Nem :-) Inkább ON-ná tenném és kiegészíteném Jon Lord-dal (úr), Jimmy Smith (kovács-kalapács). Ja Lonnie Smith-el is, meg Ethel Smith-el, meg Johhny Hammond Smith-el :-)))
Sokoldalúsága miatt versenyképes jószág, de nekem is feltűnt a kemény billentyűzete.
Balszélen a lezli, baloldalt a szelektív vibrátó, majd regiszterek, eléggé jobbra a perka, szerintem nagyjából autentikus az elrendezése. VK7 után meg kifejezetten logikus.
Ára az tényleg van és ahogy Gyuri által olvashattuk, a legjobb hangot a Neo Ventilatorral lehet belőle létrehozni. Viszont kicsi, könnyű, jól hordozható, aktív élőzenénél van a legtöbb előnye. Otthonra csakis A100-at :-)
Nekik ez ereklye, emlék, történelem. Eszük ágában sincs megválni tőle. Mostani valós piaci értékénél sok nagyságrenddel többre tartják, amit meg is értek.
Építettek soktízmillióért sípos, komoly orgonát. Koncertszintűt. Olyat mint a többi. Most azt használják.
Egy CV, BV orgona felújítása, 3-as szintrehozása nagyon komoly, költséges feladat, szinte mindent cserélni kell benne. Kérdés, megéri-e?
Múltkorában jártam a Coda hangszetboltban kipróbálni egy Sk1-et. Maga a bolt elég szakadt putri és nekem az Sk1 sem jött be túlságosan, bár az orgona része tűrhető, viszont illogikusnak találtam a kezelését a fedélzet elrendezésében. Ha a feléért adnák és nem lenne túl kemény a billentése elgondolkodnék rajta. Sajnos a márkanév túl sokba kerül így a minőséghez képest, bár a mai klónok közt lehet hogy ez a leg versenyképesebb még így is a Roland Vr09 után...
Meg kell venni és felújítani. A híveknek jó oda egy digitális billentyű is amiben van orgona... Én meggyőzném a papot ha lehetne még mielőtt teljesen leromlik ennek az állapota.
Hammond CV orgona a Pasaréti téri Ferences templomban. 1948-ban kapták az Államokból. Az oszlopon kevésbé láthatóan egy házi aktívbox kandikál ki, ill. a zászlóval teljesen takartan egy eredeti DXR20 lezliféleség.
Eredeti padja pihen a sarokban, a külön hozzákészített pad nagyobb, magasabb. A sugaras pedált sugártalanították. Kottatartója is tuning.
Kár hogy már csak dísz, egyébként hibátlan, de viseltes. A 7 éve nyugdíjaztatását okozó sípos orgona ventilátora már most csapágyas, visít szépen.
És olyan hang bármelyik nagyobb templomban van. Ilyen meg nincs. Hibának tartom kihasználatlanságát.
Tegnap a Kertemben BaPreCso trió. (CsoBaPre, PreCsoBa, PreBaCsó... :-)
A szünet előtt erősen túlvezérelt B3 eléggé a háttérben dobrotor mikrofonja túl távol. Majdnem úgy elrontva mint szegény Doktornál. Elég torz cincogás a háttérben, basszus sehol.
A szünetben apró korrekció és úgy szólt mint a nagykönyvben. Megjöttek az arányok mint zenekaron, mind hanxeren belül. A túlzott torzítás agyonverte a dinamikát is. Az is megjött, de odapakolva megmaradt az a hangzás ami nagyon kell. Szóval apróságokon múlik, semmi hatalmas titkok, megfejtések és vagy csapnivalóan szól, vagy kíválóan.
Ehhez hozzájött a rutinos, összeszokott csapat megbízható játéka. Nekem mindig az tetszik a legjobban amikor játszanak és nemcsak előadják a számokat. Itt is volt ilyen bőven, gratula. Két számban egy vendég is gitárt ragadozott blúzosabb stílusban.
Az első képen megpróbáltam a C3 eredeti színét valahogy visszaadni :-)
Videó bemutatókon is valahogy ez jött le. Hasonlóan moern a Lex, de valahogy szárazabb, hidegebb, a Neo meg elég jól hozza azt a testes dobozhangot mint az igazi lezlik.
Tény, hogy az SK-1-es saját leslie elég jól konfigurálható szoftveresen, de a NEO
valahogy "testesebb" és és a magas tartományokban élethűbb.
A macerát meg megoldottam, egy alaplapra van szerelve a hangerő pedál, mindkét tápegység maga a NEO fixen összekábelezve.(Egy hállózati dugó, egybe, egy kimenet).
A Korg, Boss, HK régebbi, inkább elmegy, a Lex jobb, de kissé steril, a Ventilator az abszolút bajnok. Ezt Ham-Peet is állította, ki napi látogatója az ilyeneknek.
Kinek milyen tapasztalata van más Leslie emulátor pedálokkal? Korg G4, Neo Ventilator, H&K Rotosphere, Strymon Lex, ezeket jónak tartják, de vajon megközelítik a jellegzetes "sírós" hangzást? Vagy eleve főleg gitárhoz valók?
Kellemes koncert volt a ma esti. Matyóóó - Nyitott Műhely. Számomra kicsit lassú volt, de élvezetes játék, klassz szólók, otthonos hangulat jellemezte. Külön öröm hogy mindkét hanxer kizárólagosan saját hangján szólt, semmi ráerősítés. Ilyen finom estére máskor is elmennék, gartulálok! Sycsa is jelen volt.
Hamár Hensleyre sem fussa' egy ilyen nagy fesztiválon a rendes orgona, akkor már válság van! Tavaly még nagyon is rendes orgonán játszott :-) Picibácsién.
--> Kép feltöltése saját gépről - |Kiválasztom a képet| - majd tényleg - |Beillesztés|
Egy kis orgona hasonlítgatás. Pécsett játszott Balázs Fecó és a Korál, házias buli, teltházzal. A szinpadon a fehér B-3(?) két lacival, szólt ahogy a rockban szólnia kell.Tennék fel képet de nem tudom hogy kell....
Alsőörs, Harley Davidson Feszt. Uriah Heep. A szinpadon egy fekete lepellel eltakart Nord, laci sehol. Eddig minden külhoni művész akit láttam Hammond mögött szorgoskodott ( Lord, Lonnie,Ken Hensley, Animals, és a többiek). Mindent megtett a skandináv piroska, ám aki mélyebben beleásta magát ebbe a zenébe az hangzásba többet várt.
Amúgy szerintem az egyik gyakran elhibázott kulcsa a régebbi Hammond hangzás elérésének az, hogy nemcsak az orgona és a Leslie torzít, hanem a felvételi lánc későbbi elemei, mikrofon, szalag, pult is. Ezen a második felvételen is van valamiféle szalagos szimuláció....