Keresés

Részletes keresés

szegyenloske Creative Commons License 2008.02.11 0 0 807

Nézd, az első földi RNS, DNS az lassan 4 milliárd éves.

Most te TUDOD, hogy azt " valaki, vagy valami " 4 millárd éve  "teremtette" ????

Ez egy állítás, igazolás nélkül, azaz kinyilatkoztatás. Vagyis egy nagy nulla.

A mesterséges előállítása azt igazolja, semmiféle túlvilági, vagy misztikus dolog nem

szükséges hozzá.

Vagyis, az általad " teremtőnek " nevezett valami abban a formában biztosan nincs.

Előzmény: Amida (806)
Amida Creative Commons License 2008.02.11 0 0 806

doki!

Mivel a topik címe: "A TEREMTÉS-hívők végleges bukása" ... gondolom először el kellene dönteni, hogy van-e Teremtő. Először attól függetlenül, hogy ki minek tekinti, manifesztálja vagy sem.

Nekem a Teremtő olyan mint az RNS. Lehet azonban, tudat vagy erő.

Azonban vannak felettes dolgok számára is. Az egyik lenne az Úr. A másik - amiről írtam már - a Törvény. 

"mi alapján döntötted el hogy ebben hiszel."

Három okot is tudok:

(1) a modern tudomány

(2) a pszichológia

(3) az ősi tanítások

Nekem mind a három bejön, tökéletes öszhangban. Ez meg helyes is a 21. században. Ami nincs öszhangban ezzel a három "alappal" az nem helyes.

"gondolom nem ugyanaz alapján mint az ősember aki a villámot akarta igy megmagyarázni."

Nagyon rosszúl gondolod. Bennem van az ősember spirituális hagyatéka és a spiritualitás evolúciója. A tudattalan legméllye meg van úgy 60,000 éves, ha nem több.

"ha valaki azt állitja hogy van isten és/vagy lélek, az az a leghatalmasabb állitás amit ember valaha tett a valaha lehető legkevesebb bizonyiték alapján."

Az állítás első fele igaz! A második meg nem. Aki ugyais bizonyíték nélkül állít illyesmit, az hazug. Pedig nem kell hazudni, csak meg kell tapasztalni a belső meggyőződést, ...amit meg ugyi illik tiszteletben tartani.

"Ami az utolsó megjegyzésed illeti, én nem gondolom hogy isten bennünk van., bennem legalábbis nincs, de nem is szeretném hogy bennem legyen."

Az nem baj, hogy Te nem gondolod ... sokan gondolják... Neked mégsem kell ezt gondolnod. Sajnos azonab valóban benned van - állítja a pszichlógia - és tudattalannak vagy felettes énnek szokták nevezni ... iskola kérdése. Azonban sajmos azt is mondja a pszichológia, hogy ennek a ténynek az elutasítása számos esetben mentális betegségekhez vezet. Van is éppen elég ember aki lelki problémákkal küszködik.

Amida

Előzmény: dr_bubo (803)
Lektor Creative Commons License 2008.02.11 0 0 804
Nem törlöm a napok óta tartó offolást, de most húzok egy vonalat.
Aki nem a topik témájáról akar beszélgeti, másutt tegye.

érdekes érvelés...

de én azt kérdeztem mi a bizonyitékod a lélek és isten létezésére.
mi alapján döntötted el hogy ebben hiszel.

gondolom nem ugyanaz alapján mint az ősember aki a villámot akarta igy megmagyarázni.

ha valaki azt állitja hogy van isten és/vagy lélek, az az a leghatalmasabb állitás amit ember valaha tett a valaha lehető legkevesebb bizonyiték alapján.

Ami az utolsó megjegyzésed illeti, én nem gondolom hogy isten bennünk van., bennem legalábbis nincs, de nem is szeretném hogy bennem legyen.
ha szabad akaratunk van és feltesszük hogy igaz amit egyes hivők állitanak, akkor szabad akaratomból ezúton közlöm minden istennel: HÚZZON KI BELŐLEM.

Előzmény: Amida (801)
Amida Creative Commons License 2008.02.11 0 0 802

dr_bubo

A gnózis által ... tudom.

Belső meggyőződés ...hhh. Tapasztalás. Tudás.

Amida

ps.: van ilyen empiria által is, de az a lentebbi tudományos katyvasz ... ;)

Előzmény: dr_bubo (799)
Amida Creative Commons License 2008.02.11 0 0 801

doki

Azért azt most már tudjuk, ... kapitány,  hogy a kvantumok világában élünk.

Ilyen értelemben van időkvantum és van térkavantum.

Most akkor még egyszer megemlítem Neked a kvantumok méreteit.

Az időkvantum az alap, 4,8x10 a minusz negyvenharmadik hatványon - secundumban - ... ez az ami ugrál és téridőnek nevezik, mert ez határoz meg egy térkvantumot. (ez egy olyan szám amit akkor kapunk ha 1-et elosztunk 4,8x10 ami után 43 nulla van leírású számmal)

Ennek tetszőleges sokasága alkotja az időkontinuumot.

Ha betesszük egy térkvantumba, amit maga az időkvantum határoz meg, akkor egy olyan kockát kell alapul venni, aminek élhossza annyi távolság amit a fény a fenti időkvantum alatt megtesz. Ez 1.44x10 a minusz harminckettedik hatványon - centiméterben kifejezve. (ez sem más osztás mint a fenti)

Ha ezt köbre emeljük akkor kapjuk meg a térkvantum térfogatát cm3 ben kifejezve.

Most már, csak azon kellene elmélkedni, hogy a tér 1 cm3-ben hány monster van.

Meg, hogy mi a monster? A monster az, ami 10 a plussz ötvenharmadik hatványon darabszámú halmaz.(10 után 53 nulla ... ;) 

A'szondják ebben minden létező kérdés és válasz benne van. Minden törvény, kölcsönhatás és lehetséges változás.

Állítólag a tér egyetlen cm3-ben 1,6 monster van.

Csak azért szoktam mondani, hogy minden egyszerre történik benne, mert el nem tudom képzelni, hogy valami oszthatatlan kavntumban, mi hogyan válik  el egymástól, hogy értendő az elkülönülés. Azt igen, hogy 1 cm3 -ben, ...mert ugyanúgy mint a végtelen kozmoszban.

Azonban, ugyi a véges és a végtelen egylényegű ... szóval nem kell megzavarodnod, mert szvsz érted Te, hogy miről beszélek.

De.

Az egésznek a leglényegesebb következménye számomra az, hogy nem nagyon érdemes foglalkozni az egész sz*rral, ami körülvesz minket. Mert akár élhetünk egy téridőkvantumba is ... ami ugyi a tudatunk teremtette világunk is. Tehát az élet kvinteszenciája sokkal kisebb annál semhogy az autó vagy a lakás beleférne. De ezt nekem, egy kukás filozófus is megerősítette ... szóval működik. Csak azért írtam le, hogy tudd ... ez az a gondolat, ami végül mindig megnyugtat, összeszedetté és figyelővé tesz.

A zazen kapcsán szokták emlegetni az orrnyereg vonalában lebegtetett szürke foltot. A'szem sehol nem írták mi a fenének kéne annak a szürke foltnak lenni, ... szerintem: ennek! 

Akko' meg a mindenkori jelen 1 darab időkvantum, ami ugrál, de a saját ideje állandó. A pillanatnak nincs történelme. Se múltja se jövője.

Na!

Egyetértünk végre?

Amida

ps.: Isten ugyi amúgy bennünk van! A kint és a bent semmi más, mint ugyan annak a dolognak két aspektusa. Isten tehát mindenhol van. 

Előzmény: dr_bubo (800)
dr_bubo Creative Commons License 2008.02.11 0 0 800

:kezdetben volt az Ige. ...

:Aztán jöt a teremtés.

Ilyet én is tudok mondani.

Egyszer volt hol nem volt.... kezdetben volt 2 egyszarvú...

Most ha én ezt hinném, milyen alapon kérdőjeleznéd meg hogy az én hitem a kezdtei 2 egyszarvúban kevésbé hiteles mint a te hited?

de ha a lélek halhatatlan akkor annak is kellett lennie az igével. ja és ki csinálta az igét? nem a főnév?

ezek azok a tipusú magyarázatok amik semmit nem magyaráznak és semmilyen módon nem bizonyithatóak.

a tudomány eddigi bizonyitékai azt mutatják, hogy az univerzum pontosan úgy működik
ahogy működnie kellene ha nem lenne istenség, vagy istenségek.

:))

Előzmény: Amida (798)
dr_bubo Creative Commons License 2008.02.11 0 0 799

:(2) Isten teremtménye nem én vagyok, nem a testem hanem a halhatatlan lelkem, ami Isten része és vándor meg tanú is.

Erre mi a bizonyitékod? Ez csak egy állitás. egy hit. hiszed hogy hiszed, vagy hiszed, hogy tudod?

Mert azt ne mond nekem, hogy te ezt tudod. Mert nem tudhatod. Hiszen én sem tudom. Senki sem tudja. Mivel te is ugyanolyan ember vagy mint én.

szóval max hiszed. ez pedig kevés drága barátom.

:szvsz: fekete-fehér nincsen .

az előző kijelentésed pont ezt cáfolja. van lelked vagy nem. igen vagy nem. pont.
Előzmény: Amida (797)
Amida Creative Commons License 2008.02.10 0 0 798

kezdetben volt az Ige. ...

Aztán jöt a teremtés.

Biológiában a DNS a Törvény hordozója(és inteligencia) csak RNS-t tud gyártani, és az RNS csak azt tud gyártani, amit belekódolt a DNS.

Előzmény: Leteremtő (794)
Amida Creative Commons License 2008.02.10 0 0 797

dr_bubo

"két lehetőség van:
1. isten teremtménye
2. az evolúció eredménye
szerinted melyik? válaszolj 1 vagy 2-vel és akkor megmondom ki vagy."

(1) Nem két lehetőség van!

(2) Isten teremtménye nem én vagyok, nem a testem hanem a halhatatlan lelkem, ami Isten része és vándor meg tanú is.

(3) A lelkem pedig folytonos evolúción megy által, mert nagyon vágyik Istenné, vagy annak újból részévé lenni ahonnan származik, pl. a nirvána vagy épen Brahma.

(4) Amit írtam, abból az jön, hogy a spirituális ember Isten teremtménye, akinek a testét a szülei teremtik.

Amida

ps.: doki, ... ez az "akkor megmondom ki vagy" ...ez elég vicces ... ;)

ráadásul válaszoljak igennel vagy nemmel .. szvsz: fekete-fehér nincsen ...csak a pcmben: 0 vagy 1 ...hhh. .. ez a baja a pcnek.

Előzmény: dr_bubo (795)
Arth_ur Creative Commons License 2008.02.10 0 0 796
Nyomd be pl. képként a screen-shot-ot, akkor biztosan nem megy el a tabulálás! Egyébként tök jó, én riboszomális RNS-re gondoltam megcsinálni, csak nem volt rá időm.
Előzmény: ózon (787)
dr_bubo Creative Commons License 2008.02.10 0 0 795

Amida: ki vagy?

két lehetőség van:

1. isten teremtménye
2. az evolúció eredménye

szerinted melyik? válaszolj 1 vagy 2-vel és akkor megmondom ki vagy.
Előzmény: Amida (793)
Leteremtő Creative Commons License 2008.02.10 0 0 794

Vagyis ami nem ösztönös, az egy tanulási folyamat.

Hogy a topicnál maradjunk: a " teremtés" az melyik lehetett??

Amit az ember csinált az a tanulásból, tudásból származik.

Előzmény: dr_bubo (789)
Amida Creative Commons License 2008.02.09 0 0 793

dr_bubo

Megismerem az egyéniségemet.

Megismerem a személyiségemet.

Megismerem a pszichológiámat.

Megismerem az Önvalómat.

Amida

ps.: A helyes kérdés: Ki vagyok én?

Előzmény: dr_bubo (792)
dr_bubo Creative Commons License 2008.02.09 0 0 792

Akkor mondd el mit értesz önmegismerésen... mert az nem önmegismerés, hogy kattan egyet az agyad és aztn mondod van isten.

Az nem önmegismerés.

Önmegismerés pl. ha tisztában vagy a képességeiddel, a fizikai és szellemi korlátaiddal.

Önmegismerés ha rájössz, hogy amit gondolsz az nem feltétlenül igaz,

stb..
Előzmény: Amida (791)
Amida Creative Commons License 2008.02.09 0 0 791

Önismeretet értek alatta doki!

...ööö...nekem úgy tűnik, Te meg a tükörképedről beszélsz ...hhh ...ciki ...hhh

"... megismeri magát a tükörben akkor történik meg az öntudatra ébredés. ez az önmegismerés."
(dr_bubo)

Hááát...ez nagyon-nagyon ...hhh

(1) megismeri magát a tükörben

(2) öntudatra ébredés

(3) ez az önmegismerés

Te aztán tényleg nem játszol a szavakkal! Jól van ...hhh

... nagyon vágod a témát!

Előzmény: dr_bubo (789)
Leteremtő Creative Commons License 2008.02.09 0 0 790

A szintetikus " lélek" kódját akartad megalkotni ???

Előzmény: ózon (787)
dr_bubo Creative Commons License 2008.02.09 0 0 789

Amida: játszol a szavakkal.

egyáltalán mit értel önmegismerésen?

amikor az ember18 hónapos kora körül megismeri magát a tükörben akkor történik meg az öntudatra ébredés. ez az önmegismerés.
Előzmény: Amida (784)
nazuna Creative Commons License 2008.02.09 0 0 788
(hirtelenjében azt hittem, hogy a vindóz bináris programjából nyomtál fel egy részletet:-)
Előzmény: ózon (785)
ózon Creative Commons License 2008.02.09 0 0 787
Látom, a formátum nem ment át.  A szekvenciák eredetileg három soronként tagolva voltak.
Előzmény: ózon (785)
Leteremtő Creative Commons License 2008.02.09 0 0 786

Ha a tudomány az úttörő, akkor mi a vallás ?

Most hogy az élet gyártása már nem misztikum, szerintem más pályát fog keresni.

Vagy a DNS, az élő sejt már nem is lesz érv.

Előzmény: ózon (782)
ózon Creative Commons License 2008.02.09 0 0 785

"a "jelentős hányada azonos vagy hasonló..." kitétel picikét túlzás... elég lett volna a hasonló, az olyan ködös, bármire rá lehet húzni...ha valaki mond egyetlenegy olyan gént, amely azonos az emberben és bármely (szabadon választott) baciban, az nagyon nagy dícséretet kap!"

Egy emberi és egy mikroba gén több szempontból (funkció, eredet, szerkezet, v. mindegyik, stb.) lehet azonos. Ebben az esetben nyilván nem a teljes azonosságról van szó, ami az evolucióval kapcsolatban elég visszás is lenne, mivel az evolució változásokon keresztül valósul meg. Éppen változásokból eredő különbség mértékéből lehet következtetni a rokonság fokára. A rokon gének közötti hasonlóság a mutációk ellenére, tagadhatatlan. Másolok ide ötletszerűen néhány emberi és máshonnan származó párt, nézd meg magad, hogy a hasonlóság olyan-e, hogy "azt bármire rá lehet húzni"! Ezek itt ember-tamarin, ember-selyemhernyó és ember-primitiv gomba géneknek a sejt által lefordított fehérje változatai. Ilyen formában kevesebb helyet foglalnak el, mint a DNS kódjuk leírva. Ezek elég konzervativ gének, de tízezer számra találhatsz másikakat is az egyre növekvő adatbázisokban. Küldhetek linkeket, és ha zavaros, szívesen segítek az értelmezésben.  

Remélem, csökkennek a kétségeid!

sp Q9N1U2
HSP76_SAGOE Heat shock 70 kDa protein 6 (Hsp-70-related intracellular vitamin
D-binding protein) [HSPA6] [Saguinus oedipus (Cotton-top
tamarin)]
643 AA
align Score = 624 bits (1610), Expect = e-177 Identities = 320/341 (93%), Positives = 327/341 (95%) Query: 1 MQAPRELAVGIDLGTTYSCVGVFQQGRVEILANDQGNRTTPSYVAFTDTERLVGDAAKSQ 60 MQAPRELAVGIDLGTTYSCVGVFQQGRVEILANDQGNRTTPSYVAFTDTERLVGDAAKSQ Sbjct: 1 MQAPRELAVGIDLGTTYSCVGVFQQGRVEILANDQGNRTTPSYVAFTDTERLVGDAAKSQ 60 Query: 61 AALNPHNTVFDAKRLIGRKFADTTVQSDMKHWPFQVVSEGGKPKVRVCYRGEDKTFYPEE 120 AALNP NTVFDAKRLIGRKFAD TVQ+DMKHWPFQVVSEG KPKVRV YRGEDK+FYPEE Sbjct: 61 AALNPLNTVFDAKRLIGRKFADATVQADMKHWPFQVVSEGCKPKVRVSYRGEDKSFYPEE 120 Query: 121 ISSMVLSKMKETAEAYLGQPVKHAVITVPTYFSNSQRQATKDAGAIAGLKVLPIINEATA 180 ISSMVLSKMKETAEAYLGQPVKHAVITVP YF++SQRQATKDAGAIAGL VL IINE TA Sbjct: 121 ISSMVLSKMKETAEAYLGQPVKHAVITVPAYFNDSQRQATKDAGAIAGLNVLRIINEPTA 180 Query: 181 AAIAYGLDRRGAGKRNVLIFDLGGGTFDVSVLSIDAGVFEVKATAGDTHLGGEDFDNRLV 240 AAIA+GLDRRGAG+RNVLIFDLGGGTFDVSVLSIDAGVFEVKATAGDTHLGGEDFDNRLV Sbjct: 181 AAIAHGLDRRGAGERNVLIFDLGGGTFDVSVLSIDAGVFEVKATAGDTHLGGEDFDNRLV 240 Query: 241 NHFMEEFRRKHGKDLSGNKRALRRLRTACERAKRTPSSSTQATLEIDSLFEGVDFYKSIT 300 NHF+EEFRRKH KDLS NKRALRRLRTACERAKRT SSSTQATLEIDSLFEGVDFY SIT Sbjct: 241 NHFVEEFRRKHRKDLSWNKRALRRLRTACERAKRTLSSSTQATLEIDSLFEGVDFYTSIT 300

Query: 301

RARFEELCSDLFRSTLEPVEKALRDAKLDKAQIHDFVLGGG 341 RARFEELCSDLFRSTLEPVEKALRDAKLDKAQIHD VL GG Sbjct: 301 RARFEELCSDLFRSTLEPVEKALRDAKLDKAQIHDVVLVGG 341

Q9N1U2 HSP76_SAGOEHeat shock 70 kDa protein 6 (Hsp-70-related intracellular vitamin
D-binding protein) [HSPA6] [Saguinus oedipus (Cotton-top
tamarin)]
643 AA 
Score = 624 bits (1610), Expect = e-177 Identities = 320/341 (93%), Positives = 327/341 (95%) Query: 1 MQAPRELAVGIDLGTTYSCVGVFQQGRVEILANDQGNRTTPSYVAFTDTERLVGDAAKSQ 60 MQAPRELAVGIDLGTTYSCVGVFQQGRVEILANDQGNRTTPSYVAFTDTERLVGDAAKSQ Sbjct: 1 MQAPRELAVGIDLGTTYSCVGVFQQGRVEILANDQGNRTTPSYVAFTDTERLVGDAAKSQ 60 Query: 61 AALNPHNTVFDAKRLIGRKFADTTVQSDMKHWPFQVVSEGGKPKVRVCYRGEDKTFYPEE 120 AALNP NTVFDAKRLIGRKFAD TVQ+DMKHWPFQVVSEG KPKVRV YRGEDK+FYPEE Sbjct: 61 AALNPLNTVFDAKRLIGRKFADATVQADMKHWPFQVVSEGCKPKVRVSYRGEDKSFYPEE 120 Query: 121 ISSMVLSKMKETAEAYLGQPVKHAVITVPTYFSNSQRQATKDAGAIAGLKVLPIINEATA 180 ISSMVLSKMKETAEAYLGQPVKHAVITVP YF++SQRQATKDAGAIAGL VL IINE TA Sbjct: 121 ISSMVLSKMKETAEAYLGQPVKHAVITVPAYFNDSQRQATKDAGAIAGLNVLRIINEPTA 180 Query: 181 AAIAYGLDRRGAGKRNVLIFDLGGGTFDVSVLSIDAGVFEVKATAGDTHLGGEDFDNRLV 240 AAIA+GLDRRGAG+RNVLIFDLGGGTFDVSVLSIDAGVFEVKATAGDTHLGGEDFDNRLV Sbjc 181 AAIAHGLDRRGAGERNVLIFDLGGGTFDVSVLSIDAGVFEVKATAGDTHLGGEDFDNRLV 240 Query: 241 NHFMEEFRRKHGKDLSGNKRALRRLRTACERAKRTPSSSTQATLEIDSLFEGVDFYKSIT 300 NHF+EEFRRKH KDLS NKRALRRLRTACERAKRT SSSTQATLEIDSLFEGVDFY SIT Sbjct: 241 NHFVEEFRRKHRKDLSWNKRALRRLRTACERAKRTLSSSTQATLEIDSLFEGVDFYTSIT 300 Query: 301

RARFEELCSDLFRSTLEPVEKALRDAKLDKAQIHDFVLGGG 341 RARFEELCSDLFRSTLEPVEKALRDAKLDKAQIHD VL GG Sbjct: 301 RARFEELCSDLFRSTLEPVEKALRDAKLDKAQIHDVVLVGG 341

Q8N0P2_BOMMOHeat shock cognate protein [BmHSC70-4] [Bombyx mori (Silk moth)]649 AA
Score = 562 bits (1448), Expect = e-158 Identities = 271/334 (81%), Positives = 314/334 (94%) Query: 8 AVGIDLGTTYSCVGVFQQGRVEILANDQGNRTTPSYVAFTDTERLVGDAAKSQAALNPHN 67 AVGIDLGTTYSCVGVFQ G+VEI+ANDQGNRTTPSYVAFTDTERL+GDAAK+Q A+NP+N Sbjct: 6 AVGIDLGTTYSCVGVFQHGKVEIIANDQGNRTTPSYVAFTDTERLIGDAAKNQVAMNPNN 65 Query: 68 TVFDAKRLIGRKFADTTVQSDMKHWPFQVVSEGGKPKVRVCYRGEDKTFYPEEISSMVLS 127 T+FDAKRLIGRKF D TVQ+DMKHWPF+VVS+GGKPK++V Y+GEDKTF+PEE+SSMVL+  66 TIFDAKRLIGRKFEDATVQADMKHWPFEVVSDGGKPKIKVAYKGEDKTFFPEEVSSMVLT 125 Query: 128 KMKETAEAYLGQPVKHAVITVPTYFSNSQRQATKDAGAIAGLKVLPIINEATAAAIAYGL 187 KMKETAEAYLG+ V++AVITVP YF++SQRQATKDAG I+GL VL IINE TAAAIAYGL Sbjct: 126 KMKETAEAYLGKTVQNAVITVPAYFNDSQRQATKDAGTISGLNVLRIINEPTAAAIAYGL 185 Query: 188 DRRGAGKRNVLIFDLGGGTFDVSVLSIDAGVFEVKATAGDTHLGGEDFDNRLVNHFMEEF 247 D++G G+RNVLIFDLGGGTFDVS+L+I+ G+FEVK+TAGDTHLGGEDFDNR+VNHF++EF 186

DKKGTGERNVLIFDLGGGTFDVSILTIEDGIFEVKSTAGDTHLGGEDFDNRMVNHFVQEF 245 Query: 248 RRKHGKDLSGNKRALRRLRTACERAKRTPSSSTQATLEIDSLFEGVDFYKSITRARFEEL 307

+RK+ KDL+ NKRALRRLRTACERAKRT SSSTQA++EIDSLFEG+DFY SITRARFEEL Sbjct: 246 KRKYKKDLATNKRALRRLRTACERAKRTLSSSTQASIEIDSLFEGIDFYTSITRARFEEL 305

Query: 308

CSDLFRSTLEPVEKALRDAKLDKAQIHDFVLGGG 341 +DLFRST+EPVEK+LRDAK+DKAQIHD VL GG Sbjct: 306 NADLFRSTMEPVEKSLRDAKMDKAQIHDIVLVGG 339

Q53H23_HUMANHeat shock 70kDa protein 9B variant (Fragment) [Homo sapiens
(Human)]
679 AA
Score = 775 bits (2002), Expect = 0.0 Identities = 391/622 (62%), Positives = 486/622 (78%), Gaps = 9/622 (1%) Query: 16 SFRIATRLQ--STKVQGSVIGIDLGTTNSAVAIMEGKVPKIIENAEGSRTTPSVVAFTKE 73 +FR+ +R S ++G+V+GIDLGTTNS VA+MEGK K++ENAEG+RTTPSVVAFT + Sbjct: 37 AFRLVSRRDYASEAIKGAVVGIDLGTTNSCVAVMEGKQAKVLENAEGARTTPSVVAFTAD 96 Query: 74 GERLVGIPAKRQAVVNPENTLFATKRLIGRRFEDAEVQRDIKQVPYKIVKHSNGDAWVEA 133 GERLVG+PAKRQAV NP NT +ATKRLIGRR++D EVQ+DIK VP+KIV+ SNGDAWVEA Sbjct: 97 GERLVGMPAKRQAVTNPNNTFYATKRLIGRRYDDPEVQKDIKNVPFKIVRASNGDAWVEA 156 Query: 134 RGQTYSPAQIGGFVLNKMKETAEAYLGKPVKNAVVTVPAYFNDSQRQATKDAGQIVGLNV 193 G+ YSP+QIG FVL KMKETAE YLG KNAV+TVPAYFNDSQRQATKDAGQI GLNV Sbjct: 157 HGKLYSPSQIGAFVLMKMKETAENYLGHTAKNAVITVPAYFNDSQRQATKDAGQISGLNV 216 Query: 194 LRVVNEPTAAALAYGLEKSDSKVVAVFDLGGGTFDISILDIDNGVFEVKSTNGDTHLGGE 253 LRV+NEPTAAALAYGL+KS+ KV+AV+DLGGG FDISIL+I GVFEVKSTNGDT LGGE Sbjct: 217 LRVINEPTAAALAYGLDKSEDKVIAVYDLGGGAFDISILEIQKGVFEVKSTNGDTFLGGE 276 Query: 254

DFDIYLLREIVSRFKTETGIDLENDRMAIQRIREAAEKAKIELSSTVSTEINLPFITADA 313 DFD LLR IV FK ETG+DL D MA+QR+REAAEKAK ELSS+V T+INLP++T D+ Sbjct: 277 DFDQALLRHIVKEFKRETGVDLTKDNMALQRVREAAEKAKCELSSSVQTDINLPYLTMDS 336 Query: 314 SGPKHINMKFSRAQFETLTAPLVKRTVDPVKKALKDAGLSTSDISEVLLVGGMSRMPKVV 373 SGPKH+NMK +RAQFE + L++RT+ P +KA++DA +S SDI EV+ VGGM+RMPKV Sbjct: 337 SGPKHLNMKLTRAQFEGIVTDLIRRTIAPCQKAMQDAEVSKSDIGEVIPVGGMTRMPKVQ 396 Query: 374 ETVKSLFGKDPSKAVNPDEXXXXXXXXXXXXLSGEXXXXXXXXXXPLSLGIETLGGVFTR 433 +TV+ LFG+ PSKAVNPDE L+G+ PLSLGIETLGGVFT+ Sbjct: 397 QTVQDLFGRAPSKAVNPDEAVAIGAAIQGGVLAGDVTDVLLLDVTPLSLGIETLGGVFTK 456 Query: 434 LIPRNTTIPTKKSQIFSTAAAGQTSVEIRVFQGERELVRDNKLIGNFTLAGIPPAPKGVP 493 LI RNTTIPTKKSQ+FSTAA GQT VEI+V QGERE+ DNKL+G FTL GIPPAP+GVP Sbjct: 457 LINRNTTIPTKKSQVFSTAADGQTQVEIKVCQGEREMAGDNKLLGQFTLIGIPPAPRGVP 516 Query: 494 QIEVTFDIDADGIINVSARDKATNKDSSITVAGSSGLSENEIEQMVNDAEKFKSQDEARK 553 QIEVTFDIDA+GI++VSA+DK T ++ I + S GLS+++IE MV +AEK+ +D +K Sbjct: 517 QIEVTFDIDANGIVHVSAKDKGTGREQQIVIQSSGGLSKDDIENMVKNAEKYAEEDRRKK 576 Query: 554 QAIETANKADQLANDTENSLKEFEGKVDKAEAQKVRDQITSLKELVAR--VQGGEEVNAX 611 + +E N A+ + +DTE ++EF+ ++ E K++++I+ ++EL+AR + GE + Sbjc577 ERVEAVNMAEGIIHDTETKMEEFKDQLPADECNKLKEEISKMRELLARKDSETGENIR-- 634 Query: 612

XXXXXXXXXQTSSMKLFEQLYK 633

Q +S+KLFE YK Sbjct: 635

---QAASSLQQASLKLFEMAYK 653

Előzmény: Törölt nick (599)
Amida Creative Commons License 2008.02.08 0 0 784

szia doki!

Ha Te mondod! ...hhh! Rendben van!

Vicces: "én ismerem önmagam nem kell semmilyen önmegismerés."
(1) Mielőtt nem ismerted magad, akkor sem kellett?

(2) Ha még nem ismerted magad, akkor az önmegismerés nélkül, hogy ismerted meg önmagad?

"te azt feltételezed magadról, hogy valami magasabb mentális fázisba kerültél egy számodra ugyan nem, de a valóságban képzeletbeli lény kitalálásával."
Ki/mi lenne valami képzeletbeli "lény"?

Én nem beszéltem sem képzeletbeli, sem másmilyen "lény"ről! Nagy butaság lenne tőlem valóban!

Igen! Tényleg egy másik mentális állapotban vagyok ...hhh. És ez helyes, mert jó!

Amida

Előzmény: dr_bubo (778)
Amida Creative Commons License 2008.02.08 0 0 783

Arth_ur

Akkor tekintünk egy tétel elfogadhatónak, ha a fizika területén matematikailag bizonyítopttá válik.

pl. Newton álmodozott a dolgairól ... azaz a metafizikában ténfergett ... és talált egy gondolatot. Ez egy pillanat műve volt.

Mire sikerült bizonyítani a tételét, hat év telt el!

Ez után lett a fizika területén elfogadott.

Nagy vonalakban ez volt helyzet amikor Einstein ítéletet mondott a bergsoni "idő"vel kapcsolatban.

Nézz utána milyen metafizikus gondolatai voltak Einsteinnek.

De, okés ... ne nevezzük metafizikának. Mégis észre kell venni, hogy a filozófiai tézisek vezettek sok tudost a "felfedezésig" és, ugyi a filozófia ... más tudomány.

A köztudatban a metafizika valami olyat jelent mind a "spiritualitás", etc. világának a tudományát.

Természetesen, amikor itt e kifejezést használom, nem ezt értem alatta, hanem a szónak a legeredetibb értelemében használom: olyan kérdésfeltevések, problémák megjelöléseként, amelyek már túl vannak a fizika illetõségi körén - azaz azon, ami a "látható" világ szemlélése, tapasztalati tanulmányozása révén eldönthetõ.

Akkor is beszélhetünk róla(metafizikáról), ha csak a fizikai világ létezését ismerjük el, hiszen ennek keletkezése, tér-, és idõbeli végtelensége, s az okára vagy értelmére vonatkozó kérdés már nem dönthetõ el tapasztalati úton.

(metafizikai ... ami nem dönthető el tapasztalati úton, mondjuk pl. egy sejtés, vagy valaminek a folyománya, ... ez már tudományosabb ...hhh)

Ha most azt mondom: igenis szükség volna a lét értelmére vonatkozó kérdés újbóli fölvételére, s azt a heideggeri kísérletek tanulságai alapján, a kozmosz és a történelem értelmére vonatkozó kérdéshez szorosan kapcsolódva kellene újra megközelíteni, akkor persze itt rögtön azt lehet mondani, hogy a hangsúlyok Heideggerhez képest eltolódtak, sõt az egész fölidézi a Heidegger által kárhoztatott és eltávolítatásra ítélt metafizika kísértetét.

Vajon lehetséges-e, hogy ne így történjék?

Lehetséges-e, hogy a kozmosz és a történelem értelmére a lét értelmére való kérdéssel együtt vagy e kérdés részeként úgy kérdezzünk, hogy ne legyen belõle valami rossz metafizika?

Ha mindez lehetséges és szükséges, talán valaki megpróbálkozik ezzel.

Én elégedett lennék, ha sikerülne egyszer ennek a hiánynak a körvonalait kifejezni.

Amida

Előzmény: Arth_ur (779)
ózon Creative Commons License 2008.02.08 0 0 782
"A vallások inkább dogmatikusak, mintsem evolúciósak.

A "teremtés" vonatkozásában milyen evolúció várható, most hogy az ember készíti?"

Az evolució irányának és közbülső eredményeinek bejóslásával síkos talajra lehet tévedni. (Kreácionizmus? ID?) Nem érdekes?

A dogmatikus vallások evoluciójában a dogmák evoluciója is bennfoglaltatik. Volt már ilyen, van ilyen, és lesz is (szinte, mint Lenin).

Nem jóslás, csak egy lehetőség: A vallás is, a tudomány is a tudat terméke. Összefüggő és adaptiv előnnyel járó dolgok. Koevoluciós fejlődésük elég valószínű(párducok és antilopok, bármelyik kipusztulásával pusztul a másik is). A teremtés ideája maga is egy ilyen termék. Annyira gondolkodási szükségletként él a tudatunkban, hogy hajlamosak vagyunk róla hosszasan elvitatkozni. A vita olyasféle fluid premisszákon alapszik, mint "mindennek van kezdete", "mindennek van valamiféle oka", stb.. Holott, racionális agyunk belátja, hogy az Idő az anyagtól elválaszthatatlan, mégis azt feszegetjük, hogy milyen időpontban keletkezett az Idő és az Anyag. Feltehetően a kérdés maga rossz, abba a tipusba tartozik, mint "mi van a világ végén túl?". A vita folyamata a tetten ért evolució.

A fizikai  elméletek az idő értelmezése körül ma forronganak, de egyelőre szó sincsen egy letisztult képről. Nem feltétlenül fognak a vallási nézetek továbbfejlődni a teremtéssel kapcsolatban, amig a tudomány a megismerés előtt nem tisztítja meg az utat.

Előzmény: Leteremtő (774)
szegyenloske Creative Commons License 2008.02.08 0 0 781

A tudomány álmodozásai a hipotézisek.

Ha elméletileg nem lett volna megalapozva, a DNS szintézis sem sikerült volna.

A nagymamák álmai is akkor érnek valamit ha már megkötötték a meleg sálat.

Előzmény: Amida (776)
szegyenloske Creative Commons License 2008.02.08 0 0 780

A metafizikai Nobel - díj kategória is a metafizika területén van egyenlőre.

Előzmény: Arth_ur (779)
Arth_ur Creative Commons License 2008.02.08 0 0 779

Na, ez a beírás lett igazán vicces!

A "reletivitás" (sic!) bizonyára a metafizika csillogó gyöngyszeme (én nem ismerem) :))), a relativitás elmélete viszont a fizikáé...

A kettő ilyen összezutyulása már csak egy Gizike-Gőzeke relációval mérhető össze. ;)

Előzmény: Amida (776)
dr_bubo Creative Commons License 2008.02.08 0 0 778

amida:

te azt feltételezed magadról, hogy valami magasabb mentális fázisba kerültél egy számodra ugyan nem, de a valóságban képzeletbeli lény kitalálásával.

én ismerem önmagam nem kell semmilyen önmegismerés.

ami a te agyadban zajlik annak semmi köze az én önmegismerésemhez.

Ezt értsd meg és fogd fel és máris jobb lesz a világ ha a hozzád hasonlók mind így tesznek.
Előzmény: Amida (775)
Amida Creative Commons License 2008.02.08 0 0 777

"A vallások inkább dogmatikusak, mintsem evolúciósak."

Ez csak a késői vallásokra igaz!

A lélek tekintetében pedig egyáltalán nem igaz ... ;)

Előzmény: Leteremtő (774)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!