Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Na ez akkor nektek nem fájt annyira. A környéket illetően már mondta egyik kollégám, hogy Nagykőrösön nem lesz termés. most meg elment a környéken sztem minden. Hát ez van. Majd megirom, hogy én mire jutottam. Mindez persze annak a fényében furcsa, és számomra még egy kicsit felfoghatatlan, hogy Kecskemét a kajszi egyik hazai termőhelye volt. Gyerekkoromban mást sem ettünkl, csak kajszit. Már ki nem állhattam. Persze édesapámék szerették a levéért. De akkor is, a korai piros működött még húsz éve. Most meg minden év rotty. Na ez nem fér a fejembe. Vagy hát belefér, csak nehéz vele megbarátkozni.
Nálunk jelen volt a gondviselés 11 felé kimentünk éjfél felé kezdett becsúszni a fagy 0 foknál begyújtottunk majd 1 óra után feltámadt a szél és visszament +3 ra . Le is álltunk fél 3 ra már hazamentünk , ki is tartott reggelig 2 fokon .
A fűtőgépet most máshogy pakoltuk , kötöttem kévéket 3-5 centis ágakból az idei metszésből és 1 vödör szenet rá , na ez jól égett mert volt elég levegő a tüzelőanyag körül . Csak úgy ontotta a meleget ...szóval jó kis gép ez csak jól kell benne tüzelni .
Tavaly a Dunától nyugatra az idén keletre tarolt a fagy ...nehogy má egyszer jó legyen . Úgy néztem az idén nem lesz Kecskemét környékén kajszi ha csak nem védekeztek valahogy .
Köszi. Azért mondtam a gyálaréti mérőállomást, mert tegnap ránézve a saját mérőeszközömre és a mérőállomásra, hasonló hőmérsékletet mértem. Ma délután ha kiolvasom megnézem hogy mennyire azonosat mért a két különböző helyen levő eszköz. Azért kérdés ugye hogy hol van az illető mérőállomása. Ha bent van a házak közt, ott mérhet enyhébbet mint ahol maga a fák vannak. Gyakorlatból tudom hogy nyáron jelentős hőmérsékletkülönbség volt a település széle és település közepén levő hőmérséklet között. 3-4 fok biztosan.
Azt is hallottam, hogy axiálissal permetezik a vizet, és az is sikeres lehet. Csak ez nekem kicsi terület ahhoz, hogy kipróbáljam. De jövőre már lehet, hogy a friss telepitésen megpróbálom.
Igy igyekeztem megoldani. de ez a fával, brikettel etetős, közben locsolós történet meredek. Meg sem álltam. Pont ez volt egy hete is. Csak akkor még nem voltak ennyire előrehaladott állapotban a kajszik.
Kemény éjszakád volt. Remélem sikerrel jártál és a növények meghálálják a munkád! Ha fánként volt egy hordód amivel fűtöttél, szerintem garantált a siker.
Esztergom-Kertváros, sík és nyitott vidék, olyan -2 fok körül lehetett... Kuresia már elkezdte hullatni a szirmait, Bergeron virágainak kb. 80%-a, Ceglédi aranynak kb. 60%-a már kinyílt... Csak marad valami, remélem...
Pontosan hol Szeged mellett? Én Szőregen vagyok. A gyálaréti meteorológiai állomás adatait szoktam nézni, mert az kb. 7 km-re van tőlem légvonalban. Amit az mér nálam is jó kb. Persze én is mérek az adott helyen folyamatosan hőmérsékletet, de majd délután tudom kiolvasni az adatokat.
Ennyit a kajsziról, az ország nagy részén nyekk.:(( Körbe kéne ültetni a Balaton partot gyümölcsfával, a tó klímája ismét megvédte volna a fagytól.
Nálunk -4,5 fok volt, egy negyedórára még -5 fok is befigyelt.
Az őszinél rafkós voltam, rátettem a fára egy 5 rétegű jó nagy fátyolfóliát, alá meg egy 120-a izzót, remélhetőleg nem lett így baja. A nagy kajszira meg rálöktem a fűtőventilátor, aztán egy csíkban hátha megmaradt a virág..
Aki nem védekezett annak tuti nem lesz már termés, országos átlagban is -4 körül volt.