Én speciel hitelre vettem a mostani kocsimat, relatíve sok km-rel, és dízel. Akkor volt 3 éves, most 9,5. Érdemleges gond nem volt vele, csak a kopók. A gyári első kerékagy-csapágyak most hullottak ki belőle, túl a 300ezren, ebből nagyon sok demszky-city féle szántáson volt sajnos. Ennyit a megbízhtaóságról.
Azonban! Akkor a kocsit 3,5M-ért vettem, a paici ár felett, hiába volt sok km. Csak leinformálható kocsi volt, még S.W. barátunk is kipróbálhatta új korában, ha jól tévedek:-)
A Neked rendelkezésre álló pénzből én inkább egy jó kis benzinest kutatnék fel a piacon, és tetetnék bele gázt, hogyha már ennyire lovagolunk az üzemanyag költségen. Ugyanis ennyiből csak idősebb, és sokkal nagyobb futásteljesítményű dízelek vannak, sokszor nem igazán flott előélettel. Ha dízelt szeretnél mégis, akkor inkább a sok km, de tiszta háttér, mint a kevés, de bizonytalan eredet.
Döntés a Tiéd. Az Octavia egy tágas, alaposan kihasználható családi autó. Alapvetően nyugis autó, megbízható, megfelelő motorizáltság esetén csodákra képes, egy GSi (nem tudom ugyan milyen GSi) ellenében is (2,0TDi, 1,8T, RS, stb.).
Még az én 110LE-s TDi-m is eléggé vehemensen tud menni, ugyanis a nyomatékát nem nagyon lehet utolérni. Csak akkor nem kell nézni a fogyasztását, mert az sok lesz.:-)
Nem is akarom, a GSi dinamikáját keresni egy autóban sem... Azzal azért tisztában vagyok, hogy arról a fajta sportosságról le kell mondanom, ha nagy és kényelmes autót akarok! Az RS octi sem hiszem, hogy érzetre olyat menne, már csak súlya és méretei miatt sem! :)
Meg szerintem az erősebb motor még fogyasztás szempontjából is kedvezőbb lehet a városban, amikor szépen lehet haladni, nem az araszolgatásra gondolok... Jobb ha az erős motornak váltogatok fel már 2000-nél, mint a gyengének kell erőlködnie állandóan! Ha dugóra kerül a sor, akkor viszont a nagy motor elnyeli a gatyámat ezt tanusíthatom! :) De azért mikor 5-ösbe suhanok és kiírja 50-60 -nál a BC, hogy 4,5-5 liter az szívet melengető.. :) Csak sajnos a városban csak éjjel lehet így haladni folyamatos 50-60 -nal.. :(
A Diesel ezért kecsegtető, mert állítólag az nem megy föl sehogyse 6-7 liter fölé! Azért azzal sokat lehetne spórolni.. Csak még mindig félek tőlük! :D Lehet egy picivel idősebb, de megkímélt jól felszerelt 1.8T -s octival járnék a legjobban valami ésszerű árban! :)
Kicsit reklámozom magam, mert családi vita volt a rádió kontra DVD-ből a kocsiban és előkerült egy korábbi üzleti ajánlat.
Cseh ismerősön keresztül tudnék szerezni új Skoda Columbus navigációt 800 Euró áron. 6 darab felett az ár 750-re csökken darabonként (minden darab ára). Érdekelne valakit? Most elég jó a forint.
Sokkal inkább azt próbálták a cartársak ecsetelni, h valszeg ennyiért nem biztos találsz olyat, amilyet szeretnél, de O1 azért biztosan akad, ami megbízható előéletű ebben a kategóriában, ha kifogod, nem csinálsz rossz vásárt vele. Az más kérdés, h a gsi dinamikáját ne is keressed benne :-) Cserébe ott a nagy kasztni és a puttony :-)
Értem-értem...!Értek én mindent, csak azt nem, hogy senki nem mondja egyöntetűen azt, hogy egy normális octavia MEGBÍZHATÓ eléggé ahhoz, hogy felvegyek rá hitelt!
Ha egy GSi most ennyibe kerülne, akkor az én tapasztalataimmal simán azt mondanám bárkinek, hogy vegyél fel rá még 0% önerővel is, mert komolyan egy forintot nem kell rá költeni (persze ha nem töröd meg hasonlók..!) és ez igaz bármelyik GSi -re... nagyon kevés a kivétel, egy nagyon jó konstrukció elnyűhetetlen kilóméterállás független motorral...! Meg is tartanám, ha nem lenne kicsi hurcibálni a családot meg az ismerősöket és lenne benne kicsivel több kényelmi extra..
A lényeg az, hogy egy octavia is képes-e erre? Legyen az O1 vagy O2 teljesen mindegy..! Magyarul, ha felhívom az ismit, hogy na akkor itt van a 4-500.000Ft és volt skodás kereskedő révén keressen nekem egy szervízkönyves leinformálható, ismert előéletű octaviat! Akkor az képes lesz-e arra normális üzemeltetés mellett, hogy olaj, meg fékbetét csere és csókolom..?! (Jó meg mondjuk két évente egy nagyobb lehelletű szervíz)
Bírja ezt, egy 5-6-7 éves skoda octi úgy 6-7 évig?
Egyébként köszönöm mindenkinek megint a hozzászólásokat!
"Ezt most azért nem értem, mert Octavia 2-ből 2-2,5 milláért 5 éveset már kapok 2.0PD-TDI -t méghozzá 80-100.000km -el..."
Ebben a mondatban a 80-100.000km erősen sántít! Komolyan azt hiszed, hogy a dízelek 5 évesen csak ennyit futnak???
Dízelt az vesz, aki minimum 30ezret megy évente, de inkább többet. Általában már 3 évesen elérik a 100.000 lefutott km-t. Ezzel nincs is gond, mert, ha megkapja az előírt szervízeket, akkor hosszú életű a kocsi. (De ez mindegyikre igaz, ontopic autók közül.)
Ha látsz egy ilyen keveset mutató Octavia dízel km számlálót, akkor az esetek 99,9%-ban vagy photoshop, vagy egyéb bűvészkedés van a dolog körül. Egro, felejtős a kocsi, mert innen kezdve nem ismered a kocsi előéletét.
Benzinesből már jobb a választék ilyen téren, gázt beszerelve meg lehet nyomni lefelé az üzemanyagra fordított költségeket. Az általad említett összegért egy tisztessége, leinformálható Octaviat lehet venni, de az nem lesz dízel.
A PD TDI motorokról nincs tapasztalatom, nekem sima TDI van (igaz a 110LE-s változat), ezzel - kopp-kopp-kopp - semmi bajom. Olajfogyasztása két csere között gyakorlatilag 0, mire után kéne tölteni, addigra jön a 15.000km-es csere. Egyszer köhögött út közben, mert az üzemangyag szivattyút árammal ellátó (Bosch, hogy a fene vinné el őket újabban!) relé beadta a kulcsot. Szerencsére kiderült, hogy csak forrasztani nem tudtak a gyárban, idehaza szépen átforrasztottam benne mndent, és azóta ezzel sincs baj.
"Lényegében 500.000Ft önerőm van/lesz a projectre, ezért keresgélek nagyjából 2 millióig! "
Szerintem ne tedd! Én az első hiteles autómba közel 40% önrésszel vágtam bele (ma már nem tenném), a másodikba 75%-kal. Utóbbit még _talán_ ma is bevállalnám, de inkább arra törekszem, hogy a következőhöz ne kelljen banki segítséget igénybe venni.
Ha van 500k, akkor annyiért kell autót venni. De leginkább még annyiért sem, hanem 300-ért, a maradékból megvan az átírás és az első kötelező szervizes kör. És akkor nem tartozol senkinek, és nem okoz pénzügyi összeomlást, ha betojik a mosógép, és az autóra is költeni kell egy kicsit egyidőben.
Nem vagyok a hitel ellen, hiszen magam is igénybe vettem. De ésszel kell csinálni, és _én_ a 20% környéke saját erőt nem sorolom ebbe a kategóriába.
Lényegében 500.000Ft önerőm van/lesz a projectre, ezért keresgélek nagyjából 2 millióig! Mert a 20% önerővel kb. 6 évre kapnék hitelt úgy havi 30.000 -ért! Ami még úgy beleférne a költségvetésbe... De emellett nincsenek 100ezres hirtelen plusz költségek, ezért kérdezem a dieseleket!!
Mint említettem, a GSi -re nem kellett költenem egy fillért sem a két és fél év alatt, csak a legszükségesebbekre(fékbetét,olaj...)
Az octaviára pedig azért esett a választásom, mert tetszik, megvan benne, hogy nagy kényelmes és viszonylag jól megy ( a megfelelő motorral) és egy ismerős (tőzsgyökeres skodás) ajánlotta, hogy megbízhatóak..!
Egyelőre csak a tervezgetés van, de az biztos, hogy nem veszek "fapados" az amibe van a sebváltó meg a kormány, mert akkor inkább szűkölködöm tovább a GSi-ben! :)
Mindenesetre köszönöm az eddigi infókat, hozzászólásokat, segítséget...! Szerintem 1,5 millió hitelt felvenni nem olyan vészes, HA az autó megbízható!!!
inkább veszek egy O1 -est, picit öregebbet, picit több kilóméterrel, de meglegyen benne minden amit szeretnék [...] nem fél évig fizet az ember egy autót amire fel kell venni közel 1,5-2 millió hitelt..! :(
Szerintem 20-25 szazalek induloval nem erdemes autot venni, mert ... mert nem.
Az biztos, hogy ilyen kihegyezett anyagi korulmenyek koze SEMMIKEPPEN nem vennek semmilyen hasznalt dizelt.
Ha lenne 500 ezer kp-m, akkor vennek egy regebbi, de megkimelt Octaviat 1-1.2 korul, raszannek meg 2 kilot, hogy minden meg legyen rajta javitva, es elkezdenek gyujteni egy ujabb Octaviara, amit majd par ev mulva meg tudok venni.
Régebben azt írtad, hogy max. 2,5 millért vennél autót, most meg azt hogy ebből ~2 hitel lenne. Szerintem nem túl szerencsés döntés ilyen kevés önrésszel használt vételébe belevágni. Sőt, újba sem. Marha sokba lesz ez így a végére...
Szvsz inkább örülj hogy egy 150 lovas autó van a feneked alatt. :)
Vagy nézzél szét a kis presztizsű autók között (franszia, koreai, stb.), ott esetleg kapsz óccsóért nagyot és és erőset. Hogy jó-e, azt kérdezt meg a márkatopikokban. Mondjuk 200+ pacis 3.0 V6 Lagunát már vehetsz a célösszeg alatt ;)
Nem sértés, igazad van... :) Azért is jöttem ide információért, hogy mi lehet a megoldás... meg hogy kicsit informálódjak, mit érdemes venni, ha egyáltalán belevágom a fejszémet az autóváltás gyönyöreibe...
De eddig arra jutottam, hogy inkább veszek egy O1 -est, picit öregebbet, picit több kilóméterrel, de meglegyen benne minden amit szeretnék, mint venni egy újabbat,szebbet de kompromisszumokat kötni...!
A kompromisszum már csak azért sem fér bele, mert ugye nem fél évig fizet az ember egy autót amire fel kell venni közel 1,5-2 millió hitelt..! :( Akkor inkább legyen olyan, amit nem fogok megbánni!
"Benzionesbe viszont Octi 2-őt venni lehetetlen.. iszonat árai vannak.."
Az 1.6-nál nagyobb benzines O2-esek már újonnan is k. drágák voltak. Szvsz neked az a bajod, hogy az igénylistád és a pénztárcád kissé messze áll egymástól ;) "Olcsót, jót, gyorsat - ebből kettőt választhat" tipikus esete.
Ne vedd sértésnek, csak a hozzászólásaidból nekem ez jön le.
Akkor ha 1.9 -es TDI O1 -est vennék nem járnék rosszul? :) Persze nem 650.000km -rel... hanem mondjuk 100-150.000 -rel... Ha a fogyasztást nem tekintjük, akkor te 1.8T -t vennél inkább, vagy akkor is dieselt?
Egyébként mik is azok a hibák amiket említettél? :)
Az Octavia 1-ben volt 60LE-s szívó dízel is talán, de 90 és 110LE-s turbó biztosan. Ezek szinte elpusztíthatatlanok. Aztán 2004 körül jött a PD-TDI motor. Az O2-be már csak az került. Az 1.9-es 8 szelepes, a 2.0-s 16, ez utóbbival voltak problémák, hamar pusztul a hengerfej és a kettős tömegű lendkerék miatt még visszahívás is volt. 2005 körülről szerintem ne vegyél 2.0-s dízelt.
Ja, ezek a motorok a VW és Seat autókban is ott vannak, nem Skoda motorok, hanem VAG konszern motorok. Hibáik is ugyan azok minden autóban.
Most akkor tulajdonképpen, mindegy hogy diesel, vagy benzines, ha O2 -ről beszélgetünk, normálisat nem lehet kapni 2,5 -ért? :)
Az O1 -ből is jók a TDI motorosok? Vagy akkor ha már O1 akkor érdemesebb 1.8T -t venni? Igaz annak a fogyasztása minimum 10 körül van a Budapesti közlekedésben...
Az 1.9 TDi meg gondolom ott sem megy 7 fölé nagyon...
Mert végülis nem baj, ha O1, csak az O2 jobban tetszik... Hangosak az O1 dieselek egyébként, zörgősek? :)
Namost ez feher (feher autot nem veszunk -- nagy reszuk ceges kulcsos auto volt), nincs szervizkonyve, es a kepeken direkt letakartak a rendszamtablajat.
A szervizkonyv nelkuli autok -- ebben a kor- es meretosztalyban -- mind vissza vannak tekerve. Kivetel nelkul.
A rendszam nelkuli autok egy resze pedig friss import, es még nincs rendszamtablaja, egy masik reszuk viszont azert titkolozik, hogy a biztositos adatbazisban ne lehessen elore lekerdezni a kártörténetet.
Ha kiterjesztem a keresest az 1.9-esekre is (2M es 2.5M kozott), szervizkonyvesbol csak olyat talalni, ami min. 150 ezret futott.
Szinte biztosra veszem, hogy ha meg akarod nezni a szervizkonyvet, akkor valahogy megsem fogjak megtalalni. Elég gyanus, hogy a forgalombahelyezes es a vizsga ervenyessegi ideje kozott nincs osszefugges...
Ezt most azért nem értem, mert Octavia 2-ből 2-2,5 milláért 5 éveset már kapok 2.0PD-TDI -t méghozzá 80-100.000km -el... Tehát mivel te is írtad, a szervízköltségei nem magasabbak, a fogyasztása nem megy feljebb 6-7 liternél a városban sem, a 140lovas PD-TDI motort pedig valószínűleg már én sem érezném lomhának...
..akkor hülye lennék 1.6 benzinest venni, ami többet is eszik, meg gyengébb is! Meg persze az évi 30.000km is meg lenne, ha az autóm 6-7 litert enne az extrém városi körülmények között!
Én csak a PD alkatrészektől félek, nem tudom milyen az O2 -nek a PD-TDI motor konstrukciója, mennyire megbízható, kényes, költségigényes... ráadásul még sosem volt dieselem, tehát duplán nem tudom milyen bajai lehetnek és azok mennyire költségesek..!
Ha lenne ennyiért 2.0FSi motoros octi, akkor lehet nem is gondolkodnék.. de azok eszméletlen drágák.. de éppen ezért nem értem, hogy dieselt viszont miért kapok 2-2,5 -ért? :)
Ugyan nem vagyok benne teljesebb biztos de szerintem az OII ben már csak 4 csatornás magnó leledzik. Ha tévednék úgyis kijavít valaki.
Viszont azt nagyon könnyen le ellenőrizheted hogy be e van vezetékelve. A B oszlopon, a nyitott hátsó ajtó zsanérjánál, a harmonika gumit, a rögzítő vállról lehúzod, és megnézed hogy találsz e egy relatív vastagabb sodrott érpárt. Egy vékonyat is biztos találsz, de az másra való, és az ált narancsos színű. A gumi visszahelyezésére figyelj oda és hátulról kezd.
(mert ha elrontod, még kezdheted előröl. :-)))))))))))))))
2perc és már jött is válasz, hogy csak hangszórókat kell vennem és a gyári átalakító csatlakozót, mert közvetlenül nem lehet bekötni őket. Ez megtörtént.Leszedtük a kárpitot és sehol egy kábel. :-S Ezek szerint a cd-től kell elhúznom kábelt az ajtóba? szétbontva fél autót?
Legeloszor nezd meg, hogy van-e a fejegysegen Fader allitasi lehetoseg. Ha nincs, akkor eleve a fej is csak ketcsatornas, nem lehet negy hangszorot kotni ra.