Hali evribádi,
Ha már ilyen szép számban lesz jelen a topic, én is kinézek, bár venni semmit nem szándékozom, aztán meglátjuk. Matizzal ismerjük egymást, a többieknek: 100 kg, szemüveg, bajusz, "Lamisil" feliratú fehér póló, Sláger-Rádiós bézból sapi.
Viszlát, hónap.
Szia!
Ha nem lehetne, nem írtam volna, hogy viszem! d:-)) Az én ismertetőjelem egy V63-as a kézben lesz. d:-))) Na komolyan. Szürke Reebok baseballsapka, zöld melegítő. (Jó bő, mert úgy az igazi.) Ja és elég alacsony vagyok!
BoGár
Hali!
Kösz a segítséget, de az ötlet sajna nem válik be! A BTTB modell kialakítása nem engedi az ilyen megoldást, illetve túl macerás lenne átszabni a gépet. Ha kijössz holnap 9 körül a Börzére megmutatom a modellt, elég macerás...
csíkos
Hát, előre megmondom (mivel most már dolgozom, és nem megyek haza reggelig) modellt nem hoztam, csak az újságokat+katalógusokat....ha előbb írtad volna, elhozom a 132-est :-(
Viszont a V43-at megnézném, ha lehet.
Én arra gondoltam, hogy a többiek is kijöhetnének. Én most mást nem is fogok venni, csak a V63-at. Most "csak" ennyire futja. De azért megnézném mi van neked otthon! d:-)))
OK, en is kimegyek, viszek ezt-azt. En mar 9 korul kierek. Mailen kuldj egy telefonszamot, hogy megtalaljuk egymast. (Arcmemoriam=0. Amirol meg lehet ismerni: fekete Invicta taska, csillagokkal az oldalan; szemuveg, igen rovid haj)
Segitseget szeretnek kerni toletek. N-es meretben szeretnek terepasztalt epiteni, s a kovetkezo kerdesek fogalmazodtak meg bennem...
1. Allomason mennyi legyen az egyes palyak tavolsaga, hogy egy jelzo beferjen kozejuk?
2. Mennyi a maximalis emelkedes, ami lehetseges?
3. Mennyi pontosan egy kocsi magassaga? (villanymozodony, kinyitott aramszedovel)
4. Mennyi egy vonat hossza? (mozodony + 4-5 szemely)
Sziastok!
Én kint leszek a börzén, de ezt szerintem mindenki tudja már. d:-)))) 10 körül már biztos, hogy kint leszek, de valószínű, hogy akkor már elmenőben leszek.
BoGár
Hali!
A damil sajnos nem igazán működik fényvezetőként, annyira más a fénytörése az anyag hosszában, hogy a fény "nem jön ki a végén". Hajdanán a BTTB egy "optikai fényvezető kábelt" használt: matt fekete műanyag csőben sok vékony üvegszálat. Azért köszi segítő szándékot!
csíkosháTTú
Azt hiszem van a horgászoknak egész vastag, 1mm-es damiljuk is (mi a fenére használhatják - akkora hal nincs is ;-) ). Próbálta valaki fényvezetônek használni? Szerintem működik.
> hogy egy fogaskerék hányas modulú, azt hogyan lehet megmérni.
A modult úgy kapod, ha a fogaskerék osztókör-átmérôjét elosztod a fogak számával. Az osztókör az az a kör, ami mentén az egymással kapcsolódó fogaskerekek érintkeznek. Azaz kb. a fogaskerekek csúcsa és a töve által meghatározott körök között félúton. A csúcsok által meghatározott kör átmérôje, tehát a fogaskerék számára szabadon hagyandó környék 0,5-ös modulon ennél kb. 1,2mm-rel, 0,4-es modulnál 1mm-rel nagyobb.
Ez azt jelenti, hogy egy átlagos H0-ás dízelmozdony kereke kb. 12mm átmérôjű, a tengelyre max. 7mm-es külsô (!!!) átmérôjű, azaz 6mm-es osztókör-átmérôjű fogaskereket húzhatsz. Ennek 0,5-ös modulban 12 foga lehet (6/12=0,5), 0,4-es modulban 15 foga lehet (még 16 fog is elmegy). Azaz amennyiben nincs más lassító áttétel, a 0,4-es modulú kereket közvetlen hajthatja a motor egy csigával, míg 0,5-ös modullal más lassító áttétel is kell, különben a mozdony túl gyors lesz.
Az asztal , ahol a siklott mozdony volt az az én asztalom volt az ismerősöm játszott rajta!
Egyébként köszönöm a pozitív véleményed,de mindenkinek köszönöm , hogy eljött 7500 látogató volt kiváncsi a kiállításra! Köszönöm!
Szia luc72!
Csak most olvasom a régebbi hozzászólásokat...
A TT régen nem csak a BR86-nál, hanem az 56-nál is alkalmazta a fényvezető szálat. Végül is egyívású modellek. Apropó fényvezető! Pont ez hiányzik - a hátsó - a CSD 455 gépemből. Ami, ha elkészül lehet, hogy piacképes lesz, lévén én DR asztalt építek. Amúgy a gép a BR86 csehszlovák változata.
Az utolsó napon voltam kinn a Hüvösvölgyben. A kiállítás nagyon tetszett, de "mi magyarok" most lepipáltuk a német kollágákat! Legalábbis szerintem. A pécsi modul-rendszer például szerintem szép munka, pedig az egyik srác azt mondta, hogy csak félig van kész. Volt kinn egy szenzációs dioráma Kiskunmajsáról. Nagyon jól sikerültek a kisebb asztalok is ( az egyik alagútjából a Kedvesem halászta ki a karcsú kis kezével a kisiklott mozdonyt, de ez nem von le semmit az értékéből). Szóval nagyon klassz volt!
luc72 és Matiz!
Valahol, valamikor találkoznunk kéne! Van nálam olyan kölcsön cucc, amiket visszavár a gazdájuk.
csíkosháTTú
> Egy villanymotor fordulatszámát hogyan lehet megmérni?
Hallo mindekinek a tavoli Amerikabol.
A motor fordulatszamara lehet a Conradnal egy igen jol mukodo apro fordulatszammerot venni (aranzlag igen olcson). Ezzel barmilzen motor fordulatszamat meg lehet merni.
Ha kész lesz a terepasztal, akkor lesz rajta felsővezeték is! Ez csak természetes, nem?? d:-)) Hogy nézne ki egy Szili és egy Giga felsővezeték nélkül?? d:-)))
Köszönöm a választ rézgaras!
Nem gondolnám, hogy alapfokú tanfolyamot tarts fogaskerék témakörben, de hogy egy fogaskerék hányas modulú, azt hogyan lehet megmérni. Legjobb lenne, ha tudnál ajánlani a témakörbe vágó könyvet, hogy ne kelljen butaságokat kérdezni.
luc 72.
A kocsik minden további nélkül jók. A Felisch korong gyári nettoja 288,10, kiegéaszítő három vágánycsonkos csomag 21,70. ETS postai küldő (valamivel olcsóbb, mint a boltok: 347,39 ill. 29,95 ((csakhogy kapni lehet))). Deáknál ca. 64-68 eFt lenne.
Nagyon nézd meg, melyik sínnel adják. Ha modell, ahhoz az ágyazatot meg kell építened, ha profi akkor eleve többet ér pár ezer forinttal.
A Flesch-hez - Isten ments! - ha kell van külön motor is.