Keresés

Részletes keresés

pk1 Creative Commons License 2024.11.25 0 3 5707

Majd ha a jércék lesznek az észmércék, a tearózsa kinyílik az aszfaltkövön és a könyved elkészül.  :p

Előzmény: destrukt (5706)
destrukt Creative Commons License 2024.11.25 0 0 5706

""Szomorú, de az van, hogy 2020-tól nem, hogy általános iskolában, de középiskolában sem tananyag az inerciarendszer definíciója. Még emelt szinten sem."

Nagyon helyes. Ami nem létezik nem definiálható), azt felesleges lenne tanítani. 

Egyetemen sem kellene tanítani.

De a relativitáselméletet sem, és a fotonelméletet sem. 

Valódi fizikát kellene oktatni a mesefizika helyett. 

Előzmény: Construkt (5703)
destrukt Creative Commons License 2024.11.25 -2 0 5705

"Mert hol érvényesek Newton törvényei?"

Mindenhol.

Éppen ez benne a pláne."

Már nagy igyekezetedben azt sem tudod, hogy mit beszélsz. 

Ha mindenhol érvényesek lennének Newton törvényei, akkor minden rendszer inerciarendszer lenne. 

Szóval fuss neki mégegyszer, mert te magad is beláthatod, hogy amit írtál nagy hülyeség.

Előzmény: Elminster Aumar (5699)
Construkt Creative Commons License 2024.11.25 0 1 5704

Bokor Nándor kis oktató anyaga hasonlóan szép és világos, mint amilyen világosak voltak az édesapja, Bokor Árpád magyarázatai az elméleti villamosságtan szemináriumokon, amelyekhez 3 féléven keresztül volt szerencsém, szintén a BME-n.

Előzmény: pk1 (5701)
Construkt Creative Commons License 2024.11.25 0 1 5703

Köszönöm, hogy ezt demonstráltad!

Mert egyébként a közoktatás örökös átszabásai közt már az is hihetően hangzott, hogy kitörölték volna a tananyagból az inerciarendszereket.

A egyébként szörnyű oktatási kormányzatunk szerencsére ennyire még nem hülyült meg, csak a mi "fizikához is értő matematikusunk" terjeszt ilyen rémhíreket:

"Szomorú, de az van, hogy 2020-tól nem, hogy általános iskolában, de középiskolában sem tananyag az inerciarendszer definíciója. Még emelt szinten sem."

Előzmény: Run like hell (5694)
pk1 Creative Commons License 2024.11.25 0 0 5702

Tehát az utas is leejt egy követ, a bakter is, és a két kőinercia gyorsul (vagy lassul) egymáshoz képest.

pk1 Creative Commons License 2024.11.25 0 1 5701

Igen, és erre találtam is anyagot:

https://fizipedia.bme.hu/images/9/9d/Teh_altrel.pdf

Előzmény: emp (5700)
emp Creative Commons License 2024.11.25 0 0 5700

most arra gondolsz, hogy a szabadon eső rendszereket lehet IR-nek tekinteni?

tényleg megzavarodtam.

Előzmény: pk1 (5698)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.11.25 0 3 5699

"vonatkoztatási rendszer" a laborhelyiség három egymásra merőleges fala..."

"Baromság. Amiről te beszélsz, az a koordinátarendszer."

Baromság. A koordinátarendszer egy MATEMATIKAI elképzelés. Nem fizikai objektum. A vonatkoztatási rendszer pedig szükségszerűen egy fizikai objektum (vagy több fizikai objektumból konstruált dolog).

"Vonatkoztatási rendszer (vagy vonatkoztató test) bármely test lehet, amelyhez képest a mozgást vizsgáljuk."

Például a laborhelyiség falai. Mivelhogy magát a szobát választottuk "vonatkoztató testnek".

Látod? Magad se vagy tisztában, hogy miről osztanád az észt, és így orbitális nagy leégésekre futja az összes megnyilatkozásod.

"Ez is baromság. Mert hol érvényesek Newton törvényei?"

Mindenhol.

Éppen ez benne a pláne.

Persze vannak olyan vonatkoztatási rendszerek, amikben "misztikus" plusz erőket kell feltételezni, hogy teljesüljenek a dinamika törvényei, te végül is teljesülnek. És Newton Nagymester törvényeivel gyönyörűen le lehet modellezni számszerűen mindenféle jelenséget, amiben erők meg impulzusok vannak.

Előzmény: destrukt (5682)
pk1 Creative Commons License 2024.11.25 0 1 5698

Akkor egy kis súgás: a kő az inerciarendszer.

Előzmény: emp (5697)
emp Creative Commons License 2024.11.25 0 0 5697

most ezzel jól megzavartál.

szégyen, de így van.

Előzmény: pk1 (5696)
pk1 Creative Commons License 2024.11.25 0 1 5696

"Az inerciarendszerekre a specrelben sokat hivatkozott vonatos példa:

Egyenletes sebességgel haladó vasúti kocsi ablakánál állunk, és követ ejtünk le a vasúti töltésre anélkül, hogy hajítanánk. Úgy látjuk (eltekintve a légellenállás hatásától), hogy a kő egyenes vonalban esik a pályatestre. Egy gyalogos, aki ezt a gyalogútról nézi, úgy látja, hogy a kő parabolaívben esik a földre."

1. Sem a vonat, sem a töltés/gyalogút nem inerciarendszer.

2. A fenti példa jó, de független a relativitáselmélettől. Már Newton is tisztán látta volna ezt - ha lett volna vonata.

Előzmény: Timmer László (5690)
pk1 Creative Commons License 2024.11.25 0 0 5695

Mit bizonyítottál be itt?

Előzmény: Timmer László (5665)
Run like hell Creative Commons License 2024.11.24 0 2 5694

NAT 2020 Fizika tankönyv 9-10. I. kötet

42. oldal:

overdog Creative Commons License 2024.11.24 0 1 5693

Hraskó-könyvben: "Az egyidejűség relativitása".

Itt semmi köze az inerciarendszerhez, "a saját felvetésed" (súlyos röhögés) hibáinak magyarázatául szolgál. Csak éppen állításoddal szemben, a büdös életben nem olvastad halandzsafizikus.

De hiába is tennéd halandzsafizikus, ez meglehetősen ordít rólad.

overdog Creative Commons License 2024.11.24 0 2 5692

Szomorú, de az van, hogy 2020-tól nem, hogy általános iskolában, de középiskolában sem tananyag az inerciarendszer definíciója. Még emelt szinten sem.

Nézz már bele az iskolai fizika tankönyvekbe te szerencsétlen. "Emelt szinten sem" ... uramatyám, halandzsafizikus.

(A tehetetlenség törvénye meg ott van az általános iskolai anyagban is. Értelmes tanár ekkor megemlíti az inerciarendszert is.)

Azért nem alkalmas, mert a gyorsulásra hivatkozik. A speciális relativitás elmélet elnevezésben pedig a speciális jelző jelentése az, hogy speciálisan inerciális vonatkoztatási rendszerekre fogalmaz meg állításokat.

Amikben létezik (miért ne létezne ??) a gyorsuló mozgás, ez a definíciójából is látszik te szerencsétlen.

A köves példa (egyébként itt felesleges) emlegetése is erről szól te szerecsétlen.

A Hraskó-könyvre meg eltartott kisujjal, lazán hivatkozol úgy, hogy soha nem is olvastad te szerencsétlen. Hallgatsz a kamuzásodról mint barnaszéklet a fűben, halandzsafizikus.

pá te szerencsétlen halandzsafizikus, hantamatematikus.

gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.11.24 0 0 5691

Vonatkoztatási rendszer vagy vonatkoztatási test bármely test lehet amelyhez képest a mozgást vizsgáljuk. Ezt valahogy én is igy gondoltam, ezzel szemben a Viki azt irja ,hogy a vonatkozási rendszer egy gyorsuló mozgást végző rendszer. Vagy én olvasom rosszul.

Előzmény: destrukt (5687)
Timmer László Creative Commons License 2024.11.24 -1 1 5690

Szomorú, de az van, hogy 2020-tól nem, hogy általános iskolában, de középiskolában sem tananyag az inerciarendszer definíciója. Még emelt szinten sem.

Nem tudom, a szokásos megfogalmazásokkal mi a bajod, de látom, nagyon szeretnéd valami bombasztikus leleplezésemet. Így ideírok néhányat:

1. Olyan vonatkoztatási rendszer. amelyben érvényes a tehetetlenség törvénye.

2. Olyan vonatkoztatási rendszer, amelyben érvényesek Newton törvényei.

Precízebben Elminster Aumar módra:

3. Olyan vonatkoztatási rendszer, amelyben érvényesek Newton dinamikai törvényei tehetetlenségi erők feltételezése nélkül.

(Bár elég Newton II. törvényének érvényessége.)

Hraskó féle megfogalmazás:

4. Olyan vonatkoztatási rendszer, amelyben a nyugvó izolált testeknek nyugalomban kell maradniuk, a giroszkóp tengelyének folyamatosan ugyanazon pontra kell mutatnia.

Az inerciarendszerekre a specrelben sokat hivatkozott vonatos példa:

Egyenletes sebességgel haladó vasúti kocsi ablakánál állunk, és követ ejtünk le a vasúti töltésre anélkül, hogy hajítanánk. Úgy látjuk (eltekintve a légellenállás hatásától), hogy a kő egyenes vonalban esik a pályatestre. Egy gyalogos, aki ezt a gyalogútról nézi, úgy látja, hogy a kő parabolaívben esik a földre.

Ez is halandzsa?

Előzmény: overdog (5669)
Timmer László Creative Commons License 2024.11.24 0 0 5689

Nem arról volt szó (lsd. 5657. hsz.) Muszáj 2 rendszer a szimmetriához és, hogy össze lehessen hasonlítani az egymáshoz képest mozgó inerciarendszerekben eltelt időtartamokat.

Előzmény: pk1 (5668)
destrukt Creative Commons License 2024.11.24 -1 0 5688

Egyébként a Viki is sok butaságot ír. 

De ezt csak az veszi észre, aki nem elfogult, és jól ismeri a témát. 

Előzmény: gyongyom bokretam (5686)
destrukt Creative Commons License 2024.11.24 -1 0 5687

Figyelmesebben kellene olvasnod. 

Előzmény: gyongyom bokretam (5686)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.11.24 0 0 5686

Amit most irtam azt a Vikin olvastam.

Előzmény: destrukt (5685)
destrukt Creative Commons License 2024.11.24 -2 0 5685

Ne keseredj el. Te legalább magadtól beszélsz butaságot, ők pedig azért mert, vakon elhitték azt amit beléjük tápláltak. 

Előzmény: gyongyom bokretam (5681)
destrukt Creative Commons License 2024.11.24 -2 0 5684

Te sem értesz semmit az egészből, mégis itt okoskodsz. 

Előzmény: overdog (5679)
destrukt Creative Commons License 2024.11.24 -2 0 5683

"Szép-új információs világunkban az is egy fontos készség, hogy az ember képes legyen a helyes ismeretekre rábukkanni internetes kereséssel, és képes legyen a hamis hazug szemeteket kiszűrni."

Ez akár igaz is lehetne. Csak az a baj vele, hogy nektek csakis az a helyes ismeret, ami egyezik a relativitáselmélettel, minden más hamis és hazug. 

Mert a vakhit miatt csőlátásotok van.  

Előzmény: Elminster Aumar (5675)
destrukt Creative Commons License 2024.11.24 -2 0 5682

Úgy látom, te sem vagy okosabb Gyöngyömnél.

"vonatkoztatási rendszer" a laborhelyiség három egymásra merőleges fala..."

Baromság. Amiről te beszélsz, az a koordinátarendszer. 

Vonatkoztatási rendszer (vagy vonatkoztató test) bármely test lehet, amelyhez képest a mozgást vizsgáljuk. 

"Ezzel szemben "inerciarendszer" az a vonatkoztatási rendszer (a sok közül!) amelyikben érvényesek Newton dinamikai törvényei..."

Ez is baromság. Mert hol érvényesek Newton törvényei? Csakis "inerciarendszer"-ben. Vagyis ezzel a definícióval lófütyit sem érsz. Saját magával definiáltad a nem létező inerciarendszert. 

Előzmény: Elminster Aumar (5673)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.11.24 0 0 5681

Nem utánoztam senkit. Ez csak úgy jött.

Előzmény: Construkt (5680)
Construkt Creative Commons License 2024.11.24 0 0 5680

De folyvást utánozni próbálsz valamit. Most például azt, hogy "utánanézel a Winkin". Direkt idéztem is ezt a mondatod, hogy értsed, miről szól az allegóriám.

Előzmény: gyongyom bokretam (5678)
overdog Creative Commons License 2024.11.24 0 0 5679

Figyelj ... abszolút de semmit sem értesz ezekből a dolgokból.

Lehetne jellemezni téged ennek kapcsán, de minek ?

Előzmény: gyongyom bokretam (5677)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.11.24 0 0 5678

Meg  sem próbálom utánozni.

Előzmény: Construkt (5676)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!