A mamám diétás könyvében is találtam egy jól hangzó receptet, csak sajna nincs kölesem és juhsajtom:(
Brokkolis kölesrizottó:
Hozzávalók két személyre:60g köles, 2,5 dl víz vagy zöldséglé, 10 g Hera margarin(nekünk olaj) 300g brokkoli, 100g juhsajt, 50g vöröshagyma, 100 g paradicsom, őrölt fekete bors, só, 1 db babérlevél, 1 gerezd foghagyma, metélőhagyma.
Elkészítés: A megtisztított vöröshagymát,és foghagymátapróra vágjuk és a felmelegített olajban megfonnyasztjuk. A megmosott köleshez hozzáadjuk a hagymát, a babérlevelet és a megadott mennyiségű folyadékkal lefedve egyszer felfőzzük., majd kis lángon még kb. 25 percig főzzük. Többször keverjük meg, hogy ke ne égjen. Közben a megmosott rózsáira szedett brokkolit kb. 5-8 percig forró, sós vízben előfőzzük. A juhsajtot kockákra, a paradicsomot apró kockákra, a metélőhagymát apróra vágjuk. A brokkolit és a juhsajtot a köleskez keverjük, tetejét megszórjuk metélőhagymával és az apró paradicsomkockákkal. Tálalás előtt a rizottót grillsütőbe is betehetjük néhány percre. Nem kell, hogy a juhsajt megolvadjon.
Nya, végig hallgattam Húsvétkor az anti-candida hangos receptkönyvet.Nem tartalmaz túl sok receptet -sajnos- de azok viszonylag ehetőnek tűnnek.
Íme néhány: A kásák (köles, rizs,hajdina,árpa, búza) mindegyike szinte gyformán készül, csak a víz és agabona aránya változik.
KÖLESKÁSA: 1 csésze válogatott, átmosott kölest 6-8 órára beáztatni. Ezután 2-szeres mennyiségű vízbe tenni felfőzni és kis lángon még 10-15 percig főzni. 1 óráig állni hagyni, magába szívja a vizet, rá az olaj, csipet pirospaprika, koriander, lestyán, bazsalikom. A tetejére sörélesztőpelyhet tenni és megszórni pertrezselyemlevéllel.
Ugyenezt édesen, mandulával, mogyoróval, mákkal, kókuszreszelékkel, és erjedésgátló használatával: vanilia, fahéj. Édesítőszerkészt használható (?) karobpor, juhar és agave szirup, rizsszirup, maltex (árpakivonat)
A barnarizs, árpa és hajdinakása ugyanígy készül.
BÚZAKÁSA: Tönkölybúzából. 2-2,5 fél napig kell áztatni, 6-8 óránként cserélni altta a vizet. 3-4 szeres mennyiségű vízbe kell tenni és aztán mindent úgy kell csinálni, ahogyan a kölessel.
ISTENLEPÉNY: 20 dkg tönkölybúzaliszt, 4 dl forrásvíz, 1 teáskanál olaj, csipetnyi őrölt kömény, koriander, rozmaring, bazsalikom. Simára keverni az olaj a végén kerül bele, keverés után fél óráig állni hagyjuk, galuska sűrűségű lesz. Beleöntjük az előmelegített gofri sütőbe, 4-5 perc alatt elkészül.
Édesen: KAROBELLÁ-val .
ZABPALACSINTA: 20 dkg zabpehelyliszt, 5 dl forrásvíz, fél deci olaj. Jól összekeverjük, 1 óráig pihentetjük és kisütjük.
SZVSZ ha egy fiú ennyi idősen csokifüggő, nem biztos, hogy Candidás. Viszont ha tényleg az, akkor egy kis diétával javulni fognak a tünetek. Fájdalmai vannak? Esetleg csoki helyett lehetne neki adni mogyorót, szotyit, földimogyorót, tökmagot. Ezt is szoktás szeretni a srácok:) Más ötleten nincs:( Jobbulást kívánok a kis kölyöknek.
Sziasztok,
köszi az eddigi sok hasznos információt candida ügyben.
Engem egy egész új aspektusból érint az ügy. Mit gondoltok, egy 8 éves fiúgyermek is lehet c.-s?
Bár sem szexuális életet nem él(tudtommal), sem fogamzásgátlót nem szed, ellenben néhány éve Lyme-kór ellen kapott egy lórúgásnyi Augmentin-kúrát. Nem esküszöm meg rá, de azóta (kb. 4 éve) több-kevesebb rendszerességel bekakil és -nem lehet másképp kifejezni- totál édesség-függő. Szinte csak cukron élne. Valamint elég pörgős gyerek is, állandóan mintha fel lenne húzva (de nem hiperaktiv). Pszichológus látta (normális), gasztroenterológus látta (fényderült laktóz intoleranciára, kezeljük), de a két alap gond nem változik.
És vajon milyen módszerrel fogom tudni ezt a gyereket ILYEN diétára rávenni? Mert a laktózmentes még hagyján! Azzal megbékült.De amúgy meg elég keveset eszik, ha most még ilyen fura kajákat teszek majd elé, ő lesz az első gyerek Közép-Európában, aki éhenhal!
A Vega-tesztben én sem nagyon bízom.
Mi a véleményetek?
Köszi minden tanácsért!
Kell hozzá 1 tojás, 1 ek. teljes kiörlésű (bármilyen) liszt, csipet só, csipet sütőpor, 1 dl tej. Összekeverjük jól, és kb. fél óráig állni hagyjuk. Kis olajat a serpenyőbe tenni, aztán beleönteni az egészet. Lefedni, az alját fedő alatt sütjük. Jól átsütjük, majd megfordítjuk, és készre sütjük. Kicsit vastagabb a tésztája, mint a rendes palacsintának, de szerintem eléggé laktató. Lehet ízesíteni fahéjjal, vagy esetleg zöldséget bele, vagy amit éppen megkíván az ember és lehet enni.
Én egyébként egész jól vagyok, és bocs mindenkinek, akinek nem válaszoltam, de nem igazán volt időm. Mostanában talán már összeszedem magamat. Egyébként ahogy csinálom ezt a diétát, fogytam, lazulnak a nadrágjaim, pedig ez még csak a negyedik hetem. Persze ez nem baj :)
Ti hogy haladtok? Hogy vagytok? Remélem minden ok mindenkivel :)
A piaci kínálatban elérhető zöldségből 4-5 félét daraboljunk apróra és pároló edénybe pároljuk félpuhára. Fűszerek nélkül pár csepp olajjal fogyasztható, de ehető hozzá nyers zöldség is.
Nekem egyrészt nincs párolóedényem, másrészt fűszerezem a zöldséget - ami fagyasztott- borssal, sóval, esetleg Natúr vega-mixszel(Kaisersbe kapható, nem tartalmaz tarósítószert, cukrot) Vízbe megfőzöm, amikor már nagyjából megpuhult, leöntöm róla a vizet, kevéskét azért meghagyva. Ráöntök egy kevéske olajat, s így egy kis ideig párolom, közbe vigyázok, hogy le ne égjen. Enci a leöntött zöldséglevet külön megissza.
6. Salátabundás pároltzöldség(Ezt még nem csináltam):
A salátaleveleket pár másodpercig forró vízbe mártva puhítsuk meg. Enyhén fűszerezzük. Pároltzöldség és főtt rízs keverékével töltsük meg. Ezeket a begöngyölt adagokat tepsibe rakjuk, majd fűszeres olajjal meglocsolva süssük át.
7. Lisztérzékenyeknek kenyérlapocska (Ezt se, de nagyon szeretném kipróbálni):
Keverjünk össze egy csésze rizslisztet, fél csésze kukoricalisztet, egy evőkanál burgonyakeményztőt egy csapott mokkáskanál szódabikarbónát annyi vízzel, hogy tészta sűrűségű legyen. Ízesítésként beledolgozhatunk szezámmagot, hántolt napraforgót, lenmagot, esetleg mustármagot, valamint egy kevés tengeri sót. Kanalazzuk a tésztát gófrisütőbe. 10-12 perc sütés elegendő.
Ezek sokkal ehetőbb kaják, mint amiket eddig én ettem. Nagyon örülök neki! Biztosan kipróbálom őket! :)))) A Candida-s hangos receptkönyv se rossz, vannak benne nagyon finomnak tűnő kaják, csak mivel a néni nem használ sót, egy kissé szokatlanabb lehet az ízhatás. Húsvétkor végighallgatom és leírom a recepteket.
Íme néhány hajdinás recept, ahogyan ígértem:
Rakott hajdina: 2, 5 csésze hajdina tisztítva, megmosva. Olajon pár percig pirítjuk, majd 3 csésze egyhén sós (tengeri) vízzel felöntjük, és lefedve 30 perc alatt puhára főzzük. 1 kiló karfiolt rózsáira szedve lobogó vízben pár percig forralunk, majd kiszedjük és lecsepegtetjük. 2 kisfej vöröshagymát apróra vágunk olajon megpirítjuk, sózzuk és fedő alatt puhára pároljuk, majd megszórjuk petrezselyem zöldjével. Tűzálló tálba lerakjuk: az alsó rétege a hajdina legyen, a tetejére a karfiol kerüljön. Egy pohár joghurttal meglocsoljuk és megsütjük.
Hajdinaleves: 1 fej apróra vágott vöröshagymát az olajon megpirítunk, hozzáadjuk a kávéscsésze megmosott, leforrázott hajdinát és tovább pirítjuk. Felöntjük 9-szeres mennyiségű vízzel, sózzuk. Amikor felforrt hozzáadjuk az egy szál sárgarépát, petrezselymet, egy szelet csíkokra vágott káposztát, és tovább főzzük. A legvégén hozzákeverjük a kávéskanálnyi morzsolt tárkonyt és borsikafüvet.
Hajdinagombóc: 2 csésze hajdinalisztet forró vízzel leforrázunk, 2-3 órát állni hagyjuk, hogy megdagadjon. Ezután annyi vizet adunk hozzá, hogy főzés közben sűrű massza legyen. 1 fej apróra vágott hagymát és egy csomó petrezselyem zöldjét olajon megpirítunk és hozzáadjuk a masszához. Két csipet tengeri sóval és egy kávéskanál gyömbérrel ízesítjük és jól összedolgozzuk. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, és a forrásban lévő levesbe tesszük.
Zöldséges hajdina: 2 csésze hajdinát forró vízben leöblítünk, lecsepegtetünk. Egy lábasban 2-3 percig szárazon pirítjuk, leöntjük 4 csésze vízzel, hozzátesszük a 2 csipet sót és két csésze aprított vegyes zöldséget. Fedő alatt kis lángon puhára főzzük.
Burgonyás hajdinagombóc: Fél kiló héjában főzött, áttört burgonyát és fél kilo hajdinalisztet összegyúrunk a 2 csipet tengeri sóval. Vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, ezeket enyhén sós vízben kifőzzük. Kiszedés után leöblítjük, majd az olajban megforgatjuk. Pirított káposztával, mártásokkal vagy önálló ételként salátával tálaljuk.
Hajdinakrokett: 1 csésze hajdinát egy csésze vízben megfőzünk. Megdaráljuk, fűszerezzük egy kávéskanál borsikafűvel , 2 csipet tengeri sóval. Hozzáadunk 2 szelet áztatott, kinyomkodott barna kenyeret, és az egészet masszává gyúrjuk. Pogácsákat formázunk belőle, hajdinalisztbe forgatjuk, és bő forró olajban kisütjük. Lecsepegtetjük.
Hajdinakeksz: 2 csésze hajdinalisztet fél deci olajjal jól összedolgozunk. Hozzáadunk 2 deci joghurtot és lisztezett deszkán simára dolgozzuk. Fél centi vastagságura kinyújtjuk, és négyszögletes formával kiszúrjuk. Forró sütőben körülbelül 15 percig sütjük. (Mivel az eredeti receptben van méz is, de nekünk az tilos, ezért szerintem sóval és mindenféle fűszerekkel élvezetessé tehető.)
Enciánától kaptam egy receptgyűjtemény, apránként ideirogatom. Kezdetnek nem rossz, utána az ember sokmindent magától is össze tud kotyvasztani.
Nu, akkor lássuk:
1. Babpörkölt:
A babelőkészítése: Egy éjszakán át áztassuk a babot, szűrjük le, majd egy-két napig csíráztassuk. Csíráztatás alatt naponta többször mossuk át.
Készítsünk pörkölt alapot.(Az apróra darabolt hagymát bő vízben, 2-3 evőkanál olajjal tegyük fel főni. Ha a víz elpárolgott és a hagyma megpuhult, olaj és fűszerek hozzáadásával "pirítsuk zsírjára" Fűszerként használjunk pirospaprikát, tengeri sót stb.) Ez után engedjük fel vízzel és főzzük össze a csírázott babbal. Sok nyers zöldséggel fogyasszuk.
2. Lencseoástétom:
A lencsét a babbal azonos módon készítsük el. A főzése is hasonló módon történik. A fűszerekhez tegyünk hozzá még 1-2 ek. morzsolt majorannát és 1-2 babérlevelet. Még melegen paszírozzuk át.
3. Hurka ízű lencsés rízs:
Az előzőben leírt lencsepástétomot keverjük össze főtt barnarízzsel. Így is fogyasztható sok zöldséggel. Tepsibe rúd alakot is formálhatunk belőle és hasábburgonyával körberakva, átsütve is fogyaszthatjuk.
4. Árpanyák:
Az előző este beáztatott, többször átmosott árpát főzzük puhára, illetve pépesre. Fűszerként majorannát és tengeri sót használjunk.
(Én előszőr rízzsel összekevertem, nagyon finom volt:) Asszem indiai módra Bakony joghurtot is öntöttem rá.)
Egyelőre ennyi telt tőlem. A Kaiserseben nagyon sokféle nekünk való kaját be lehet szerezni. Én amiért odavagyok, az a rízstej, de sajnos iszonyú drága:(
Abban a könyvben amit írtam neked e-mailben (remélem megkaptad) szerepel egy csomó hajdinás recept, azt tudom, hogy sima zöldséglevesbe is bele lehet főzni. Aztán ahogyan a rizset és az árpát úgy kell megfőzni és köertként ehető. Én azt hiszem egyszer főztem zöldséges hajdinát sárgarépával, háát lehet, hogy valamit rosszul csináltam, de nekem egyáltalán nem ízlett. :((((
Ha nagyon érdekel szombaton le tudom írni ide a recepteket.
Ma megvettem a Candida Alapítvány hangos receptkönyvet, remélem hasznos lesz. Esetleg hallottatok róla valamit?
Tegnap voltam könyvtárban, ahol a Gombák a testünkben című könyvet elolvashattam, bár ki nem hozhattam. Nagyon tetszett, mindent megmagyaráz benne, hogy mit miért lehet enni, mit miért nem. Mi ez a gomba, mit csinál, mivel lehet irtani, milyen fajtái vannak, mikre képes. Sokkal terjedelmesebb (200 oldal), mint a lila könyv, és sokkal több információt tartalmaz.
Azonban forgalomban nincs - a magyar könyvklub szerint - mert elfogyott, és nem nyomták újra, megkérdezném, hogy nincs-e meg valakinek, aki kölcsönadná lemásolni.
Egyre csak kapom a leveleket ezzel a győri orvossal kapcsolatban, úgyhogy inkább ide írom, hogy lássa mindenki a véleményemet :)
Én ugyan csak egyszer voltam nála, de amikor telefonon hívtam őt, mindig lerázott, nem kaptam konkrét válaszokat semmire sem, mindig csak mellébeszélt. Közben a topicból többen is voltak nála, és egy kicsit lelkiismeretfurdalásom volt, hogy feleslegesen, de végülis én csak az én véleményemet tudtam elmondani, hogy ők elmentek, nem volt kötelező.
Egyszóval a már említett laborba érdemesebb elmenni, és ahogy Enciántól megtudtam, ott még orvosok is vannak, akik nagyon értik a dolgukat.
Én most ott tartok, hogy csinálom a diétát, szedem a nystatint, és remélhetőleg mihamarabb meg fogok gyógyulni.
Sziasztok! Én is "büszke" candida tulajdonos vagyok. Nekem egy budapesti nőgyógyász írta le orvosi szakvéleményében e két bűvös szót:candida albicans. A vizsgálati leletet pedig Győrben állították ki, ezért érdekelne Pepi dokija. Csak nem az...? Amúgy már régebben felmerült bennem a gyanú, hátha nekem is ilyen telepeseim vannak...s lőn! A gyanú alapja sok kis panasz, majd egy újságcikk, ami rámillik...és egyenes út a "hippocondria"(jól írom?)=képzelt betegség felé. DE útba esett a nődoki és lelete, ami rácáfol.
Pepi! Emil pajtással üzenj, kérlek! Érdekel a győri doki. Majd egyeztetünk. Sajnos átlag havonta férek a nethez,de próbálok még ma és a napokban odafigyelni a postára és a fórumra!!!!!
Remelem Enci nem haragszik, ha helyette en valaszolok(en is tole hallottam), foleg, hogy most nagyon elfoglalt.
Az acidophylus-os johgurt tudtommal egyedul a Bakony joghurt. Ugyanis ez kifejezetten arra van, hogy regeneralja az emesztorendszer bakteriumflorajat. Ezen kivul mas joghurt, illetve a kefirek sem ajanlottak. A makrovegetáriánus diétnak az a lenyege, hogy ki kell ehesztetni a gombakat, komplett az egesz szervezetbol, + a szervezet meregtelenitese, hogy az immunrendszer felerosodjon.
Ezert nem szabad enni olyan eteleket, amik bizonyos fajta szenhidratokat tartalmaznak, illetve tarositoszert, starbilizatort stb. Ezert abszolut vegetarianus, ugyanis tiltva van a tojas, hus, tejtermekek (kiveve a Bakony joghurt, felfozott turo). Viszont lehet enne burgonyat, rizst, arpat, sok-sok zoldseget, olajos magvakat, gyumolcskent grapefruitot, idonkent almat.
Kifejezette gombaolok a grapefuit, fokhagyma, lencse. Ez igy elsore szornyen hangzik, de nem az. Egyszeruen nem a megszokott eteleket kell enni, s a neni recepteket is adott hozza, amit tolem el lehet kerni. En meg csak tegnap kezdtem el. Ha segit meggyogyulni, akkor valami uton modon reszletesebben is kozzeteszem. De emelletta dieta mellett gyogyszeres kezelest is szeretnek kapni, az elso idoszakban mindenkeppen.
Enci! Meg mit nem irtam le? Ja, edesitoszert sem ajanl. Bar en az aszpartammal ezt megvetozom.
Nektek panaszkodom, total kiakadtam az orvosomra:(
Nagyon csunyan neztem ki, amikor hozza kerultem, s erre felirt nekem egy nagyon jo gyogyszert(Nystatin tartalmu), ami helyre is razta a belso szerveimet, de a betegsegerzetem meg mindig megmaradt. Igy amikor visszamentem hozza, arra felbuzdulva, hogy gombak mar nincsenek, felirt nekem egy baci ellenes, draga gyogyszert(Dalacin). Ezt tisztessegesen szedtem, a tuneteim viszont nem multak el, hanem ujabbak jottek(holyagproblemak). Erre ketsegbeesetten megint tomtem magamba a gombaellenes szert. Mire visszamentem mar ezek a plusz tunetek elmultak, o sem latott semmi gombat, csak bacikat, a labor sem mutatott ki mast. Az emlitett problemara azt mondta, hogy biztos osszeszedtem valami bakterialis fertozest, ujra fel akarta irni a Dalacint, de mivel rancoltam a szemoldokomet, felirt egy noi nemi hormot tartalmazo keszitmenyt. Aminek tenyleg az lenne a feladata, hogy helyre razza a floramat. De mivel megint visszatertek a holyagproblemaim, gyorsan abbahagytam a szedeset.
Talakoztam Encianaval, aki meghokkenve kozolte velem, hogy a Dalacin antibiotikum. Tegnap olvastam a neten egy jo cikket, ott kifejezetten eloidezo oknak a szteroid keszitmenyeket emelte ki(pl. noi nemi hormonokat tartalmazo gyogyszerek, fogamzasgatlok).
Ugyanis ezek teszik tonkre azokat a bakteriumokat, amik a gombakat feken tudjak tartani. Azon gondolkodtam, hogy az orvosom(aki mellesleg nogyogyasz es sebesz) legkozelebb egy ferfit fog ramugrasztani:P
Most már igazán megadhatnád a titkos receptet, hogy minél hamarabb túl lehessünk ezen a szőrnyű gombán :)
Mert nekem most már csak egyetlen támpontom maradt, a lila könyv. De írtad, hogy ez a diéta teljesen más, mint a lila könyves. Most már tényleg nem tudom, hogy mit szabad ennem, és mit nem.
Tegnap minden esetre vettem olyan kenyeret, amiben nincsen élesztő, és egész finom, sőt ízlett, csak nem nagyon laktat. Szóval mi az a makrovegetáriánus diéta?
A joghurttal és a kefírrel most mi a helyzet? Mi az az acidofiluszos joghurt?
Tudom, hogy nagyon sok a kérdés, a választ megadni pedig hosszadalmas, de adhatnál valami támpontot, amin el lehetne indulni.
Másoknak is sokat segítene szerintem. Nemcsak irigykednének rád, de talán utól is érnének egészségügyileg :)
Nem vitatkozunk, sok mindenben egyetértünk.
Lehet, hogy megkérem, hogy idemásolhassam a levelezésünket.
enciána, aki nagyot csalódott az orvostudományban
(a sikeres diéta receptjét pl nem orvostól kaptam, hanem egy volt betegtől, aki saját magán kísérletezte ki az igazi diétát, ami kb. 16 évébe telt... no comment)
Vitatkoznék veled. Egyáltalán nem ritka esetekben szaporodik el kóros mértékben a Candida gomba.
Elég antibiotikumot szedni vagy szexuális úton elkapni ezt a betegséget.
Sajnos rengeteg ilyen eset van, és még az a szerencsésebbik aki tud a betegsége okáról.
Aki csak a sötétben tapogatózik, annak rengeteg felelsleges vizsgálaton kell átesnie, úgy hogy közben a tünetei erősödnek - akár a teljes legyengülés és pokoli fájdalmak határáig - diéta és megfelelő gyógyszerek hiányában.
A Vega, Voll és egyéb áltudományos tesztek valóban semmit sem érnek.
Csak a vérből kimutatott teszt hiteles számomra.
A megfelelő diétával (de nem azzal amit a lila könyv közöl, hanem makrovegetáriánus diétával + acidofiluszos joghurttal) és gyógyszerekkel teljesen kigyógyultam a betegségből.