Keresés

Részletes keresés

Babbabú Creative Commons License 2013.04.08 0 0 4118

Már korábban is meg akartam itt kérdezni a következőt.

Tapasztaltátok-e már azt, hogy nagy fényerejű fix objektívekkel, AF-S fókuszmódban, vaku a vázon + működő vaku AF segédfénnyel az obi backfókuszos.

Érintett vázak (legalább ezek): D700, D800, D3, D3s

Érintett vakuk: SB-700, SB-900, SB-910. (SB-600-zal és SB-800-zal nem jelentkezik a hiba).

Tehát még1x: nagy fényerejű fix obi (jellemzően 100mm alatt, pl. 85/1,4, 24/1,4), AF-S, vaku a vázon af-segédfényével, olyan sötét legyen, hogy a vaku segédfénye világít is (kb. iso 6400, F2,8, 1/100s), bármely fókuszpont.

Csak AF-S-ben és a fent említett vakukkal fordul elő. Íme pár netes panasz:

http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1123727

http://www.dpreview.com/forums/post/41152869

AF-C-ben / zoom objektívekkel / vaku AF-segédfény kikapcsolt állapotában / elég világos helyen / SB-800/600-zal a hiba nem jelentkezik.

Ugyanazon fényviszonyok közt vaku nélkül az obi fókusza pontos, de vakuval, különösen működő af-segédfénnyel meghülyül. Tapasztalat?

Emdzsí Creative Commons License 2013.04.08 0 0 4117

Sőt,  a D7100 full framen ezzel a pixel sűrűséggel 56 megás lenne, szóval a 36Mp nem akkora gáz még.:)

Előzmény: Edlac (4102)
Emdzsí Creative Commons License 2013.04.08 0 0 4116

Ezért volt jó a Pentaxom tudott DNG raw-ot, az valamivel időtállóbb formátumnak tűnik, ezt emlékeim szerint még tudja pár gép.

Előzmény: képfaragó (4110)
Emdzsí Creative Commons License 2013.04.08 0 0 4115

Hát igen, ezek tökéletes tesztképek, átgondolt beállításokkal. Sajna a Nikon hivatalos honlapján ettől nagyon messze vannak. D7100-ról láttam tesztképet, 4/500 VR-el, teljes nyíláson 1/100-al. Na ez nem átgondolt, valamint egy csomó egyéb életlen fotót, remek.

Előzmény: seeman (4094)
Emdzsí Creative Commons License 2013.04.08 0 0 4114

Hát igen, miért is uralná, nincs rá idő. Egyfelől látom, hogy az az esküvői fotós pl nem menő, aki nem csinál 2000 képet. Általában ezzel szoktak büszkélkedni a megrendelők, hoigy az én esküvőmön 2500 kép készült. Namost ekkora mennyiségű kép feldolgozását már nem lehet uralni:)) Általában ez az oka annak is, hogy egyes fotósok már csak jpg-re fotóznak. Nincs is nagyon utómunka. Velem is volt, hogy csináltam raw+jpg képeket cd borítónak. Gondoltam odaadom a kb 5 megás képeket választani, aztán a raw-kat úgy megcsinálom, hogy 7nyelven beszéljen, namost már csak akkor hívtak, amikor a boltban volt a cd:) És jól nézett ki:) Hát igen más lenne, ha bakelit borítót kéne fotózni. Szóval vannak kivételek, de a piac többsége nem igényli minőséget, ez olyan gyorsan, sokat piac:) A fejlődés a világban ahogy látom nem a minőség, hanem a mennyiség, és a gyorsaság felé halad, és így van ez a fotográfiában is.   Elég a 6 megás jpg kép is. De egy 12 megás D700 már minden igényt kielégít, és a D800 tényleg egy nagyon célgép. Szóval én inkább a piac igényeinek tulajdonítom a D700 keresettségét.

Előzmény: képfaragó (4085)
futoz Creative Commons License 2013.04.07 0 0 4113
NJani Creative Commons License 2013.04.07 0 0 4112

RAW-ot mindig érdemes megtartani, akár szerzői jogi szempontok miatt is. 

Előzmény: képfaragó (4110)
képfaragó Creative Commons License 2013.04.07 0 0 4111

Ez igaz, de a gyakorlatban is amikor egy képből papírkép lesz, mindig van átméretezés. Ha kölönböző pixelszámú fényképezőgépek képeit akarjuk összevetni, a képet át kell méretezni. Ha már átméretezünk, akkor méretezzük át minkét gép felvételét egy harmadik méretre, így lesz egyenlő a mérce.

Előzmény: telescoper (4109)
képfaragó Creative Commons License 2013.04.07 0 0 4110

,,Majd ráérsz kikonvertálni, amikor van rá vevő."

Nem teszek ilyet. Ha megrendelőm van, lefotózom, rendbeteszem az anyagot és átadom.

Ha a magam örömére fényképezek, akkor is selejtezek, válogatok és rendbeteszem. ,,Majd egyszer megcsinálom" stílust nem szeretem.Amit az ember maga nem tesz rendbe, nem szabad elvárnia hogy majd az utódai rendeteszik. Majd bedobják a kukába és kész. Én sem rendezném más romos hagyatékát.

RAW-ot maximum azért tárolok, hátha egyszer okosabb lesz a RAW konvertáló program, vagy én. De ezt csak az általam nagyon jónak ítélt ,,nagy" KÉP esetén teszem meg. A RAW egy félkész adathalmaz. Ezt vagy fel tudod dolgozni 20 év múlva, vagy nem.

A mai  nyomulós világ és (sz)ámítástechnikai innováció mellett semmi garancia nincs a RAW-ok jövőbeni megnyitására. A gyártók magasról tesznek a régi cuccok támogatására. Eltelik tíz év és annyi. A Nikon most sem rohan utánam hogy sűrű bocsánatkérések között adjon egy olyan programot, az anno  egymilliós nikon szkenneremhez amit a a mai számítógépemre installálhatok. De megtörténik ez digitális hátlapokkal és egyéb eszközökkel is. A metz vakuknál sem lelem a régi adatlapokat. A nikon régebbi termékeihez már csak angol nyelvű leírást lelek fel. Szóval számtalan jele van annak, hogy a régi cuccod eldobhatod, sőt sugallják, hogy dobd is el, vagy használd ahogy tudod. A KÉP az más, azt ha művészetnek gondoljuk, akkor évszázadokig meg kell maradnia. Erre nekem a RAW nem garancia. Hogy a Tiff háromszor akkora helyet foglal? Na és. Minden selejtet ki kell dobni, akkor lesz hely. A selejt leértékeli a mellette fellelhető jó munkákat is. Mit is érne a Mona Lisa , ha mellette lenne tíz majdnem ugyanolyan is? Mit szólnának a művészettörténészek, ha látnák hogy maga a ,,művész " sem tudta eldönteni, melyik az alkotás, és melyik a selejt!?

Előzmény: NJani (4107)
telescoper Creative Commons License 2013.04.07 0 0 4109

Talán  a helyes módszer az volna, hogy felméretezni egy-egy D700-D800 fotót mondjuk 133 Mpixelre (9.500 x 14.200 pixel a 300 dpi vel 80x120 cm) és ennek a képnek a kivágott részleteit feldobni ide. Ez már komoly munka, nem hiszem hogy akad rá vállalkozó.

És akkor remekül lehet vizsgálni a felméretezést végző szoftver algoritmusának eredményét! 

Előzmény: képfaragó (4097)
sund Creative Commons License 2013.04.07 0 0 4108

off...Érdekes számok... Én Norvégiában élek, itt mindennapos egy D700 hirdetés 7000 helyi kreditért. D800 nagyon ritka (800E szinte nincs is), de 15000 alatt sosem láttam... Szintén gyakori az olyan hülye, mint én, aki komplett Canon szettet számol fel "Nikonra váltás" címszóval....fordítva még sosem láttam. D600/800 vonalon kb. 5:1-hez saccolom az eladó vázak számát...on

Előzmény: képfaragó (4081)
NJani Creative Commons License 2013.04.07 0 0 4107

Most pedig kell a háromszor akkora tárhely.... Ráadásul aki egy ici-picit is hibázik, vagy nem akarja a 210 Mbytos Tiffeket megdolgozni

Feldolgozás után a raw-ot kell arhiválni nem a tiff-et. Ha LR vagy ACR volt a feldolgozó, akkor raw+xmp, ha meg NC, akkor csak a raw. Majd ráérsz kikonvertálni, amikor van rá vevő.

Előzmény: képfaragó (4084)
NJani Creative Commons License 2013.04.07 0 0 4106

...  Szóval jól sejthető hogy a D800 élességben kb. 30%-t verhet rá a D700-ra. ...

Részletgazdagságban igen, éleségben miért is ?

Előzmény: képfaragó (4097)
csiba00 Creative Commons License 2013.04.06 0 0 4105
Így már értem. Egyébként ebben a gépben engem a legkevésbé a megapixel fog meg. Teljes képérzékelőset szeretnék, ami eléggé leszűkíti a választékot, ráadásul a Nikon közelebb áll a szívemhez, mint más márkák. Olajfoltokkal meg nem akarok egyelőre szenvedni, így marad a D800. (én jobban örültem volna azért, ha pl max 24-25 mp körül megállt volna a picelek száma.)
Előzmény: Edlac (4102)
Edlac Creative Commons License 2013.04.06 0 0 4104

Ma este ennyi telik tőlem. Bocs!

Edlac Creative Commons License 2013.04.06 0 0 4103

Köszönöm. Ezt még gyakorolnom kell.

Előzmény: ph5.5 (4101)
Edlac Creative Commons License 2013.04.06 0 0 4102

Természetesen nem reménytelen, nyílvánvaló fény és gyutáv kérdése. De a reciprok szabály itt kevés egy kicsit (pl. 70 mm az inkáb 1/100).

A nagytele már más műfaj. Én 500-assal fotózom meg TC 1,4-el (tehát 700 mm) azzal ne próbálkozz kézből. Az 500-as simán már esetleg. De monopodon már kapcsolni kell a VR-t. (Amúgy én nem szoktam állványon VR-t kapcsolni.)

De ha belegondolsz, a pixelsűrűsége nem veszélyesebb mint a D7100 -él és sajnos erre tart a világ (bár szerintem nem sok értelme van).

Ha pl. kijönne a seeman által emlegetett D600-as szenzorral (oil free) szerelt D800, mondjuk D710 néven és lenne rá pénzem akkor nem haboznék lecserélni.

Előzmény: csiba00 (4100)
ph5.5 Creative Commons License 2013.04.06 0 0 4101

Fel tudsz tölteni akár 2000 pixel szées képet is... csak a fájlmért nem lehet több 500 Kb-nál. Linkelni pedig lehet úgy, hogy új ablakban megnyissa 2000 szélességben, nem csak 600-ban.

Előzmény: Edlac (4099)
csiba00 Creative Commons License 2013.04.06 0 0 4100
Kézből ennyire reménytelen lenne a fényképezés vele?
Előzmény: Edlac (4099)
Edlac Creative Commons License 2013.04.06 0 0 4099

A felbontásban ezt tudja. Kell neki az állvány, nem is akármilyen. Bemozdulás-érzékeny. (Kár, hogy csak kis méretben lehet feltölteni.)

Ja, nem a kép a lényeg, csak a technikai mondandója.

csiba00 Creative Commons License 2013.04.06 0 0 4098
Szerintem félreértesz valamit, mert itt senki nem volt felháborodva, legalább is én nem. Nyílván az ember olyan hangnemet gondol a hozzászólás mögé, amilyet szeretne, akaszthat jelzőket a másikra.... de ettől még én nem fogom felháborodva érezni magam, bármennyire is szeretnéd. Nem hinném, hogy csak a képekről lehetne itt szó, hiszen a topik címe sem az, hogy "Képek a D800-zal". Beletartozik ebbe nagyon sokminden. Én ha képet akarok keresni, akkor talán ez az utolsó oldal, ahova felnéznék - és ezt most nem bántásból. Akad bőven olyan oldal a neten, ahol rengeteg képet lehet találni teljes, nyers változatban.
Előzmény: seeman (4061)
képfaragó Creative Commons License 2013.04.06 0 0 4097

Sajnos én is csak egy koca bekiabáló vagyok, akinek nincs D800 gépe. Ez előbb utóbb változik, de én kivárom amíg az általam meghatározott összegért megkapom.

Azért a D800 tudása így látatlanban sem olyan nagy titok. Tapasztaltam már, hogy egy APS D300 (12Mpixel) egy full méretes D3 (szintén 12 Mpixel) kb. 20%-al élesebb, további 20% élességnövekedést jelentett a D3x. Szóval jól sejthető hogy a D800 élességben kb. 30%-t verhet rá a D700-ra. De azt is tudni kell, hogy ezzel már nem szabad hibázni egy hajszállnyit sem. A drága optikák és a tudás elegendő. (Ez utóbbi nem probléma, ezzel mindenki rendelkezik:). Ezenkívül ha a téma térbeli kiterjedése miatt nagyobb mélységélességet igényel, akkor a D800-al elérhető élesség csupán elmélet marad, a gyakorlatban nem realizálható.

Különben statikus téma esetén bárki egy satnya D700 -al csinálhat két képből összerakva egy 24 Mpixeles képet. Ez már a középformátum minőségének felel meg. Ezt a szintet D800 már nem érheti el, vagy legalábbis nagyon kétesélyes a verseny.

Más: nehéz ilyen fórumokra olyan több képből álló részletnagyítást sorozatot feltenni, ami a gép valódi képességeit  mutatja. Ilyenkor ugyanis nem szabad össze vissza átméretezni, tömöríteni a képet hanem átméretezés nélküli tiff részleteket kellene mutatni, amit nem is tudom hogy a fórummotor megenged-e.

Talán  a helyes módszer az volna, hogy felméretezni egy-egy D700-D800 fotót mondjuk 133 Mpixelre (9.500 x 14.200 pixel a 300 dpi vel 80x120 cm) és ennek a képnek a kivágott részleteit feldobni ide. Ez már komoly munka, nem hiszem hogy akad rá vállalkozó.

Előzmény: seeman (4090)
Mirrmurr Creative Commons License 2013.04.06 0 0 4096

Köszi!

Előzmény: seeman (4094)
-Minarik- Creative Commons License 2013.04.06 0 0 4095

Soha nem lesz olyan minosege mint a kozepformatumu gepnek. 

Előzmény: Emdzsí (4076)
seeman Creative Commons License 2013.04.06 0 0 4094

Nem szerencsés, ha valaki saját produkcióival hetvenkedik.

Mégis veszem a bátorságot és leírom, hogy négy és fél év alatt 262 db nagy pontméretű (4200 X 2800 képpontos - esetleg 3000 X 2000 pontra leméretezett) képet osztottam meg a gépvázam (D700) iránt érdeklődőkkel. Nem hencegésből, mert arra nincs semmilyen okom. Ha 10 vagy 20 embernek segítettem bemutatni, hogy mit is tud a gép? ... már nem szarakodtam hiába.

A képek zöme távol áll az ún. művészfotós stílustól. Zajmentes, tisztán értelmezhető felvételek. Itt láthatod a legutóbbit, amelyik a 28-as fix képminőségét mutatja be f8 rekeszen:

http://fotobolondok.hu/fotoalbum/displayimage.php?pid=8387

Előzmény: Mirrmurr (4091)
elefi Creative Commons License 2013.04.06 0 0 4093

Jol latod, de ez nem egyedi jelenseg. Tobb mas jol porgo, de amugy igen "hig" topik is van ahol az aktualis geppel vagy fotozassal kapcsolatban olyan keves szo esik, hogy joforman nem eri meg ranezni, beleolvasni se. Kepekrol meg nem is beszeljunk (almodjunk), mondjuk ebben a trolloknak is nagy szerepe van.

.

.

seeman Creative Commons License 2013.04.06 0 0 4092

Tegyük hozzá!

Előzmény: Mirrmurr (4091)
Mirrmurr Creative Commons License 2013.04.06 0 0 4091

Tegyük hozzá, hogy a vásárláshoz a jó kép fogalma a tiszta kép, zajmentes kép, ilyenek. Mert alkotói szempontból más a jó.

seeman Creative Commons License 2013.04.06 0 0 4090

Bizonyára igazad van abban, hogy emiatt válnak meg tőle számosan.

Nekem nem ilyen problémáim vannak a topik D800 tulajdonosaival. A gépet még nem használó, de afelé kacsintgató fotósok akkor szerezhetnének érdemi információkat a vázról és rá helyezett objektívek teljesítményéről, ha nagy (lehetőleg teljes pontméretű) képeket láthatnának hazai felhasználóktól is. Akkor nemcsak a tesztoldalakat bogarásznák, ahol legtöbbször semmitmondó próbaképek sorakoznak.

Akkor derülne ki valójában, kinek mennyire sikerült "birtokba venni" a masinát.

Na ez az, ami nagyon hiányzik!

Helyette zömmel perifériális témákról esik szó, vagy zajlik hosszan elnyúló vita.

Pedig mindannyian tudjuk, hogy egy jó kép mindennél többet mond. Sok jó kép pedig még többet.

Előzmény: képfaragó (4088)
képfaragó Creative Commons License 2013.04.06 0 0 4089

Azért csak aggódjál nyugodtan... Amikor nékem egy winchesterem összedőlt, a kisebb JPG-t képeket szinte mindet sikerült helyreállítani, a komolyabb Tiff képeket pedig egyáltalán nem, azokban mindig maradt valami hiba.

A tárhely főként akkor probléma ha tovább akarod adni a képet.

Persze egyre gyakoribb az olyan ügyfél is aki ajánlgatja, hogy jön a (vírusos!) USB kulcsával. De én nagyon maradi vagyok....

Előzmény: Mirrmurr (4086)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!