" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Ültesd ki őket és neveljed szőrös kiviként. Vegyél hozzájuk még két-három termős szőrös kivit és azokat is ültesd ki.
A magoncaid valószinüleg porzósak lesznek. Ha porzós lesz valamelyik , akkor nagy valószinüséggel alkalmas lesz az apa-szerep betöltésére. Ha túl sok lesz a porzós növényed , vagy nem megfelelő minőséget terem a magoncod , akkor majd át lehet később oltani jó fajtából.
Kedves SzanCSI. Van nekem 3 db magról kelt szőrös kivim, 1 évesek. Lesz ezekből valami :? Honnan lehet tudni hogy lányok-e vagy fiúk. Ha butaságokat kérdezek előre is elnézést, csak 6 éve vagyok kerttulajdonos. Városiból lettem falusi, előtte még kapálni sem tudtam. Üdv.
Szerencsére tévedtem. Borotvaélen táncoltunk, de a növények vissza nyerték a turgorukat. Egy-egy cseresznye,alma és meggyvirág széle megbarnult. Néhány kivihajtás levele széle megszikkadt.
Indikátornövény a babfa , a mostani fagykár jelentéktelennek mondható rajta:
Nekem is van virágbimbó és némi károsodás is a tavi kivimen :) :
Én körbeszórtam múltévben is szárított érett tyúkkakival, igen szépen nőtt, most is kapott, viszont júni-júli-tól általában leállok hogy a hajtások beérjenek jól.
Nálunk -1,5 fok volt a szőrös kivinél, olyan 20%-os a fagyás, nem vészes tehát, ha nem lesz már fagy akkor ez még nem borzalmas, a rügyekből nem is ment le csak a kihajtásokból.
Van hogy egymástól pár centire az egyik full elfagyott a másik kis hajtást meg sem csípte...
A kivit lehet szerves trágyával segíteni, vagy hasonló hatást vált ki, mint a műtrágya? Esetleg elég neki csak a víz?A trágya tő köré való földre szórására gondoltam. Beledolgozást nem nagyon lehet végezni, a gyökerek miatt.
Tavaly lehajtott tomuri idén kihajtó termőkarjain a jövőre kihajtó termővesszőkön lesznek a virágok. (Keszekuszán fogalmazva, lehet nem is jól nevezem a részeket) Akkor ezek most mikek???
Heves megyében vitte a fejlettebb, rossz helyen lévő minikivi hajtásokat negyedét, a leveles szőrös kivi hajtásokat. A datolyaszilva nem hajtott még ki szerencsére, se a fügék...kivéve kettőt ami bent telelt és már kihajtva lett kiültetve, gyufásdoboznyi levelekkel, de valószínűleg a jó helyük miatt nem érte őket fagykár.
Nálunk is minuszok voltak, de nálunk - Nógrád megye- minden sokkal később hajt ki, talán így meg usztuk a nagyobb károkat. A kákiszilvafák rügyei is csak még most kezdenek zöldelni. Hidegházat tele raktam forró vizzel töltött müanyag palackokkal. Reggel 10 fok volt benne. Remélem már csak a következő éjszakát kell átvészelni. Üdv.
Hozzánk -1 fokot mondott a tévé. Az egyetlen kiültetett banán törölköző takarást kapott kétsorosan, a kicsi fügékkel együtt. A mobil banánokat behoztam a lakásba aludni, és a poharas paradicsomokat is.
Bízzunk benne, hogy 1-2 nap múlva kedvez nekünk a tavaszi idő. :)
Ha hajnalban fagyni fog, eret vágok magamon. Most szélcsend, és napsütés. Minden esély megvan a hajnali lehűlésre. A banánokat felhoztam a teraszra, ha szükségét látom, csak bekapkodom. Még jó hogy nem ültettem ki. A büdöskékből a második adag kelt ki, az első lefagyott.
Úgy szeretém, hogy az első évben telelőben lennének, utána pedig egy a kertben próbára. Már mintha kikelnek. Ezek friss magok a gyerekek ették meg a gyümölcsöt. Üdv.
Köszönöm a válaszokat. Törtem én is a fejem, különösen a hideg a hatáson. de hát ott sincs hideg soha. na akkor rajta kiváncsi vagyok az eredményre. Még egyszer köszönöm. Üdv.
Nálam egyforma körülmények között volt mindegyik tárolva, mindegyik megkapta a hidegkezelést, és egy napon lettek elültetve "üvegházba". Ezért vélelmeztem, hogy körülbelül egy időben is csírázhatnak...
Egyszer már leszóltam itt is a Japán szamócamálnát.
Most folytatom.
Tavalyelőtti őszi telepítés tavaly belakott egy négyzetmétert. Termés nem nagyon volt, az is semmitmondó.
Úgyhogy arra jutottam, hogy jobban is tudom használni a területet, ezért kora tavasszal kiástam.
No de... irtózatosan tarackol!!! Most kénytelen voltam újra felásni a részt, és kiválogatni a föld közül minden györérdarabkát, mert bizony minden kis darabka hajtott. 20-25 centi mélyről is jöttek rügyek. 50-60-at biztos likvidáltam, de valószínű, hogy lesz még.
1. Rossz szomszéd kerítése mellé ideális.
2 Aki ezért pénzt kér, az.... maradjunk annyiban, hogy van üzleti érzéke... egy év alatt simán felszázszorozza a példányszámot semmi befektetéssel...
Ahol most hajnalban -2 fok lesz előre láthatólag.....ott ugye semmi nem marad? Mini és szőrös kivi 10-5 centis hajtásokkal....leveles fügék, félig kihajtott datolyaszilvák mind fagynak le? Lehet bármit tenni ellene?