Nem is véletlenül teszik elé az "ipar-" szót, hiszen a mágnás alapesetben az arisztokratával rokon értelmű (itt is van pénzarisztokrácia...), vagyis nagy méretű birtokokat uraló nemes (ki látott még nagy méretű birtokokat uraló nem nemest...!?:-).
A különbség talán abban áll, hogy az arisztokrata családja régebbi keletű, az uralkodó családdal szorosabb kapcsolatban van, a mágnás talán kevésbé patinás nemesi családból származik, ellenben ambiciózusabb a fejlesztések és a pénzcsinálás terén, tehát vagyonát nem csak az örökölt föld bevételeinek, hanem saját befektetéseinek is köszönheti. De ez mind az én érzetem a szó kapcsán.
Daniborovi felvetése szerint egy lehetséges helyszín a belvárosi Arany János utca - Sas utca sarok; az AJ u. 24. és 26. számú épületek. Ezt könnyű lenne kilőni vagy bizonyítani:
a Fővárosi Levéltárban (az adatbázisuk szerint) vannak iratok a fenti házszámokhoz tartozó helyrajzi számok alatt.
Na szóval, mindeközben itt csücsül a gépemen a Windovs Live Fototár - roppant készséges címkézéshez, aláírásokhoz, és megosztani sem kötelező.
Úgy jöttem rá, hogy sorban megnyitogattam egy képet a felkínált készletből - én vagyok most legjobban meglepve... még az arcokat is felkínálja, ha hasonlót talál, akár egy csoportképből is. Meg vagyok lepve.
Annál sokkal többet tud, mint ami itt látszik első ránézésre:
Ez nagyon érdekes! Köszönet érte. Az a profán analógia jutott eszembe, amikor ifjú angoltanár koromban egy native speaker az angolban használt idegen szavak alkalmazásának veszélyeit ecsetelte. Rendezvous - mondta -, ezt mi, angolok gyakran használjuk, jelentése találkozó egy baráttal, semmi kötöttség, akár még késni is lehet pár másodpercet. Ámde egyszer azt mondtam egy francia születésű kollégámnak, hogy beszéljünk meg egy "rendezvous"-t - és a homloka tetejéig szaladt a szemöldöke...
Nem akartam én ebbe ennyire mélyen belemászni, de látom többen is hozzászóltak.
Szerintem téged a szó jelentésében az angol magnate vitt félre. A magyar referencia-műveket már idézték. Szerintem a nagy Larousse a legkorrektebb, mert az külön leírja, hogy kultúrkörtől függően eltérő jelentése lehet. http://www.larousse.fr/dictionnaires/francais/magnat/48554?q=magnat#48462
Nevetni fogsz, ha leások a tudatom mélyéig, arra jutok, hogy valószínűleg a Miska miatt érzem "komolytalanabbnak" ezt a szót, mint az arisztokratát vagy a főrendet... Vicces.
A picasa képkezelő valamikor megfelelt ennek, csak a nézegetős verziót odatette az album elé, így hordozni lehetett, másik gépen is használható volt. Most még nem mertem telepíteni sem, annyi problémát olvastam róla. Majd ha lesz időm, megnézem. Az a baj, hogy önkényesen mindent fel akar dolgozni, és ki akar menni a netre, ha nincs résen az ember. Ezt szűrtem le, de majd újra megnézem. A netes felületen viszont a korábbi arcfelismerés, feliratozás nem elérhető, de a régebbi jelöléseket megmutatja.
Köszönöm, újragondolva szimpatikus a tapasztalatod alapján (mennyiség, minőség). A kilépésre nekem valami rögzült igényem van, el nem tudom képzelni hogy valahová tartósan kapcsolt helyzetben legyen a gépem. Talán a tesztelős korszakom óta.
De ez csak akkor működik, ha minden érintett bejelentkezik, és természetesen netet használ.
Ha már itt tartunk, friss felfedezésem a https://www.box.com/ , amihez ugyan regisztrálni kell a megtekintőnek is, viszont rögzíti hogy a meghívott fél hányszor nézte meg, és letöltötte-e az adott anyagot. Valamint közösen is lehet használni a megadott jogosítványok szerint.
Jó a flickr, de megosztani nem akarom , és bár van valahol fiókom ott, a regisztrációval, belépéssel sokszor meg kellett küzdenem, főleg a ritkább belépés miatt.
Nem is mindenki használja, szóval netfüggetlen megoldást keresek. Lehet hogy marad a picasa, csak ne lenne olyan minden lébe kanál természete. És akkor az adathordozóra is fel kell tenni valahogy. Ezt nem szeretem a google-ban.
Pl egy gépen a családban csináltam néhány dolgot, fotót, feltöltöttem drive-ra , de ott azon a készüléken azóta a nevem elé tesz egy korábban körlevélnél használt azonosító szót. Nem tudom levakarni azóta sem. Mintha mától pl. "kávézóna nofretro" lenne a nevem :)