néma kacsa kotló alá raktam magyarkacsa tojást és némakacsatojást amikor keltek a magyarkacsák a kotló mindeggyiket kidobálta a fészekből.és szerintetek miért egyszerre keltek a némmákkal nekem a papám azt mondta hogy ezt a kacsa megérzi hogy melyik tojta ő és amit nem ő tojt azta ő kidobálja eltaszítja magától meg azt is mondta hogy ezt akacsa mama meg halja a tojásban a kiskacsa csipogását
Én tudtom szerint ősz fele szoktam tépni mikor amúgy is vedleni kezdenek, így nem megy kárba a toll, illetve, egyszerre kinő az új toll és utána jobb pucolni azt amit levágsz mert nem tokos.
Ez nem kötlező dolog, majd magától szépen elhullajtja a régi tollat. De az ideiek idén nem vedlenek, majd csak jövőre.
Sziasztok újabb kérdésem lenne a libáimat én nem tépem mivel törzsnek akarom lesz bajuk ,vagy miért tépjük őket ?Ha valaki pontosan elmagyarázná megköszönném.
:) Ferike ! ( A gúnár és a gácsér csípjen melléd- jókivánság !:)
Nemám átmész híttérítőbe, mert azokat általában megették a bennszülőttek, akármilyen sötét haj kunkorodott is a fejükön ! ( Át ne ess a ló túlsó oldalára !:)
Nemsemmi milyen IQbáró emberek vannak. Azert elterjetteb a feher kacsa mert gazdasági szempontból előnyösebb ha nincs tele sötét tokokkal a bőre.
Egy sötét színü kacsának jóhogy sötét tokos lesz a bőre. Valamit valamiért, ha csak az erdekel valakit hogy kopasztáskor kevesebb baja legyen az állattal akkor tartson fehéret ha viszont szép szines kacsákat akar az udvarára akkor ne nyavajogjon ha tobbet kell pucolni.
Szeretném én is megmutatni majd a kisfarmomat...:D
Jelenleg 12tyúkom 2kakas,3tojó,1gácsér,25kiscsirke és 15kiskacsám van-japán kiskacsák,meg a héten várom a fehéreket h kikeljenek meg egy nénikétől is várok 42tojásomból kiscsirkét és most a kotlósomtól-ami alatt mindenféle tojás van.Kiváncsi leszek az eredményekre...:D
Ma írtak nekem hogy, vettek egy helyről néma kacsákat, és szép díszes tollazata volt (kékes-ezüst színű) De azért vették hogy levágják! Addig viszont gyönyörködtek benne! Ezt nagyon bánják is, mivel 2,5 órán át tollazták tokozták!!!!!
Sajnos meg utálták a néma kacsát! EZÉRT!
A Magyarországi tenyésztés nem jó úton jár, azért mert dísz kacsákat állítanak elő nagyon sok helyen! És a gazdasági mutatóját pedig kitörlik! Ha itt az egyes emberek is véletlenül eladnak szép tollazatú kacsát, és a vevő leakarja vágni. De nehezen pucolható, kaphatnak ilyen leveleket vagy rossz hírüket is elterjeszthetik!
Ezért figyeljetek oda hogy mit mivel párosítotok!!
Majd teszek fel egy írást, sajnos Német most fordítjuk Magyarra! Ott is kivannak akadva az ilyen madaraktól!
A kloáka két ujjad közé teszed és belefel nyomod illetve szétfele úzod. Ha gúnár akkor egy apró nyomástól is előkerül a párzószerv, viszont a tojónak csak kicsücsörödik a feneke.
Ennél egyszerűbben nem tudom leírni.
De különben nagyon egyszerű ha már kifejlett libáról van szó mert akkor látszik a különbség külsőre is. A gúnár magasabb, és jobban kihúzva tartja magát, a tojó nem olyan magas testtartású és a hasa közötti lebeny lelóg a lábak között.
Fiatalon viszont ez a kloáka vizsgálat a legegyszerűbb.
aha nem lesz baj nem kell aggódni amíg ki nem hozza a fészekről őket feléje se kell nézni a nyugalmat szeretik a tyúknak is megvan a magához való esze persze azt nem tudja,hogy fele csaka fele tyúk tojás van alatta egyépként hajlamos maga alá húzgálni a tojásokat
a lényeg,hogy a totlónak legyen kajája és vize kikelés elötti napokban fűrdő vize abban az időszakban sokat fűrdik és többet van lent a fészekről mindaddig még meg nem hallja a kiskacsákat csipogni a tojásban onnastól nem szál le róluk amíg ki nem kelnek és nagyon fontos,hogy ebben az időszakban se zavarjuk mert hajlkamos otthagyni a még félig kiklet kacsákat......
Ezért kérdeztem,m nekem is logikátlan volt,mert nekem is mindig az ugrik be először h mondjuk kint a tanyákon se piszkálják a tojásokat meg a kicsiket és gond nélkül kikel meg felneveledik,de annyira mondják és azért is érdekelt a véleményetek,nem is szándékoztam bántani a tojásokat annyit tudok h a kacsa okosabb mint mondjuk a tyúk és megoldja a gondját,mondom hátha már a mi modern világunkba nem minden úgy működik ah régen.:D