Jópár magyar és nemzetközi jogvédő bírálja a rendőrség október 23-ai fellépésének egyes részleteit. Az emberi jogi hagyományaira oly büszke SZDSZ nincs közöttük. Gondolkodom egy ideje, miért. Szerinted? Az SZDSZ ezekre a hagyományaira már korántsem annyira büszke. Mint egykori SZDSZ-szavazó, meglehetős csalódottsággal látom, hogy a párt vezérkara inkább ideges, ha ezekre a hagyományokra emlékeztetik őket volt politikusaik. A Kuncze-Demszky-Pető-Magyar négyesfogatot leginkább hideglelés fogja el, ha mondjuk Kis János, vagy éppen Tamás Gáspár Miklós ilyen témákról nyilatkozik. Legkeményebben Tamás Gáspár Miklós fogalmazott, hogy oszlassátok fel a pártot.
TGM nyilván tisztában van azzal, hogy nem teljesítik a kívánságát. De annak lehetnek következményei, ha elveszítik azok támogatását, akik emberjogi hiedelmeik miatt szoktak rájuk szavazni.
Vajonmiért vesztette el ennyire az arcát a szadesz?
Svéd típusú szociáldemokrata állammá. Ehhez persze ezen az úton nem lehet eljutni, ahol minden le akarnak nyúzni a közép osztályról, a bérből, fizetésből élőkről. És ahol a kommunisták rablóprivatizáció útján ültek be a vagyonba, hozzáértés nélkül. *** Svédországban extra adó van a luxuson (a beruházáson nem!) így gátolták meg az olló nyíllását. Amellett nem ömlik a nyereség külföldre és nem kótyavetyélték el dolgaikat - vízművek, erőművek, csatornázás, nincs ilyen korrupció stb.
"Nincsenek illúzióim!eddig az orosz ült a nyakunkon,most a másik oldal." Ez a kettő ugyanarról a tőről fakad!
Ezt azért meg kéne magyarázni, mert kurvára nem érthető. Mi az orosz "másik oldala", és mi az az "ugyanaz" a tő, amelyről fakadnak? Nem vagytok ti bedrogozva?
Ne haragudj, de kib@szottul nem érdekel, hogy ki volt Pető Iván apja, és ki volt a tiéd. Ebben az országban legutoljára valóban a vérkomcsik - Rákosiék, aztán kisebb mértékben Kádárék - foglalkoztak azzal "érdemi" kérdésként, hogy ki honnan származik. Előtte meg a hitleri zsidóüldözésekbe belesodródó Horthy-rendszer, amely végülis Szálasival végződött. Ez - mármint a származás szerinti minősítés - perverz probléma, arra való, hogy egyes lelki nyomoroncok legalább kerülő úton valami orgazmushoz jussanak. És úgy látszik, hogy te is közéjük tartozol.
Nem igaz, hogy ne lehetett volna megtorolni bármilyen bűncselekményt a 90-es évek elején, ami még nem évült el. De csak a komcsik voltak képesek arra, hogy az 1957-ben (vagy 58-ban) elítélt Francia Kis Mihály miatt "újra megnyissák az elévülést". A jogállamiság sokkal többet ér, mint a vérszomj és a bosszúvágy. Az utóbbiakat inkább gyógykezelni kell, mint szabad utat engedni nekik. És persze nem hiszem, hogy Pető - akivel sok aktuális kérdésben nem értek egyet - felelős volna az apja ügyeiért, ahogy neked sem tudom érdemül felróni a felmenőid kitelepítését.
Talán inkább azzal kéne foglalkozni, hogy ma és holnap mi legyen ezzel a kurva országgal(TM), a múlt feldolgozása szaktudományos, történelmi kérdés. Hülyeség folytatni Rákosi (vagy akár az öreg Pető) szintjén ezt a históriát.
Szóval: igen. Azt hiszem, az agyad nem lett demokrata agy. És ezért nagyon is hasonlít a vérkomcsi agyakra, ha nem éppen ugyanolyan.
Marhaság. Orbán beszéde június 16-án egértelmű volt. A szadesz taxissztrájk szervezése is... Majd pufajkás Gyulával egy kormányba kerülése is. Ami miatt pl. a Fidesz és Szadesz útjai szétváltak, a Fidesz 1994 előtt vezető pozióban bírt olyanokkal, akik jól érezték volna magukat a maszoppal, mint az később kiderült... Sajnos a szadesz liberális pártból átment megélhetési pártttá.
"Mi most is csak azt tudjuk hangsúlyozni, hogy mely pártokkal nem vagyunk hajlandók koalícióra lépni. Ezek: az MSZMP, az MSZP, a Hazafias Választási Koalíció és minden olyan álfüggetlen párt, amely ebből a hatalnmi struktúrából nőtt ki, mint például az Agrárszövetség...:" (Magyar Bálint)
A sors fintora, hogy ha az SZDSZ, nem kezd már a legelején az antiszemitizmussal manipulálni, akkor akár "zsidó" tömörüléskén is lehetett volna az ország vezető és népszerű pártja, ugyanis addig a kutyát sem érdekelte senkinek sem a származása.
Ha az országért érzett felelősség és jóindulat vezérelte volna, mindenki hálás lenne a pártnak, telejes függetlenűl attól, miféle társadalmi rétegből áll atagsága.
Ezt a nagyszerű lehetőséget játszották el végérvényesen nyílt rasszizmusukkal és nyilvánvaló nemzetellenességükkel.
a rendszerváltással sok baj van, de úgy látom, hogy ez a realitás. történelmi léptékkel ez a 16 év szinte semmi. a nyugati országokban se egyik napról a másikra alakult ki az igazi jogállam és a normális politikai élet. már ahol kialakult, mert azért nem lehet összehasonlitani az olasz és a skandináv viszonyokat.
a történelem sajnos ugyanúgy meghatározza egy társadalom mentalitális egészségét, ahogy egy emberét saját története. egy súlyosan depressziós embernek is évekbe telik a felépülés, mit várjunk akkor egy társadalomtól, egy országtól?
az USÁ-ban a hatvanas években még elnyomták a feketéket, ugyenebben az időben a franciák Algériában mészároltak, nem beszélve arról, hogy a most az egyik legnormálisabb politikai viszonyokkal rendelkező Németország mit művelt hatvanegynéhány évvel ezelőtt.
De mondd csak, te valóban nem hiszel a független igazságszolgáltatásban? Mert akkor elhiszem, hogy a számodra az egész rendszerváltás semmit sem jelent azon kívül, hogy az egyik párt legyőzi a másikat, mintha focicsapatok lennének. Valahogy kádári maradt (lett?) az agyad.
Már megbocsáss, de miért biztos, hogy az illető agyával van a baj és nem a rendszerváltással?
Sajnos a rendszerváltás - aminek nagyon örültem - valóban azt jelenti, hogy két párt marakodik a hatalomért, az emberek jó része teljes politikabuzivá vált és a pártpolitika szemüvegén lát mindent és mindenkit. Azokat a nagíszerű dolgokat azonban, amiket nagyon vártunk a rendszerváltással és amiket annyira csodáltunk a Nyugatban, nem látom - pl. a jogállamot, azt egyáltalán nem.
A magyar jogrendszer a béka segge alatt.
Kaya Ibrahim, Josip Tot ügye a szőnyeg alá söpörve, Tocsik, Princz Gábor megdicsőülve - ha ezek nem tetszenek akkor csak egyszerű kádárista vagyok vagy igazi vérkomcsi is? :-)
"No,meg mondd el azt is,hogy vajon miért is menti fel a koalició idején az általad fideszesnek titulált Princz-ügy kulcsfiguráját a bíróság?"
F-m tudja, nem én vagyok a tanácsvezető bíró. De mondd csak, te valóban nem hiszel a független igazságszolgáltatásban? Mert akkor elhiszem, hogy a számodra az egész rendszerváltás semmit sem jelent azon kívül, hogy az egyik párt legyőzi a másikat, mintha focicsapatok lennének. Valahogy kádári maradt (lett?) az agyad.
az tényleg az egyik legjobb és legkeményebb filmje. Woody Allenben egyébként épp azt szeretem, hogy kifejezi az én erkölcsi bizonytalanságomat. én pl. Gyurcsánnyal, de Orbánnal is azért vagyok elnéző, mert azt gondolom, hogy a politika világa nagyon kemény dolog, csak sejthetjük, hogy mi megy a háttérben. a politikusokat én nem is merem erkölcsileg megitélni, annyira más a helyzetük.
a jézusi tanitásokat egyébként nagyon sokra tartom. Jézus a szememben egy fantasztikus gondolkodó, aki szerintem épp azt ismerte fel, hogy a globalizált római birodalomban csak ellenségeskedéshez vezet, ha az egyes népek túl fontosnak tartják saját nemzetiségüket, saját erkölcsüket és szerintem ezért hirdette meg a szeretet és tolerancia erkölcsét. (pesze lehet, hogy önkényesen értelmezem) csak úgy érzem, hogy a mai egyházaknak ehhez nem sok közük van.
Szabó Ivánt én is nagyon kedveltem. Kupát és Tölgyessyt szintén, de politikusként nem sokra tartom őket. de szerintem nagyon nehéz a politikában valakinek megőrizni az emberi arcát, humorát. Kunczéról az a véleményem, hogy nagyon elhasználódott, már nem a régi, de ő legalább rájött erre....
viszont a politikában olyan embereket is tudok tisztelni, akiket emberként egyáltalán nem kedvelek. sőt azt hiszem, hogy igazából csak nekik való a politika: az SZDSZ-ben ilyen pl. Magyar Bálint vagy Demszky Gábor
A sors fintora, hogy mindenkit antiszemitizmussal vádolnak és ezzel vélhetőleg pont a tisztességes magyar zsidóknak teszik a legnagyobb kárt...:-( Miért kell valakinek a saját fészkéba sz**-ni?
Tisztelet a kivételnek. Mert, az SZDSZ-ben is vannak (még) tisztességes politkusok. Olyanok, akiket érdekel az, hogy amit csinálnak, az jó legyen. Érdekből teszik, de jól felfogott érdekből.
"az SZDSZ fejesek szabályszerűen paranoidok, magukon kívül gyakorlatilag mindenkit antiszemitának tartanak."
Kell egy ellenségkép, és az antiszemitizmus az kapóra jön.. Mivel, mindenkire, aki az ő érdekeik ellen szól, jól rá lehet sütni. Nem ért egyet -> antiszemita -> náci -> ki akarja írtani a zsidókat. Ott is a bélyeg, rásütve. Lehet takarózni a szerencsétlen 2. vh. áldozatok emlékével. Csak, ez a dolog kétélű. Kifelé jól működő védelem, de sátáni, mert hamis, belül is egyre inkább elhiszik és ezáltal paranoiássá válnak... Azaz paranoia: egy tévképzetre felépített logikus gondolatrendszer. Nagyon érdekes elmebaj, mert fertőző! Ugyanis, ha a hamis alapot nem ismeri fel valaki, akkor egyetért, mivel nem talál hibát az érvelésben. De, belülről, tudat alatt érzi, hogy nem igaz és feszültséget kelt.
Nagyon durva..
"Van egy olyan gyanúm, hogy vérbeli SZDSZ-es legfeljebb zsidó társaságban érzi magát biztonságban, ahogy a kommunista vezetők jórésze is csak egymás között, vagy oroszok társaságában tudott igazán ellazulni." Szerintem még ott sem. Lást a paranoia kórképét. Paranoia=üldözési mánia.
Azért ennyire beteg a mai társadalom, mert ahol a kommunikációt "írják" az ennyire beteg. Fejétől büdös a hal...
Ez érdekes, mert amikor egy SZDSZ-esnek vagy 10 éve kijelentettem, hogy nekem Pető nem szimpatikus, ő is ezt kérdezte. Akkor még fogalmam sem volt, hogy Pető zsidó.
Aztán egy nőismerősöm magyarázta el a helyzetet, aki az SZDSZ-nél volt valami alkalmazott, hogy az SZDSZ fejesek szabályszerűen paranoidok, magukon kívül gyakorlatilag mindenkit antiszemitának tartanak.
Van egy olyan gyanúm, hogy vérbeli SZDSZ-es legfeljebb zsidó társaságban érzi magát biztonságban, ahogy a kommunista vezetők jórésze is csak egymás között, vagy oroszok társaságában tudott igazán ellazulni.
"a hangzatos jelszavakon alapuló demagógiára, a média manipulálására."
Ebben vérpofik... komolyan. Le a kalappal előttük. Nagyon tudnak úgy beszélni, ahogy a nép hallani akaja... Elsősorban a fővárosra gondolok.. Miközben a fő bázisuk a fővárosi értelmiség, pontosan ezt a réteget "írtják", azzal, hogy a szélsőségeket szítják.
Furcsa és megrázó élményem volt egy SZDSZ párti kollégámmal, aki félig zsidó volt. Mert ugye, van egy olyan mítosz is, hogy az SZDSZ zsidópárt és ezért utálják. Ez szerintem baromság.
Szóval, valami választások előtt néhány szót beszéltem a kollégámmal, aki SZDSZ párti. Elmondtam a véleményemet és azt, hoyg nagyon nem szeretem az SZDSZ-t. Erre vissazkérdezett: "-Azért mert zsidók?" Ezen nagyon ledöbbenem. Mi van? Ugyan mi köze annak, hogy kinek mi a származása. Ha hülyén politizálnak, akkor hülyén politizálnak, de a származásnak, hitnek ehhez semmi köze.. Miért nem tudott büszke lenni a zsidóságára, mint én a magyarságomra? Miért merült benne fel egyáltalán ez a kérdés? Lehet, hogy sok zsidó van az SZDSZ-ben, de akkor a sajátjai gondolatait miért mérgezik ilyen baromságokkal?
Természetesen, nem szószerint értettem, idézőjelbe kellett volna tennem. Elsősorban nyilván az alább leírt módszerekre gondoltam, (antidemokratikusak, látszat demokráciára törekednek) továbbá a tömegek megfélemlítésére, lekezelésére (mi jobban tudjuk, mi határozzuk meg ki és mi az ellenség), a hangzatos jelszavakon alapuló demagógiára, a média manipulálására.
És arra, hogy ugyanúgy csendes közutálatnak örvendenek, mint a kommunisták.