vezerlokocsit reklamoz ujdonsagkent! Hat ekkora erovel mar tuneziai festesu BDt is lehetne gyartani!:-)))
A Fuggerth hozza a szinvonalat:-((

djt-122 Creative Commons License 2001.03.09 0 0 2922
A Fuggerthen kivül a Roconak is van végálláskapcsolo nélküli váltoja a 2.5 ös hobby line válto .Tényleg nem veszélyes ez? nem ég le a tekercs ?
by az ex bhv Creative Commons License 2001.03.08 0 0 2921
Sziasztok!

Köszönöm az együttérzést, majdnem 4 hét munkám veszett oda!
Ráadásúl a szomszéd macsjkáját nem lehet lelőni!
Már megtettem volna!
Tényleg van valakinek légpuskája?
Egyébként JSB !
Igérem , hogy amint valami lesz írok neked!

Zsolt a macska gyilkos!!!!!!!

HIHIHIHIHI!

Előzmény: JSB (2906)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.08 0 0 2920
Nem buta kérdés. Áramot vezet :)) . Egyébként azt hiszem, a lényeget már leírtam. Minden gond nélkül pontosan illeszthető a csatlakozókba, 3 eres, megfelelő átmérőjű. Azt is írtam, hogy nem muszáj megvenni, de sokkal kényelmesebb ezzel dolgozni. Vehetsz másik vezetéket is olcsó pénzért, talén éppen 3 ereset is, de az nem lesz jó a csatlakozókhoz.
Előzmény: Törölt nick (2919)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.08 0 0 2919
Lehet, hogy buta kérdés, de mit tud az a vezeték méterenként 170 Ft-ért?

Macibb

Előzmény: Törölt nick (2913)
joem Creative Commons License 2001.03.08 0 0 2918
A ROCO pályaterv-könyvben az összes kapcsoló megvan jellegrajzzal. Jövő héten visszakapom kutyakeksztől, majd pedig scan...
Előzmény: crash__override (2915)
joem Creative Commons License 2001.03.08 0 0 2917
Régen a PILZ állító művek végállás kapcsoló nélküliek voltak. Most nem tudom, mi a helyzet.
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.08 0 0 2916
Hali!

Szerintem a Fuggerthen kívül minden váltó végállás-kapcsolós :)
Amit én vettem kapcsoló, a jelzőkhöz vettem. Fix kapcsolók vannak benne, nem billenősek. Egy kapcsoló két jelzőhöz, négy kivezetése van: jelzőnként kettő, egyik a lámpához, másik a sín megszakításhoz megyen.

Előzmény: crash__override (2915)
crash__override Creative Commons License 2001.03.08 0 0 2915
A visszajelzeses kapcsolora az van irva a katalogusban, hogy csak vegallas-lekapcsolos elemekhez hasznalhato... A tied is ilyen ?
Akkor gyakorlatilag a visszajelzes miatt nem pillanatkapcsolok vannak benne, hanem valtokapcsolok, es folyamatosan aram alatt van a valto, es csak a vegallas-kapcsolo miatt nem eg le ?
Előzmény: crash__override (2914)
crash__override Creative Commons License 2001.03.08 0 0 2914
En is nezegettem, nagyon egyszeru veluk dolgozni... Foleg, hogy a kotesek bonthatoak. egy Csak az arukat nem tudtam eddig... :-)

De igy mar latom, hogy a tudatlansag egyfajta boldogsag is :-)

Előzmény: Törölt nick (2913)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.08 0 0 2913
Kb. mintha vele egyező súlyú aranyat vennél.... 10m vezeték 1700, 12db csatlakozó (ennek most fejből nem megy az ára...) olyan 1200 körül. Én úgy gondolom sikerül majd mindent bekötni ebből a vezetékből. Tényleg nagyon egyszerű vele dolgozni. A kapcsolókat még nem próbáltam ki.
Előzmény: crash__override (2912)
crash__override Creative Commons License 2001.03.08 0 0 2912
Matiz!

Mennyibe kerulnek a szabvany csatlakozok, es a vezetekek ?

Crash_

Előzmény: Törölt nick (2904)
lelketlen Creative Commons License 2001.03.08 0 0 2911
nickel silver rail,ha ez mond valamit.
(sejtésem szerint ez nikkel-ezüst)
üdv.:b.
Előzmény: rezgaras (2910)
rezgaras Creative Commons License 2001.03.08 0 0 2910
lelketlenm írta:

> Gyartja a TILLIG standard néven

Azt nem tudod véletlenül, hogy ez alpakkából (újezüst) van-e, vagy mint a régi Pilz, rezezett valami? Szvsz. ez az utóbbi nem sokra jó. (van belôle egy pár hosszú váltóm, meg egy pár kanyarváltóm, ha valakit érdekel)

Előzmény: lelketlen (2908)
rezgaras Creative Commons License 2001.03.08 0 0 2909
kocsironcs, az ex hatvani bhv írta: :-)

> Utálom a macskákat ha "modelleznek"!

De hiszen közismert, hogy a macskák a vasútmodellezôk legfôbb ellenségei! (még a feleségeknél is rosszabbak)

Előzmény: by az ex bhv (2903)
lelketlen Creative Commons License 2001.03.08 0 0 2908
Szeva REZGARAS!
Gyartja a TILLIG standard néven.
(lentebb már irtam:www.hobby-shop.cz -n,
de a liliput.com/tillig/tilligindex.html-en
is van lista róla)
üdv.:b.
Előzmény: rezgaras (2902)
JSB Creative Commons License 2001.03.07 0 0 2907
Matiz gratulálok. Kezdheted a munkát.
Írtam emilt, választ kérek!

üdv: JSB

Előzmény: Törölt nick (2905)
JSB Creative Commons License 2001.03.07 0 0 2906
Zsolt
Kár, kivárom a nyarat. Kérek jelzést, és adom a szükséges helyet. Megjelenés juni 15. Addig lesz időnk bőven.
A macskádnak önts egy gumiegeret(szag nélkül).

Minden jót az alkotáshoz. A második darab biztosan még jobb lesz!

üdv: JSB

Előzmény: by az ex bhv (2903)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!